Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eklektycznie, klasycznie...

Recommended Posts

Pięknie dobrane kolory, też jestem ciekawa tapety:)

Fajny parkiet w salonie - to deska dębowa? Wielkość 60 cm? Tutli - jak wygląda na żywo? Do tej pory widziałam tylko jodełkę z mniejszych desek, ale ta duża też mi się podoba tylko jej nie widziałam na żywo i zastanawiam się jak meble będą wyglądać na niej.

Karram - no jakże miło mi się czyta zawsze takie pytania :D Potwierdzają sukces efektu jaki zamierzałam osiągnąć układając płytki gresowe na podłodze zamiast prawdziwego drewna:lol2: To nie jest deska tylko gresy rektyfikowane, o wymiarach 90x15cm, seria Rovere Naturale włoskiej firmy Gardenia Orchidea. osobiście jestem nią zachwycona.

Użytkowanie to poezja w porównaniu do drewna, które jest zawsze przepiękne w wyglądzie ale na które niestety trzeba chuchać i dmuchać coby nie uszkodzić. U nas ze względu na położone wszędzie ogrzewanie elektryczne w podłodze, drewno i panele odpadły w przedbiegach i sporo się musiałam naszukać odpowiednich płytek imitujących jasny dąb :)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karram - no jakże miło mi się czyta zawsze takie pytania :D Potwierdzają sukces efektu jaki zamierzałam osiągnąć układając płytki gresowe na podłodze zamiast prawdziwego drewna:lol2: To nie jest deska tylko gresy rektyfikowane, o wymiarach 90x15cm, seria Rovere Naturale włoskiej firmy Gardenia Orchidea. osobiście jestem nią zachwycona.

to ja poproszę o jakies jeszcze fotki podłogi, bardzo fajnie to wygląda a właśnie szukam czegoś do salonu co będzie "udawało" w sposób doskonały drewno :lol2: jak byś jescze napisała gdzie i czy strasznie drogo kupione to była bym zobowiązana :hug:

Hej Gosiu, aż się zalogowałam, żeby Cię pochwalić. :D Prześliczne kolory, listwy. Pięknie i umiejętnie to wszystko dobrałaś:yes: Jestem zachwycona. Z niecierpliwością czekam na kuchnię, no i na małą łazienkę :);)

Buziaki.:hug:

to ja poproszę o jakies jeszcze fotki podłogi, bardzo fajnie to wygląda a właśnie szukam czegoś do salonu co będzie "udawało" w sposób doskonały drewno :lol2: jak byś jescze napisała gdzie i czy strasznie drogo kupione to była bym zobowiązana :hug:

Ivy - wieczorem wstawię jeszcze jakieś fotki jak już podłoga będzie domyta :D Płytki sprowadzałam z Włoch przez tego sprzedawcę z allegro. Płaciłam w ubiegłym roku śmieszną cenę 64zł za m2 bo to drugi gatunek. ( w sklepach gardenia Orchidea w I gat jest w granicach 200zł za m2) Ponieważ kupowałam ich aż 120m2 to śmiało mogę powiedzieć, że ten drugi gat jest dużo lepszy niz np. I gat z Paradyża. Jakość płytek rewelacyjna moim zdaniem. Wcześniej kupiłam (albo wypożyczałam) sobie po jednej sztuce różnych płytek drewnopodobnych dostępnych w sklepach w podobnym zakresie cenowym i nie było czego porównywać. Kupiłam z nadwyżką w razie gdyby były problemy z ich II gatunkowością, okazało się to niepotrzebne i tą nadwyżkę odsprzedałam jednej forumowiczce z FM. Pisałam już o nich na wątku o płytkach drewnopodobnych. Obecnie nie widzę ich w sprzedaży ale ktoś mi pisał, że podobno sprzedawca z all ma sprowadzić je w najbliższym czasie. Więc może warto by było do niego napisać jak jesteście zainteresowani. On ma tez inne dobre marki włoskich płytek w ofercie w całkiem przyzwoitych cenach.

Tutli - żartujesz:jawdrop::jawdrop::jawdrop:!!!

ale to jednak 90 - no właśnie duża mi się wydawała:yes:

gratuluję wyboru:yes:

a mogę spytać czemu robicie elektryczne ogrzewanie a nie zwykłe wodne?

Karram na temat przewagi ogrzewania elektrycznego mogłabym napisać elaborat tutaj - ale odsyłam Cię do wątku ogrzewający elektrycznością wystąp albo dziennik budowy Lobo_M, o którego domu był min. artykuł w Muratorze. Tam możesz sobie poczytać o takim ogrzewaniu.

Tutaj pokrótce napisze tak:

1. - instalacja jest dużo tańsza - koszt całkowity instalacji z wszelkimi sterownikami dla domu o pow 202m2 wyniósł nas zaledwie 8tyś (kable kładzie się samemu, to dziecinnie prosta robota)

2. - jest bezobsługowe - wszystko samo się steruje. Włączamy, programujemy i zapominamy. My nie mamy czasu na zabawę z paleniem w piecu i wynoszeniem popiołu itp.

3. - jest czysto, nie potrzeba żadnej kotłowni itp, nic się nie kopci, kurzy itd.

4. - nie mamy możliwości podłączenia gazu w naszej dzielnicy bo gdyby była to zrobilibyśmy pewnie ogrzewanie na gaz

5. - przy wybudowaniu domu metodą energooszczędną cena grzania miesięcznego nie wychodzi drożej niż za gaz

6. - temperatura podłogi nie nagrzewa się tak jak przy zwykłej podłogówce, przy prądzie to max 23 - 26 stopni

7. - jeśli wejdzie w życie ustawa o OZE (a ma wejść w tym roku) planujemy założyć ogniwa fotowoltaiczne - wtedy dom będzie zarabiał na siebie i to ogrzewanie nie będzie nas nic kosztowało :)

Hej Gosiu, aż się zalogowałam, żeby Cię pochwalić. :D Prześliczne kolory, listwy. Pięknie i umiejętnie to wszystko dobrałaś:yes: Jestem zachwycona. Z niecierpliwością czekam na kuchnię, no i na małą łazienkę :);)

Buziaki.:hug:

Magdusia :hug:Czarna łazienka niestety jeszcze musi poczekać na listwy i oświetlenie - wtedy wkleję nowe foty :yes: Kuchnia mam nadzieję będzie szybciej i do końca miesiąca uda mi się ją w końcu zaprezentować. Pan Mąż dwoi się i troi ale bidulek jest tylko jeden i niestety wszytsko się wlecze u nas niemiłosiernie.

cześć też dołączę się do pochwał bo pięknie to wszystko razem wygląda :) kocham szarości :) i wszelkie białe listwy :)

na podłogę też się nabrałam :) więc chyba uzyskałaś oczekiwany efekt :)

pozdrówka :)

Mugatko ślicznie dziękuje. :) Ochy gości oglądających i macających z niedowierzaniem naszą podłogę na żywo zdają się to mocno potwierdzać :yes:

Karram na temat przewagi ogrzewania elektrycznego mogłabym napisać elaborat tutaj - ale odsyłam Cię do wątku ogrzewający elektrycznością wystąp albo dziennik budowy Lobo_M, o którego domu był min. artykuł w Muratorze. Tam możesz sobie poczytać o takim ogrzewaniu.

Tutaj pokrótce napisze tak:

......ewa się tak jak przy zwykłej podłogówce, przy prądzie to max 23 - 26 stopni

7. - jeśli wejdzie w życie ustawa o OZE (a ma wejść w tym roku) planujemy założyć ogniwa fotowoltaiczne - wtedy dom będzie zarabiał na siebie i to ogrzewanie nie będzie nas nic kosztowało :)

Tuttli - dzięki! teraz rozumiem, ja się chyba urwałam z choinki, wychodziłam z założenia, że każdy ma mpec albo gaz:D:D:D

jak ja niczego nie rozumiem, niczego na te tematy nie wiem:bash:

jeszcze raz dziękuję

Tuttli - dzięki! teraz rozumiem, ja się chyba urwałam z choinki, wychodziłam z założenia, że każdy ma mpec albo gaz:D:D:D

jak ja niczego nie rozumiem, niczego na te tematy nie wiem:bash:

jeszcze raz dziękuję

Karram wszystko przed Tobą jak już się wprowadzisz do nowego domku - będziesz miała doktorat z niejednego tematu budowlanego :D Każda z nas kiedyś tak zaczynała:yes:

Tutli,

Piękne szarości Ci wyszły. Strasznie mi się podobają.

Podłoga w kuchni też śliczna, aż żałuję, że takiej w łazienkach nie dałam, zwłaszcza w tej większej :(

A parkiet nie może mi się nie podobać, bo też mam taką dużą jodełkę i jestem w niej zakochana... [ATTACH=CONFIG]195129[/ATTACH]

Kochana ja tam cały czas żałuje, że nie mam nigdzie cudownej podłogi jaka jest u Ciebie z Vivesa. Zbyt późno na nią trafiłam :(

Jodełkę też kocham miłością absolutną i nie zamieniłabym na żadna inną :rotfl:

Wczoraj zakończyło się wielkie sprzątanie domu. Oczywiście nie obyło się bez zatrudnienia pomocy. Dzięki temu mam nareszcie czyste podłogi i lśniące okna. Cały bajzel w postaci wszelkiej maści kartonów z naszymi rzeczami przeprowadzkowymi, które zwozimy sukcesywnie został zlokalizowany w bibliotece która na razie stoi nie ruszona i pewnie jakiś czas tak stała będzie :lol2:

Przed przeprowadzką która planujemy na początek lipca zostaną jeszcze ewentualnie drobne poprawki typu przetarcie mopem podłogi.

Tymczasem kilka nowych fotek :)

Spiżarnia (oczywiście jeszcze bez wyposażenia) Dla zainteresowanych: szarość na ścianie jest to gotowa farba lateksowa z Beckersa Light grey

widok z holu

P6110062.JPG

i moje ulubione drzwi przesuwne prowadzące ze spiżarni do kuchni.

P6110060.JPG

P6110056.JPG

witaj tutli_putli

też rozkochana jestem w graficie :)

dom piękny!

potwierdź mi proszę, czy ten kolor z pierwszego zdjęcia w poście z 10.06 to Para Elite Ceramic nazywa się Platinum - numer 5244-41?

Witaj Maratoso :)

Para Elite Ceramic nazywa się Platinum - numer 5244-41 - to kolor który znajduje się na obudowie kominka i w kuchni. Na pozostałych ścianach salonu i holu są 2 jaśniejsze szarości :)