Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eklektycznie, klasycznie...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tutli,

ale dozujesz zdjęcia sofy:D - widać, że ma fantastyczny kolor, z bladoróżową poduchą wygląda świetnie, Diana ma rację.

Pokaż przód:)

Ta tkanina na obicie to Casablanca??

Sharlotko Pan Mąż był dzisiaj u tapicera i na szybko złapał jakieś dwa pierwsze wzorniki, ale to nie jest chyba to o czym piszesz. Jak osobiście będę na miejscu to się jeszcze tam rozejrzę co mają za tkaniny w ofercie. Do szarości to się praktycznie wszystkie kolory dobrze komponują. Poduszki w bladym różu kupiłam kiedyś na Weście tymczasowo pod ludwiki bo mnie wkurzał ten ich kolor a nic innego mi do nich nie pasowało. ;)

Tutli, a może wstrzymaj się jeszcze z tymi ludwikami. W końcu masz kolor sezonu :D

A co do próbek obić, to które zdjęcie jest bliższe prawdy? Te pierwsze z żywymi nasyconymi kolorkami czy drugie z tymi smutnymi szarościami i ...oliwką(?)?

A nowy nabytek całkiem ladny - przynajmniej z boku :) Wygląda na wygodną...

Moniss bliżej prawdy sa te bardziej nasycone. :)

Tutli, ale masz kanapę! :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

W sprawie koloru: a co z drewnem w ludwikach? Zostawiacie tak jak jest czy będą przemalowywane?

Przydałyby się dodatkowe zdjęcia próbek przy drewnie i na tle ściany z kominkiem.

Lui :D Drewno miałam w planach przemalować tzn planowałam poprzecierać jakąś brudną bielą czy jakoś tak, ale nie chcę żeby mi jakaś "Prowansja" z tego wyszła. ;)Chyba zostawię ten kolor bo on w sumie mocno neutralny jest.

No to Ci teraz powiem co Ci powiem...

Przy takim zestawieniu i lekkim przemeblowaniu...podoba mi sie tak jak jest.

Ten kolor Ludwików, który jak dla mnie był raczej...no wiesz...to teraz zyskał.

Kanapa w smutnych szarościach się ozywiła i nabrała głebi.

Piszesz, że z kasa cienko wiec może zostawić to co teraz jest ?

Wygląda to naprawde nietuzinkowo.

Może dołóż jakis ciekawych poduch i sama zobaczysz czy sie z tym zestawem zaprzyjaźniłas czy nie.

Mari - absolutnie więcej już Marsali w swoim domu nie zniosę - choćby i była "najpikniejsza" na świecie. Wystarczająco się nią nacieszyłam. Tak piszesz bo Ty nie musisz z nią przebywać 24h na dobę:p Mnie ten kolor okropnie męczy. Z pewnością dokupię jakieś fajne kontrastujące poduchy do całości i do ludwików i do nowej sofy.

A ja bym powiedziała, ze jeśli kanapa ma być panią domu to trzeba Ludwiczki przebarwić na ciemniejszy kolor, najlepiej ten na samym początku koloczarnego. A jak to ludwiczki grają pierwsze skrzypce, to trzeba ja zrobić bajeranckie np takie jak sa albo zielone!

Ewelyn te zdjęcia to za dnia były robione. ;) ludwiczki raczej wolę wyciszyć bez fajerwerków tak jak już pisałam - co najwyżej sezonowo poduszkami je będę rozweselała. Ciemniejszego od sofy nie zrobię jak już to albo takie same albo o ton, dwa jaśniejsze (ona sama w sobie jest ciemna) Chociaż prze chwilę to nawet mi czerń po głowie chodziła, natomiast ze względów praktycznych (biała kocia sierść jest na czerni jednak mocno widoczna) i skojarzeniem z domem pogrzebowym czerń odpadła. :)

Ja tak pisze bo tak uważam :rolleyes: ale rozumiem niechęć do opatrzonego i znudzonego.

Dla kogoś obcego, wygląda to na zamierzony efekt i nie powiem...robi wrażenie.

Poza tym jest to wreszcie, jakis barwny akcent ( ale nie szaleństwo od czapy) w Twoim dość mocno stonowanym domu.

Zbyt stonowanym ?

Miały mi polac a schlały ...:lol:

Na zdjęciach zaznaczyłam 3 albo w sumie 4 kolory materiału który biorę aktualnie pod uwagę. Nr 4 to pomysł mojego męża - jak dla mnie nie do przyjęcia, ale dla świętego spokoju tez go tu wrzucam... Natomiast ja obstawiam kolor nr 2 - srebrny, jaśniejszy odcień tapicerki nowej sofy.

bxnKUNmFFUePh4PM948qtBSGpAUECaB7LORQK2NLTac=w943-h574-no

wzornik%2B2.jpg

wzornik%2B1.jpg

No to ja chyba też nr 2, ale powtórzę, że dobrze byłoby zobaczyć to na tle ściany z kominkiem, bo tam będą stać ludwiczki, i jeszcze przydałoby się zestawienie tej szarości z barwą drewna.

Jeśli zrobisz tapicerowane meble w zbliżonych odcieniach szarości, to prawdopodobnie uspokoisz optycznie tę różnorodność form, którą masz w salonie.

(to dobrze, że nie będziesz robić przecierek)

Lui ustawiliśmy fotel i dwójkę obok nowej sofy i chyba takie ustawienie zostawię, bo nawet całkiem fajnie to będzie wyglądało, tylko po zmianie tapicerki. Trójka natomiast stanęła przy ścianie obok kominka i pomyślę z czasem co jej tam jeszcze dołożyć, ale tapicerka też oczywiście do wymiany. Co do koloru to będę ostatecznie decydować jutro jak zobaczę wszystkie wzorniki. :)

Co do obić, to na pierwszy rzut oka, najbardziej podobała mi się zieleń (nr 4), a na drugim miejscu ten niebieskawy odcień (nr 3). I skoro twierdzisz, że pierwsze zdjecie bardziej oddaje rzeczywiste kolory, to tak zostaje - chociaż patrząc na drugie foto, to zwątpiłam w swój wybór.

A wracajac do tej zieleni....

Dziś otrzymałam nowy numer Dom&Wnętrze, a tam foto fotelu w domu Agnieszki Pudlik właśnie w takim zielonkawym kolorze + biały geometryczny wzór:

salon a.pudlik.jpgsalon a.pudlik.jpgBBHome fotel.jpg

Foto błyszczącej strony gazetowej nie wyszło najlepiej, więc dodaję fotkę tego fotelu ze strony internetowej BBHome

Zielonkawe fotele ładnie wyglądają przy tych szarych kanapach :)

Edytowane przez moniss

[ATTACH=CONFIG]301416[/ATTACH]

A tutaj znalazlam podobne zestawienie tylko inne kolorki:)

Bardzo ładna inspiracja i na dodatek w takim zestawieniu sof jakie pierwotnie planowałam u siebie. Kolor śliczny ale nie wiem czy nie ciut za jasny ( czyt. brudzący) :)

Co do obić, to na pierwszy rzut oka, najbardziej podobała mi się zieleń (nr 4), a na drugim miejscu ten niebieskawy odcień (nr 3). I skoro twierdzisz, że pierwsze zdjecie bardziej oddaje rzeczywiste kolory, to tak zostaje - chociaż patrząc na drugie foto, to zwątpiłam w swój wybór.

A wracajac do tej zieleni....

Dziś otrzymałam nowy numer Dom&Wnętrze, a tam foto fotelu w domu Agnieszki Pudlik właśnie w takim zielonkawym kolorze + biały geometryczny wzór:

[ATTACH=CONFIG]301479[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]301479[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]301481[/ATTACH]

Foto błyszczącej strony gazetowej nie wyszło najlepiej, więc dodaję fotkę tego fotelu ze strony internetowej BBHome

Zielonkawe fotele ładnie wyglądają przy tych szarych kanapach :)

Moniss mnie się ta oliwka tez podoba. Tylko moim zdaniem problem z tego typu kolorami czy wzorami polega na tym, że są one modne rok , co najwyżej kilka lat. Ciężko tez do nich dobierać inne dodatki w postaci zasłon czy poduszek. Nie wiem w jakim miejscu będę za kilka lat ale jakoś nie widzi mi się zmienianie mebli co trochę. Szarości i kolory neutralne mają to do siebie, że są ponad czasowe i są doskonałą bazą do wszelkich innych kolorów w dodatkach, co jest bardzo ważne przy moim niezdecydowaniu. Jak widzę te wszystkie piękne inspiracje z cudownie kolorowymi mebelkami to chciałabym mieć wszystkie u siebie, ale jak się zaczynam przymierzać żeby marzenia wprowadzić w rzeczywistość to po głębszym zastanowieniu jakoś ochota na te modne szaleństwa mi odchodzi. :(

Nareszcie fotki mojego cudeńka (cały czas dumam czy do nas takiej nie zamówić :lol2: ), Małgosiu teraz z marsalą wygląda super, ale oczywiście rozumiem że tego koloru nie chcesz. Zatem przyszłam pomóc i do wszystkich rozważań dorzucam kolor taupe :lol: :lol: :popcorn:

Taupe to mój małżonek też wskazywał we wzorniku a ja jakoś tak się nie przymierzyłam do niego i zignorowałam to "męskie" gadanie :lol2: No i powiem Ci Venus, że mi teraz namieszałaś solidnie w głowie;) Nie wiem co będzie jak jutro dopadnę te wszystkie wzorniki ;)

Mebelki już są przygotowane do jutrzejszego oddania w ręce tapicera więc żegnaj marsalo. Mają już swoje lata i o ile na zdjęciach tego nie widać to jednak, w niektórych miejscach tkanina była mocno wysłużona. Zapomniałam jeszcze napisać, że na trójeczce był jeden poważny defekt, który też przesądzał o wymianie obicia. Mianowicie paskudne centralne przecięcie, którego nijak nie dało się zlikwidować. Więc nie będzie mi szkoda tej tapicerki i jej designerskiego koloru.:rolleyes:

Co do nowej sofy to polecam bo jest świetna i przewygodna. Przy oglądaniu tv mieścimy się na niej nawet i w trójkę bez większego dyskomfortu. :wiggle: