Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

wiem, że uprawnienia SEP kat. D i E uprawniają mnie do montażu instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym. Czy z punktu widzenia formalnego będę potrzebował podpis/stempel kogoś z uprawnieniami elektrycznymi budowlanymi?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Pascalt
https://forum.murator.pl/topic/176581-instalacja-elektryczna-w-domu-jednorodzinnym-a-uprawnienia/

Pascalt do montażu instalacji elektrycznych nic nie potrzebujesz oprócz materiałów i chęci.

Bierzesz szwagra lub szwagierke, do tego skrzynka piwa i wspólnie ciągniecie druty po ścianach i sufitach.

Elektryk z papierami potrzebny jest na etapie odbioru instalacji.

Odbiór to pomiary i orzeczenie.

Do pomiarów potrzebny jest miernik, ale nie taki za 9,99zł z Lidla, tylko taki trochę droższy.

Jeśli masz E i D i POMIARY to jesteś półtora gościa, jeśli nie masz pomiarów to musisz takiego gościa znaleźć i dogadać się w zakresie prac jakie zrobisz, a jakie On zrobi.

Finito.

frank_gr dobrze mówi, mało kto odbiera instalacje o których nic nie wie. Słowem, skontaktuj się z gościem elektrykiem zanim zaczniesz prace.

Mam świadectwo kwalifikacyjne D i E w zakresie: obsługi, konserwacji, remontów, montażu i kontrolno-pomiarowym dla urządzeń, instalacji i sieci Grupa 1 do 15kV. Rozumiem, że wpis do dziennika budowy również mogę wykonać sam i go podpisać podając nr uprawnień.

Elektryk, Cieśla, Hydraulik, Brukarz, Murarz..... nie robią żadnych wpisów do Dziennika Budowy.

Wykonujesz pomiary, sporządzasz protokół, dokument oddajesz Kierownikowi Budowy.

Kierownik Budowy jest uprawniony do wpisów w Dzienniku Budowy.

Znasz wogóle swojego Kierownika Budowy? Pojawia się na budowie, czy jest wirtualny?

za każdą wizytę po 300zł.

:wtf: ????

Tak bardzo ceny wzrosły? Czy funkcja kierbuda się już tak zwirtualizowała, że trzema wizytami się budowę opędza?

J.

• 1 year później...