Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena okien PROŚBA O KOMENTARZ

Recommended Posts

Jareko, no weź daj spokój. Wartość Uf podawana jest z reguły dla złożeń rama skrzydło! Współczynnik dla samej ościeżnicy, to rzadkość nad rzadkości...... Różnica niewielka na poziomie 0,03 W/(m2*K)

No widzisz, program Schuco PlanSoft podaje oddzielnie wartości Uf skrzydła i oddzielnie ościeżnicy - to tak na marginesie ;)

A co do różnicy - więc jednak nie tysięczne tylko setne części po przecinku - niewiele się pomyliłem hi hi hi

Ile to będzie? jedna łyżka stołowa oleju opałowego więcej na sezon ? ;) No może ze dwie ;)

Kori dobry producent, dobry wyrób, jeszcze do tego dobry montażysta = dobra decyzja :)

Edytowane przez jareko

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No proszę co za przenikliwość:-). A ranking nie ma nic wspólnego z namaszczaniem czego i kogokolwiek. Fin namów jakąś firmę niech daje kwity i zdetronizuje lidera! Czas już by był po temu, bo inaczej lider w "sadło" obrośnie:-).

Ależ wg mnie ma! Wyznajesz "marketing techniczny" Parametry, przejżystość oferty i jej warunków to Twoje "oczko w głowie" więc chyba się nie wyprzesz firm, które pod tym względem spełniają Twoje oczekiwania?:)

Ależ wg mnie ma! Wyznajesz "marketing techniczny" Parametry, przejżystość oferty i jej warunków to Twoje "oczko w głowie" więc chyba się nie wyprzesz firm, które pod tym względem spełniają Twoje oczekiwania?:)

Masz rację! Jestem wyznawcą "marketingu technicznego". Sam ukułem to pojęcie. Nie wyprę się tego za nic w świecie! Tak właśnie ma być, jasno, prosto, przejrzyście, porównywalnie i o oknach!!! Popierałem, popieram i będę popierał firmy, które dążą do tego, by przekaz o ich produktach był bardzo konkretny i możliwie dokładny oraz zgodny z wymaganiami. Nie zaprzeczę też, że uważam markę Vetrex za czyniącą największe postępy w tym względzie, świadczy o tym chociażby przyznana im nagroda - "marketingowa" Fenestra Aurea. Co więcej porównując stan dzisiejszy z okresem roku, dwóch wstecz, uważam, że firmie opłaciło się wejść w nowe buty i wizerunek. Życzyłbym sobie, aby w nim trwała i żeby szybko znalazła godną konkurencję, bo to będzie z pożytkiem dla nabywców, a o to przecież chodzi. Okna są dla ludzi!

Hej

ostatnio moim faworytem był Vetrex V90+

a co myslicie o Oknoplus model Thermo +??

Profil Brugmann, profil A, 73mm, okucia Winkhaus, ukryte zawiasy (jak V90+)

3xszyba, szyka u=0,6 ramka swiss spacer, kontaktory

okucia wk2, szyba P4

cena 19tys z montazem

jakie są wasze zdania??

Hej

ostatnio moim faworytem był Vetrex V90+

a co myslicie o Oknoplus model Thermo +??

Profil Brugmann, profil A, 73mm, okucia Winkhaus, ukryte zawiasy (jak V90+)

3xszyba, szyka u=0,6 ramka swiss spacer, kontaktory

okucia wk2, szyba P4

cena 19tys z montazem

jakie są wasze zdania??

Brugmann to dobry profil, znany z nieprzeciętnej statyki na wzmocnieniach stosowanych przez oknoplus w tych "zimniejszych" wersjach. Moim zdaniem piłowanie jego parametrów cieplnych wiążące się m.in. ze zmianą wzmocnień na takie jak w tych o które pytasz to kaleczenie systemu i pozbawianie go chyba największej zalety. Kiedy zaczynają się wyginać skrzydła szlag trafia wyśrubowane parametry a reklamacje tego typu należą do najbardziej wkurzających i trudnych do usunięcia.

Czasem kiedy krytykuję takie wątpliwe rozwiązania słyszę "ale przecież mam gwarancję". OK. Każda kiedyś się kończy. Kup ten Vetrex a myślę że będziesz zadowolona.

Biorąc pod uwagę wszystkie zalety i wady (jakie wady??? nie przypominam sobie ;-) ) i ich stosunek do ceny to najlepszym aktualnie produktem na rynku profili dla okien energooszczędnych jest wg mnie VEKA ALPHALINE (czyli V90+).

Bardzo możliwe, ale między producentami okien na Veka Alphaline 90+ rozstrzał cen niesamowity!! :rolleyes:

Witam

słuszna uwaga finlandia.

Dziś znajomy który ilka lat temu pracował i wstawał okna twierdzi ze Schuco na profilu Veka + okucia Winkhause to nr 1.

chyba się coś pomyliło, może z nadmiaru wrażeń :)

a co do znajomego co to kilka lat temu montował - mój znajomy jakiś czas temu jeździł super samochodem - POLONEZEM :)

Świat się zmienia profile, technologie, okucia itd również.

Pozdrawiam

sam profil ma się do siebie nijak bo ważne jest kto z półproduktów zrobi Produkt dobry

znam okna na różnych profilach i w zależności od tego kto to robi moga być okna i Okna

taka jest zależność a co ważne same okna nic nie dadzą prawidłowy montaż to klucz do sukcesu

witek86 zatem jakie bys wybrał dla siebie??

moja opinia jest wypaczona przez to że sprzedaje schuco :)

a jakich szukasz okien ? jakie założenia? z czego budujesz i jak? ile ocieplenia? jaka wentylacja ?

itd jest tyle pytań np czy rolety? jak tak to jakie?

szczerze jak do mnie przychodzą klienci to chyba im się odechciewa jak już im zaczynam zadawac pytania;p