raas 23.02.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witajcie.Chciałbym połączyć kocioł de dietrich mcr2/24s z kominkiem z płaszczem wodnym. Za pomocą wymiennika płytowego chciałbym zrobić kominek alternatywnym żródłem ciapła dla podłogówki, w tej chwili zasilanej tylko de dietrichem. Tutaj rodzi się pytanie: jak zmusić pompę kotła gazowego do pracy bez gazu? da się czy nie bardzo? Może trzeba zastosować osobną pompę? ale wtedy musiałbym omijać tę która jest zainstalowana , coby nie dławiła układu....hmm pomóżcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Spróbuj włączyć tryb ochrony przeciwzamrożeniowej, to sama obiegówka powinna się kręcić. Jeśli czujnik zewnętrzny pokazuje za wysoką temperaturę, żeby przeciwzamrożeniówka działała, to go wypnij i wepnij zamiast niego odpowiedni rezystor który oszuka kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 28.02.2013 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) @rwxw - dzięki wielkie ale ddmcr2 nie ma trybu przeciwzamrożeniowego. w celu ochrony przed zamarznięciem trzeba po prostu ustawić termostat na 10stopni:( Edytowane 28 Lutego 2013 przez raas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 12.06.2013 00:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Może da się podłączyć z boku samą pompę osobnym zasilaniem żeby ją niezależnie napędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 16.06.2013 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 hmm , z drugiej strony ta pompa ma 4 przewody i nie wiem jak ją podłączyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.06.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Włącz kocioł w tryb pracy CO.Kocioł zacnie działać normalnie (zapali gaz) .Napal w kominku .woda z kominka powinna dostać sie na powrót kotła .Kocioł wykryje wysoką temperaturę i wyłączy palnik ,ale pompa będzie działać.Wadą tego rozwiązania jest to ,że podczas normalnej pracy kotła (bez palenia w kominku) kominek jest ciepły i traci ciepło do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 20.06.2013 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) @ hydraulik_ Dzięki wielkie za odzew- spróbuję tak zrobić - pomierzę temperatury, mam nadzieję że kominek przy normalnej pracy kotła nie odbierze za dużo ciepła bo jest on przecież na drugim obiegu wymiennika ciepła i jego pompa podczas pracy kotła gazowego nie będzie pracować.... Sprawdziłem właśnie w instrukcji de dietricha - W przypadku gdy temperatura powrotu przekracza temperaturę zasilania kocioł wstrzymuje pracę i wywala kod błędu E2 Edytowane 20 Czerwca 2013 przez raas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimiko 10.08.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Nie wiem, jak zachowa się MCR. Ja w moim MCA po prostu wyłączałem gaz na zaworze. Piec wyrzucał błąd palnika, czy coś takiego ale sterowanie wszystkimi obwodami dalej działało. Mam instalację z buforem, do którego mam wpięty kominek, piec i solary.MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts