Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury CO za płytko w posadzce, jak położyć płytki?

gregorrr

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowy na forum i mam nadzieję, że dobrze trafiłem:). Mój problem dotyczy zbyt płytko położonych rur CO w łazience. W związku z tym zaistniał kolejny problem, dotyczący położenia kafelek podłogowych w łazience. Będę układał płytki (120x20, gr. 1 cm). Zaraz za progiem w podłodze przebiegają rury CO (alupex w otulinie), które spece zalali wylewką o grubości...2 cm. Gdy zacząłem wszystko oczyszczać zauważyłem spękania - cała wylewka ładnie odeszła - wraz z siatką zbrojącą (taką jak na elewacje się daje na styropian) i mam teraz rury na wierzchu.

Moje pytanie: skoro nie mogę rur wpuścić głębiej - względy konstrukcyjne - czym można je zalać lub nakryć, by podłoże było stabilne i nadawało się do klejenia płytek. Rozmiar dziury to 80x30 cm. Jest to miejsce za progiem, a więc obciążane. Może są jakieś bardzo elastyczne masy murarskie/wylewki? A może dodatkowo - oprócz wylewki, która wypełniłaby przestrzeń między rurami plus 1,5 cm w górę - nakryć dziurę grubą blachą (0,5 cm) - opartą na stabilnych częściach posadzki i zakotwionych w nią punktowo, tak by nie przesuwała się na boki? Blacha rozłożyłaby obciążenie, poza tym w warunkach domowych (niewielkie zmiany temperatur) raczej nie powinna "pracować".

A może jest jeszcze jakiś inny sposób? Bardzo proszę o radę i z góry dziękuję!

• 2 weeks później...
Witam, moim zdaniem nie ma co kombinować. Trzeba dać nową wylewkę. Musi być to jednak jastrych cementowy, nie na anhydrycie(samopoziomujący), bo gips na posadzce w łazience jest absolutnie niedopuszczalny. Są różne wylewki na rynku, nawet takie, na które płytko można kłaść już po 24h. Musi być to jednak podkład zespolony, i pod taki należy przygotować podłoże. Pozdrawiam

Witam, moim zdaniem nie ma co kombinować. Trzeba dać nową wylewkę. Musi być to jednak jastrych cementowy, nie na anhydrycie(samopoziomujący), bo gips na posadzce w łazience jest absolutnie niedopuszczalny. Są różne wylewki na rynku, nawet takie, na które płytko można kłaść już po 24h. Musi być to jednak podkład zespolony, i pod taki należy przygotować podłoże. Pozdrawiam

Witam. Dziękuję za odpowiedź, ale mam pytania:

1. zastosowanie podkładu zespolonego należy wykonać tylko w obrębie "dziury"? Generalnie cała posadzka w łazience to płyta betonowa (płyta kanałowa) i na nią zostaną przyklejone płytki. Nie ma na niej wylewki samopoziomującej - nie było potrzeby jej robienia.

2. rodzaj gruntowania dobiorę do rodzaju masy, ale może jakaś podpowiedź czego dokładnie szukać i jakiej firmy? Podejrzewam, że nie chodzi o zwykły jastrych z marketu czy zamieszany samemu, tylko specjalistyczną zaprawę z dodatkami chemicznymi, skoro tak szybko wiąże? Może masz coś sprawdzonego?

3. znalazłem informację, że minimalna grubość podkładu zespolonego to 2 cm. W moim przypadku w najcieńszym miejscu nie przekroczy ona 1,5 cm. Pytanie więc, czy na pewno wystarczy samo wypełnienie (tzn. bez zbrojenia czymkolwiek)?

Poprzednio rury były zalane jastrychem z betoniarki i chociaż w wielu miejscach stosowano takie wypełnienie w ubytkach, tylko tu spękało (miejsce systematycznie deptane przez chodzących do łazienki). Boję się, że bez dodatkowych wzmocnień w posadzce, płytka o długości 120 cm może strzelić, jeśli podłoże wykaże "elastyczność".

Dziękuję i pozdrawiam!

W żadnym wypadku nie dawaj wylewki samopoziomującej na anhydrycie. Łazienka jest strefą mokrą, po położeniu na cementową zaprawę gipsu - bo tym jest anhydryt- i na to jeszcze klej do płytek (też na cemencie) - wymiana płytek za dwa - trzy lata. Cement + gips+woda= ettringit - substancja czterokrotnie zwiększająca swoją objętość - czyli wysadzi ci płytki do góry!

Nie musisz dawać nowej wylewki na całej powierzchni. Wystarczy zaprawa wyrównująca pewnej znanej polskiej firmy na A( ich logo to bocian) - zakres grubości 2-15 mm, na dla spokoju kafle na posadzce kleiłbym na klej klasy C2TES1. Pamiętaj tylko, aby dobrze przygotować podłoże pod tę zaprawę wyrównującą.

Pozdrawiam