Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dwie oferty na okna VEKA ... jakie wybrać?

Recommended Posts

treść naszych rozporządzeń będzie pierwszą obowiązującą polską interpretacją

Która to interpretacja (czyli rozporządzenie) będzie podlegała kolejnej interpretacji. To jest właśnie w naszym prawie chore że bywa tak niejasne że można je interpretować na kilka sposobów i każdy ma podstawy by być przekonany o słuszności akurat swojej wersji. Vide wyczyny różnych US odnośnie tego samego przepisu czy sprawa PIT-ów z banków na zwrot kasy z zakupów i płatności. Stąd też myślę że ani Ty Teście ani Ryszard K. (nieznana mi zresztą postać) zbyt pewni swoich sądów być nie możecie.

Która to interpretacja (czyli rozporządzenie) będzie podlegała kolejnej interpretacji.

IVO, rozporządzenie PE 305 siłą rzeczy jest dość ogólne, bowiem nie uwzględnia aktualnych regulacji poszczególnych krajów członkowskich, ale obliguje te kraje do implementacji prawa unijnego do prawa krajowego. Unijna 305 znajdzie na pewno odzwierciedlenie w Ustawie Prawo budowlane, Ustawie o wyrobach budowlanych, Ustawie o systemie oceny zgodności oraz ważnym Rozporządzeniu w sprawie systemów oceny zgodności, wymagań, jakie powinny spełniać notyfikowane jednostki uczestniczące w ocenie zgodności, oraz sposobu oznaczania wyrobów budowlanych oznakowaniem CE. To oczywiście nie wszystkie akty prawne, w których trzeba będzie uwzględnić Rozp.. 305PE. Nie mniej póki teksty choćby wymienionych przeze mnie ustaw i rozporządzeń nie ujrzą światła dziennego trudno cokolwiek interpretować, bo jak interpretować nieistniejące przepisy i bliżej nieokreślone zamiary polskiego ustawodawcy?

Może dlatego ja tylko informuję, że zmiany będą, jaki będzie ich kierunek i co z tego może wynikać dla producentów i sprzedawców zakładając sny "czarne" i "białe". Lepiej być przygotowanym niż... zaskoczonym. Jeśli Pan Kowalski coś tam już interpretuje, wyciąga wnioski, to wydaje mi się to mocno przedwczesne, chyba że on już wie w jakim ostatecznym brzmieniu ukażą się polskie przepisy przenoszące prawo unijne, Ja nie wiem:-(.

Temat uznaję za zamknięty.

Wróciłem wczoraj z targów INTERBUD z Łodzi ... i wybrałem PETECKI.

Za pomoc dziękuję, szczególnie użytkownikowi "agnieszkakusi" (sprawę musiałem potraktowałem jednak bez emocji)

... póki co jednak polecać jeszcze nie mogę, bo najważniejsze przede mną.