nydar 11.05.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Dlaczego pojechać jak po łysej kobyle.Mogę twierdzić,że potrafię zbudować dom zero energetyczny w cenie normalnego domu (nawet parterowy,nie koniecznie typu stodoła),ale muszę to potrafić udowodnić.Tu nikt nad nikim się nie znęca,tylko kontrowersyjne pomysły trzeba umieć obronić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Obawiam się że nawet bez nawilżania nie będzie odczuwalnie wyższa.Grunt będzie transmitował wilgoć w kierunku suchego powietrza.Jak będzie oddawał wilgoć to i będzie miał niższą temperaturę.Stąd powietrze niewiele zyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Szału nie robi ,ale zawsze coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Odra u mnie nie płynęła,ale pradolina Noteci szeroka na kilka km.Też mam piach . Z tego można wyciągnąć sporo,tylko nie wolno dopuszczać aby parował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.05.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) ! Edytowane 11 Maja 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.05.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Budowa domów na terenach zalewoych to już nie problem. Mamy projekty które się wody nie boją. Już opatenyowane. Mogą też być zeroenergrtyczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.05.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Panowie "fachowcy" czy znacie wymienniki ciepła nie entalpiczne? Kiedy przestaniecie się dać robić w balona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Zdziwisz się na jesień ile da podgrzewanie letnim powietrzem GWC.Zimą jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 11.05.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Poczytałem. Ściany zewnętrzne można teoretycznie zbudować z samej izolacji albo zaizolować je od środka - na pewno uzyskanie niskiego U będzie najprostsze i najtańsze w takim wykonaniu. Warto wtedy jednak wykonać masywną posadzkę i działówki bo akumulacja to zatrzymana energia z zysków (bytowe i naturalne) nie "wydmuchana" wentylacją na zewnątrz. Mam ~80ton "akumulacji" i jak do tej pory, a było już trochę bardzo ciepłych dni, domek osiągnął dopiero ~18stC. Dzisiaj (na zewnątrz ~13stC) cały dzień przeciąg, WM tylko w trybie nawiewu z zewnątrz a temp. w domku ani drgnęła. hm..... widzę dużo ludzi "zakochanych" w akumulacji. Mieszkałem tu i tam.... o ile pamiętam przyjemność chodzenia boso po zimnych płytkach.... może to być w porywach kilaka dni piekielnych w ciągu roku, więc posadzki ja bym odpuścił, ze ściankami działowymi mogę się zgodzić. W poprzednim domu miałem jedną ścianę nośną/murowaną wewnętrzną, a w tym kilka.... ale większy i wydaję mi się że zdaje egzamin znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.05.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 A kto każe chodzić na boso po kafelkach? Są jeszcze podłogi drewniane, na nich dywany itp. a na stopach buty lub kapcie:D :Dbardziej chciałem zwrócić uwagę iż beton odbiera tylko ciepło a więc chłodzi.... ciężko jest nagrzać posadzkę bez podłogówki.... można odwrócić przesadzając sytuację np; mieszkać w garażu blaszanym..... wystarczy kufajka i czapka z nausznikami czy o to nam chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.05.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Ale kto mówi o nieizolowanym betonie? Posadzka, ściany i co tam jeszcze zapragniesz, wszystko porządnie odizolowane. Nadmiar ciepła odbierze, potem jak otoczenie będzie chłodniejsze to odda. A czy ja piszę o nieizolowanej posadzce? Ciepło kieruje się do góry.... aby powietrze domowe naprawdę ładnie nagrzało posadzki.... musi być chyba piekło w domu.... sprawdzić możesz temperaturę posadzki.... zawsze będzie zimniejsza od powietrza domowego.... pomijając oczywiście miejsca nasłonecznione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Izolacja kończy się na 30kW/m2 rocznie - wszystko co powyżej to niewiedza. W Niemczech już się skandalem nazywa „obliczenia” takie jak OZC a ocieplanie fasadowe = pranie mózgu.Proponuje skupić się na budownictwie.Przecież za 7 lat – tylko domy zeroenergetyczne ( mam nadzieję, że produkcja ruszy za miesiąc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Izolacja kończy się na 30kW/m2 rocznie - wszystko co powyżej to niewiedza. W Niemczech już się skandalem nazywa „obliczenia” takie jak OZC a ocieplanie fasadowe = pranie mózgu. Proponuje skupić się na budownictwie. Przecież za 7 lat – tylko domy zeroenergetyczne ( mam nadzieję, że produkcja ruszy za miesiąc.) A czy dr Duda o tym juz wie ? (o tym skandalu), przecież on tez wykonuje obliczenia ozc, które są podstawą audytu energetycznego. Jak tacy powazni naukowcy mogą sie zajmować tak skandalicznymi działaniami. Edytowane 14 Maja 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Nie omieszkałem wysłać wszystkim zainteresowanym. Politechniki, Redakcje ... Odpowiedział właśnie dr Duda i dr Wiesław Rudolf. Reszta milczy. Mnie takie wyniki wyszły w latach 91-96 w domu testowym. A błędy w liczeniu łatwo można wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Nie omieszkałem wysłać wszystkim zainteresowanym. Politechniki, Redakcje ... Odpowiedział właśnie dr Duda i dr Wiesław Rudolf. Reszta milczy. Mnie takie wyniki wyszły w latach 91-96 w domu testowym. A błędy w liczeniu łatwo można wymienić. Panie Tomaszu a sumienie pozwala dr Dudzie wykonywać takie obliczenia ?, czyli co to co dla siebie to nie jest "be" bo za tym stoi kasa, a na swiat niech idzie fama jakie złe i niedobre wrecz skandaliczne. A błedy jezeli one są , bo jak wytłumaczyć wysoką zgodność obliczen tych rzetelnych i dokładnych oczywiście z rzeczywistymi pomiarami nie są tak duże jak Pan uważa. A żeby było ciekawiej to wieksze błedy (in plus) są w obliczeniach projektowego obciazenia cieplnego niż obliczenia zapotrzebowania na ciepło które to obliczenia uzaleznione są od danych meteo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) N Mnie takie wyniki wyszły w latach 91-96 w domu testowym. W 91 miał Pan wyniki na poziomie 30 kWh/m2 ???, 22 lata temu nie było w Polsce ani dobrych okien, ani dobrych rekuperatorów o ile w ogóle były, izolacja termiczna budynków była traktowana po macoszemu. Takie bajki to dzieciom na dobranoc chociaz i to wątpliwe, aby uwierzyły. Moze jakies dowody, przykłady przecież ten dom musi jeszcze istnieć, poparte wynikami obliczen. W szczególności z roku 1991. Edytowane 14 Maja 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 W Niemczech już się skandalem nazywa „obliczenia” takie jak OZC a ocieplanie fasadowe = pranie mózgu. Akurat w Niemczech Wschodnich zdecydowana wiekszość o ile nie 100% budynków wielorodzinnych czyli bloków jest termomodernizowana (po zjednoczeniuNiemiec) poprzez ocieplanie styropianem scian zewnetrzych oczywiscie styropian na zewnątrz. Nie wyobrażam sobie jak mozna prawidłowo zaizolować bloki z wielkiej płyty zelbetowej od wewnątrz, jaka jest efektywność takiego izolowania. Pranie mózgu dotyczy zgoła kogo innego, mozna sie domyslić kogo, a nie tych którzy projektowali tę termomodernizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Przepraszam, gdzie Pan widział bym dopuszczał (pozwalał liczyć) mostki termiczne czy przegrody o zmiennej lambdzie ( np spowodowanej różnicą ciśnień). Definicja współczynnika przenikania ciepła – dość jasno określa kiedy wolno go podawać – a bez współczynnika przenikania ciepła nie ma co liczyć. Dlaczego Pan znowu o mnie - nie o fizyce? Pan napisze czy definicja się myli a nie o mnie. Pan skomentuje odkrycia Die Welta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jeszcze co do Pana dr Dudy - wczoraj odbyło się pierwsze spotkanie dotyczące uruchomienia produkcji taniego zeroenergetycznego systemu utrzymania komfortowej temperatury w pomieszczeniach zimą i latem. Pan Duda był na tym spotkaniu. Za 7 lat już tylko domy zeroenergetyczne. Nie ulega kwestii, że będzie walka z izolacją. Koncerny związane z ogrzewaniem i zacofane uczelnie ( te gdzie jeszcze dziś uczy się o ogrzewaniu pośrednim) muszą działać na szkodę inwestorów. Będzie ciekawie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Szanowny Panie asolt - znajdzie Pan czas na spotkanie np. z Panem Dariuszem Koc z KAPE ( są w nomen omen Instytucie Techniki Cieplnej na Nowowiejskiej) czy dr Dudą . Obiecuję, ze zorganizuję. Możemy porozmawiać przy kawie o "skandalu" itp. Ma Pan ochotę być na następnym spotkaniu w sprawie produkcji zeroenergetycznego systemu utrzymania temperatury... też zapraszam - mogę odpowiednio wcześniej powiadomić. Ma Pan ochotę się w to włączyć - czy Pana cel to zwalczanie izolacji ? Edytowane 14 Maja 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts