panmino 24.02.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam ponownie.Mam dylemat. Zamontowałem na rurze kominowej wymiennik ciepła, który będzie wspomagał ogrzewanie łazienki, korytarza, pokoju i co przede wszystkim istotne, będzie grzał boiler. Ten wymiennik, ma według producenta 3-4kW. I teraz nie wiem, czy to wystarczy, a jeszcze mógłbym go wymienić na większy. Powierzchnia pomieszczeń to w sumie jakieś 17m2, zakładając zapotrzebowanie ok 100W/1m2, to spokojnie powinien to opędzić, ale jest jeszcze boiler 120l, w którym jest zamontowana grzałka elektryczna 2kW. Jak potraktować ten boiler? Że jaką moc potrzebuje? W boilerze, o ile w danym momencie nie będzie zapotrzebowania na gorącą wodę, straty ciepła są bardzo niewielkie, więc po nagrzaniu wody można teoretycznie o nim zapomnieć. Układ ma być wyposażony w sterownik, pompy i generalnie obieg gorącej wody będzie starowany.Pytanie zatem: Czy wystarczy mi taki wymiennik, czy zamienić na większy? Ktoś mi mówił, że nie może być za duży, bo spaliny muszą mieć minimalna temperaturę ok 100 stopni. Czy da się to jakoś policzyć, jaki wymienni będzie optymalny dla wkładu 16kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.02.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam ponownie. Pytanie zatem: Czy wystarczy mi taki wymiennik, czy zamienić na większy? Ktoś mi mówił, że nie może być za duży, bo spaliny muszą mieć minimalna temperaturę ok 100 stopni. Czy da się to jakoś policzyć, jaki wymienni będzie optymalny dla wkładu 16kW? Według mnie istotnym w takim układzie jest fakt, jaka temperatura spalin będzie generowana przez ten wkład... Pomijam już przepływ spalin, który prawdopodobnie bedzie wystarczający. Czyli czy na tym konkretnym wkładzie jest sens zakładać wymiennik ciepła. Proces spalania w wkładzie będzie sterowany ręcznie, czy za pomocą jakiegoś sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.02.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211154-kominek-z-nasad%C4%85-wodn%C4%85-jaki-typ-bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 02.03.2013 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Dzięki za tego linka Eniu, dokładnie moje dylematy:) A odpowiadając Bohuszowi - tak, będzie sterownik, tylko jeszcze nie wiadomo który, bo ten dedykowany do takiego rozwiązania, Tatarek, jest dość drogi i ma priorytet temperatury spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekKisiel 13.10.2018 02:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Witam panmino i jak Ci się sprawdza ten wymiennik bo stoję przed podobnym dylematem, wymiennik im większy tym lepszy ale miejsca brak Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts