Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramika wienerberger - opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niektórzy uważają, że pustaki EDER są lepsze.

Pytanie fundamentalne: pod jakim względem lepsze? EDER ciut lepsze U (0,47 vs. 0,60), wytrzymałość na ściskanie taka sama, wymiar prawie identyczny, wydajność ta sama. Być może mniej się kruszy, ale o tym musieli by opowiedzieć osoby bawiący się tym pustaczkiem. Nie bez znaczenia jest cena, EDER sporo droższy.

Mój dom stawialismy z 25+PW,dylematy były jak ze wszystkim ale jako uzytkownik z jakimś tam budowlanym bagażem i doświadczeniem mogę powiedzieć ze ten pustak jest napewno lepszy niż opinie o nim krążące. dalismy zaprawe ciepłochronną można tez klej ale koszta sa duze-inaczej chyba nie ma sensu.sasiad ma ten sam pustak ale na zaprawie tradycyjnej -lekka porażka łaczenia wyszły mu 3 cm a to nie o to chodzi w tym wszystkim-możliwe tez ze jego budowlancy nie przykładali sie do swojej pracy. wcale tez nie były krzywe ani nie pękały,choc i z takimi groźnymi opowieściami spotkalismy sie. wybudowaliśmy chate ściany są nic nie peka nie ma krzywizn ani podobnych problemów wszystko ok. tylko przy tynkach było cięzko (ale bynajmniej nie mnie)bo jednak nie jest to pustak z gładka powierzchnią. i wazne tez jest ocieplenie ale to juz inna bajka.

Mój dom stawialismy z 25+PW,dylematy były jak ze wszystkim ale jako uzytkownik z jakimś tam budowlanym bagażem i doświadczeniem mogę powiedzieć ze ten pustak jest napewno lepszy niż opinie o nim krążące. dalismy zaprawe ciepłochronną można tez klej ale koszta sa duze

Kolego liczyłeś jaka mogła być różnica pomiędzy rekomendowanym przez producentem klejem, a zaprawą, o której piszesz?

Dzięki za opinię.

ENDO

Pytanie fundamentalne: pod jakim względem lepsze? EDER ciut lepsze U (0,47 vs. 0,60), wytrzymałość na ściskanie taka sama, wymiar prawie identyczny, wydajność ta sama. Być może mniej się kruszy, ale o tym musieli by opowiedzieć osoby bawiący się tym pustaczkiem. Nie bez znaczenia jest cena, EDER sporo droższy.

Dlatego napisałem, że niektórzy, gdyż przekopałem wcześniej fora z opiniami o tym pustaku. Znalazłem tam opinie, że EDER są równiejsze i mniej kruche. Mnie to nie przekonało, tym bardziej tak jak pisałeś, są sporo droższe. Mnie się udało kupić Wienerbergera w cenie 4,40 brutto wraz z depozytem i transportem. Wydaje mi się, że jak najbardziej wart jest tej ceny. W przeszłości chyba tak niskiej jeszcze nie było.

Mnie się udało kupić Wienerbergera w cenie 4,40 brutto wraz z depozytem i transportem. Wydaje mi się, że jak najbardziej wart jest tej ceny. W przeszłości chyba tak niskiej jeszcze nie było.

Pisałeś o pustaku 25 P+W. Nie wnikając w szczegóły ofert, allegro pokazuje ceny już od 3,5. Różnica pomiędzy Twoją ceną, a moją to transport + depozyt, aż tak drogo :eek:

Kolego, ten transport z Oleśnicy(te twoje pustaki po 3,50) to w moje okolice ponad 300km, do tego cena wyłącznie dla pełnych samochodów. Ja potrzebuje ilość ok 1,5 takiego transportu. Do tego skład, w którym kupiłem znajduje się 1k od mojej budowy. Dzwonie do nich, do godziny przywożą 6 palet stawiają na chudziaka, muruję, jak się kończą, dzwonię po kolejne 6 palet, muruję, robię strop, dzwonię po ręsztę palet, rozładunek z hds bezpośrednio na strop i jadę ze ścianami szczytowymi i kolankowymi. Podejrzewam, że ten skład budowlany też zaopatruje się w Oleśnicy, nawet jak stracę kilka stówek na marży, choć nie jest to powiedziane, musiałbym przeliczyć, to dla mnie liczy się wygoda, a nie rozpierdzielenie naraz całego transportu po całej działce i przenoszenie pustaków.

Kolego, ten transport z Oleśnicy(te twoje pustaki po 3,50) to w moje okolice ponad 300km

Ostatnio przeczytałem, że do transportu 400km jednego samochodu cegły zużywa się DWA razy WIĘCEJ energii, niż do wyprodukowania tejże cegły :eek:

Do mnie też 300km, więcej jesteś dobry punktem odniesienia. A mają tylko jeden zakład produkcyjny?

Widziałem że niektórzy dają piankę w szczeliny pionowe...

Czysto edukacyjnie:

pianka na porotherm.jpg

Witam

Ja budowałem z porothermu 44 - pustak myśle że przyzwoity, chociaż trudno się go przycina.

Z 2,5 tyś pustaków około 150 przyjechało już na budowe uszkodzonych ale reklamacja bezproblemowa. Znalazła się też paleta pustaków z "brzuchami" ale akurat miałem je gdzie wykorzystać .

pozdrawiam