MMichal 25.02.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam ok finalnie wybierami miedzy Oknoplast Winegretic Premium a Vetrex V90+, Vetrex ponad 2tys tańszy co radzicie?? Wybrać VETREX a różnicę przekazać na cele charytatywne . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.02.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) ok finalnie wybierami miedzy Oknoplast Winegretic Premium a Vetrex V90+, Vetrex ponad 2tys tańszy co radzicie?? Fin już dawno wybrał Vetrex a nie Oknoplast Ps. pozwoliłem sobie na tą "reklamę" (chociaż to szczera prawda) w odpowiedzi na kampanię marketingu szeptanego prowadzonego przez konkurencję.. Edytowane 25 Lutego 2013 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 25.02.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam, Dzis otrzymałam wycenę okien z Oknoplastu seria WInegretic Premium Prośba o komentarz i czy ta oferta nie jest zawyzona. Moze jakieś porównywalne okna innego producenta beda tańsze?? Cenny netto PARTER: - 60x90 jednoskrzydło szyba P2, okucia WK2 = 475zl - 120x120 2xskrzydła szyba P2, okucia WK2 = 1.365zł - 240x80 STAŁE FIX szyba P2, okucia WK2 = 1.232zł - 360x235 (tj 2x120stale FIX + 1xprzesuwane PSK) szyba P2, okucia WK2 = 7.457 PIETRO - 60x90 jednoskrzydło = 475zl - 3x180x235 2skrzydłowe = 3x2.307zł=>6923 łącznie netto 17.927 = montaż 1.833, DAJE KWOTĘ 19.760 + 8% => 21.340zł Czy to jest dobra ofeta?????????? Prośba o pomoc Casting na wybór okien mam na szczęście za sobą. Co do Oknoplastu, firma niezła, lecz dystrybutorzy z moich stron pozostawiają wiele do życzenia. Dostałem ofertę z Oknoplastu i bliźniaczą z profilami Vetrex. 20% na korzyść tych drugich. Poszukaj przedstawiciela Vetrex z Twoich okolic. Taka rada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 25.02.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) ok finalnie wybierami miedzy Oknoplast Winegretic Premium a Vetrex V90+, Vetrex ponad 2tys tańszy co radzicie?? Kori, tych ofert nie można tak porównać!! To są zupełnie inne parametry!! WPremium jest płytsze, ma chudsze szyby, słabsze (tak tu piszą-nie znam się) okucia, ciepła ramka droga jak złocona. Dla mnie porównaniem z WPremium jest z obmacanych DAKO DPQ-82. Aby porównać szczerze te oferty, to musisz wziąć z Oknoplastu TERMICO, z Vertexu Alfaline 90 z ciepłym klinem, z Vidoka Alphaline 90 z klinem docieplającym, z DAKO ssystem DPS 90; z amberline też coś jest, z avante chyba też jest, tu chłopaki dodawali KNS Edytowane 26 Lutego 2013 przez Stynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 25.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 http://www.vidok.pl/okna-pvc-energohttp://www.vetrex.com.pl/oferta/okna-premium/v90.htmlhttp://www.dako.eu/article,1,89,707Oknoplast nie ma tego okna na swej stronie www, ale jest w sprzedażyhttp://www.amberline.eu/oferta.php?id_strony=10&id_grupy=4&id_dzialu=3&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 ....tak tu piszą-nie znam się....Oj chyba nie do końca, wiedzę masz lepszą od niejednego handlowca DOdaj do tego wykazu jeszcze Schuco Si82 lub CT70 choć 70 ma dwie a nie trzy uszczelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 25.02.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 porównywałam profilami tzn ich producentami. Schuco Si 82 zaliczyć należy do grupy wg mnie jak Wpremium, (ale niedawno zmieniono układ strony Schueco i nie lubię tam zaglądać, za dużo grzebania i zabawy w podchody). Na razie wzięłam na ząb Vekę. Oj chyba nie do końca, wiedzę masz lepszą od niejednego handlowca DOdaj do tego wykazu jeszcze Schuco Si82 lub CT70 choć 70 ma dwie a nie trzy uszczelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 25.02.2013 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 to co Wpremium porównywać z V90+ Vertex??a jaki model jest odpowiednikiem Schuco ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 25.02.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Nie umiem porównać WinergeticPremium z Alphaline90 z klinem ocieplającym...to zupełnie inne grupy produktów. O które Schueco Ci chodzi, jest trzy produkty na ich stronie? Dla mnie, wg mojej wiedzy to WinergeticPremium można jakoś porównywać z Schueco SI82, http://tuznajdziesz.pl/produkty/produkt/okno-pvc-oknoplast-winergetic-premium-1230x1480-41942,85/ http://www.schueco.com/web/pl/privatkunden/fenster_und_tueren/produkte/fenster/kunststofffenster http://dako.eu/article,1,89,745 Nie znam więcej firm produkujących na takim profilu: 3 szyby, 3 uszczelki z suchą komorą, minimum 80 mm głębokości rama i skrzydło, zamknięte wzmocnienie w ramie. to co Wpremium porównywać z V90+ Vertex?? a jaki model jest odpowiednikiem Schuco ?? Edytowane 25 Lutego 2013 przez Stynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 klin ocieplający - wybaczcie ale nie dajcie się wpuścić w maliny z tym całym klinem - przyjrzyjcie się uważniej gdzie i jak wygląda ten klin - każdy inny profil, nawet zwykła trzykomorówka z zabudowa 60mm będzie tak samo ciepła jak węgarek "najedzie" na ościeżnicę 35-40 mm - kolejny marketingowy chwyt byleby coś konkurencji udowodnić i podnieść obliczeniową czy nawet testową wartość Uw - realnie bez jej podnoszenia w wykończonym domu. Jaka inna grupa produktów - tylko dlatego, że klin klina Podstawowe porównanie na początek to głębokość zabudowy, ilość uszczelek, jakie szyby można zastosować i. . . czy nam się podobają By porównywać to trzeba zdecydować się na czym nam zależy o wybrać kryterium do porównań, co jest dla nas ważne i dopiero porównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 25.02.2013 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jakim model ejest za tem odpowiednikem V90+ w Oknoplaście i Schuco?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 biorąc pod uwagę głębokość zabudowy, liczbę uszczelek - Schuco Si82 Tylko jak wspomniałem - kryterium wyboru musi być w jakiś sposób określone - zadam pytanie na opak - dlaczego wybrałeś włąśnie z Oknoplastu okna z serii WInegretic Premium - jakiś powód musiał być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 25.02.2013 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 w sumie zalezy mi aby okna były szczelne i ciepłe. TO są moje kryteriaOczywiści ebezpieczne i solidne No i przede wszystkim CIEPŁE RAZ JESZCE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 i już się wtrącę - nie zapomnij, że przy wentylacji grawitacyjnej musisz w jakiś sposób dostarczyć powietrze do wnętrza by wogóle funkcjonowała - tym samym co najmniej jeden nawiewnik na pomieszczenie bez kratki wentylacyjnej - czyli zapomnij o kryterium - SZCZELNENie myśl kategoriami większości "mądrych" przed szkodą - nie po to kupowałem szczelne okna by teraz je rozszczelnić Jakże trudno jest ludziom wytłumaczyć tak proste zależności i przede wszystkim pozbyć ich takiego własnie myślenia jak wytłuszczoneA później . . . dzieci częściej chorują, zapadają na alergię, zanim czarny grzyb pojawi się na ścianie - i bynajmniej nie straszę, niedowiarki niech poszperają w sieci czym grozi nadmiar wilgoci we wnętrzu i jaka jest zależność punktu rosy (czyli wykraplania się pary wodnej) od wilgoci i temperatury) a i znajdą tez nie jeden artykuł o grzybach, pleśni i ich wpływu na nasz organizm - zwłaszcza małych dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 25.02.2013 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jesli w kazdym pomieszczeniu bedzie kratka wentylacyjna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 25.02.2013 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 wg mnie mikrowentylacja powinna wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 i jeszcze raz coś przypomnę - bo temat pojawia się prawie zawsze gdy przychodzi potencjalny klient mający wentylację grawitacyjną A wszystko bierze się realnie z dwu powodów - opisanego poprzednio jak i źle pojętej oszczędności kasy Od 1 stycznia 2009 roku uległy zmianie przepisy dotyczące szczelności okien i drzwi. Zgodnie z rozporządzeniem MinistraInfrastruktury z dnia 6 listopada 2008 r. (Dz. U. z 2008 r. Nr 201, Poz. 1238) dotyczącym warunków technicznych jakim powinnyodpowiadać budynki w sposób znaczący uległy zmianie wymagane parametry okien. Zgodnie z nowymi przepisami współczynnik infiltracjipowietrza dla otwieranych okien i drzwi balkonowych powinien wynosić nie więcej niż 0,3 m3/(m*h*daPa) zachowując jednocześnie treść§ 155 ust. 3, który mówi, że w przypadku zastosowania w pomieszczeniach innego rodzaju wentylacji, niż wentylacja mechanicznanawiewna lub nawiewno-wywiewna, dopływ powietrza zewnętrznego, w ilości niezbędnej dla potrzeb wentylacyjnych, należy zapewnićprzez urządzenia nawiewne umieszczone w oknach, drzwiach balkonowych lub w innych częściach przegród zewnętrznych.Stosowane urządzenia nawiewne powinny być stosowane zgodnie z wymaganiami określonymi w Polskiej Normie dotyczącej wentylacji wbudynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej (PN-83/B-03430-Az3). (§ 155 ust. 4)Od początku 2009 roku, aby spełnić wymagania nowych przepisów, dostarczając okna do budynków wielorodzinnych należy ze szczególnąuwagą uwzględniać zalecenia projektów wentylacji grawitacyjnej, grawitacyjnej wspomaganej lub mechanicznej wywiewnej, które określająktóre okno spełnia w danym przypadku funkcję wentylacyjną i musi być wyposażone w nawiewnik powietrza. W przypadku wentylacjimechanicznej nawiewno-wywiewnej wszystkie dostarczane okna muszą pozostać szczelne Kori - jeśli ktoś zaszalał i ma w każdym pomieszczeniu kratkę wentylacyjną to ma dwa wyjścia :1) usunąć część kanałów wentylacyjnych 2) w każdym pomieszczeniu zamontować nawiewnikJasne - już widzę jak przy minus 10 rozszczelnisz okno, już to widzę - przed oczyma staje ci mamona wylatująca przez szczelinę - człowiek w 99% nie myśli wtedy racjonalnie - widzi w takim momencie tylko kasę a zdrowie ma w d... a jak nie rozszczelni to później na FM zada pytanie - co mi spieprzono? zimą wieje mi z komina do środka zamiast na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 25.02.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 ok rozumiemjaki jest zatem koszt nawiewników i jakie są rodzaje?? no i co w zime, czy z nawiewników wieje zimne powietrze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 o raaaaaany a jakie ma wiać - ogrzane ? sorki że taki dziwny humor mi dopisuje A przy mikrowentylacji powietrze z zewnątrz - czyli zimne - nie wieje ? Wieje i to o wiele bardziej gdyż powierzchnia "otwarta dla przepływu powietrza" jest o wiele większa od analogicznej w nawiewnikach Odpowiednio dobrany nawiewnik, odpowiednia ich ilość na pomieszczenie - nie ma prawa wiać nawiewniki to temat na pracę magisterską - tyle tego - międzywrębowe - nie widać że okno je posiada, na stałe gwarantują przepływ powietrza, przeważnie są wyposażone w klapkę zamykającą przy silnym wietrze (np. Vento - http://www.jareko.pl/filmy/) - zewnętrzne mechaniczne - mocowane do skrzydła (bądź dodatkowego poszerzenia - ale to nie w Polsce - poszerzenie kosztuje ) ma możliwość zamknięcia dźwigienką ale nie zamyka się całkowicie - przynajmniej nie powinno, minimalna szczelina powinna pozostać (np. AERECO - EFR - http://www.aereco.com.pl/products/nawiewniki ) - zewnętrzne higrosterowane - podobnie mocowane jak mechaniczne z tą różnicą, że w zależności od wilgotności wnętrza otwierają się bardziej lub mniej - nie zamykają się całkowicie - i słusznie (np. AERECO - EMM - http://www.aereco.com.pl/products/nawiewniki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 25.02.2013 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 ktore polecacie i jaki jest koszt??\ja mysle o higrosterowanych i miedzywrebowych bo mozna zamknac calkowicie jakie sa ich ceny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts