kori 23.02.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witam forumowiczów W maju ruszam z budową połwy bliżniaka 118m/kwArchitetk konczy projekt. I mam pytanie zastanawiam się wsciąż z czego budować - pierw chciałam z MAXa a teraz zmieniłam na Beton KOmórkowy 600.Sama już nie wiem. Znajomy twierdzi zebym zmieniła na MAXA jakie są Wasze opinie.DO poniedziałku muszę zatwierdzić projekt. PROSBA O POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 23.02.2013 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 DOdam, że sciana 15cm + ocieplnienie 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 23.02.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 ja jade z betonu komorkowego na klej. wlasnorecznie i samodzielnie. za chny ludowe nie dalbym sie namowic na ceramike i mieszanie zaprawy w betoniarce. bierz betonik, bedziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 23.02.2013 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 TOmasz Antkowiak dzięki za info. Pytanie też skłaniam sie przy betonie komórkowym odmiana 600. Bedzie ok ?? Pytanie czy budowa betonem komórkowym jest drożna czy tańsza od ceramiki MAX?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 24.02.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 nie wiem czy drozsza czy tansza. u nasz wybudowanie 1 metra kwadratowego sciany nosnej wychodzi wraz z klejem niespelna 44 zlote. kupowalismy szary beton komorkowy prefabet łagisza, odmiana 550, klasa TLMA, do tego klej kreisel. Bloczki kupowalismy w BrikoDepot w cenach od 5,69 do 6,16PLN; klej Briko lub Leroy za 16PLN/worek. Z jednego worka murowalem pelna palete kleju. Na 1m2 wychodzi 7 bloczkow. Ukladam poziome i pionowe spoiny (bo bloczki mamy gladkie). Oczywiscie specjalna kielnia do kleju. Klej mieszam w wiaderku po ok pol worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 24.02.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Heh, ja znów odwrotnie, wymurowałem własnoręcznie fundamenty z bloczków na tradycyjnej zaprawie i na takiej również będę stawiał ściany z ceramiki. Tylko nie szedłbym w maxa tylko coś z P+W, żeby nie babrać się z pionowymi spoinami, zaoszczędzi to czasu i zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 24.02.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Oczywiscie fundamenty tez murowalem sam; bloczki M6 na zaprawe - to byla udreka w porownaniu z klejeniem BK pozniej na scianach. Budujac drugi raz wybral bym to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 24.02.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 DOdam, że sciana 15cm + ocieplnienie 15cm i konstruktor się pod tym podpisał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 24.02.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ja wybrałem BK (YTONG) klejony na klej i na pewno nie zamieniłbym teraz na Max + zaprawa. Zaprawa (zwykle grubo kładziona bo szybciej idzie), obniża izolacyjność ściany. Dodatkowo. w BK lepiej jest montować instalacje, łatwiej przybić obrazek na ścianie (na gwóźdz a nie na kołek ) itd. Moim zdaniem BK ma same zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 27.02.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Sam budowałem z solbetu 24cm na klej. W zeszłym roku wyszło mi taniej z gazobetonu.Sam po pracy leciałem na budowę i kleiłem. Szybka czysta budowa. Dużym plusem jest to, że klej rozrobiłem w wiaderku i mogłem leciec ze ścianami.Przy tradycyjnej budowie musiałbym rozrabiać betoniarkę zaprawy, wozić i potem wszystko myć. Przy pracy 3-5 godzin dziennie kupa czasu uciekłaby na przygotowanie i mycie. Jak będziesz sam murował ważne jest też to jak poukladasz sobie palety z materiałem ( czy to gazobeton czy ceramika), żeby potem nie latać z jednego krańca budynku na drugi. Minimalna grubość muru to chyba 18cm i to przy silikatach. Skąd masz wymiar 15cm? Może lane ściany z betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.02.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 podejrzewam ze mialo byc 25 zamiast 15... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 02.03.2013 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 a co myślicie zeby Beton komórkowy zamienić na Silkę??Czy to dobre rozwiazanie??Napewno bedzie ciszej ale słyszałam, ze to zimnie mury tj. dlugo sie nagrzewaja...so sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts