asolt 14.05.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Szanowny Panie asolt - znajdzie Pan czas na spotkanie np. z Panem Dariuszem Koc z KAPE ( są w nomen omen Instytucie Techniki Cieplnej na Nowowiejskiej) czy dr Dudą . Obiecuję, ze zorganizuję. Możemy porozmawiać przy kawie o "skandalu" itp. Ma Pan ochotę być na następnym spotkaniu w sprawie produkcji zeroenergetycznego systemu utrzymania temperatury... też zapraszam - mogę odpowiednio wcześniej powiadomić. Ma Pan ochotę się w to włączyć - czy Pana cel to zwalczanie izolacji ? Nie walcze z izolacją a jestem za. Walczę tylko z kwestionowaniem czy całkowitym odrzuceniem dokonań naukowców również niemieckich którzy mają duzy wkład w opracowanie norm dotyczacych metodyki obliczeniowej izolacyjności przegród zysków ciepła czy też zapotrzebowania na ciepło i dziedzin pokrewnych. Jestem zainteresowany takich spotkaniem o ile odbędzie sie którykolwiek weekend, Niestety brak czasu na tygodniu. Wracając do izolacji to kolejnym wyzwaniem dla Pana jest opracowanie systemu izolacji od wewnątrz na budynków murowanych ze wzmocnieniami zelbetowymi. Nie sztuką jest takie budynki odrzucić, ale sztuką jest ich zaizolowanie od wewnątrz. Nie poradzili sobie z tym problemem Niemcy przy wielkiej płycie, wątpie aby Pan dał radę. Problem jest duzy bo dotyczy ok 80-90% wszystkich nowo budowanych budynków jednorodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Oszukiwanie, ukrywanie prawdy, ochrona rynku – ja to nazywam oszustwem nie dokonaniem naukowy. To wszystko.Nie da się pogodzić skutecznej izolacji termicznej z pośrednimi ( centralnymi ) systemami ogrzewania. Nie ma tam gazu, oleju, paliw stałych, kolektorów... Nie nazwę też osiągnięciem naukowym kotłów o sprawności 109 % Dom zbudowany tak by zużywał ponad 30kWh/m2 rocznie - to niewiedza a nie dokonanie naukowe. Ma Pan ochotę na jakieś spotkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Mamy odmienne poglądy na rózne tematy, calkowite zbliżenie stanowisk jest niemożliwe, ale porozmawiać zawsze można.Ominął Pan sprytnie temat izolacji budynków murowanych, jak można nie zając sie tematem zdecydowanej wiekszości budynków w naszym kraju, nie sztuka mówic o oszustwie, ukrywaniu prawdy, itd.,podczas gdy tyle jest jeszcze do zrobienia w tej dziedzinie. Właściele starych budynków nie są przeciwni takiej termomodernizacji aby uzyskali zeroenergetyczność bo to sie wiąze z kosztami ogrzewania, oni nie chcą tkwić w niewiedzy "ponad 30 kWh/m2". Panie Tomaszu niech Pan nie zapomni o takich budynkach. Moze przyszedł czas na konkrety bo same hasło to za mało.Odnośnie spotkania to moze na PW lub tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.05.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Ominął Pan sprytnie temat izolacji budynków murowanych Pewien jestem, że piszę głównie o budynkach murowanych . Temat izolacji od środka, mostków termicznych DO GRUNTU (największy odbiornik ciepła) i paroizolacji w przegrodach w domach szkieletowych nie istnieje - te domy są izolowane. Ukrywanie prawdy czy oszukiwanie dotyczy wyłącznie domów murowanych - przecież widać to gołym okiem - fizyka budowli wyklucza przyklejanie izolacji termicznej za murem na fundamencie ( definicję wpc Pan zna) . Właściele starych budynków nie są przeciwni takiej termomodernizacji aby uzyskali zeroenergetyczność Właściciele nie!!! Ale rynek instalacyjno grzewczy - trudno przekonać inwestora jak monopol na projektowanie ma "nauczony" przez oszustów projektant. Pan zobaczy - dlaczego Xella Rozpoczyna się cykl konferencji „Ocieplenie od wewnątrz” dla zarządców nieruchomości http://www.media.xella.pl/pr/204800/rozpoczyna-sie-cykl-konferencji-ocieplenie-od-wewnatrz-dla-zarzadcow-nieruchomosci szkoli inwestorów a nie projektantów? Jak ja się spytałem - to odpowiedzieli, że opór materii jest tak wielki, że jedyna szansa to inwestor może wymusić. Sam Pan widzi po Sobie. Choć fizyka wyklucza ocieplanie od zewnątrz z mostkiem do gruntu i z ruchem powietrza w przegrodzie, że choć cyfry mówią same za siebie - domy izolowane kończą się na 30kWh/m2 rocznie, że poza Polską nikt nie przykleja izolacji za stałym odbiornikiem ciepła... Pan Mamy odmienne poglądy na rózne tematy Fizyka, dane... to nie poglądy - to definicje i liczby.. Panie Tomaszu niech Pan nie zapomni o takich budynkach. Może przyszedł czas na konkrety bo same hasło to za mało. Przecież ja nie jestem dr Duda - nie zajmuję się teoria a konkretami !!! Mnie nikt nie płaci za pisanie czy wykłady!!! Ja od 23 lat wykonuję instalacje w domach izolowanych. Przedwczoraj było spotkanie, celem było omówienie szczegółów produkcji zeroenergetycznego systemu utrzymującego stałą temperaturę. mam nadzieję, że za miesiąc ruszy produkcja prototypów . A do tej pory przez ponad 20 lat 30 kWh/m2 rocznie nigdy nie przekroczyliśmy!!! Widzi Pan - ponieważ nie podobało mi się założenie na jakim opiera się OZC że ciepło z "termosu" ucieka proporcjonalnie. Ponieważ za IDI.TĘ uważam tego co narysował dom ze strzałkami i straty ciepła w procentach, w 1990 roku wydzierżawiłem na Bartyckiej 1200m2 plac i postawiłem tam dom parterowy 120m2 składający się z dwóch połówek po 60m2 - w obu były kable grzewcze na 20 cm styropianie, 20 cm styropianu w dachu, rekuperacja - jedyna różnica to ściana w jednej połówce siporeks ocieplony 20 cm styropianem do ławy ( 1.2m w gruncie) a druga połówka - siporeks w miejsce styropianu a od wewnątrz 20cm wełny z paroizolacją. W fundament i pod dom było wpuszczone na różnych głębokościach 60 czujników NTC Już po pierwszej zimie ( pomiary trwały 6 lat) pisałem, że nie ma czegoś takiego jak ocieplenie od zewnątrz! Że o izolacji termicznej decyduje stopień unieruchomienia powietrza, wilgoć, mostki termiczne. ŻE NIE MA PROPORCJONALNOŚCI - MAŁE NIEDOCIĄGNIĘCIE - TO KONIEC IZOLACJI. TAK JAK NIE MOŻNA BYĆ TROCHĘ W CIĄŻY TAK NIE MOŻNA BYĆ TROCHĘ IZOLOWANYM. Ps. Panie Tomaszu niech Pan nie zapomni o takich budynkach Nie !!! Nie zapomnę. Sam w takim mieszkam ( z roku 1950) i będę miał zeroenergetyczny system ( na razie w mrozy zużywa 3 - 3,5kWh na dobę przy 22st.C) . Nie namówi mnie Pan bym zapomniał - to jest proste i tanie rozwiązanie - więc przyjmie się na 100% to kwestia czasu. Jak z rekuperacją, którą pierwszy na świecie montuję w domach i mieszkaniach ( od 1989) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.05.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) Kolego TB ... sposób wypowiadania kolegi nie przynosi skutku bo brak koledze wiedzy ... niestety ... Przedwczoraj było spotkanie, celem było omówienie szczegółów produkcji zeroenergetycznego systemu utrzymującego stałą temperaturę. mam nadzieję, że za miesiąc ruszy produkcja prototypów co ? na co? . Temat izolacji od środka, mostków termicznych DO GRUNTU (największy odbiornik ciepła) jak ktoś się nie zna to tak pisze . pierwsze aby odebrać ciepło musi je powietrze przekazać do muru a potem do gruntu ... Wartości przez poszczególne mostki są spisane w ITB... katalogu MAŁE NIEDOCIĄGNIĘCIE - TO KONIEC IZOLACJI. TAK JAK NIE MOŻNA BYĆ TROCHĘ W CIĄŻY TAK NIE MOŻNA BYĆ TROCHĘ IZOLOWANYM. no to się zwie mostek termiczny kolego. dla tego budownictwo pasywne większego jak o wartości 0,01 wata na mb nie toleruje ... jeden mostek termiczny na fundamencie długim 40 mb o wartości 0,5 wata na ten metr to jest około 1000 kWh sezon . to jest katastrofa dla budynku pasywnego. Edytowane 15 Maja 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.05.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Piszemy o budownictwie.( temat : Czy da się zbudować tanio i dobrze) Budownictwo kończy się na 30kWh/m2 rocznie - reszta to obłęd . Kolejna sprawa to czy warto budować najgorzej ?- czyli właśnie 30kWh/m2 rocznie. W temacie jest pośrednio EKONOMIA - ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Nie rozmieniajmy tematu na drogie domy, ogrzewane fundamenty, na centralne systemy ogrzewania. Nie ma czegoś takiego jak izolacja termiczna za murem na fundamencie. Tak trudno przeczytać definicję współczynnika przewodzenia ciepła? Po co ta walka z izolacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 15.05.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Sr*ją muchy będzie wiosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.05.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Zabawa zaczyna się jak TB poda jakąś cyfrę,a unika tego jak ognia.Ujawnił pewnie niechcący ,że w budynku z lat pięćdziesiątych zużywa w mrozy 3-3,5kWh energii cieplnej /dobę.Zastanawiam się czy mieszka w pieczarkarni czy typowym z tych lat domu? No bo dom ma okna.Tak bez szaleństwa z 20m2.Jakby tak wymienić stare okna na super energooszczędne ,powiedzmy 0,3W/m2K ,to przez te okna ciepło ucieka w sporej ilości.0,3W/m2K x 20m2 x 44oC x24h.Jak by nie liczył to w mrozy przy -20oC ucieka przez super okna 6,33kWH energii cieplnej w ciągu doby.Jeżeli dla TB mróz to OoC ,to wychodzi 0,3W/m2K x 20m2 x 20oC x24h.Też blisko do deklarowanego 3,5-3kWh/dobę.Dom posiada przecież posadzkę,dach ,ściany .TB pewnie ma rekuperator ,też z jakąś sprawnością.Poszukajcie w googlach ,,wodospady Islandii".Jak tam się woda leje w pięknych okolicznościach przyrody.ps.TB pochwalił się że był pierwszym w kraju propagatorem WM z rekuperacją w budownictwie mieszkalnym. W takim razie znalazł się winny wprowadzający tysiące ludzi w błąd i koszty,wprowadzając wentylację mieszającą,zamiast taniej i efektywnej wyporowej.Dla kasy różne rzeczy ludzie robią.Ciekawe co teraz wykombinował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 15.05.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Ksiądz na spowiedzi powiedział: napiszesz 1000 razy " Budownictwo kończy się na 30kWh/m2 rocznie", no i biedny Tomasz pisze, pisze... i nic z tego nie wynika. Prototypy domu mają powstać w jednym wątku za kilka dni, tutaj za miesiąc. Zdecyduj się człowieku i napisz jak to zrobić, a nie paplesz przez naście stron to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 15.05.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Dla mnie i pewnie większości ludzi konieczne są fakty. Sam sprawdzałem u siebie, jakie efekty przyniosło np. ocieplenie stropu= 10% oszczędności gazu, zamontowanie sterownika pieca gazowego- kolejne 10% oszczędności. I to jest konkret, a nie banialuki o 90% sprawności rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.05.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 I warto teraz policzyć ile kosztuje te 1000kWh/sezon dla wybranego źródła ogrzewania a ile kosztuje pozbycie się tego mostka żeby określić co ma sens a co jest tylko sztuką dla sztuki. widzisz Ty sobie podchodzisz luźno do tematu ... i mogę Ci teraz próbować jak TB nawciskać ale z tego nic taki mostek ucina się jeszcze w projekcie i kosztuje to zero ... plus wiedza tego co projektuje a to jest często bezcenne . Jak pochylamy się nad projektem trupem i musimy go pudrować to wiele działań nie ma najmniejszego sensu. z tym mostkiem termicznym to był przykład ... w 98% domów teraz on jest .. nie ze względów ekonomicznych tylko z nie wiedzy i lubowaniu się w jakieś tradycji ... My tu rozmawiamy o ławach fu .... część rajcuje się płytą fu ... aby mostka takowego nie było i go nie ma przy płycie fu ... ale to nadal nie dla mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.05.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Dokąd Panowie sobie nie zdadzą sprawy, że izolowanie to nie OZC, że na Politechnice nie ma fizyki tylko jest ogrzewnictwo, że oszukuje się na badaniach i dopasowuje obliczenia... To "zero" będzie abstrakcją http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html od roku 1985 naukowcy z uniwersytetu w Cambridge sprawdzili używaną w Niemczech metodę do pomiaru zużycia energii potrzebnej do ogrzewania domów i stwierdzili po analizie zużycia energii w 3400 budynków, że rzeczywiste zużycie gazu albo oleju opałowego było w rzeczywistości od 30 do 40 % niższe, aniżeli przewidywane teoretyczne zapotrzebowanie na energię grzewczą. Wyniki tych badań, jak również badań przeprowadzonych w tym samym czasie w Niemczech przez Instytut Frauenhofera Fizyki Budowli w Stuttgarcie wykazują znaczny błąd w sposobie obliczania teoretycznego zapotrzebowania na energie grzewczą budynków. Błąd ten nie został do tej pory skorygowany i obowiązuje we wszystkich analizach energetycznych budynków. Jest to międzynarodowy skandal, tuszowany przez lobbystów zewnętrznych ociepleń budynków i kupionych przez nich polityków. Obowiązujące normy EU DIN zawierają ten błąd! Jak zwykle, za wszystko muszą płacić inwestorzy i właściciele domów!!! W izolacjach poza grubością ważna jest też szczelność. Przy różnicy ten sam beton komórkowy, styropian itp ma znacznie zwiększony strumień ciepła. Bardzo często widzę audyt energetyczny domu BEZ TESTU SZCZELNOŚCI (PN 13829) Od razu widać, że autor takiego audytu nie zna się na tym. Chorych, by tracili mniej ciepła owija się w alu folie nie koce! Gruby wełniany sweter to żadna izolacja bez ortalionowej powłoki. Styropian za betonem komórkowym chroni skutecznie przez ogrzewaniem słonecznym muru zimą. W okresie grzewczym jest wyższe ciśnienie ( zwłaszcza gdy jest wentylacja plus lub rekuperator. Co do strefy klimatycznej i domów "zero" - Polska zobowiązała się wprowadzić "zero" od 2020 roku Norwegia od 2015 - Uważają Panowie, że się klimat zmieni? W poniedziałek odbyło się spotkanie z inżynierami firmy Frapol - która to firma chce produkować - tanie systemy zeroenergetycznego otrzymania komfortowej temperatury. Mam nadzieję, że prototypy będą w tym miesiącu. Dodam, że w spotkaniu uczestniczył i służył radą dr Duda. Izolacja jest prostą sprawą jak się odrzuci bzdury, których uczą tam gdzie jest kierunek "OGRZEWNICTWO" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) W izolacjach poza grubością ważna jest też szczelność. Przy różnicy ten sam beton komórkowy, styropian itp ma znacznie zwiększony strumień ciepła. Bardzo często widzę audyt energetyczny domu BEZ TESTU SZCZELNOŚCI (PN 13829) Od razu widać, że autor takiego audytu nie zna się na tym. Audytor doskonale zdaje sobie sprawę z wazności testu szczelności i jego wpływu na ostateczne wyniki. Ale też nie bedzie dopłacał do audytu zlecając na własny koszt takie badania. Gdy inwestor nie da się przekonać do takiego testu (ok 2 tys.) to audytor musi sięgnąc do norm i tabel które powstały na podstawie rzeczywistych pomiarów (zdaniem TB sfałszowanych jak wszystkie inne). Rozporzadzenie MI w sprawie wykonywania audytów energetycznych nie narzuca obowiazkowego badania szczelności. Oczywiscie zawsze mozna zarzucić ze rozporzadzenie jest złe, a ci którzy go go tworzyli nie znają się na rzeczy. Zarzucanie wszystkim innym niewiedzy oraz ogolno swiatowy spisek w dziedzinie norm budowlanych to stała praktyka TB. Tylko co z budynkami w których i obliczenia i rzeczywiste pomiary się zgadzają na podstawie tych rzekomo sfałszowanych norm ?, oczywiscie tylko niektórych norm, bo to ze wszystkie są sfałszowane to mysle ze i Pan w to nie wierzy. Bynajmniej nie są to jednostkowe przypadki. Edytowane 16 Maja 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Izolacja jest prostą sprawą jak się odrzuci bzdury, których uczą tam gdzie jest kierunek "OGRZEWNICTWO" Izolacja budynków murowanych z wstawkami zelbetowymi w postaci słupów, podciągów, klatek schodowych itp. nie jest rzeczą ani prostą , ani tanią jezeli chcemy izolowac od wewnątrz, niezaleznie od tego kto sie na ten temat wypowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 16.05.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) pozazdrościć mieszkańcom ciepłych stref - oni takich problemów w ogóle nie maja. o ile tańsze budownictwo....jakie pałace można stawiać.....za te same pieniądze, co tutaj jakiś energooszczędny bunkier. co izolacji wewnętrzna-zewnętrzna. nachodzą mnie takie myśli - a co, jeśli materiał budowlany - konstrukcyjny jest jednocześnie izolatorem? pewnie słabszym niż styropian, wiadomo, ale jednak izolatorem? mam cały dom z BK 40cm, bez żadnej dodatkowej izolacji, fundamenty też nie izolowane, ale podłoga domu jest 20 cm nad fundamentami, więc "chowa się" w ścianach z BK, nigdzie nie styka się z fundamentem - dom parterowy. przecież izolatora nie trzeba izolować.... nie chce styropianu na ścianach z przyczyn ideologicznych. tragedia chyba, co? mieszkam 4 zimy, ciepło, tanio, nie wiem, jak się sklasyfikować. teoretycznie dom-porażka, a praktycznie....... Edytowane 16 Maja 2013 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.05.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Audytor doskonale zdaje sobie sprawę z wazności testu szczelności i jego wpływu na ostateczne wyniki. Ale też nie bedzie dopłacał do audytu zlecając na własny koszt Kompletna bzdura podawać audyt bez testu!!! To dyskwalifikacja. Jaki sens ma podwać, że lodówka ma klasę AAA gdy drzwi się nie domykają. Dodam, że żaden dom z betonu komórkowego i styropianu ( bez paroizolacji ) testu nie przejdzie. Warto odwiedzić Poznań, spotkać się z Błażejem Szalą - porobić trochę testów. Przykro mi, ale wykluczam audyt bez PN13829 - to zwykła bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.05.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 "Budynek zeroenergetyczny[TABLE=width: 100%][TR][TD][/TD][/TR][TR][TD]Budynek zeroenergetyczny charakteryzuje się tym, że nie wymaga doprowadzania z zewnątrz energii elektrycznej ani cieplnej. Podobnie jak w obiekcie pasywnym zapotrzebowanie na energię grzewczą dla takiego budynku, dzięki doskonałej izolacyjności przegród zewnętrznych, odzyskowi ciepła z wentylacji i wykorzystaniu wewnętrznych źródeł ciepła, kształtuje się na bardzo niskim poziomie. Różnica pomiędzy obydwoma standardami budownictwa polega na tym, że w budynku zeroenergetycznym, w odróżnieniu od pasywnego, zupełnie zrezygnowano z zewnętrznych źródeł energii, takich jak np. prąd z sieci elektrycznej, urządzenia opalane gazem czy olejem opałowym. Zapotrzebowanie na energię cieplną pokrywane jest za pomocą systemów pozyskujących i gromadzących ciepło z promieniowania słonecznego. W tym celu stosuje się instalacje z kolektorami słonecznymi o dużej powierzchni oraz pojemnymi zasobnikami pozwalającymi przechowywać ciepło przez długi okres czasu. Energia elektryczna pozyskiwana jest przy pomocy ogniw fotowoltaicznych. Niekiedy pojęcie budynku zeroenergetycznego stosowane jest w stosunku do obiektów samowystarczalnych pod względem zapotrzebowania na energię grzewczą, bez uwzględniania zapotrzebowania energetycznego na inne cele." Jak można TANIO zbudować taki dom, w którym potrzeba też wyprodukować energię elektryczną na własne potrzeby? [/TD][/TR][/TABLE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Kompletna bzdura podawać audyt bez testu!!! To dyskwalifikacja. Jaki sens ma podwać, że lodówka ma klasę AAA gdy drzwi się nie domykają. Dodam, że żaden dom z betonu komórkowego i styropianu ( bez paroizolacji ) testu nie przejdzie. Warto odwiedzić Poznań, spotkać się z Błażejem Szalą - porobić trochę testów. Przykro mi, ale wykluczam audyt bez PN13829 - to zwykła bzdura. Te normy które Panu odpowiadają nie są sfałszowane, te które nie, są sfałszowane. Zaiste mentalność kalego. Czy Pan dopłaca do swojej działalności, zapewne nie, prosze nie wymagac tego od innych. Test szczelnosci jest wazny ale jego brak gdy mamy do dyspozycji wszystkie pozostałe dane nie powoduje zbyt duzego błedu w obliczeniach, a przynajmniej nie wskazują na to pomiary zuzycia energii przez audytowane budynki Co to znaczy ze testu nie przejdzie?, test ma nam odpowiedziec na pytanie jaki jest wsp. n50. Nie ma jeszcze wymogu osiągniecia okreslonej wartosci tego wspólczynnika w celu odbioru budynku przez nadzór budowlany. Edytowane 16 Maja 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.05.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Te normy które Panu odpowiadają nie są sfałszowane, te które nie, są sfałszowane. Zaiste mentalność kalego. Podałem, że metodyka liczenia jest oparta na złych założeniach - Nie, że normy są złe! ( Norma -straty ciepła ciepła 0.45W/m2 xK między piachem a powietrzem to = 36cm styropianu.) Test szczelności to podstawa - nie można zrobić audytu bez tego testu! Jakie znaczenie ma reszta izolacji jak okno jest otwarte. Strumień ciepła przez beton komórkowy, wełnę czy styropian przy różnicy ciśnień jest sporo większy niż gdy różnicy ciśnień nie ma. Problem się znacznie powiększa, bo i większa jest różnica ciśnień, gdy mamy wentylację plus lub z rekuperatorem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.05.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Podałem, że metodyka liczenia jest oparta na złych założeniach - Nie, że normy są złe! ( Norma -straty ciepła ciepła 0.45W/m2 xK między piachem a powietrzem to = 36cm styropianu.) Test szczelności to podstawa - nie można zrobić audytu bez tego testu! Jakie znaczenie ma reszta izolacji jak okno jest otwarte. Strumień ciepła przez beton komórkowy, wełnę czy styropian przy różnicy ciśnień jest sporo większy niż gdy różnicy ciśnień nie ma. Problem się znacznie powiększa, bo i większa jest różnica ciśnień, gdy mamy wentylację plus lub z rekuperatorem . Jezeli normy są dobre to jak Pan wytłumaczy swoje własne słowa: "Błąd ten nie został do tej pory skorygowany i obowiązuje we wszystkich analizach energetycznych budynków. Jest to międzynarodowy skandal, tuszowany przez lobbystów zewnętrznych ociepleń budynków i kupionych przez nich polityków. Obowiązujące normy EU DIN zawierają ten błąd!" czyli mówimy od błednych normach (czyt. sfałszowanych wg TB). Norma o przenikalności podłogi na gruncie to faktycznie 0,45 W/m2, ale norma nie mówi ze jest 36 cm styropianu (jakiego?) to jest wyłacznie Pana wymysł nie wiadomo jak obliczony. Prosze podac dokładnie obliczenia tych 36 cm styropianu. Audyt mozna zrobić bez testu szczelności aczkolwiek moze być w takim przypadku mniej dokładny. Wiele rzeczy o których Pan tak sie kategorycznie wyraza nie nie można ich wykonać, mozna ale trzeba sobie z tego zdawać sprawe i opdpwiednio to ując w obliczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts