Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eklektycznie, klasycznie...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Moniss - te dywany z motywem arabeski są wszystkie obłędne. Ale u mnie niestety żadnego nigdy nie będzie. Małżonek jest alergikiem i minimalizujemy źródła kurzu poza tym mamy ogrzewanie na kable elektryczne a to niestety wyklucza dywan na podłodze. No chyba ze rozwijałabym go latem jak ogrzewanie nie chodzi. ;)

mamy ogrzewanie na kable elektryczne a to niestety wyklucza dywan na podłodze. No chyba ze rozwijałabym go latem jak ogrzewanie nie chodzi. ;)

Dlaczego? Chodzi o tłumienie ciepła czy niszczenie się dywanu od zbyt wysokiej temperatury? Pytam serio, bo sama mam kabelki, choć dywanów akurat nie.

Dokładnie chodzi o tłumienie ciepła. Na dużej powierzchni pod dywanem grzanie jest elegancko stłumione. Tak jak byś sobie grzejniki czymś zakryla. Niestety jest to minus tego rodzaju ogrzewania. Z tym, że ja wybierajac go byłam tego świadoma. No i niekoniecznie lubię oczyścić dywany, w poprzednim mieszkaniu miałam tylko chodniki w przedpokoju i łazience i jakoś mi nie brakowało kurzołapa. Poza tym już widzę oczami wyobraźni jak mój powleczony błotem pies wpada z podwórka do domu i układa się na cudnym, jasnym i cholernie drogim dywanie. Co do niszczenia dywanu to przy mojej wersji ogrzewania nie ma takiej opcji, podłoga w czasie grzania jest w temp. +/- 22-25 stopni, więc to raczej nie wpływa na niszczenie dywanu.

No właśnie - rozwijany poza sezonem grzewczym.

Pamiętam, że jeszcze kilkanaście (a może już dziesiąt?) lat temu, zarzekałam się, że nigdy! przenigdy! dywanów u siebie mieć nie będę.

A teraz, po latach mieszkania na gołych panelach i płytkach, znów mi się marzą....takie wielkie....kolorowe....persy... albo inne patchworki czy arabeski :D

W domu mam mieć po całości ogrzewanie podłogowe i tak sobie kombinuję: podłogi będą ciepłe, ale tylko zimą, więc po zimie można by wrzucić kilka dywanów i zrolować je znów przed sezonem grzewczym :)

Zawsze gdy jestem w markecie budowlanym, to muszę koniecznie pooglądać i podotykać dywany. Nawet już sobie dwa upatrzyłam :D

Ale z drugiej strony taki dywan wycina niewielką część ogrzewanej powierzchni, więc jego udział w procentowym obniżeniu ciepła w pomieszczeniu powinien być znikomy. Zwykły dywan 3x2 to raptem 6m2 naprzeciw np. 40 m2 salonu.

Ale z drugiej strony taki dywan wycina niewielką część ogrzewanej powierzchni, więc jego udział w procentowym obniżeniu ciepła w pomieszczeniu powinien być znikomy. Zwykły dywan 3x2 to raptem 6m2 naprzeciw np. 40 m2 salonu.
Dorka wbrew pozorom w domu energooszczędnym to jest dużo. Sorry ale mnie się już nie chce pisać eleboratu na ten temat. Przerabialiśmy to kilka lat temu wybierając taki a nie inny system ogrzewania. Możesz popytać chłopaków z grupy "Ogrzewający domy prądem..." oni lubia takietematy walkowac.

no super !! Tutli proszę napisz mi ( na priv) ile kosztowało Cię tapicerowanie razem z tkaniną ( mam taki podobny komplecik ale używam tylko foteli i zastanawiałam się nad tapicerem ) tylko nie wiem czy nie lepiej dołożyć i kupić coś innego., i prosze napisz mi co to za latarnia nad wypoczynkiem :cool: