Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zbudować tanio i dobrze? Lista oszczędności

Recommended Posts

Jak panowie rozwiązują mostki termiczne na styku posadzka

Nie mogą występować mostki termiczne! Proszę zapoznać się z definicją współczynnika przewodzenia ciepła. Nie można podawać "U" przegrody z mostkiem termicznym - jest punkt o nieskończoności izolacji - jedyna forma izolacji w fizyce to termos.

Img_0901 (1).jpg

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do stropów betonowych też są izolowane łączniki - są też stropy ze zbrojonego styropianu pokrytego betonem.

Nie można gloryfikować ludzi nie znających fizyki. Izolacja termiczna nie może posiadać mostków - bo nie jest wtedy izolacją termiczną.

podobnie z ruchem powietrza i wilgoci w przegrodzie - są niedopuszczalne,

Ustawodawca - narzucił charakterystykę energetyczną - a tej nie da się zrobić bez WSPÓŁCZYNNIKA PRZENIKANIA CIEPŁA ."U" a tegoż nie można podać, gdy :

- ciepło idzie inaczej niż prostopadle - wyklucza to ocieplanie za murem na fundamencie

- Lambda materiałów w przegrodzie nie jest constans - wyklucza to ruch powietrza i wilgoci .

- izolacja ma mostki termiczne.

Nieprzestrzeganie praw fizyki skutkuje wysokimi kosztami budowy i eksploatacji.

Liczby... Odzysk ciepła z wentylacji wymyślono po to by nie robić centralnego, (pośredniego ) systemu ogrzewania - by kasę poświęcić na izolację! Proszę zobaczyć jak ideę wypaczono !

Wracając do liczb

Zadałem pytanie Pan z KAPE ( Dariusz Koc - jeden z najlepszych speców od audytu) - ile powinien zużywać na ogrzewanie, najgorzej możliwie postawiony dom 140m2 - (2 x 70m2) z dobrym reku. Dodam, że najgorzej możliwie izolowany to taki co ma straty maksymalne, czyli zgodne z Polską Normą. I co wyszło Panu Dariuszowi... po uwzględnieniu zysków bytowych i słonecznych - 4200kWh !!!

Takie zużycie wyklucza - wszystkie pośrednie (centralne ) systemy ogrzewania - żaden pośredni system ni potrafi tak mało produkować ciepła.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Normatywne - to nie rewelacyjne! To w/g mnie najgorsze. Przyjąłem, że norma określa nie jak trzeba budować a jak nie można budować gorzej.

Żeby wciskać centralne - wypacza się lub przemilcza Polskie Normy - przecież norma PN 13 829 - w ogóle nie jest stosowana - nie przeszły by jej domy bez paroizolacji, czy z wentylacją konwekcyjną.

Nawet na tym forum są ludzie co mylą lambdę z "U" - Przykład:

Ustawodawca określił maksymalne straty do gruntu 0,45W/m2 x K - Lambda styropianu to 0.034W/m2 xK czyli 0,45 to 6cm styropianu ! Ale "U" to 36cm styropianu. W definicji współczynnika przenikania ciepła jest konieczność uwzględnienia współczynnika ODBIORU ciepła - suchy piach minimum 6 x lepiej odbiera ciepło niż powietrze od ściany.

Takich przykładów można mnozyć

Może jeszcze raz , nie ja liczyłem - Robię instalacje (wentylacja i ogrzewanie ) w domach izolowanych od prawie ćwierć wieku. Dlatego wolę licznik - Dom zużywający ponad 30kWh jest domem źle zbudowanym. Co do zysków ze słońca osób i sprzętów może Pan się skontaktować z KAPE.

Szkoda, że Pan przekręca co piszę. Ale cóż lepiej unikać fizyki. Pisze pan o liczeniu... nie można liczyć przegród z mostkami termicznymi i z ruchomym powietrzem i wilgocią . Nie podałem też 0.1W/m2xK do gruntu itp.

Ja napisałem, że nie można podawać współczynnika przenikania ciepła - czyli liczyć - przegród gdzie ciepło nie idzie prostopadle, gdzie jest ruch powietrza czy wilgoci w przegrodzie, gdzie są mostki termiczne. To wszystko . A Pan mi każe liczyć jak Ci co nie znają fizyki.

http://www.media.xella.pl/pr/197031/ocieplenie-od-wewnatrz-relacja-z-konferencji-dla-zarzadcow-nieruchomosci-w-warszawie Szkoli się dziś inwestorów - bo jak powiedział mi gościu z Xelli - bo wykonawców nauczyć się nie da, tylko inwestor może to wymusić

Przyjmując max 1kW/m2/h ze słoneczka padającego prostopadle, przy dużych przeszkleniach (zamykanych na noc dobrą osłoną) da radę ale czy to się realizuje? Dlatego chętnie poznam liczby.

Przyjmij od razu 1,3 kW/m2 ( pomijając co tam u ciebie robi godzina w tej dziwacznej jednostce) i spokojnie to uzyskasz z tym że dom postawisz 1000km nad Ziemią i wstawisz ten pędnik antygrawitacyjny Tomasza B. Przy okazji rozwiążesz jeszcze problem z ciśnieniem i promieniowaniem.

Pozdrawiam wszystkich tak szanujących fizykę!

Jest dokładnie na odwrót - daje się przekonać słabego inwestora, ze można ocieplać od zewnątrz, za stałym odbiornikiem ciepła, że kocioł ma 109% i że kocioł = cały system, że kondensacja w kominie - odda ciepło czynnikowi T>50st.C , że kolektor się zwróci. Można oszukiwać !

Dlaczego Pana praktyka nie interesuje?

Zastanawia mnie jeszcze jeden mały problem o bolesnych konsekwencjach.Paroizolacja od wewnątrz na izolacji a izolacja na zmrożonym murze.Kultura pracy w budownictwie jest jaka jest. Wczoraj był pracownikiem zieleni miejskiej,jutro będzie specjalistą od paroizolacji.Bardzo ryzykowny przekrój takiej przegrody.Aż się prosi o poważne kłopoty.

Przyjmij od razu 1,3 kW/m2 ( pomijając co tam u ciebie robi godzina w tej dziwacznej jednostce) i spokojnie to uzyskasz z tym że dom postawisz 1000km nad Ziemią i wstawisz ten pędnik antygrawitacyjny Tomasza B. Przy okazji rozwiążesz jeszcze problem z ciśnieniem i promieniowaniem.

Pozdrawiam wszystkich tak szanujących fizykę!

A coś mądrego w temacie taniego domu zeroenergetycznego?

Po prostu, organicznie nie lubię bzdurnych teorii nawiedzonych ludzi. Wystarczy mi jeden od kilku lat dowodzący spisku, bomby próżniowej, magnesów, sztucznej mgły, trotylu, pentrytu, heksagenu i oktagenu ( zacne materiały), ruskich w Gruzji zmykających przed groźnym spojrzeniem brata prezesa etc.

Budownictwo jest tym azylem gdzie takie durne teorie nie sprawdzają się . Jak na razie są dwie osoby poddające w wątpliwość obecnie stosowane technologie wskazując że można robic coś inaczej. Jedną jest adam_mk ( i ma sposoby jak osiągnąć to co można obecnie przez znane technologie innymi sposobami dużym nakładem pracy własnej rekompensując to niższymi nakładami) i druga osoba - tomasz brzeczkowski ( wymyślający bzdury i wietrzący spisek konsorcjum naukowo - przemysłowego). A najbardziej wkurza mnie to, że jeszcze podpiera się fizyką( która jakoby go wspiera). To tak jak inkwizytor twierdzący że najnowsze osiągnięcia naukowe udowadniają konieczność wysłania kogoś na stos, gdyż jego poglądy są sprzeczne z wiarą inkwizytora.

PS. Nie mam chęci, ani siły dowodzić błędów pańskich tez. Szkoda czasu, bo pan ma swoje teorie i przedstawienie kontrargumentów jest tak samo bezowocne jak przekonywanie Macierewicza czy Kaczyńskiego, że białe jest białe, a czarne jest czarne.

Po prostu, organicznie nie lubię bzdurnych teorii nawiedzonych ludzi. Wystarczy mi jeden od kilku lat dowodzący spisku, bomby próżniowej, magnesów, sztucznej mgły, trotylu, pentrytu, heksagenu i oktagenu ( zacne materiały), ruskich w Gruzji zmykających przed groźnym spojrzeniem brata prezesa etc.

Budownictwo jest tym azylem gdzie takie durne teorie nie sprawdzają się . Jak na razie są dwie osoby poddające w wątpliwość obecnie stosowane technologie wskazując że można robic coś inaczej. Jedną jest adam_mk ( i ma sposoby jak osiągnąć to co można obecnie przez znane technologie innymi sposobami dużym nakładem pracy własnej rekompensując to niższymi nakładami) i druga osoba - tomasz brzeczkowski ( wymyślający bzdury i wietrzący spisek konsorcjum naukowo - przemysłowego). A najbardziej wkurza mnie to, że jeszcze podpiera się fizyką( która jakoby go wspiera). To tak jak inkwizytor twierdzący że najnowsze osiągnięcia naukowe udowadniają konieczność wysłania kogoś na stos, gdyż jego poglądy są sprzeczne z wiarą inkwizytora.

PS. Nie mam chęci, ani siły dowodzić błędów pańskich tez. Szkoda czasu, bo pan ma swoje teorie i przedstawienie kontrargumentów jest tak samo bezowocne jak przekonywanie Macierewicza czy Kaczyńskiego, że białe jest białe, a czarne jest czarne.

Powyższy tekst jest znakomity :yes: nic dodać nic ująć..... kilka ziaren prawdy wszędzie można znaleźć :cool: ......i odsiać ziarno od plew....

Przecież opisuje praktykę, nie zajmuję się teorią , zwłaszcza durną. Oczywiście można nazywać durnym - teoretyka co każe przyklejać izolację za odbiornikiem ciepła , czy sprawność ponad 100% - ja mam szczęście, że klientów przysyłają architekci znający fizykę budowli . Audyty domów izolowanych robił dr Ludomir Duda, a KAPE zrobiła reportaż - mam nadzieję, że nie za "teorie" http://www.kape.gov.pl/new/docs/ine/6_energooszcz_dom.pdf

Szkoda, że uciekamy od fizyki - od podstawowego pytania - kiedy u nas skończy się obłęd ocieplania od zewnątrz - za mostkiem termicznym - kiedy wprowadzi się fizykę do budownictwa?

Nie mam chęci, ani siły dowodzić błędów pańskich tez definicje i termodynamika są proste i jednoznaczne - ośmieszyłby się Pan podważając je - dlatego innego postu się nie spodziewałem.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Przecież opisuje praktykę, nie zajmuję się teorią , zwłaszcza durną. Oczywiście można nazywać durnym - teoretyka co każe przyklejać izolację za odbiornikiem ciepła , czy sprawność ponad 100% - ja mam szczęście, że klientów przysyłają architekci znający fizykę budowli . Audyty domów izolowanych robił dr Ludomir Duda, a KAPE zrobiła reportaż - mam nadzieję, że nie za "teorie" http://www.kape.gov.pl/new/docs/ine/6_energooszcz_dom.pdf

Szkoda, że uciekamy od fizyki - od podstawowego pytania - kiedy u nas skończy się obłęd ocieplania od zewnątrz - za mostkiem termicznym - kiedy wprowadzi się fizykę do budownictwa?

Nie mam chęci, ani siły dowodzić błędów pańskich tez definicje i termodynamika są proste i jednoznaczne - ośmieszyłby się Pan podważając je - dlatego innego postu się nie spodziewałem.

Panie Tomaszu, idąc za pana radą chciałem się dowiedzieć jak dobrze ocieplić bufor ciepła oczywiście od wewnątrz?

Praktyka, zwłaszcza rewolucyjna, nie poparta teorią, może być niebezpieczna.

Zgadzam się jednak z kolegą, że można dobrze ocieplić od wewnątrz (szkieleciory) ale też i od zewnątrz tak samo jak mostki można stworzyć przy izolacji od wewnątrz i wyeliminować przy izolacji od zewnątrz.

ma Pan rację - technologia płyty fundamentowej na przykład. Ale ja pisałem wyraźnie o ścianie na fundamencie!! O mostku termicznym i ruchu powietrza i wilgoci w przegrodzie.