stam222 22.02.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Witam forumowiczów.Jako, że w tym zaczynamy budowę naszego domku muszę już na tym etapie podjąć decyzję o ogrzewaniu, wentylacji itd. Wybraliśmy prosty domek z kolekcji Muratora M 71 ( http://projekty.muratordom.pl/projekt_noc-ksiezycowa,1260,0,0.htm?=Prze%C5%9Blij+zapytanie&sd_0=&sd_1=&knd_1=&pz_1=&pz_0=&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=&wk_1=&wk_0=&o=&q=noc+ksi%C4%99%C5%BCycowa&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0= ).Od jakiegoś dłuższego czasu czytam FM i mam wrazenie, że im więcej czytam tym mniej wiem a przy tym mam większy metlik w głowie.Na chwilę obecną mieszkamy w bloku (5 lat, budownictwo nowe) a już walczę z grzybami i plesnią, wiem, że to wynik bardzo szczelnej chałupy iprawie zerowej wentylacji (grawtacja). W związku z tym bardzo bym nie chciał dopuścić do takiej sytuacji w swoim domku wiec zastanawiam się nad mechaniczną wentylacją .... ale....Ogrzewanie ma być gazowe ( piec kondensacyjny jedno-funkcyjny ze zbiornikiem na c.w.u), dodatkowo w salonie chcielismy mieć kominek a skoro już kominek to z płaszczem wodnym i podpięte to wszystko do podłogówki tzn. piec i kominek. Wiem, że tak można zrobić ale ostatnio "zaczytuję się" (jak wspomniałem na początku) o domach energooszczędnych, odzyskach ciepła, reku, pompach i całej masie temu podobnych zagadnieniach i mam mentlik.Chciałbym mieć ten piec na gaz i kominek a do tego pożądną wentylacje i zastanawiam się czy mozna to połączyć jakoś w całość. Większość rzeczy na budowie chcialbym zrobić we własnym zakresie bo oczywiście rozbija się o kase.Doradźcie proszę jak to wszystko zespolić i czy jest sens pakować się w tę went. mechaniczną.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.02.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Mam podobny domek (już zbudowany ). I też nie miałem za dużo "kasy", więc padła decyzja: jedno źródło ogrzewania komfortowe - na gaz (kocioł jednofunkcyjny) oraz drugie urządzenie grzewcze niezależne od zasilania energią elektryczną - czyli zwykły kominek z (brrr - "grawitacyjnym") DGP. Wentylacja konwekcyjna (nie wiem czemu również zwana "grawitacyjną" ) ale za to z dużą ilością regulowanych na- i wy-wiewów (bo nigdy do końca z nią nie wiadomo, gdzie będzie chciało "wlatać", a gdzie "wylatać"). Po próbach na okres zimy część kratek została zamknięta "na głucho" (bo często nimi wiało) a część jest otwarta, aby była odpowiednia wymiana powietrza. Jak dotąd więc wszystko działa zgodnie z planem i jest O.K. . Edytowane 22 Lutego 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 24.02.2013 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedź. Ja jak już wspomniałem chcę mieć kominek z płaszczem wodnym a i zapomniałem napisać, że do tej wentylacji nawiewowo-wywiewnej chcę mieć GWC. Nie wiem tylko czy tak może być i czy jedno z drugim nie koliduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 25.02.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jest sens pchać się we wszystkie inwestycje energooszczędne, warunek jest tylko jeden dom musi być odpowiednio ocieplony i od tego należy zacząć, za wełnę czy styropian płacisz tylko raz więc czym grubszy tym lepszy, co do wm gwc itd to są to inwestycje które potrzebują stałego finansowania czyli prądu i tu trzeba zacząć liczyć, czy opłaca się podłączać gaz ja dla swojego domu wyliczyłem że gaz przy obecnych proporcjach cen jest nieopłacalny koszty podłączenia i utrzymania przyłącza oraz warunki techniczne a dokładnie wentylacyjne jakie trzeba spełnić, wychodzi drożej niż ogrzewanie prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 25.02.2013 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jest sens pchać się we wszystkie inwestycje energooszczędne, warunek jest tylko jeden dom musi być odpowiednio ocieplony i od tego należy zacząć, za wełnę czy styropian płacisz tylko raz więc czym grubszy tym lepszy, co do wm gwc itd to są to inwestycje które potrzebują stałego finansowania czyli prądu i tu trzeba zacząć liczyć, czy opłaca się podłączać gaz ja dla swojego domu wyliczyłem że gaz przy obecnych proporcjach cen jest nieopłacalny koszty podłączenia i utrzymania przyłącza oraz warunki techniczne a dokładnie wentylacyjne jakie trzeba spełnić, wychodzi drożej niż ogrzewanie prądem Dzięki za odpowiedz ale ... łatwo jest Ci pisać bo ja jeszcze tego tematu nie obejmuję. Nie mam pojęcia jak to obliczyć i zbudować. Mam totalny kołowrót w głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 25.02.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jak masz projekt to na jego podstawie oblicz OZC potem koszty przyłączy i przypuszczalne zużycia energii zależne od ilości mieszkańców i już zaczniesz się orientować w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.03.2013 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Pobrałem sobie PURMO OZC 4.0 i Buderus OZC 4.0 (notabene to jest to samo ) siedziałem dziś pół dnia i nic nie wiem o co tam chodzi. Jakieś to za wielkie i za dużo tego i za bardzo zawiłe chyba jak na początek jak dla mnie, chwilowo muszę się chyba poddać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 17.03.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Nie przerażaj się tylko ściągnij audytora 3d 5.0 demo - spokojnie pozwoli obliczyć Twój dom. jestem na podobnym etapie jak Ty. Projekt mam, teraz liczę. Wpisanie całej mojej chałupy (ciut mniejsza od Twojej) to były cztery godziny - najpierw zdefiniowałem przegrody: ściany okna i drzwi, potem wg samouczka w pomocy do programu i kilku plików ściągniętych z sieci powprowadzałem po kolei każde pomieszczenie i mam wynik na poziomie domu 4-litry, teraz zaczynam kombinować ogrzewanie. Poradzisz sobie, trza tylko przysiąść i poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts