Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MAX czy beton komórkowy 600 - PROŚBA O POMOC :-)

Recommended Posts

Witam forumowiczów

W maju ruszam z budową połwy bliżniaka 118m/kw

Architetk konczy projekt.

I mam pytanie zastanawiam się wsciąż z czego budować - pierw chciałam z MAXa a teraz zmieniłam na Beton KOmórkowy 600.

Sama już nie wiem. Znajomy twierdzi zebym zmieniła na MAXA

jakie są Wasze opinie.

DO poniedziałku muszę zatwierdzić projekt.

PROSBA O POMOC

nie wiem czy drozsza czy tansza. u nasz wybudowanie 1 metra kwadratowego sciany nosnej wychodzi wraz z klejem niespelna 44 zlote. kupowalismy szary beton komorkowy prefabet łagisza, odmiana 550, klasa TLMA, do tego klej kreisel. Bloczki kupowalismy w BrikoDepot w cenach od 5,69 do 6,16PLN; klej Briko lub Leroy za 16PLN/worek. Z jednego worka murowalem pelna palete kleju. Na 1m2 wychodzi 7 bloczkow. Ukladam poziome i pionowe spoiny (bo bloczki mamy gladkie). Oczywiscie specjalna kielnia do kleju. Klej mieszam w wiaderku po ok pol worka.

Ja wybrałem BK (YTONG) klejony na klej i na pewno nie zamieniłbym teraz na Max + zaprawa. Zaprawa (zwykle grubo kładziona bo szybciej idzie), obniża izolacyjność ściany. Dodatkowo. w BK lepiej jest montować instalacje, łatwiej przybić obrazek na ścianie (na gwóźdz a nie na kołek ) itd. Moim zdaniem BK ma same zalety.

Sam budowałem z solbetu 24cm na klej. W zeszłym roku wyszło mi taniej z gazobetonu.

Sam po pracy leciałem na budowę i kleiłem. Szybka czysta budowa. Dużym plusem jest to, że klej rozrobiłem w wiaderku i mogłem leciec ze ścianami.

Przy tradycyjnej budowie musiałbym rozrabiać betoniarkę zaprawy, wozić i potem wszystko myć. Przy pracy 3-5 godzin dziennie kupa czasu uciekłaby na przygotowanie i mycie. Jak będziesz sam murował ważne jest też to jak poukladasz sobie palety z materiałem ( czy to gazobeton czy ceramika), żeby potem nie latać z jednego krańca budynku na drugi. Minimalna grubość muru to chyba 18cm i to przy silikatach. Skąd masz wymiar 15cm? Może lane ściany z betonu.