Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie sterowanie przy 100% podłogówki ?

usrobo

Recommended Posts

hej

robie podłogówkę w całym domu

ogrzewać dom będzie piec gazowy kondensacyjny prawdopodobnie wiessman vitodens 111-W

podłogówki jest ok 170m2

moje pytanie jest o steroowanie tym kotłem

czy montować sterownik pogodowy ? pokojowy?

czy wystarczy tylko sterowanie na kotle

dodam ze piec bedzie w piwnicy z osobnym wejściem z zewnątrz

czyli zeby coś zmienić na piecu bede musial się ubrać i wyjść z domu

i czy ten piec ma jakieś zabezpieczenie odnośnie temp na wyjściu? z rozdzielaczy będzie instalacja wpięta od razu do pieca

czy przypadkiem piec nie wyśle mi 70st C na poddlogówkę?

michal

moje pytanie jest o steroowanie tym kotłem

czy wystarczy tylko sterowanie na kotle

dodam ze piec bedzie w piwnicy z osobnym wejściem z zewnątrz

czyli zeby coś zmienić na piecu bede musial się ubrać i wyjść z domu

i czy ten piec ma jakieś zabezpieczenie odnośnie temp na wyjściu? z rozdzielaczy będzie instalacja wpięta od razu do pieca

czy przypadkiem piec nie wyśle mi 70st C na poddlogówkę?

michal

To czy wyśle temperaturę o danej temperaturze zależy tylko od Ciebie i od ustawień na piecu. Ze względu, że piec możesz mieć inny niż piszesz, to nie będę rozpisywał co i jak bo od tego jest instrukcja pieca, ale ogólnie ustawisz na np 3 i będzie to charakterystyka zasilania podłogówki, a dla wody np 4 i będzie to dla wody o temp do 55 *C.

Natomiast jeśli chodzi o sterowanie....

Napiszę na własnym przykładzie z chwilą uruchamiania pieca miałem sterownik pogodowy, termometr układu regulacji na zewnątrz budynku na wys 1,5 na północnej ścianie reagował na zmieniającą się temperaturę na zewnątrz ustalając krzywą grzania podłogówki w domu. I tu pojawił się niewielki problem ze względu na to że podłogówka działała z dużą bezwładnością( co jest jej zaletą nie wadą) zdarzało się ze w domu było chłodniej niż nastawiona temperatura( szczególnie w okresie przejściowym wczesna wiosna i późna jesień) A już całkowitym nieporozumieniem było rozpalenie w kominku.

Dlatego też zrezygnowałem z "pogodówki" kosztem "pokojówki"

Teraz piec oscyluje gdy temperatura wewnątrz domu zmieni się o +, - 0,5 C w pomieszczeniu kontrolnym.

W celu lepszej regulacji każdego pomieszczenia lub obszaru domu można pokusić się o miejscowe regulatory podłączone pod siłowniki na rozdzielaczu.( należy przewidzieć dodatkowe przewody do takiego sterowania lub zastosować sterowanie radiowe bezprzewodowe)

Pozdrawiam

Sterownik pokojowy uwzględni Ci ewentualne zyski ze słońca, imprezy, gotowania itp.. Ja mam pokojowy i się doskonale sprawdza. Najlepszy by był pogodowy sterowany krzywymi plus pokojowy odcinający ogrzewanie, gdy temperatura niespodziewanie wzrośnie, ale to kwestia ceny. Jeśli w tych samych kosztach masz jedno i drugie to możesz tak zrobić. Odnośnie przekroczenia temperatur zasilania podłogówki, to ustawiasz na kotle maksymalną temperaturę, którą może on osiągać oraz maksymalną moc grzewczą, którą redukujesz do np. 10kW, bo pewnie więcej nie będzie Ci potrzebne i po problemie.

Usiłowałem sterować podłogówką wg wskazań pokojowych - musiałem się przekonać, że forum ma rację i to nie ma sensu;)

Zbyt duża bezwładność i czas reakcji. Teraz mam brane wskazania z czujnika zewnętrznego, jeden program na całą dobę i już.

Natomiast samo sterowanie możesz przecież umieścić jak sądzę w dowolnym miejscu. Skoro możesz dociągnąć czujnik do pokoju to możesz i panel sterowania? A w pierwszym sezonie to się spędza sporo czasu bawiąc ustawieniami i szukając optymalnego spalania;)

Usiłowałem sterować podłogówką wg wskazań pokojowych - musiałem się przekonać, że forum ma rację i to nie ma sensu;)

Zbyt duża bezwładność i czas reakcji.

No widzisz, a u mnie działa i jest dobrze. Ja zrezygnowałem z pogodówki i choć ją mam to jej nie używam - steruję tylko sterownikiem pokojowym. Widocznie zależy to od konkretnego przypadku.