Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

potrzebny fachowiec do źle wykonanego stropu Teriva i komina Schiedel

Recommended Posts

Mam na budowie nieprawidłowo (niezgodnie z instrukcjami montażu i projektem) wykonany strop Teriva oraz komin Schiedel i poszukuję inżyniera z uprawnieniami mogącego to fachowo zbadać i określić zakres ewentualnych napraw.

Czy moglibyście polecić mi kogoś w Wielkopolsce? Albo chociaż wskazać gdzie i kogo szukać - nie wiem nawet kogo potrzebuję, tzn. konstruktora? Inspektora nadzoru? Kominiarza?

• 2 months później...

mnocon: sprawa wydawała by się oczywista, tzn. robić zgodnie z projektem, zgodnie z instrukcją montażu stropu, zgodnie z instrukcją montażu komina. W praktyce jednak nie zawsze możesz liczyć na profesjonalizm wykonawców. Właź gdzie możesz i sprawdzaj, dopytuj, nie tylko swoich fachowców bo ci będą walić ściemę, ale w niezależnych źródłach.

U mnie spieprzyli na styku kominów ze stropem. Zamiast zrobić kominy przecinające strop (wymiany i dylatacja), zrobili strop przecinający kominy (belki oparte na kominie). Z tego wynikła mi cała masa komplikacji, trochę dodatkowych prac no i oczywiście sporo kosztów.

smigloxxx: no pod tym względem się "popisali" nie ma co, konstruktor też się nie mógł nadziwić, że tyle dodatkowej roboty sobie barany dołożyli w porównaniu z prawidłowym wykonaniem. Szczegóły opisywałem w innym wątku. Ale jestem po konsultacjach, poprawki wykonane i problem opanowany.