Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Remontuję właśnie malutki domek z epoki gierkowskiej, został już on ocieplony, ale mam problem ze stropodachem krytym papą. Z tego co mi wiadomo jest on niewentylowany, ale za to z pustką dachową nad pomieszczeniami mieszkalnymi. W lecie jak słońce grzeje papa bardzo się nagrzewa, w domu jednak jest chłodno, nigdy się nie przegrzewał. Stał sobie latami jako domek letniskowy, ale w tym roku chciałbym się do niego przeprowadzić. Pytanie czy warto brać się za ocieplanie dachu styropapą? Najgorsze, że nie myślałem o tym wcześniej, wykonałem już elewacje i nowe rynny. Czy faktycznie w moim przypadku (wspomniane słońce) straty cieplne mogą być warte inwestycji? Miał ktoś podobny przykład w swoim domu? Dla oszczędności 10-15% nie opłaca mi się za to brać... Gdzieś kiedyś czytałem, że przy płaskich dachach nie ma aż takich strat ciepła- mała powierzchnia, do tego niby leżący śnieg też coś izoluje... niby. Z góry dzięki za wszystkie sugestie!
https://forum.murator.pl/topic/176562-stropodach-ociepla%C4%87-czy-nie/

Jak stropodach jest wentylowany to nie ma sensu. Skoro larem nie jest duszno to jakaś izolacja tam jest. Jednak w związku z faktem, że był użytkowany tylko latem może się ona okazać zimą nieskuteczna. Przed podjęciem ostatecznej decyzji należałoby zrobić odkrywkę i sprawdzić jakie tam są warstwy. Oczywiście warstwa śniegu jest dodatkowym izolatorem i to całkiem skutecznym pod warunkiem, że nie jest intensywnie ogrzewana od wnętrza budynku. Można zatem poczekać do zimy i zobaczyć czy w zamieszkałym budynku śnieg utrzymuje się na dachu. Pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/176562-stropodach-ociepla%C4%87-czy-nie/#findComment-5797603