Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt w PTF ?

mfuchs

Recommended Posts

TO nie ejst żaden system argentyński.

TO działa tak jak np. producent cegieł nie sprzedaje ich wszystkich sam ale zleca to hurtowniom. Hurtownie mają inne ceny, inne klient.

Czyli pożyczając w PTF masz (chyba) takie same warunki finansowe jak pożyczając w banku - PTF swoją "działkę" ściąga nie z ciebie ale z banku. Podobnie (choć nie tak samo) działa Expander - też dzieli się kasą za "głowę" z bankiem.

PTF to duża uznana firma, jest po prostu pośrednikiem - zorientuj się czy paru groszy nie przepłacasz, chociaż nie sądzę, ale być może część rzeczy wykonują za ciebie - np. sprawdzanie hipoteki, ubezpieczenie, rzeczoznawca. Musisz po prostu porównać ofertę, na pewno nie jest to żadna śliska sprawa.

ja znalazłam takie coś w sieci:

http://www.ptf.com.pl/krhip/krkh/index.jsp?id=10

% wygląda OK.

Oferta zblożona do najlepszych ofert banków, bo oni po prostu sprzedają kredyty banków.

Trzeba się zorientować co do innych opłat, wydaje mi się że lepiej iść do banku bezpośrednio, ale z kolei oni mogą znacznie przyspieszać formalności, może mają jakieś układy z sądami (księgi wieczyste) etc.

TO działa tak jak np. producent cegieł nie sprzedaje ich wszystkich sam ale zleca to hurtowniom. Hurtownie mają inne ceny, inne klient.

Czyli pożyczając w PTF masz (chyba) takie same warunki finansowe jak pożyczając w banku - PTF swoją "działkę" ściąga nie z ciebie ale z banku. Podobnie (choć nie tak samo) działa Expander - też dzieli się kasą za "głowę" z bankiem.

PTF to duża uznana firma, jest po prostu pośrednikiem

.

Jestem już po rozmowie z PTF.

okazało się, że kredyt w CHF mają z BPH, więc poszedłem jeszcze do tego banku (ostatecznie umowę podobno i tak podpisywałbym z BPH).

PTF to duża uznana firma, jest po prostu pośrednikiem

.

Zgadza się.

Pozycję firmy potwierdzają różne rankingi kredytowe (uwaga - to jest firma, nie bank, więc nie na każdym zestawieniu się znajdzie).

mfuchs - podaj:

- jakie jest oprocentowanie kredytu

- jakie sa opłaty "manipulacyjne"

- jaki jest czas spłaty kredytu

a wszystko będzie jasne..

Procent: LIBOR 6M + 2,6%, co obecnie daje 3%

Prowizja 2%

ale coś da się jeszcze wynegocjować.

Przy mojej kwocie kredytu różnica w ratach jest kolosalna (z tym że wynika to z CHF): 1.300 (na 25 lat max) w KB a 800 w PTF/BPH (na 30 lat max).

Jest się więc nad czym zastanawiać.

PTF jest tylko posrednikiem, nie udziela kredytu! A tak przy okazji sprawdz prowizje! Przy kredycie samochodowym chcieli 3,5% prowizji!!. pozniej za kazde zaswiadczenie lub aneks placisz minimum 50PLN

Najkorzystniej chyba udac sie po kredyt bezposrednio do banku!

Polecam rozwadze oferte PKO BP (oprocentowanie liczone w oparciu o WIBOR+marza) i oferte BPHPBK (w CHF od 1.5%)

Pozdrawiam

Wzieliśmy samochód w ratach w CHF właśnie w PTF i wszystko jest ok ! POLECAMY !

Ja tez wzialem u nich kredyt na samochod w CHF. No i jest ok, ale... przy kredycie na dom zastanowie sie nie tylko nad bankiem, ale przede wszystkim nad walutą.

W ciagu ostatniego roku CHF (ktory mial byc bardzo stabilny) skoczyl z 2.80 do 3.10 - czyli o 10%. Po roku rata zamiast 475zl wychodzi juz 525zl, czyli 50zl wiecej. Tym samym oprocz kuszacego oprocentowania warto sie dluzej zastanowic nad walutą - czasem mozna sie niestety przejechac w obliczeniach calkowitego kosztu kredytu.

pzdr.

brzuzens

Wzieliśmy samochód w ratach w CHF właśnie w PTF i wszystko jest ok ! POLECAMY !

W ciagu ostatniego roku CHF (ktory mial byc bardzo stabilny) skoczyl z 2.80 do 3.10 - czyli o 10%. Po roku rata zamiast 475zl wychodzi juz 525zl, czyli 50zl wiecej.

Zgadza się.

Ale powtarzam - jeżeli różnica w miesięcznej racie wynosi np 500 zł (u mnie) to takie wahania (a nawet odpukać i większe) raczej i tak nie przebiją raty w złotówkach.

Kredyt bieże się w CHF, miesięcznie spłaca się określoną kwotę w CHF, która jest przeliczana po bieżącym kursie.

Sprawdź jeszcze ofertę GE Bank Mieszkaniowy. Wziąłem u nich 150 000 kredytu budowlano - hipotecznego tzn. do czasu jak skońćzysz budowę płacisz tylko odsetki a nie spłacasz kapitału. Oprocentowanie bardzo przystępne, mało formalności. Porównywaliśmy inne oferty i np. prawie taka sama rata miesięczna wychodzi w Pekao S.A. tylko że za 100 000 kredytu.

Pozdrawiam 8)

Sprawdź jeszcze ofertę GE Bank Mieszkaniowy. Wziąłem u nich 150 000 kredytu budowlano - hipotecznego tzn. do czasu jak skońćzysz budowę płacisz tylko odsetki a nie spłacasz kapitału. Oprocentowanie bardzo przystępne, mało formalności. Porównywaliśmy inne oferty i np. prawie taka sama rata miesięczna wychodzi w Pekao S.A. tylko że za 100 000 kredytu.

Pozdrawiam 8)

• 1 month później...

Czy może ktoś ostatnio kontaktował się z PTF

Teraz rozpoczęli współpracę z Bankiem pod nazwą CC Bank... może ktoś zna ten Bank ?? podobno jest już od dawna na naszym rynku tyle, że w kredytach samochodowych.....

Oprocentowanie nie powiem ... niezłe przy udziale własnym powyżej 50%

zł. - 6,40%

CHF - 2,06

Przerabiałem kiedyś ofertę PTF i ją odrzuciłem z prostego powodu.

Informowali o wszystkich prowizjach bankowych , oprocentowaniu bankowym itp. I to było bardzo ciekawe! Zapomnieli tylko dopowiedzieć, że pobierają niezły haracz w postaci prowizji dla PTF (za pośrednictwo). Kwotę prowizji dla PTF dodawali do kwoty kredytu, czyli spłacało się więcej niż wynosil kredyt. Łaskawcy!

Być może coś sie zmienilo w tej materii, ale ja bym to sprawdził.

Pozdrowienia!