Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramika wienerberger - opinie

Recommended Posts

Najlepiej podjedz na skład budowlany i pooglądaj pustaki. Ewentualnie na pobliską budowę i zobacz ile gruzu zostaje z pustaków a z jakich budują. Zobacz który jest prosty, ma ładny czerwony kolor(ciemne plamy to przepalenie pustaka-wada). Porównaj wage i grubości ścianek w pustaku. Upuści taki pustak z 1-1,5m na ziemię, ten co jest słaby pęknie. Wtedy podjęcie decyzji będzie łatwiejsze. Nie sugeruj się zbytnio przenikalnością cieplną(dostane lincz), ale dla muru 25cm ma to małe znaczenie, bo i tak dasz na to grubą warstwę styropianu.

W tematach co Ci przesłałem dosyć dokładnie opisałem pustaki które widziałem. Z Termoton Owczary i Porothermu murowałem, jest różnica na korzyć Porothermu. W tej chwili drugi dom budował bym z Maxa bez P+W. Dlaczego? Murowali murarze, koszta robocizny były by takie same. Koszta pustaka+zaprawy podobna do Porothermu P+W. Wytrzymałość dużo lepsza.

Pozdrawiam.

Dzięki tak zrobię tzn. pozwiedzam składy pod względem jakości tych pustaków. A jak oceniasz piankę do porothermu, która sami polecają? Kleiłeś na niej?

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolega stawiał dom w systemie dryfix i ta pianka jest mocarna, jest faktycznie tak mocna jak reklamuje ją Wienerberger. Tylko pamiętaj, że do zwykłego pustaka porothermu się nie nadaje, musi to być szlifowany pustak dryfix. Pianki i tak osobno nie kupisz, dodają ją w cenie przy zakupie właśnie tych pustaków.

Kolego liczyłeś jaka mogła być różnica pomiędzy rekomendowanym przez producentem klejem, a zaprawą, o której piszesz?

Dzięki za opinię.

ENDO

w sumie róznicy nie było większej. W przypadku tradycyjnej zaprawy koszta i tak są bo masz piasek,cement,woda +reczna robota,wynajecie betoniarki tez kosztuje -a zaprawa była gotowa w workach do których dodawało sie odpowiedniailośc wody,proporcje były podane na opakowaniu. Ekipa rozrabiała w wiaderkach,praca szła zaskakująco szybko tu były największe oszczedności. Worki były w wielkosci 22 kg cena ok 30zł/szt ich ilośc była wyliczona tak jak zalecal producent,nie było mowy o ładowaniu zaprawy tyle ile by sobie majster chciał i zwiekszaniu kosztów. Max.1cm grubosci tynku i nie wiecej,dzieki temu nie zuzylismy więcej materiału i zachowalismy min.odstepy na łączeniach.MOzna tez kupic tansza zaprawe o takich samych parametrach z firmy BAUMIT tutaj masz linka http://www.baumit.pl/front_content.php?idcat=4367

Co do kleju a raczej pianki DRYFIX tu koszta były zbyt duze. Za jedna taka puszke+pustak 25 trzeba było zapłacic 9,50 zł ,a koszt m2 sciany w pustaku porotherm 25 DRYFIX to ok 100zł za sam materiał. Chociaz bardzo zachwalano ten system jako nowatorski i nowoczesny nie zdecydowalismy sie .jednak koszta były zbyt wysokie, a raczej za wysokie.

pozdrawiam

na jakiej zasadzie przyjales cenę piany skoro dają ja rzekomo za free i nie mozna jej kupić osobno?

Witam,

Mam dom zbudowany ze zwyklego porothermu P+W(na zwykla zaprawe), kupilem go za namowa (w cenie betonu kom.) i drugi raz bym go nie uzyl. Mysle, ze pianka nic tu nie zmienia jezeli chodzi o pewna wade...

otoz jak wiemy pustak jest zbudowany z pustek powietrznych ...ot odkrycie :) ale oznacza to ze jest przewiew -powietrza, z puszek elektrycznych mi nie wieje, bo sam je montowalem szczelnie(bez peszli) ale z TB juz tak i zabudowanego wc (przez przycisk) i generalnie uwazam, ze ten ruch powietrza jest zbedny i wychladza jezeli sa nieszczelnosci w styropianie, a mysle ze zawsze gdzies beda. Staralem sie budowac energooszczednie a tu taka wpadka. polecam inne materialy, ktore beda bardziej szczelne- co jest wyznacznikiem energooszczednosci, do wymiany powietrza sluzy wentylacja, nad ktora mozna zapanowac.

Szukałem, ale na ceramiczną hierarchię nie trafiłem, a ciekawy jestem co jest wyżej, ponieważ sądziłem, że porotherm jest pustakiem premium :cool:

Wydaj mi się że CERPOL z Kozłowic. Ja kupiłem 25P-W, oglądałem winerbergera i Kozłowice i Kozłowice wygrały grubością ścianek i lepszym wykonaniem.

Witam,

Mam dom zbudowany ze zwyklego porothermu P+W(na zwykla zaprawe), kupilem go za namowa (w cenie betonu kom.) i drugi raz bym go nie uzyl. Mysle, ze pianka nic tu nie zmienia jezeli chodzi o pewna wade...

otoz jak wiemy pustak jest zbudowany z pustek powietrznych ...ot odkrycie :) ale oznacza to ze jest przewiew -powietrza, z puszek elektrycznych mi nie wieje, bo sam je montowalem szczelnie(bez peszli) ale z TB juz tak i zabudowanego wc (przez przycisk) i generalnie uwazam, ze ten ruch powietrza jest zbedny i wychladza jezeli sa nieszczelnosci w styropianie, a mysle ze zawsze gdzies beda. Staralem sie budowac energooszczednie a tu taka wpadka. polecam inne materialy, ktore beda bardziej szczelne- co jest wyznacznikiem energooszczednosci, do wymiany powietrza sluzy wentylacja, nad ktora mozna zapanowac.

w kazdym pustaku ceramicznym masz szczeliny i takie odczucie wiania moze być odczywalne,ale w przekroju całego domu takie gniazdko ma niewielkie znaczenie. drzwi wejsciowe,bramy garazowe tez otwierasz i wpuszczasz zimne powietrze przez znacznie wieksza powierzchnie czy to oznacza ze mamy je zamurowywać ?

Koszt m2 muru to:

System Dryfix:

pustak+pianka+robocizna(jeśli najęta)

Murowanie na zaprawe cem-wap.

pustak+zaprawa+robocizna(jeśli najęta)

Cena pustaka szlifowanego z gratisową pianką wychodzi drożej na m2.

Pozdrawiam.

jaro4 tak Kozłowice Cerkpol robią chyba najlepszy pustak ceramiczny.

Mirabillis

szczeliny w pustaku to raczej dobre rozwiązanie. Ale wolałbym teraz mieć dom wybudowany z maxa bez zakładek P+W, to przez nie wieje :( Jeśli dom nieotynkowany i nieocieplony.

Dzięki za wyjaśnienie co do kosztów - wszystko jasne. Kwestią zasadniczą jest to czy ekipa weźmie mniej przy opcji z pianką (mniej roboty). Gdyby tak było to różnica, o której piszesz mogła by się zatrzeć.

Jeżeli chodzi o zakładki P+W to dziwi mnie zarzut o nieszczelności. Fakty, mogłoby trochę wiać, ale kto dziś buduje bez ocieplenia i tynków? Chyba nikt, a tym samym zarzut jest mało trafny. Samo rozwiązanie P+W pozwala dokładniej kłaść mur, aby wyzbyć się nierówności.

Najlepiej podjedz na skład budowlany i pooglądaj pustaki. Ewentualnie na pobliską budowę i zobacz ile gruzu zostaje z pustaków a z jakich budują. Zobacz który jest prosty, ma ładny czerwony kolor(ciemne plamy to przepalenie pustaka-wada). Porównaj wage i grubości ścianek w pustaku. Upuści taki pustak z 1-1,5m na ziemię, ten co jest słaby pęknie. Wtedy podjęcie decyzji będzie łatwiejsze. Nie sugeruj się zbytnio przenikalnością cieplną(dostane lincz), ale dla muru 25cm ma to małe znaczenie, bo i tak dasz na to grubą warstwę styropianu.

W tematach co Ci przesłałem dosyć dokładnie opisałem pustaki które widziałem. Z Termoton Owczary i Porothermu murowałem, jest różnica na korzyć Porothermu. W tej chwili drugi dom budował bym z Maxa bez P+W. Dlaczego? Murowali murarze, koszta robocizny były by takie same. Koszta pustaka+zaprawy podobna do Porothermu P+W. Wytrzymałość dużo lepsza.

Pozdrawiam.

Wytrzymałość lepsza czego pustaka, zaprawy, muru czy systemu nerwowego inwestora.

Endo, nooo i muszę się nadpisać :D

Podaję Ci na prv numer telefonu do Regionalnego z Wienerbergra. Powie Ci dokładnie z jakiej fabryki kupować ich POROTherm. Pomoże Ci też znaleźć skład w Twojej okolicy, w którym dadzą na jego polecenie lepszą cenę (a jeżeli nie, to dzwonisz do niego i lecą łby :);) )...

System Dryfix - również nas do niego namawiał. Wyszliśmy jednak z założenia, że jeżeli ekipa nie ma doświadczenia w tej technice, nie ma co ryzykować.

Cena byłą kusząca :) Przecież TARGETY muszą robić ! :) Niestety Pan Regionalny zabrał nas na dwie budowy, na których miało być cudownie pięknie, a było strasznie. Między poszczególne pustaki można było wsadzić rękę. Wszystkie takie szpary uzupełniane były pianką. Wyobrażam sobie te koszty związane z dokupieniem dodatkowej ilości pianki montażowej.

Sam przyznał, że wybrał nie te budowy, co powinien i że przeprasza :) Bardzo mu PODZIĘKOWALIŚMY :)

tak naprawde to wybór zaprawy w scianach dwuwartwowych nie jest tak istotny jak w scianach jednowarstwowych.Dlatego że i tak dajemy na takiego pustaka ocieplenie w postaci np.styropianu. Oczywiscie typ zaprawy wpływa na ciepłochronnosc ściany ale jak wiadomo w mniejszym stopniu niz w jednowarstwówkach.Wymagania odnosnie współczynnika U byłay inne przez lata dla obu typów scian,ale chyba w 2009 ujednolicone je i teraz wynosza U=0,30W/(m2K). Pustak ceramiczny poryzowany 25cm ma współczynnik przenikanai ciepła nastepujacy:

a) bez ocieplenia 1,05

b) 12 cm ocieplenia- 0,25

c) 16 cm -0,20

typowy max ma niestety gorsze parametry, i bardzo czesto dwówarstówki wykonane sa z mniejszcza starannoscia i z gorszych materiałów co w scianach jednowarstwowych jest absolutnie niewskazane.

Endo, nooo i muszę się nadpisać :D

Podaję Ci na prv numer telefonu do Regionalnego z Wienerbergra. Powie Ci dokładnie z jakiej fabryki kupować ich POROTherm. Pomoże Ci też znaleźć skład w Twojej okolicy, w którym dadzą na jego polecenie lepszą cenę (a jeżeli nie, to dzwonisz do niego i lecą łby :);) )...

System Dryfix - również nas do niego namawiał. Wyszliśmy jednak z założenia, że jeżeli ekipa nie ma doświadczenia w tej technice, nie ma co ryzykować.

Cena byłą kusząca :) Przecież TARGETY muszą robić ! :) Niestety Pan Regionalny zabrał nas na dwie budowy, na których miało być cudownie pięknie, a było strasznie. Między poszczególne pustaki można było wsadzić rękę. Wszystkie takie szpary uzupełniane były pianką. Wyobrażam sobie te koszty związane z dokupieniem dodatkowej ilości pianki montażowej.

Sam przyznał, że wybrał nie te budowy, co powinien i że przeprasza :) Bardzo mu PODZIĘKOWALIŚMY :)

Partactwo jest nagminne! Nic nowego. Z czego Ty budowałaś? Ekipa Jarka nie czuje blues'a układając PORO?

Jarek wpadl do nas w polowie prac, po tym, jak wywalilam partaczy z budowy! :) na Jarka zlego slowa nie powiem!:) gdybysmy trafili na nich od zera mialabym ladnych kilka tysiecy w kieszeni... Budowali od podstaw kilka domkow, ktore widzialam i dom kolegi. W tym roku startuja z domkiem naszego Przyjaciela. :)