Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż puszek a tynki CW prośba o rady

Recommended Posts

WItam

podługiej przerwie ;)

Mam porobioną instalacje elektryczną, są puszki z których rozchodzą sie kable no i oczywiście te do gniazdek i włączników. Są przez elektryków osadzone na gipsie budowlanym standardowo chyba. Ale widze mały problem. Jestem właśnie przed tynkami cementowo wapiennymi i widze że puszki są zagłęboko osadzone względem grubości tynku która będzie dopiero nałożona. Wystają poza maxy ok 0,5 cm a wiadomo że tynku będzie przynajmniej 1,5 cm. Powiedzcie jak wybrnąć i określić "wystawanie" piuszek żeby wstrzelić się potem w lico ściany?

Wiem na oko najlepiej ok 1,5 cm do 2 cm. Ale wolałbym uniknść późniejszego rozkuwania i poprawiania wole zrobić to teraz puki wszystko jest na wierzchu. Poradźcie coś żeby zrobić to dobrze :)

U mnie było jak u marynaty. Zostawiliśmy puszki luźno (elektrykę układaliśmy sami). Tynkarze osadzili na równo z licem. Trzeba pilnować, bo kilka zatynkowali całkiem - musieli rozkuwać i poprawiać. Pomogła zrobiona dokumentacja fotograficzna wszystkich kabli i puszek i w ogóle wszystkiego, co zostało potem schowane w ścianach i pod tynkiem.

A te zatyczki akurat pomogą, jak puszka będzie obsadzona 2cm pod tynkiem.

Puszki powinni obsadzać tynkarze, bo to ile tynku będzie na danej ścianie w danym miejscu wychodzi dopiero w trakcie tynkowania.

Ustalenie odstępu na stałe: 5-10-15mm nic nie da. Czasem trzeba nadrzucić i 3cm tynku bo się murarzom poziomica zagubiła.

Jeśli puszka będzie za głęboko to można się ratować albo śrubkami albo dystansami do puszek.

pierscien-dystans-pd-60x12-58-.jpg

Podstawą jest wypoziomowanie puszek, jeśli to jest skopane to jedynie wykuć i obsadzić na nowo.

U mnie elektrycy osadzali puszki na gips - wiele puszek osadzili zbyt płytko wobec późniejszego tynku (wystawały). Idealną metodą późniejszego ich skrócenia jest użycie nowego pilnika do drewna półokrągłego (niestety często spiłowaniu uległy też otworki na śrubki montażowe):

http://nokautimg4.pl/p-31-f9-31f984cdc474f5eb5d917e6e98c0bb39500x500/yato-pilnik-tarnik-do-drewna-polokragly-250-mm-yt-6220.jpg

U mnie elektrycy osadzali puszki na gips - wiele puszek osadzili zbyt płytko wobec późniejszego tynku (wystawały). Idealną metodą późniejszego ich skrócenia jest użycie nowego pilnika do drewna półokrągłego (niestety często spiłowaniu uległy też otworki na śrubki montażowe):

http://nokautimg4.pl/p-31-f9-31f984cdc474f5eb5d917e6e98c0bb39500x500/yato-pilnik-tarnik-do-drewna-polokragly-250-mm-yt-6220.jpg

Jak mam je potem spiłować jak puszka to nie kawałek rurki tylko odlew z miejscem na wkręty. To chyba odpada. Pogadam z tynkarzami może obsadzą a jak nie bede chyba musiał improwizować, ściany mam równiutkie ocenie jaka głębokość ale bedzie to troche kłopotliwe

Jak to może?Przecież to wchodzi w zakres prac i podstawowej ceny za metr?

U mnie normalnie puszki i obróbki drzwi/okien wchodziły w podstawową cenę za metr kw i powiem szczerze że nawet się przy umawianiu o to nie pytałam :eek:

Fakt że jest z tym roboty,widziałam że u mnie parę razy musieli "chodzić"koło każdej puszki.

Co do zatynkowywania puszek to przecież można policzyć jednostkowo punkty przed tynkowaniem,powiadomić tynkarzy że po tynkowaniu zostaną ponownie zliczone,niech się boją :-P

Nawet od najtańszego wykonawcy trzeba wymagać jakiegoś minimum.

Róbmy to dla siebie i dla innych :)

Edytowane przez marynata

Autorus,porotherm,ale jak dzwoniłam pytać o cenę(miałam kilku poleconych elektryków)to każdy mi podawał cenę za punkt i nikt nie wypytywał z czego ściany,jaka instalacja,ile km kabla do gipsowania itp.

To samo z tynkarzami,o nic nikt nie wypytywał,miałam podawaną przez tlf cenę z metra,wybrałam ekipę,weszli,zrobili i nic nie mówili na temat dodatkowych opłat za cokolwiek.

Nie wiem,może mam szczęście do ekip które nie komplikują.Ale też takich ekip oczekiwałam,bo nie planowałam wykonywać częściowo tych robót samodzielnie np w celu oszczędności i nie pytałam na wstępie,a ile będzie jak sama podkucia przygotuję.

Nie pamiętam już dokładnie,ale za punkt elektryczny płaciłam coś 23 netto,z tym że spięcie instalacji w dwóch tablicach plus taka kosmetyka po tynkarzach(ściągnięcie zaślepek,podocinanie i zabezpieczenie wiszących kabli kostkami i żarówkami,montaż tablicy siłowej)jeszcze jakieś 1200 pln za całość i jeszcze w tym były jakiesi tam ochronniki których zapomniałam kupić.

może pokażę jak to wyglądało, żeby ktoś nie pomyślał że nie gipsowane wstępnie puszki fruwają na wszystkie strony

i dwie tablice zostawione zostały tynkarzom bez żadnego gipsowania i nic nie wyleciało

bez tytułu.JPG[ATTACH=CONFIG]172951[/ATTACH]

z tego co mi świta :???: to elektryk miał chyba taką okrągłą końcówkę na wiertarce(?)do wycinania tych dziur,także równo wyszło chociaż materiał bardzo kruchy

Edytowane przez marynata