fiodork 23.02.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witam, Przeszukałem forum, ale niestety nie znalazłem nigdzie tematu, który mówiłby o wykonaniu instalacji kolektorów słonecznych na dachu własnymi siłami. Jeżeli jest taki wątek to bardzo proszę o podrzucenie linka, a jeżeli nie to chciałbym sprowokować dyskusję na ten temat W niedługim czasie postaram się wrzucić moje przemyślenia na ten temat. Zachęcam do dzielenia się wszymi pomysłami. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 25.02.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Tak jak pisałem postaram się przedstawić swoje przemyślenia. Na początek schemat blokowy. Ogólny opis. Solary umieszczone na dachu garażu odbierają ciepło i transportują rurą z PEX. W piwnicy zlokalizowany jest zasobnik CWU ok 300 l. z dwoma wężownicami połączony z kotłem gazowym. Później rura biegnie do Gruntowego Magazynu Ciepła zlokalizowanego pod garażem. GMC będzie wykonane jako ubity piasek/żwir w którym zatpiona będzie rura PEX w kształcie "Węża" hehe Płyn solarny/woda napędzany jest przez pompę przepływową. Zastanawiam się też czego użyć jako czynnik przenoszący energię. Ze względu na choćby zamarzanie dobrze byłoby użyć płynu solarnego. Nie wiem jaką on ma temperaturę wrzenia. Ale płyn to dodatkowy koszt. Czy znacie może jakiś dobry zamiennik ? Dodatkowo dobrze by było, aby to wszystko było zabezpieczone przeciwko wzrostowi ciśnienia. Czy myślicie że wystarczy zwykły zawór bezpieczeństwa z określoną nastawą ciśnienia rozerwania ? Czy macie może jakiś pomysł jak rozwiązać problem uzupełniania płynu lub jego pierwszego napełniania tak, aby usunąć ze środka wszystkie powietrze ? Chciałbym, aby priorytem był wysoka temperatura, min 60-65 stopni w jak najdłuższym okresie czasu . Pozwoli to ogrzać wodę w zasobniku do wymaganej temperatury i pozwoli uniknąć używania Kotła gazowego. Z racji tego myślę, o zastosowaniu rur fi 16, ale nie wiem czy to nie będzie za mało bo instalacja będzie miała dużą długość. ok 100 m ( z powodu rozprowadzenia ciepła w GMC). Nie wiem czy nie będę musiał zwiększyć średnicy ze względu na opory przepływu. Ale z drugiej strony prędkość nie powinna być zbyt duża. Chciałbym ponadto zastosować coś w rodzaju elektrozaworu trój-drogowego na odejściu do zasobnika. Chciałbym a by to działało tak, że zawór otwiera się,gdy temperatura czynnika osiągnie ok 60 stopni. Później po południu gdy temperatura będzie spadać, zawór przestawi się na transport czynnika tylko do GMC. Zapobiegnie to wychładzaniu wody w zasobniku. Nie znam się na elektronice więc bardzo pomocna byłaby wasza opinia czy to jest w ogóle możliwe . Myślałem o zastosowaniu elektrozaworu mniej więcej coś takiego. " http://allegro.pl/elektrozawor-kulowy-trojdrogowy-mieszajacy-1981-i3040676424.html Dodatkowo w internecie znalazłem coś co się nazywa sterownik solarny: http://allegro.pl/sterownik-pompy-kolektor-solarny-wyswietlacz-solar-i3058180882.html Nie wiem czy do takiego sterownika da się podłączyć taki elektrozawór czy nie. Myślę, że będzie dało się podłączyć pompę przepływu czynnika solarnego. W załączeniu sterownik ma wyłączyć pompę gdy temperatura płynu osiągnie określoną temperaturę. Czy da się takie coś wykonać i czy ewentualnie będą do tego potrzebne dodatkowe np. termostaty albo coś takiego ? Zastanawiam się też jak rozwiązać problem tego, aby piec gazowy włączał się tylko, gdy woda w zasobniku nie osiągnie wymaganej temperatury. Jestem otwarty na Wasze propozycje, z czego wykonać kolektory, aby koszt nie rozłożył tego projektu a sprawność była w miarę znośna Edytowane 25 Lutego 2013 przez fiodork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik482 25.02.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Sporo jeszcze pracy przed Tobą. Sugeruję najpierw rzecz dobrze jeszcze raz przemyśleć/zaprojektować/policzyć. Jak na razie wydaje się, że próbujesz złapać zbyt wiele srok za ogon: - solary - bojler/zasobnik - magazyn ciepła - sterowanie - i inne Ile tych solarów? Ile energii naprodukują? Ile energii chcesz zmagazynować w gruncie i na jaki okres? Wszystko da się zrobić tyle że najpierw DUUŻO poczytaj, później zadaj właściwe pytania, a na koniec rób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 26.02.2013 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Spokojnie, do momentu instalacji mam jeszcze półtora roku. Na razie traktuje to jako opracowanie koncepcji, która udowodni, że to będzie działało i czas zwrotu będzie w rozsądnych granichach. No i oczywiście troche dla frajdy zbudowania sobie takiego czegos Tak na prawdę to wszystko jeszcze przede mną Układ taki jak przedstawiłem, według mnie, nie jest zbyt skomplikowany. Tak naprawde to w każdym przypadku jest to tylko jedna pętla. Z racji tego, że nie znam się jeszcze zbytnio na elektronice, największym problemem dla mnie jest sterowanie tym zaworem trójdrogowym lub czymś innym, tak aby w zależności od temperatury płyn płyną w jedną albo drugą stronę. Jeżeli się tak nie będzie dało to będę myślał nad innym rozwiązaniem. Tak jak mówiłem na razie to jest tylko pomysł Myślę że bez choćby jednego z wymienionych przez Ciebie elementów instalacja nie będzie działała w sposób prawidłowy Na obliczenia jeszcze jest troche za wcześnie. Będę chciał zbudować taką pilotażową instalacje tego lata, żeby zobaczyć jak się kolektory spisują i ewentualnie je poprawić. Oczywiście najpierw musze wymyślić jak je zbudować w bardziej wyrafinowany sposób niż użycie grzejników płaskich widziałe taką instalację i ona działała aż za dobrze ale chciałbym zwiększyć odbiór ciepła w dni troszkę chłodniejsze. Obliczenia dotyczące energi w GMC przedstawie wieczorem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 26.02.2013 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 I zapomniałem dodać, że planuje odbierać ciepło z GMC w jesień/ zima/wiosna lub do wyczerpania zapasów poprzez rurowy GWC Fi 200. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 nie pchaj się w to GMC, przynajmniej w takim kształcie, to niewypał będzie, a wogóle to zacznij od obliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 26.02.2013 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 nie pchaj się w to GMC, przynajmniej w takim kształcie, to niewypał będzie, a wogóle to zacznij od obliczeń A czy mozesz podac jakies argumenty ? Obliczenia w najblizszym czasie. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 pierwszy z brzegu: żwir i piasek ze 100mb pexa to marny akumulator ciepła, szybciej taka chłodnica układu ogrzewania no ale chętnie zobaczymy konkretne obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts