Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zacieki na szybach po ociepleniu budynku.

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie a zarazem prośbę o informacje od osób które zajmują się ocieplaniem oraz spotkały się z taką konsekwencją ocieplenia budynku - w moim przypadku bloku.

W maju 2011 roku kupiliśmy mieszkanie, a w kwietniu zakończono ocieplanie budynku. Kapitalny remont naszego mieszkania (poza wymianą okien) trwał kilka miesięcy. Wtedy nie przykuwaliśmy uwago do szyb - sądziliśmy, że zacieki na szybkach są związane z remontem u nas - gipsowanie, malowanie itd.

Remont zakończyliśmy w grudniu 2011. I wtedy... okazało się, że zacieków nie można domyć. Niczym.

Zgłosiliśmy sprawę u zarządcy wspólnoty. I tak czas mijał. Po ok 9 m-cach odwiedzili nas "wykonawcy". Wyszło również że zacieki są u innych mieszkańców. Do dziś bezskutecznie staramy się wyegzekwować doprowadzenie szyb do należytego stanu.

"Wykonawca" ocieplenia twierdzi, że to nasza wina bo nie umyliśmy szyb z kleju po ociepleniu. Co wydaje mi się dość niedorzeczne. Bardziej jestem skłonna uwierzyć, że ten klej systematycznie wycieka spod ocieplenia!! Nasze wszystkie okna są w takim stanie !!! Zacieki są na szybie z zewnątrz, a nie w środku między szybami. "Wykonawca" obiecywał, że poprawi ocieplenie. Ale do dziś nikogo nie było. Zarządca ma nas w d...e i nie reaguje. W załączniku zdjęcia - zacieki przypominają krople spływające po deszczu. Na drugim zdjęciu zbliżenie na ramę okna i wodę wypływającą spod ocieplenia.

okna.jpg

zewn.jpg

mnie się nasuwa jeszcze jedna rzecz: jeżeli było to wszystko ocieplane styro, a pewnie było, jeżeli był tam klej i siatka z klejem - to jest pytanie czy posmarowali od góry ten klajster gruntem. Bo jeżeli tego nie zrobili to mogą na szybę spływać takie szare naloty (tzw. wolne wapno) zostawiając takie śmiszne smugi...

• 5 months później...

Witam, Dziękuję za opinie. Od mojego posta minęło kilka miesięcy. Do tego czasu "ekipa" była u nas raz.

Odpowiem jeszcze na poprzednie pytania. Nie wie czy okna były zabezpieczenie. Też się nad tym zastanawialiśmy. Gdy kupowaliśmy mieszkanie a wcześniej oglądaliśmy je, na tamtych oknach nic nie było bo tamta strona była gotowa. Zacieki cały czas powstają nowe. Jest ich bardzo dużo i są doskonale widoczne z ulicy - skoro powstają nowe to raczej zabezpieczenie okna tutaj nijak ma się do sprawy. Pewnie ocieplenie zostało byle jak wykonane!!. Nad nami jest balkon i "ekipa" przyjechała zabezpieczyć balkon nad nami(wypełnili jakimś klejem), ale to nic nie dało. Pada deszcz a po oknach ciągle płyną strumienie. Czuje, że to walka z wiatrakami.

Sprawdź, skąd wypływają. Prawdopodobnie gdzieś dostaje się woda pod styropian i ścieka pomiędzy murem a styropianem, po oknie, wypłukując przy okazji różne "chemikalia" z muru. Męcz ekipę, pisz pisma, nie odpuszczaj... U mnie skończyło się to gigantycznym grzybem na ścianie (no ale doszły jeszcze inne sprzyjające mu okoliczności, w postaci braku ogrzewania przez zimę).

A te zacieki usuniesz octem + żyletką. Tzn. spryskujesz octem żeby odmiękły i delikatnie zeskrobujesz. Można też zmywakiem, tą szorstką strona, ale wtedy więcej roboty z myciem szyby. Ja tak skrobałam prawie 2 milimetrową warstwę, na całej powierzchni szyby. Fakt, robota dla cierpliwych, bo trzeba często żyletkę czyścić, żeby szyby nie porysować.

Edytowane przez dorcze