Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eklektycznie, klasycznie...

Recommended Posts

Agawi nam stolarz kazał te listwy kleić na taką piankę, która nam mocował futryny do drzwi. Przekaże Panu Mężowi cenna uwagę bo on napalony na ten klej jest ;)

znalazłam mniej więcej odpowiadające kolory w BM

stary kolor

http://colorchats.benjaminmoore.com/wp-content/uploads/2012/08/1431_Dollop4_2x2_72dpi.jpg

nowy

http://media-cache-ec3.pinterest.com/550x/a4/ac/30/a4ac30647bf852675d3bafa6cfe6ff45.jpg

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cieszę się, że kłopot z farbą rozwiązał się pozytywnie :) Ten nowy kolorek ciekawszy :yes:

Sypialnia córy prezentuje się bardzo fajnie :wiggle: i ogólnie fajnych wyborów dokonujecie. Brązy turkusy no i nie boisz się złota w dodatkach :) będzie pięknie oryginalnie :yes:

Edit: Przejrzałam kilka stron wstecz, żeby zobaczyć co mnie ominęło i wychodzi na to, że ja się jeszcze nie witałam :oops: wstyd okropny tym bardziej, że podglądam od samego początku.

Ślicznie będzie u Was, łazienka cudna, kocham te płyteczki :rolleyes:

Edytowane przez TwoOfUs

fajnie wyszedł córci pokój. możesz jej pogratulować gustu.:yes:

a te swoje czerwone łóżko to już gdzieś pokazywałaś, bo chyba nie widziałam. normalnie będziesz spać, jak królowa.

co do listew, to pytałam, bo my mamy w jednym pokoju drewniane przyklejone do ściany. tylko takie połowę cieńsze od Twoich. no i jak odkurzaczem za mocno rąbnę, to odskakują razem z farbą. ale nie wiem na jaki klej były klejone.

Cieszę się, że kłopot z farbą rozwiązał się pozytywnie :) Ten nowy kolorek ciekawszy :yes:

Sypialnia córy prezentuje się bardzo fajnie :wiggle: i ogólnie fajnych wyborów dokonujecie. Brązy turkusy no i nie boisz się złota w dodatkach :) będzie pięknie oryginalnie :yes:

Edit: Przejrzałam kilka stron wstecz, żeby zobaczyć co mnie ominęło i wychodzi na to, że ja się jeszcze nie witałam :oops: wstyd okropny tym bardziej, że podglądam od samego początku.

Ślicznie będzie u Was, łazienka cudna, kocham te płyteczki :rolleyes:

TwoO witaj serdecznie - niezmiernie mi miło Cię u siebie gościć :yes: Zawstydziłaś mnie normalnie bo ja też ciągle zaglądam do Ciebie a nie piszę ( bo witać to się już witałam) - muszę nadrobić jak najszybciej :oops:

Teraz to te moje kolory mogą się wydawać takie, nijakie i szaro- bure. Dlatego w sumie za wiele nie ma do pokazywania. Ale mam nadzieję, że jak już będzie finał (czyli wszelkie dodatki, meble oświetlenie) to całościowo jako tako będzie się ten nasz dom prezentował. Złoto lubię nawet bardzo ale boję się go używać żeby nie przesadzić. Ogólnie jestem sroka i lubię jak się tu i ówdzie błyszczy we wnętrzach :p

fajnie wyszedł córci pokój. możesz jej pogratulować gustu.:yes:

a te swoje czerwone łóżko to już gdzieś pokazywałaś, bo chyba nie widziałam. normalnie będziesz spać, jak królowa.

co do listew, to pytałam, bo my mamy w jednym pokoju drewniane przyklejone do ściany. tylko takie połowę cieńsze od Twoich. no i jak odkurzaczem za mocno rąbnę, to odskakują razem z farbą. ale nie wiem na jaki klej były klejone.

Kasia jeszcze raz dziękuję w imieniu córki, może nieskromnie ale powtórzę po mojej siostrze "Młoda ma charakterek po mamie":lol:

Nie pokazywałam sypialni bo chce to zrobić jak już będzie gotowa, więc tylko napomknęłam na razie o kolorach mebli. Może odpadanie to wina tego że klej poszedł na farbę, która się pod nim odparzyła? Nam zdecydowanie stolarz odradzał klej tylko na piankę kazał kleić. W obecnym mieszkaniu miałam listwy od paneli mocowane na te specjalne uchwyty wciskane i też się nie sprawdziły. Od kopnięcia czy odkurzacza wyskakiwały z uchwytów. Skończyło się tym, ze Pan Mąż przykręcił je brutalnie wkrętami do ścian. Do białych listew nie bardzo sobie wyobrażam nawiercanie je od zewnątrz wkrętami. Zobaczymy jak się sprawdzi ten piankowy montaż.

Edytowane przez tutli_putli

Znowu powrócił temat sprzętu AGD - nie mogę się zdecydować na piekarnik. Jedyne co wiem to, że ma mieć min. 9 funkcji , w klasie A (a najlepiej A+) kolor antracytowy lub czarny pasujący do białej kuchni w stylu angielskim. ;) Ewentualnie sprawdzona i godna polecenia płyta indukcyjna (najlepiej 70cm) też mile widziana.

Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone typy plisssss piszcie bo do końca tygodnia muszę kupić lub zamówić

P.S Zafiksowałam się na tym Smegu ale nie wiem czy jest sens przepłacać tylko za design?

Ale jest jeszcze takie Gorenje ze sterowaniem sensorowym

Znowu powrócił temat sprzętu AGD - nie mogę się zdecydować na piekarnik. Jedyne co wiem to, że ma mieć min. 9 funkcji

O, tym mnie zaciekawiłaś! Ja lubię używać piekarnika, ale przyznam się w zasadzie korzystam tylko z jednej funkcji (termoobieg).

No i z dolnej szuflady, która się sprawdziła (mam Tekę z piekarnikiem głównym i szufladą do tostów i podgrzewania)

Teraz używam takiego kompaktowego piekarnika samsunga (ma nawet mikrofale) - i korzystam często z wielu jego funkcji : gril, rozmrażanie, termoobieg, zwyczajne pieczenie, itd. Dlatego nie chciałabym rezygnować z tych funkcji, wiadomo człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego:lol:

Wczorajsza akcja lustro - zakończona sukcesem. Lustro przywiezione w jednym kawałku, zostało starannie przyklejone do ściany, nie spadło przez noc więc chyba już mu nic nie grozi:lol2: Po głębszym namyśle dokonałam dzisiaj zakupu sprzętu i piekarnik będzie jednak Gorenje retro bo7349rb . Mimo że Smeg kusił mnie designem sprzedawca nie potrafił przekonać mnie nad wyższością tej marki nad innymi poza wyglądem. Do tego dowiedziałam się, że części w razie awarii są bardzo drogie i znalazłam kilka, konkretnych nie pochlebnych opinii o ich serwisie i, że jednak nie są to sprzęty tak niezawodne jak by to mogła sugerować ich cena.

Tutli,

ja mam tego samego, którego pokazałaś, ale i tak nie korzystam z 9 funkcji:lol2:

Mnie zależało na stylistce, bo mam w komplecie mikrofalę z maskownicą- a tylko ta firma pozwoliła mi skompletować wersję retro i nie w chromie.

Chciałam, żeby wszystko wyglądało estetycznie w zabudowanym słupku. Oprócz tego mam ze Smega zmywarkę i płytę- chociaż nie zależało mi na ustrzeleniu kompletu- po prostu jak podjechaliśmy do Dystrybutora Smega w Wawie, to dostaliśmy dobrą ofertę pod warunkiem kupienia 4-5 sprzętów.

Sprzęt sprawdza się super, nie narzekamy na nic, ale jeżeli nie zależy Ci na stylistyce to może warto wybrać inną firmę?:rolleyes:

Agawi kurcze szukałam wczoraj kogoś w galeriach kto ma Smega i mógłby napisać jak się to sprawdza i nie dopatrzyłam u Ciebie :bash: Pewnie jakbym to przeczytała wczoraj to jednak byłby smeg ;)

Pozamiatane, wrócił Pan Maż z delegacji i ostatecznie przekonał mnie do zakupu innego sprzętu stwierdził że jak się popsuje to wymienimy na dowolny inny itd itp. męskie gadanie. No i jeszcze była kwestia tego ze gorenje jest czarne nie antracytowe i w chromie - a to mi bardziej pasuje do reszty bo w kuchni będą czarne uchwyty a bateria jest srebrna, więc mosiądz nie bardzo tutaj pasował no i oczywiście skusiło mnie sterowanie sensorowe ( czego pewnie będę żałować bo im więcej elektroniki tym więcej awarii może być) Nie wiem jak to wszystko się sprawdzi i zaprezentuje bo do końca nie byłam przekonana (poza zmywarką) do tych wyborów ale co tam to tylko sprzęt, jakby co to będzie na męża :D

Swoją droga ile czasu zawsze spędzam szukając różnych rzeczy bo nie potrafię się zdecydować - masakra jakaś.

Odnośnie mikrofali to tez miałam takie zakusy ale ostatecznie ze względu na znikome jej użytkowanie wyląduje w spiżarce więc bez znaczenia jej wygląd :)

tak wygląda mój piekarnik

http://content.zadowolenie.pl/Produkty_Obrazki/piekarnik-elektryczny-gorenje-bo7349rb-47416-100000-21739-M0-Z.jpg

stanowczo odradzam ci ich klejenie do ściany- klej z czasem (dość szybko) ciągnie tynk i ściana zaczyna się kruszyć- wygląda to koszmarnie. Przerabiałam w starym mieszkaniu. Listwę najlepiej montować na zaczepy mocowane do ściany lub przybijać- kleić nigdy:no:

Agawi nam stolarz kazał te listwy kleić na taką piankę, która nam mocował futryny do drzwi. Przekaże Panu Mężowi cenna uwagę bo on napalony na ten klej jest ;)

Tutli wrzucam Tobie filmik instruktazowy dotyczacy instalacji listew przypodlogowych .... http://www.parkiet.pl/produkty/listwy_przypodlogowe/warto_wiedziec/montaz_listew zapoznaj sie z tematem i osobiscie radze wykonac montaz zgodny z tym jak przedstawia to montazysta . W domu bede tak wlasnie mocowala swoje listwy , najlepiej skorzystac z porad Fachowcow ktorzy wykonuja to codziennie .