usrobo 24.02.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 hejrobie podłogówkę w całym domuogrzewać dom będzie piec gazowy kondensacyjny prawdopodobnie wiessman vitodens 111-Wpodłogówki jest ok 170m2 moje pytanie jest o steroowanie tym kotłemczy montować sterownik pogodowy ? pokojowy?czy wystarczy tylko sterowanie na kotledodam ze piec bedzie w piwnicy z osobnym wejściem z zewnątrzczyli zeby coś zmienić na piecu bede musial się ubrać i wyjść z domui czy ten piec ma jakieś zabezpieczenie odnośnie temp na wyjściu? z rozdzielaczy będzie instalacja wpięta od razu do piecaczy przypadkiem piec nie wyśle mi 70st C na poddlogówkę? michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 24.02.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ja mam tylko pogodówke i mam bufor z wyjściu z bufora mam zawór 3drogowy sterowany elektrycznie przez pogodówke i wszystko działa a u Ciebie chyba bedzie lepiej jak byś sterował piecem żeby nie musiał chodzić np na 40 C a ty dalej byś pogodówką sterował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.02.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 moje pytanie jest o steroowanie tym kotłem czy montować sterownik pogodowy ? pokojowy? czy wystarczy tylko sterowanie na kotle dodam ze piec bedzie w piwnicy z osobnym wejściem z zewnątrz czyli zeby coś zmienić na piecu bede musial się ubrać i wyjść z domu i czy ten piec ma jakieś zabezpieczenie odnośnie temp na wyjściu? z rozdzielaczy będzie instalacja wpięta od razu do pieca czy przypadkiem piec nie wyśle mi 70st C na poddlogówkę? michal To czy wyśle temperaturę o danej temperaturze zależy tylko od Ciebie i od ustawień na piecu. Ze względu, że piec możesz mieć inny niż piszesz, to nie będę rozpisywał co i jak bo od tego jest instrukcja pieca, ale ogólnie ustawisz na np 3 i będzie to charakterystyka zasilania podłogówki, a dla wody np 4 i będzie to dla wody o temp do 55 *C. Natomiast jeśli chodzi o sterowanie.... Napiszę na własnym przykładzie z chwilą uruchamiania pieca miałem sterownik pogodowy, termometr układu regulacji na zewnątrz budynku na wys 1,5 na północnej ścianie reagował na zmieniającą się temperaturę na zewnątrz ustalając krzywą grzania podłogówki w domu. I tu pojawił się niewielki problem ze względu na to że podłogówka działała z dużą bezwładnością( co jest jej zaletą nie wadą) zdarzało się ze w domu było chłodniej niż nastawiona temperatura( szczególnie w okresie przejściowym wczesna wiosna i późna jesień) A już całkowitym nieporozumieniem było rozpalenie w kominku. Dlatego też zrezygnowałem z "pogodówki" kosztem "pokojówki" Teraz piec oscyluje gdy temperatura wewnątrz domu zmieni się o +, - 0,5 C w pomieszczeniu kontrolnym. W celu lepszej regulacji każdego pomieszczenia lub obszaru domu można pokusić się o miejscowe regulatory podłączone pod siłowniki na rozdzielaczu.( należy przewidzieć dodatkowe przewody do takiego sterowania lub zastosować sterowanie radiowe bezprzewodowe) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 czy montować sterownik pogodowy ? pokojowy? Sterownik pokojowy uwzględni Ci ewentualne zyski ze słońca, imprezy, gotowania itp.. Ja mam pokojowy i się doskonale sprawdza. Najlepszy by był pogodowy sterowany krzywymi plus pokojowy odcinający ogrzewanie, gdy temperatura niespodziewanie wzrośnie, ale to kwestia ceny. Jeśli w tych samych kosztach masz jedno i drugie to możesz tak zrobić. Odnośnie przekroczenia temperatur zasilania podłogówki, to ustawiasz na kotle maksymalną temperaturę, którą może on osiągać oraz maksymalną moc grzewczą, którą redukujesz do np. 10kW, bo pewnie więcej nie będzie Ci potrzebne i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 26.02.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Usiłowałem sterować podłogówką wg wskazań pokojowych - musiałem się przekonać, że forum ma rację i to nie ma sensu;)Zbyt duża bezwładność i czas reakcji. Teraz mam brane wskazania z czujnika zewnętrznego, jeden program na całą dobę i już. Natomiast samo sterowanie możesz przecież umieścić jak sądzę w dowolnym miejscu. Skoro możesz dociągnąć czujnik do pokoju to możesz i panel sterowania? A w pierwszym sezonie to się spędza sporo czasu bawiąc ustawieniami i szukając optymalnego spalania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.02.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Usiłowałem sterować podłogówką wg wskazań pokojowych - musiałem się przekonać, że forum ma rację i to nie ma sensu;) Zbyt duża bezwładność i czas reakcji. No widzisz, a u mnie działa i jest dobrze. Ja zrezygnowałem z pogodówki i choć ją mam to jej nie używam - steruję tylko sterownikiem pokojowym. Widocznie zależy to od konkretnego przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts