chris13 22.02.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Witam Szukałem na tym i innych forach jak wzmacniają inni inwestorzy stropy kleina. Ja mam strop odmiany lekkiej dwuteowniki stalowe co 110cm wysokości 14cm. Architekt zalecił po obliczeniach wzmocnienie wieńcem na ścianach fundamentowych zarówno po obwodzie jak i przez środek budynku (dwie ściany) zrobienie belek z drutu 12mm o strzemionach 8x8cm w otulinie 2 cm. Do tego drut 12mm (w zależności od po pomieszczenia) co 10cm i 14cm. Rozpietość ścian fundamentowych to odpowiednio dwa pomieszczenia 396cm i jedno środkowe 206cm. długość pomieszczeń to 9m. prostopadle do tych drutów mają być druty fi 10mm co odpowiednio 30 i 40 cm Moje pytanie brzmi czy to aby nie przerost formy nad treścią. Bo wydaje mi się, że nie odliczono już obecnego stropu. Chyba, że zawsze na tak zwane wzmocnienie liczy się nowy całkiem strop jakby tylko ten miał być a stary to tylko szlunek do zalania nowej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 22.02.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Parę lat temu pisałem pracę mgr nt wzmocnienia takiego stropu - też IPN140 i podobny układ i wymiary ścian. Generalnie chodziło o wykonanie stropu zespolonego stalowo-betonowego poprzez wspawanie łączników w postaci kątowników oraz wstawieniu zbrojenia i wykonaniu płyty betonowej grubości 6 cm (nadbetonu) z B30. Pamiętam, że nośność takiego układu IPN140 + 60 mm betonu była o 140% większą niż samej belki stalowej i z pewnością nie było tam aż tyle zbrojenia - tylko siatka #8 (w poprzek belek) i #6 (rozdzielcze). Dla uproszczenia obliczeń zmieniłem schemat z belki ciągłej na swobodnie podpartej poprzez rozcięcie górnej połowy belki nad wewn. ścianami. Pozdrawiam PS. Witam wszystkich, bo jest to mój pierwszy post na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris13 23.02.2013 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Wielkie dzięki za odpowiedź. Ja myślę, że dam rozstaw taki jak jest podany przez panią architekt lecz drut odpowiednio fi 10 zamiast fi 12 i fi 8 zamiast fi 10. Przy zachowaniu pełnego oryginalnego stropu. Co na ten temat powiedzą inni bardziej doświadczeni. Zamieniając te wielkości powinienem osiągnąć osłabienie propozycji architekta o ok 25-30% co będzie zastąpione oryginalnym stropwm Kleina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirk1985 27.02.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam, tez mam taki strop z 2teownikow rozstawionych co 1m. dlugosc pomieszczenia to niecale 6 m.Strop jest porysowany w miejscach 2teownikow ale to chyba normalne. Nie planuje zadnego ciezkiego zagospodarowania na pietrze poza moze stolem do ping ponga zatem stropu nie bede wzmacnial. Czy Ty wzmacniasz strop poniewaz chcesz na gorze mieszkac czy jest inny powod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts