Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eklektycznie, klasycznie...

Recommended Posts

Witam w galerii domów :)

Ponieważ nasza budowa po kilka latach zaczyna pomału przechodzić do historii, dalsze dzieje naszego domu zamiast w DB będą opisywane tutaj :)

Pierwotnym założeniem naszego domu miał być minimalista z płaskim dachem. Po wielu burzliwych dziejach opisanych w dzienniku zdecydowaliśmy się na projekt zamienny i dom przekształcił się w tradycyjnym dom z rozłożystym spadzistym dachem. W związku z tym zmianie uległa też diametralnie moja koncepcja wnętrz. Ponieważ nie boję się zmian i wyzwań rezygnując z szarych, minimalistycznych przestrzeni udałam się w magiczna krainę pomieszanych stylów klasycznych.

Zdaję sobie oczywiście sprawę, że klasyka nie jest czymś zaskakującym i nowatorskim i wiele tutaj klasycznych wnętrz. Ale osobiście za każdym razem w tej klasyce odkrywam coś innego, ciekawego, zachwycającego - takie wnętrza są ponadczasowe.

Być może kiedyś i moje inspiracje czy pomysły przydadzą się innym.

Pracy z wnętrzami jeszcze ogrom a pomysłów w mojej głowie 100 na minutę, niekoniecznie tych trafionych i dobrych.

Dla tego też wszystkie słowa krytyki, dobre rady będą tutaj mocno pożądane i jak najbardziej mile widziane.

Zapraszam...:)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pierwszy ogień wystawiam pokój mojej nastoletniej córki. Dziecko do swojego nowego pokoju absolutnie zażądało wielgachnego, francuskiego łóżka, które zajmie pół pokoju ale co tam. W sumie to ją rozumiem bo w obecnym mieszkaniu śpi na piętrowym, metalowym łóżku z Ikea. ;)

Po paru perturbacjach dokonaliśmy więc z panem mężem spontanicznego zakupu i teraz trwa ustalanie jak ma wyglądać cała reszta pokoju. Intensywnie szukam inspiracji kolorystycznych dla ścian i zasłon. Mam tu nie lada zagwozdkę bo latorośl nie chce słyszeć ani o pastelach ani żadnych jasnych kolorach. Najlepiej jakby zrobić w jej pokoju mroczną, zamkową komnatę ;) Znalazłam ostatnio u Benjamin moore kolor o nazwie vintage vogue i zastanawiam się jakby się skomponował z łóżkiem i jakie ewentualnie zasłony dobrać? Stolarka drzwi i okien biała, do tego białe wysokie listwy przypodłogowe, sufit i listwy przysufitowe (które ukryją karnisze) również planuje białe. Okna są dwa na wprost wejścia czyli od wschodu i po prawej od wejścia - czyli od południa. Łóżko planuje postawić na tle okna wschodniego a zasłony mają utworzyć coś na wzór baldachimu. W grę wchodzi też np. tapeta tylko jaka?

kolor:

http://www.polyvore.com/cgi/img-thing?.out=jpg&size=l&tid=30643739

łóżko:

P2151383.JPG

P2151386.JPG

obicie łóżka ma chyba kolor gołębi, pięknie będą wyglądać tapety w pasy w podobnym odcieniu,

ta farba wydaje mi się, że za ciemna jest, u mnie na monitorze wygląda na buro-szarą:(

Natalia jeszcze zapomniałam dodać, że pasy też nie wchodzą w grę :(

Chociaż ja fanką tapet w paski jestem. Dziecko twierdzi, że wszelkie pasy na ścianach jej się ze szpitalem kojarzą. Jak miała 5 lat zachorowała na bardzo ciężki przypadek sepsy i spędziła parę miesięcy w szpitalu, cudem się z ramion śmierci wyrywając, więc nie mogę jej do tych pasków namawiać.

Kolor farby na ścianę jest taki faktycznie ciemno bury - grafitowo zielony, czy jakoś tak.

Warunek mam od córci, że ściany albo przynajmniej jedna ma być prawie czarna. Co mnie przerażeniem napawa. ;)

Natomiast tapicerka łóżka to odmiana morskiego turkusu, wpadającego w przytłumioną szarość. To łagodny, stonowany kolor, w rzeczywistości jest dużo ładniejszy i na zdjęciu trudno go oddać.

Tutaj jest razem z tapetami jakie chodzą mi też po głowie - ale wyszedł ostrzejszy niż jest.

%C5%82%C3%B3%C5%BCko+asia.jpg

tutli_putli, sądzę, że na ścianę z wezgłowiem łóżka byłaby świetna ta srodkowa tapeta w turkusowe róże. Nie tylko pasuje do tapicerki, ale jest też romantyczna oraz bardzo ciemna, no i oczywiście ma bardzo wyrazisty wzór, więc jak najbardziej na jedną ścianę się nadaje. Czy jeszcze były jakieś warunki do spełnienia? :D

Prawdę mówiąc, to chciałabym mieć w swojej sypialni i takie łóżko i taką tapetę.

syberia

To płytka gresowa drewnopodobna - Gardenia Orchidea seria rovere naturale.

hmmm...nad takimi fioletem to chyba muszę się głębiej zastanowić :)

Moniss na chwilę obecna ta właśnie tapeta wysuwa się na prowadzenie w rankingu :) z warunków to jest jeszcze "żadnych różowych!" :lol:

anbama - fakt młoda idzie w zaparte i łatwo to ja nie mam mniej więcej odkąd skończyła 13lat ;)

Frania a pokażesz zdjęcie?