jareko 25.02.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 obu nie można zamknąć całkowicie - wybaczy Pan ale proszę czytać ze zrozumieniemkoszt od 60 do prawie 300 zł, oczywiście na Aledrogo będą inne - nic nie stoi na przeszkodzie by samemu sobie je zamontować i wyfrezować odpowiednie otwory czy podcięcia we wrębach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 26.02.2013 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Już Ci wyżej napisałam, w Oknoplaście jest model Termiko itd Jakim model ejest za tem odpowiednikem V90+ w Oknoplaście i Schuco?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 26.02.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 klin ocieplający - wybaczcie ale nie dajcie się wpuścić w maliny z tym całym klinem - przyjrzyjcie się uważniej gdzie i jak wygląda ten klin - każdy inny profil, nawet zwykła trzykomorówka z zabudowa 60mm będzie tak samo ciepła jak węgarek "najedzie" na ościeżnicę 35-40 mm - kolejny marketingowy chwyt byleby coś konkurencji udowodnić i podnieść obliczeniową czy nawet testową wartość Uw - realnie bez jej podnoszenia w wykończonym domu. A kolega to chyba tak tylko z zawiści, bo Schuco klina nie ma........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 26.02.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Bo gdyby miało to byłoby całkiem inaczej pisane o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 26.02.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Bo gdyby miało to byłoby całkiem inaczej pisane o tym Wg mnie ten klin ma za zadanie docieplić najbardziej newralgiczne miejsce w profilu jakim jest stalowe wzmocnienie. oraz dla mnie Schuco jest przereklamowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.02.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Chciałem tylko zwrócić uwagę, że podnoszona sprawa klina bierze w łeb w momencie, gdy prawidłowo ociepli się ścianę i okno - czyli gdy jest wykonany węgarek i zachodzi 30-40 mm na ościeżnicę A kolega to chyba tak tylko z zawiści, bo Schuco klina nie ma........ Oczywiście jest przereklamowane jak większość profili o których tu mówimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.02.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Chciałem tylko zwrócić uwagę, że podnoszona sprawa klina bierze w łeb w momencie, gdy prawidłowo ociepli się ścianę i okno - czyli gdy jest wykonany węgarek i zachodzi 30-40 mm na ościeżnicę Wydaje mi się jareko, że to jednak takie proste nie jest. Profile okienne "z wkładką", przy takim samym szkleniu z reguły osiągają lepszą wartość współczynnika przenikania ciepła Uf niż "bez wkładki" i to są fakty (np. Energeto). Musi zatem powstawać różnica wartości mostka cieplnego po ociepleniu wegarkiem okna wykonanego "z wkładką" i "bez wkładki". Liczył nie będę, ale na logikę... cieplej komuś będzie jak założy płaszcz wyłącznie na koszulę, czy na koszulę i sweterek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.02.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 zależy jaka koszula i jaki sweterek - tak na mój chłopski rozum różnica może i jest w tysięcznych miejscach po przecinku ale co tam, spierać się nie zamierzam - sam pomysł jest fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 26.02.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Współczynnik przenikania ciepła Uf dla Alphaline:- "z klinem" -Uf = 1,0- "bez klina" - Uf= 1,1Więc jakaś tam różnica jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.02.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 FIX - oczywiście jakaś tam różnica jest - nawet określona 0,1 ale bądź realistą, przełóż Uf na Uw okna - choćby referencyjnego 1230/1480 -tu masz różnicę 0,1 na ościeżnicy, zero różnicy na skrzydle, szyba bez zmiany - jak myślisz ile to będzie na Uw? Dodajmy do tego, że okno to nie wstawione okienko do badań lecz także wstawione w otwór i ościeżnica zakryta węgarkiem z ocieplenia - jaki będzie wtedy wpływ klina w tym miejscu na Uw całego okna ? 0,01 a może 0,001 a może nawet jeszcze mniej ? Powtórzę, mam nic przeciwko i nie neguję samego klina ale neguję robienie nas w balona - dlaczego tak alergicznie zaczynamy reagować na reklamy Oknoplastu, Oknoplusa czy Drutów ? Zwróciłem tylko uwagę na klina w połączeniu z węgarkiem i już burza się rozpętała luziku troszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 26.02.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Ten profil VEKA Alphaline90 chyba jest w oknach tylko z klinem docieplającym? Kori, chyba znalazłam odpowiednik WinergeticPremium: http://www.amberline.eu/oferta.php?id_strony=267&id_grupy=4&id_dzialu=3&lang=pl aha Edytowane 26 Lutego 2013 przez Stynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.02.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 FIX - oczywiście jakaś tam różnica jest - nawet określona 0,1 ale bądź realistą, przełóż Uf na Uw okna - choćby referencyjnego 1230/1480 -tu masz różnicę 0,1 na ościeżnicy, zero różnicy na skrzydle, szyba bez zmiany - jak myślisz ile to będzie na Uw? Jareko, no weź daj spokój. Wartość Uf podawana jest z reguły dla złożeń rama skrzydło! Współczynnik dla samej ościeżnicy, to rzadkość nad rzadkości. Uf na Uw też łatwo policzyć i tu się akurat z zgodzę. 0,1 różnicy w Uf, to znikomy wpływ na wartość Uw okna. Tak na szybko licząc "z ręki" dla okna 1230 x 1480: Ug = 1,1 Uf = 1,3 Psi = 0,05 Uw = 1,279 = 1,3 Zmieniając Uf na 1,2, wartość Uw = 1,254 = 1,3 Licząc "maszynowo" może wyjść kapinkę inaczej, ale fakt pozostaje faktem:-). Różnica niewielka na poziomie 0,03 W/(m2*K) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 26.02.2013 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 T12345T powinna zatem wybrać Vetrex V90+ 3szybówki na okusiach Roto??Doradz proszę finalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.02.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Kori - rzuć monetą. Test Ci raczej nie odpowie wprost(trzeba zachować chociaż trochę obiektywizmu), chociaż patrząc na jego dziecko - ranking pro quality - jego namaszczenie znasz . Stynia - powinnaś pracować w jakiejś służbie dochodzeniowej, bo inaczej Twój talent się może marnować / właściwie to miał być komplement - gratuluję spostrzegawczości i analitycznego umysłu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.02.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 T12345T powinna zatem wybrać Vetrex V90+ 3szybówki na okusiach Roto?? Doradz proszę finalnie Matko jedyna, pytasz, czy ja powinnam wybrać Vetrex na Roto? Ja już kupiłam okna, kiedyś wcześniej.. A tak poważnie, to wybacz, ale tego typu porad na forach ode mnie nie zobaczysz. Już niedługo ogłosimy na naszej stronie projekt edukacyjno-techniczny realizowany w okresie wiosna - jesień kierowany wyłącznie do nabywców okien. Tam będziemy odpowiadać na tego rodzaju pytania, a nawet jeszcze bardziej podchwytliwe:-). Już zapraszam wszystkich zainteresowanych kupnem okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 26.02.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Stynia - powinnaś pracować w jakiejś służbie dochodzeniowej, bo inaczej Twój talent się może marnować / właściwie to miał być komplement - gratuluję spostrzegawczości i analitycznego umysłu! nic się nie marnuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 26.02.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Matko jedyna, pytasz, czy ja powinnam wybrać Vetrex na Roto? Ja już kupiłam okna, kiedyś wcześniej.. A tak poważnie, to wybacz, ale tego typu porad na forach ode mnie nie zobaczysz. Już niedługo ogłosimy na naszej stronie projekt edukacyjno-techniczny realizowany w okresie wiosna - jesień kierowany wyłącznie do nabywców okien. Tam będziemy odpowiadać na tego rodzaju pytania, a nawet jeszcze bardziej podchwytliwe:-). Już zapraszam wszystkich zainteresowanych kupnem okien. a ja myślałam, że to pci męskiej! (tak mówiła moja biologica ś.p.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.02.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Kori - rzuć monetą. Test Ci raczej nie odpowie wprost(trzeba zachować chociaż trochę obiektywizmu), chociaż patrząc na jego dziecko - ranking pro quality - jego namaszczenie znasz . No proszę co za przenikliwość. A ranking nie ma nic wspólnego z namaszczaniem czego i kogokolwiek. Fin namów jakąś firmę niech daje kwity i zdetronizuje lidera! Czas już by był po temu, bo inaczej lider w "sadło" obrośnie:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 26.02.2013 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 ok wybrałam Vetrex V90+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.02.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 a ja myślałam, że to pci męskiej! (tak mówiła moja biologica ś.p.) Dobrze myślałaś. Kori zabawnie sformułowała post, to się uśmiechnąłem:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts