Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zbudować tanio i dobrze? Lista oszczędności

Recommended Posts

Wszystko się zgadza poza tym, że fundamenty to nie ściana, ściana to nie okno a okno to nie sufit a wszystkie te przegrody mają różne U i przez wszystkie te przegrody przenikają różne strumienie energii.
Lepiej byłoby napisać: różne lambdy!

Czy Pan wie, że "U" betonu komórkowego przy różnicy ciśnień może wzrosnąć ponad 6 x a lambda zostanie ta sama!

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego nie na forum?
Mało jest chętnych profesorów od ogrzewnictwa i absolwentów, którzy powiedzą za profesorem Krzysztofem Żmijewski ( twórcą) KAPE ) EKONOMICZNA IZOLACJA TERMICZNA TO TAKA PRZY KTÓREJ NIEEKONOMICZNY JEST CENTRALNY POŚREDNI SYSTEM OGRZEWANIA., Którzy powiedzą głośno - jesteśmy zbędni.

Dlatego zapraszałem, na zorganizowanie prywatnego spotkania. Ja z Panem Kocem rozmawiałem 2 razy, na temat niedoszacowania strat do gruntu i ruchu powietrza w przegrodzie. On jest szefem kształcenia audytorów.

Bardzo często spotykam też się ze szkolącym audytorów dr Dudą.

Jest ogólnie dostępna wszem i wobec, korzystają z niej audytorzy, instytucje, fachowe oprogramowanie - żadnych tajemnic.

To czy nie widzi Pan tam punktów o prostopadłym kierunku przepływu ciepła, o nieskończoności izolacji - czyli braku mostków, czy o stałej lambdzie - czyli nieruchomym powietrzu i braku wilgoci? Stąd PN 13829

Dlaczego niby nie można równie skutecznie zaizolować od zewnątrz?

Skuteczna czyli ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której NIE DA SIĘ WYKONAĆ POŚREDNIEGO (centralnego ) OGRZEWANIA.

Komu ma na tym zależeć ? Sprzedawcy gazu, opału itp? Absolwentowi ogrzewnictwa? WYŁĄCZNIE INWESTOROWI . Dlatego np Xella szkoli inwestorów by od środka izolowali.

Podsumowując - nie da się ogrzewać centralnie przy skutecznej izolacji. Dokąd, więc będą wciskać centralne inwestorom - będą też zwalczać izolację!

OZC - napisano do kotłowni!!!

TY Brzęczyszczykiewicz
Brak kultury, prymitywizm, to też staram się zmienić, Szanowny Panie. Może Pan kulturę na forach uważać, za zbyteczną, za skomplikowaną - "bez kultury jest prościej" - może Panu. Przekręcanie nazwiska - to też brak kultury, by nie powiedzieć ostrzej.

Brak kultury, prymitywizm, to też staram się zmienić, Szanowny Panie. Może Pan kulturę na forach uważać, za zbyteczną, za skomplikowaną - "bez kultury jest prościej" - może Panu. Przekręcanie nazwiska - to też brak kultury, by nie powiedzieć ostrzej.

Prosiłem kulturalnie-nie pomogło. Teraz przynajmniej zareagowałeś :p

Jeszcze raz powtarzam, na forach OBOWIĄZUJE!!! zasada zwracania się do forumowiczów per TY!!!

Jeszcze raz wyskoczysz tutaj z "Panami" a dopiero zrobię się niemiły :D

Dziwię się, że wciąż słuchacie tych bredni, którymi sam sobie zaprzecza. Gościu wymyślił sobie teorie, dobrał do tego wyrwane z kontekstu definicje, pominął niekorzystne dla niego wzory i wkleja te same teksty na każdym forum od początku istnienia internetu. Zauważcie, że od kilku już dobrych lat o każdej porze dnia i nocy jest obecny w internecie. Czy taka osoba jest w stanie coś zbudować czy po prostu siedzi w sklepie i z nudów wkleja te same teksty? Śmieszne jest także to, że wyśmiewa inżynierów, doktorów i znawców, pewnie z racji nieukończonych studiów, a w innych postach się na nich powołuje. Tego już czytać nie idzie i dziwię się, że daliście się wciągnąć w dyskusję. Tzn. pytanie kontra ctrl+V.

Wyklucza to podawanie "U" gdy są mostki termiczne, gdy nie ma paroizolacji ( jest ruch powietrza i wilgoci ) - czyli ocieplenie za ścianą i fundamentem - TO JEST FIZYKA

Czy Pan wie, że "U" betonu komórkowego przy różnicy ciśnień może wzrosnąć ponad 6 x a lambda zostanie ta sama!

Dokładnie to miałem na myśli co Crisiano. Człowiek który jest zajęty budowaniem domów zeroenergetycznych izolowanych od wewnątrz :D ,( w naszej strefie klimatycznej) całymi dniami pisze na forach!!!

To dopiero poświęcenie! Chyba najwyższy czas byśmy skorzystali z tej prawdy objawionej przez TB.

O przepraszam, mieszkam już od pół roku, niestety nie skorzystam:no:.

Ale niektórzy jeszcze mają szansę, tylko najpierw chcieliby zobaczyć te domy zeroenergetyczne zbudowane z udziałem TB.

Myślę że TB już nazbyt długo obniża poziom tego konkretnego forum. Lepiej nie wdawać się w bezsensowną polemikę i nie tracić czasu na stukanie w klawiaturę, to jałowe.

Wróćmy do tematu ignorując zaczepki.

http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html Gdzie można poczytać? Przecież piszę o wynikach , można też o skandalach w tuszowaniu błędów obliczeniowych poczytać w prasie.

Zapraszałem , mogę zorganizować spotkania . Jak się chce dowiedzieć - można , jak się nie chce wiedzieć, też można.

Są też niekomentowane przez Pana definicje współczynnika przenikania ciepła czy szczelność budynku (PN13829) . Jest też faktyczne zużycie - Czy widział ktoś dom termos i rekuperacją (np. szkielet )- ogrzewany elektrycznie zużywający na ogrzewanie ponad 30-kWh/m2 rocznie?

Jak ktoś chce może się popytać użytkowników jaka jest cena kWh i jaka jest różnica w zużyciu między latem i zimą. NO CHYBA, ŻE KTOŚ NIE CHCE

Skąd te ataki? Podałem, że piszę dla tych, którzy wybrali izolować nie ogrzewać centralnie.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Gdzie można zobaczyć ten dom ocieplony od wewnątrz bez mostków termicznych "zero energochłonny"?

Wołanie na puszczy :bash:

TB: Jest też faktyczne zużycie - Czy widział ktoś dom termos i rekuperacją (np. szkielet )- ogrzewany elektrycznie zużywający na ogrzewanie ponad 30-kWh/m2 rocznie?

No właśnie, nikt nie widział (oprócz Ciebie?) i czekamy na pokazanie (Twojego wykonania), ale to tajemnica, więc sza...

Poza tym mnie np. nie interesuje dziś nauka języka niemieckiego... dla przeczytania jednego artykułu.

Gdzie są KONKRETY- materiały, sposób montażu, itd. bez ściemniania o fizyce ???

Nie ma obowiązku znania fizyki, nie ma obowiązku izolowania. Nie trzeba wiedzieć, że googlach jest tłumacz. Kogo interesuje dom izolowany to mnie znajdzie . Kogo temat nie interesuje, nie będzie szukał. Pozdrawiam !!!

Ps. I tak nikogo to nie minie : http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia

Już nie przeszkadzam... i nie pisałem "bez ogrzewania" a z ogrzewaniem nie pobierającym brudnej energii .

Szanowny Panie - niedługo i Pan się będzie pukał w głowę gdy ktoś i na tym forum napisze - przykleję izolację termiczną tam gdzie ciepło nie dochodzi!

Pozdrawiam i nie przeszkadzam... no chyba, że Szanowna Redakcja zaprosi.

A budownictwo zeroenergetyczne i tak wygra ! Dyrektywa 2010/31/UE budownictwo zeroenergetyczne !

Ja cie... Już prawie uwierzyłem w te rewelacje, a tu dyskusja się chyba urywa! ;)

Tak się tylko zastanawiam, że nawet w krajach śródziemnomorskich muszą inwestować w ogrzewanie. A przecież głuptoki, mogliby porządnie zaizolować od wewnątrz, to latem klimy nie musieliby włączać, zimą grzać też nie... Może "PAN" TB znajdzie jakieś forum greckie, chorwackie, itp. i zarobi fortunę na tych głuptokach!

:D :) ;)

Zawsze da się "dobrze i tanio" - problem polega na tym, ze w takim zestawieniu budowa wymagać będzie sporo pracy własnej (oszczędność na robociźnie) i czasu - są pory roku, kiedy łatwiej o taniego fachowca i materiały (przykładowo - tynki najtaniej robić zimą, ale dom powinien być wcześniej ocieplony, no i trzeba doliczyć grzanie).

Pozwolę sobie zacytować pw. od TB. Jednak mam nadzieję na dalszą dyskusję...

Szczegóły wiadomości Szczegóły wiadomości

Powrót do listy wiadomości Powrót do listy wiadomości

Tomasz Brzęczkowski Tomasz Brzęczkowski napisał: napisał: Dzisiaj Dzisiaj 13:20 13:20

Odp: forum greckie... Odp: forum greckie...

Napisał Napisał Gryfpc Gryfpc

Napisał Napisał Tomasz Brzęczkowski Tomasz Brzęczkowski W Grecji, Arabii saudyjskiej ociepla się W Grecji, Arabii saudyjskiej ociepla się ściany od zewnątrz - bo tam głównie ściany od zewnątrz - bo tam głównie klimatyzacja chodzi i ściana klimatyzacja chodzi i ściana odprowadzając ciepło do gruntu odprowadzając ciepło do gruntu wspomaga klimatyzacje. wspomaga klimatyzacje. Pozdrawiam i mam nadzieję, że rachunek Pozdrawiam i mam nadzieję, że rachunek za ogrzewanie czy chłodzenie nie za ogrzewanie czy chłodzenie nie przekroczy 100zł miesięcznie ! przekroczy 100zł miesięcznie !

Myślę, że nie mój rachunek za ogrzewanie Myślę, że nie mój rachunek za ogrzewanie jest akuratny: kubatura +/- 500 m3, jest akuratny: kubatura +/- 500 m3, powierzchnia ok. 180 m2, podłogówka powierzchnia ok. 180 m2, podłogówka wodna, piec kondensacyjny i średni wodna, piec kondensacyjny i średni rachunek za samo ogrzewanie nie rachunek za samo ogrzewanie nie przekracza 250 zł/m-c (odliczając wszelkie przekracza 250 zł/m-c (odliczając wszelkie opłaty stałe z f-ry i koszt grzania wody). opłaty stałe z f-ry i koszt grzania wody). Ściany ocieplone 10 cm styro grafit, dach Ściany ocieplone 10 cm styro grafit, dach ocieplony do szczytu 30 cm wełny Toprock, ocieplony do szczytu 30 cm wełny Toprock, powierzchnia przeszklenia w domu ok. 30 powierzchnia przeszklenia w domu ok. 30 m2... Wynik w pełni akceptowalny, m2... Wynik w pełni akceptowalny, temperatura w zimie średnio 22°C - czego temperatura w zimie średnio 22°C - czego chcieć więcej? chcieć więcej? Nie bardzo rozumiem stwierdzenie, że Nie bardzo rozumiem stwierdzenie, że zaizolowana ściana odprowadza ciepło do zaizolowana ściana odprowadza ciepło do gruntu - to jakiś nowy kierunek w fizyce? Czy gruntu - to jakiś nowy kierunek w fizyce? Czy aż taki inny grunt i jego pojemność aż taki inny grunt i jego pojemność akumulacyjna, chłonność? Bajki! Poza tym w akumulacyjna, chłonność? Bajki! Poza tym w Grecji, Hiszpanii, Włoszech, itp. też muszą Grecji, Hiszpanii, Włoszech, itp. też muszą mieć piece CO w domu, bo tam zima również mieć piece CO w domu, bo tam zima również istnieje! Fakt, rzadko spada temp. poniżej 0° istnieje! Fakt, rzadko spada temp. poniżej 0° (mówimy o śródziemiu), ale jednak. (mówimy o śródziemiu), ale jednak.

Rachunek faktycznie bardzo duży Rachunek faktycznie bardzo duży (taki (taki dom z dom z normatywnymi stratami powinien zużywać do normatywnymi stratami powinien zużywać do 5000kWh) 5000kWh) . A jeszcze koszt całości inwestycji . A jeszcze koszt całości inwestycji w ogrzewanie przekroczył zapewne 10 000 zł . w ogrzewanie przekroczył zapewne 10 000 zł . Ratują Pana przeszklenia! Szyba jest szczelna Ratują Pana przeszklenia! Szyba jest szczelna - ma mniejsze straty w bilansie niż ocieplony - ma mniejsze straty w bilansie niż ocieplony od zewnątrz beton komórkowy. od zewnątrz beton komórkowy. Die Welt Die Welt napisał ciekawy artykuł o skandalu - 27 lat napisał ciekawy artykuł o skandalu - 27 lat temu instytuty zbadały, że ocieplenie za temu instytuty zbadały, że ocieplenie za mostkiem termicznym nie dość, że nic nie daje, mostkiem termicznym nie dość, że nic nie daje, to jeszcze pogarsza sprawę. to jeszcze pogarsza sprawę.

http://www.welt.de/finanzen/immobili...e-http://www.welt.de/finanzen/immobili...e-treiben.html treiben.html Pozdrawiam Pozdrawiam

Szybka odpowiedź

Wiadomość: Wiadomość:

W Grecji' date=' Arabii saudyjskiej Brzęczkowski]W Grecji, Arabii saudyjskiej ociepla się ściany od zewnątrz - bo tam ociepla się ściany od zewnątrz - bo tam głównie klimatyzacja chodzi i ściana głównie klimatyzacja chodzi i ściana odprowadzając ciepło do gruntu wspomaga odprowadzając ciepło do gruntu wspomaga klimatyzacje. klimatyzacje. Pozdrawiam i mam nadzieję, że rachunek Pozdrawiam i mam nadzieję, że rachunek za ogrzewanie czy chłodzenie nie za ogrzewanie czy chłodzenie nie przekroczy 100zł miesięcznie !
przekroczy 100zł miesięcznie !
Myślę, że nie mój rachunek za ogrzewanie Myślę, że nie mój rachunek za ogrzewanie jest akuratny: kubatura +/- 500 m3, jest akuratny: kubatura +/- 500 m3, powierzchnia ok. 180 m2, podłogówka powierzchnia ok. 180 m2, podłogówka wodna, piec kondensacyjny i średni wodna, piec kondensacyjny i średni rachunek za samo ogrzewanie nie rachunek za samo ogrzewanie nie przekracza 250 zł/m-c (odliczając wszelkie przekracza 250 zł/m-c (odliczając wszelkie opłaty stałe z f-ry i koszt grzania wody). opłaty stałe z f-ry i koszt grzania wody). Ściany ocieplone 10 cm styro grafit, dach Ściany ocieplone 10 cm styro grafit, dach ocieplony do szczytu 30 cm wełny Toprock, ocieplony do szczytu 30 cm wełny Toprock, powierzchnia przeszklenia w domu ok. 30 powierzchnia przeszklenia w domu ok. 30 m2... Wynik w pełni akceptowalny, m2... Wynik w pełni akceptowalny, temperatura w zimie średnio 22°C - czego temperatura w zimie średnio 22°C - czego chcieć więcej? chcieć więcej? Nie bardzo rozumiem stwierdzenie, że Nie bardzo rozumiem stwierdzenie, że zaizolowana ściana odprowadza ciepło do zaizolowana ściana odprowadza ciepło do gruntu - to jakiś nowy kierunek w fizyce? gruntu - to jakiś nowy kierunek w fizyce? Czy aż taki inny grunt i jego pojemność Czy aż taki inny grunt i jego pojemność akumulacyjna, chłonność? Bajki! Poza tym akumulacyjna, chłonność? Bajki! Poza tym w Grecji, Hiszpanii, Włoszech, itp. też muszą w Grecji, Hiszpanii, Włoszech, itp. też muszą mieć piece CO w domu, bo tam zima również mieć piece CO w domu, bo tam zima również istnieje! Fakt, rzadko spada temp. poniżej 0° istnieje! Fakt, rzadko spada temp. poniżej 0° (mówimy o śródziemiu), ale jednak.
(mówimy o śródziemiu), ale jednak.

Rachunek faktycznie bardzo duży (taki dom Rachunek faktycznie bardzo duży (taki dom z normatywnymi stratami powinien zużywać z normatywnymi stratami powinien zużywać do 5000kWh) . A jeszcze koszt całości do 5000kWh) . A jeszcze koszt całości inwestycji w ogrzewanie przekroczył inwestycji w ogrzewanie przekroczył zapewne 10 000 zł . Ratują Pana zapewne 10 000 zł . Ratują Pana przeszklenia! Szyba jest szczelna - ma przeszklenia! Szyba jest szczelna - ma mniejsze straty w bilansie niż ocieplony od mniejsze straty w bilansie niż ocieplony od zewnątrz beton komórkowy. Die Welt zewnątrz beton komórkowy. Die Welt napisał ciekawy artykuł o skandalu - 27 lat napisał ciekawy artykuł o skandalu - 27 lat temu instytuty zbadały, że ocieplenie za temu instytuty zbadały, że ocieplenie za mostkiem termicznym nie dość, że nic nie mostkiem termicznym nie dość, że nic nie daje, to jeszcze pogarsza sprawę. daje, to jeszcze pogarsza sprawę.

http://www.welt.de/finanzen/http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html Hoehe-treiben.html Pozdrawiam

Pozdrawiam

Wyśli Wyślij

Tak, coś się skiepściło. Próbuję jeszcze raz:

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał Gryfpc

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał Tomasz Brzęczkowski

W Grecji, Arabii saudyjskiej ociepla się ściany od zewnątrz - bo tam głównie klimatyzacja chodzi i ściana odprowadzając ciepło do gruntu wspomaga klimatyzacje.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że rachunek za ogrzewanie czy chłodzenie nie przekroczy 100zł miesięcznie ![/quote [b]Tomasz Brzęczkowski][/b]

Myślę, że nie mój rachunek za ogrzewanie jest akuratny: kubatura +/- 500 m3, powierzchnia ok. 180 m2, podłogówka wodna, piec kondensacyjny i średni rachunek za samo ogrzewanie nie przekracza 250 zł/m-c (odliczając wszelkie opłaty stałe z f-ry i koszt grzania wody). Ściany ocieplone 10 cm styro grafit, dach ocieplony do szczytu 30 cm wełny Toprock, powierzchnia przeszklenia w domu ok. 30 m2... Wynik w pełni akceptowalny, temperatura w zimie średnio 22°C - czego chcieć więcej?

Nie bardzo rozumiem stwierdzenie, że zaizolowana ściana odprowadza ciepło do gruntu - to jakiś nowy kierunek w fizyce? Czy aż taki inny grunt i jego pojemność akumulacyjna, chłonność? Bajki! Poza tym w Grecji, Hiszpanii, Włoszech, itp. też muszą mieć piece CO w domu, bo tam zima również istnieje! Fakt, rzadko spada temp. poniżej 0° (mówimy o śródziemiu), ale jednak.[/quote [b]Gryfpc[/b]]

Rachunek faktycznie bardzo duży (taki dom z normatywnymi stratami powinien zużywać do 5000kWh) . A jeszcze koszt całości inwestycji w ogrzewanie przekroczył zapewne 10 000 zł . Ratują Pana przeszklenia! Szyba jest szczelna - ma mniejsze straty w bilansie niż ocieplony od zewnątrz beton komórkowy. Die Welt napisał ciekawy artykuł o skandalu - 27 lat temu instytuty zbadały, że ocieplenie za mostkiem termicznym nie dość, że nic nie daje, to jeszcze pogarsza sprawę.

Edytowane przez Gryfpc

Standardowo zaizolowany dom mieści się w 30kWh/m2 rocznie - wszystko co powyżej to nie wiedza lub oszustwo. Jak ktoś ma wątpliwości to może zmierzyć,.

Podam tłumaczenie z Die Welt - Pozdrawiam --- i można dalej wierzyć Instytutom, że ciepło idzie prostopadle i proporcjonalnie, że sprawność kotła to sprawność systemu i wynosi 109%, ... Prawda i tak wypłynie.

W r

od roku 1985 naukowcy z uniwersytetu w Cambridge sprawdzili używaną w Niemczech metodę do

pomiaru zużycia energii potrzebnej do ogrzewania domów i stwierdzili po analizie zużycia energii w 3400 budynków, że rzeczywiste zużycie gazu albo oleju opałowego było w rzeczywistości od 30 do 40 %

niższe, aniżeli przewidywane teoretyczne zapotrzebowanie na energię grzewczą.

Wyniki tych badań, jak również badań przeprowadzonych w tym samym czasie w Niemczech przez

Instytut Frauenhofera Fizyki Budowli w Stuttgarcie wykazują znaczny błąd w sposobie obliczania teoretycznego zapotrzebowania na energie grzewczą budynków.

Błąd ten nie został do tej pory skorygowany i obowiązuje we wszystkich analizach energetycznych

budynków. Jest to międzynarodowy skandal, tuszowany przez lobbystów zewnętrznych ociepleń

budynków i kupionych przez nich polityków. Obowiązujące normy EU DIN zawierają ten błąd!

Jak zwykle, za wszystko muszą płacić inwestorzy i właściciele domów!!!

Jak ktoś chce na ten temat w originale poczytać, to podaje link do strony http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html