Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obowiązki gminy przy przekształceniu lokalu użytkowego na mieszkanie

Hifman

Recommended Posts

Witam!

Jako, że gmina nie chce sprzedać lokalu, który aktualnie zamieszkuje moja babcia, zaproponowali zamianę na inny i jego wykup. Obiekt ten jest lokalem użytkowym po PKP. Nie mam pojęcia co dokładnie leży w obowiązku gminy w przypadku przekształcenia owego lokalu na mieszkanie. Stąd też moje pytanie. Najpierw jednak nakreślmy sytuację.

Budynek składa się z dwóch klatek schodowych, mają zostać utworzone dwie wspólnoty mieszkaniowe. W stronie na której znajduje się ów proponowany przez gminę lokal, nie ma wyprowadzonego osobnego pionu wodno-kanalizacyjnego a jedynie podłączenie pod pion w drugiej zamieszkałej części budynku (osobna wspólnota). W lokalu brak jakiejkolwiek łazienki, czy kuchni, elektryka szczątkowa (oświetlenie i 3 gniazdka na 4 pomieszczenia), stoją 2 piece kaflowe, brak rynien, szczytowy fragment komina w stanie agonalnym, brak wentylacji, stare i nieszczelne okna drewniane, podłogi tak samo.

Dochodząc do sedna sprawy, co konkretnie gmina musi zrobić w tamtym lokalu, aby móc sprzedać go jako mieszkanie? Mniej więcej wiem jak ma się sprawa, jednak nie wiem czy nie zostanę wykiwany i czy potłuczona muszla klozetowa i leżąca na podłodze umywalka nie zostanie uznana za sprawny węzeł sanitarny. Tak samo nie wiem jak wyglądałaby kwestia elektryki. Czy zamontowanie licznika w lokalu zostanie uznane za spełnienie warunków użyteczności tej instalacji. Słyszałem, że na każde pomieszczenie mają być zamontowane dwa gniazdka i oświetlenie, nie wiem jak ma się to do rzeczywistości.

Jeśli ktoś ma pojęcie o tym co leży w obowiązku gminy proszę o odpowiedź.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez Hifman