nydar 20.05.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Ale zbudowałeś,czy wiesz jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.05.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Ale zbudowałeś,czy wiesz jak to zrobić? hm...... zbudowałem więcej niż kilka domów w życiu..... większość była "normalna" czyli tradycyjna, kilka "lepszych" . Typowy pasywny, no może lepszy jest tylko na papierze i to właśnie ten tańszy. Kilka stron wcześniej wkleiłem link do małego opisu tego domku z FM. To teraz mogę dać też link do "projektu" znajdującego się na BD ....http://forum.budujemydom.pl/moze-samowystarczalny-t13367.html&pid=334550#entry334550 edyt. poprawiałem link Edytowane 20 Maja 2013 przez an-bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.05.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Marzyłem latać na F-16,ale uznałem że to słaba konstrukcja.Zrobiłem więc lepszą.Na razie jest na papierze.Wybacz taki żart.(Jaki żartowniś taki poziom żartu)Uważam,że nie jesteś w stanie wybudować taniego domu pasywnego,bo wybudowałeś więcej niż kilka normalnych.W twojej podświadomości tkwią doświadczenia z tego okresu i prawdy objawione,choćby rekuperator p-p niezbędny w domu pasywnym i WM na jego bazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.05.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Marzyłem latać na F-16,ale uznałem że to słaba konstrukcja.Zrobiłem więc lepszą.Na razie jest na papierze.Wybacz taki żart.(Jaki żartowniś taki poziom żartu) Uważam,że nie jesteś w stanie wybudować taniego domu pasywnego,bo wybudowałeś więcej niż kilka normalnych.W twojej podświadomości tkwią doświadczenia z tego okresu i prawdy objawione,choćby rekuperator p-p niezbędny w domu pasywnym i WM na jego bazie. A może jestem trochę "inny" Czytałeś choć początek z DB? Kiedyś rzuciłem wszystko aby pracować przez rok jako podwykonawca w firmie zajmującej się instalacją reku..... poznałem zasady, układy itd. i dzięki temu wiem że można zrobić do małego domku instalację reku za prawie 2tyś (materiały) :) można też za 20tyś zrobić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.05.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Widzisz? Podświadomość wygrała.Nie chodzi o to czy można za 2000PLN czy 20000PLN ,tylko chodzi o to czy potrzeba. WM z reku narzuca schematy,które z energooszczędnością nie mają nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.05.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Widzisz? Podświadomość wygrała.Nie chodzi o to czy można za 2000PLN czy 20000PLN ,tylko chodzi o to czy potrzeba. WM z reku narzuca schematy,które z energooszczędnością nie mają nic wspólnego. A gdzie wyczytałeś tu podświadomość? Napisałem tylko że można za tyle albo tyle.... pośrednio też ..... chciałem się tylko nauczyć i może wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.05.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Bo napisałeś że można za tyle albo za tyle.To jest mało istotne za ile.Istotne jest,czy jest potrzebne.Czego się nauczysz na niepotrzebnej rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.05.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Bo napisałeś że można za tyle albo za tyle.To jest mało istotne za ile.Istotne jest,czy jest potrzebne.Czego się nauczysz na niepotrzebnej rzeczy? To tu mamy inne zdanie...... ja uważam że reku powinno być obowiązkowe aby zbliżyć się do energooszczędności..... widziałeś u nas domy z reku 20 lat temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.05.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 No nie zgodzimy się.Dlatego nie wybudujesz taniego domu energooszczędnego.W basenie morza śródziemnego parę tysięcy lat temu stosowali rekuperatory pędzone grawitacją.Tylko nie wiedzieli że to się nazywa rekuperator. Pobijmy piankę jutro.Czas odpocząć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.05.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 OK. Po 20.00 mogę zaglądnąć do kompa.... Gdzieś coś obiło się o uszy .... ale to chyba Ty wspominałeś o tym ??? chętnie poznam to cudo techniki zasady itd. może jest gdzieś opis..... muszę pomyśleć zanim uwierzę że działa.... taki mało wierny jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.05.2013 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 To tu mamy inne zdanie...... ja uważam że reku powinno być obowiązkowe aby zbliżyć się do energooszczędności..... widziałeś u nas domy z reku 20 lat temu? Takie domy były, a przynajmniej tak twierdzi TB, nikt ich co prawda nie widział, ale mozna wierzyc TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.05.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 nikt ich co prawda nie widział Kto nie chciał to nie widział . Nie da się przekroczyć 30 kWh/m2 rocznie dając minimum - czyli (odpowiedniki ) 30 cm styro w podłodze 12 cm wełny + folia w ścianie 30 cm wełny + folia w dachu ( bez mostków termicznych i "przewiewności"), reku 90% i elektryczne ogrzewanie niecentralne . NIE JEST TO MOŻLIWE ! To jest minimum - norma budowlana . Ja od ponad 20 lat radzę robić lepiej niż norma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.05.2013 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Niestety czytałem gdzieś w necie, że szaleństwa nie ma z ich wydajnością, na pewno nie jest to 90% o których wspomina. Stawiam centrale 550 m3/h - Pan obok dowolną, dam Panu moją za darmo jeżeli: - Pana będzie miała większy spręż - mniejszy pobór energii na podstawowym biegu -mniejszy poziom szumów na podstawowym biegu -większy odzysk ciepła. dodam jeszcze - poza zakładem, bo to niewymierne i rzecz gustu - estetykę i jakość wykonania. Pierwszy montowałem odzysk ciepła z wentylacji ( 1989) z natury rzeczy wtedy swoje składaki. Potem były firmy ELGE systemair KOSS Flexit... Edytowane 21 Maja 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.05.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 szybko się policzy prawdziwe zapotrzebowanie. Nie istnieje taka możliwość - z definicji - proszę się zapoznać z definicją współczynnika przewodzenia ciepła. Dziś ( nie ja ) z innego forum Dodam jeszcze, że poprzez izolowanie domów od zewnątrz traci się bezpłatną energię słoneczną nagrzewającą ściany budynków. Nawet zimą są to spore ilości energii, która poprzez bezmyślne izolowanie nie dociera tam gdzie powinna. Zamiast tego grzeje się bezproduktywnie mury i odprowadza ciepło do fundamentów. Paranoja totalna na zamówienie polityków i lobbystów! Zapłacą oczywiście wszyscy mieszkańcy tak "wykastrowanych" domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.05.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Chętnie ale poproszę najpierw dokumentację Pańskiej bo jakoś nie potrafię znaleźć. Przyjmuje Pan zakład? Krótko!!! przecież Niestety czytałem gdzieś w necie, że szaleństwa nie ma z ich wydajnością, na pewno nie jest to 90% o których wspomina. Dokumentację... nie ma u nas obowiązku pisania prawdy, nie ma też jednolitych standardów mierzenia szumu, czy wydajności. Odkąd inwestorzy przestali oglądać i słuchać w realu - znakomita większość "popularnych" central ma coraz gorsze parametry i wykonanie i coraz lepsze DTR-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.05.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Znana firma obniżyła ceny dystrybutorom - kupiłem i słucham - jaka cisza!!! za miesiąc, oj już nie tak cicho... rozbieramy wentylator z nadrukiem tej firmy ( choć wiemy, że wentylatorów samych nie robi) a w kanale łożyska wciśnięty naoliwiony papier . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.05.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 A jak podoba się domek j-j ocieplony od ZEWNĄTRZ? - przecież tam nie ma mostka termicznego do gruntu - technologia płyty fundamentowej też jest 'od zewnątrz" . ale wszędzie ciepło idzie prostopadle do przegrody. Oj niegodnym ja zakładać się z takim intelektem. Tak jak z domami izolowanymi - jak się czegoś nie chce znaleźć - domy izolowanego, DRT-ki, jak ktos uważa, że czego w googlach nie ma to nie istnieje - to trudno - Pan sobie siedzi przed ekranem i mantyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.05.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Sprzedaż central prze internet - bez oglądania i słuchania, bez porównania - wpłynęła na znaczne obniżenie kosztów produkcji i jakości. Producenci dają większe rabaty instalatorom - a wtedy ci ( zwłaszcza wchodzący na rynek) chwalą to na czym mają największe "bicie" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.05.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Szanowny Panie kszhu, w definicji współczynnik przenikania ciepła jest takie zdanie: Dla ciała o kształcie prostopadłościanu przewodzącego ciepło w warunkach stanu stabilnego (ustalonego) To oznacza, że może Pan policzyć straty ciepła prostopadłościanu zawieszonego w chłodni!!! Nie domu na gruncie, na wietrze i przy "przewiewnych" przegrodach ( bez testu szczelności ) Naprawdę Pan tego zdania w definicji nie czytał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.05.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 To są izolowane fundamenty więc po raz kolejny spytam - kto mówi o "gołych" fundamentach? NIE izolowane fundamenty a fundament z izolacji - widzi Pan różnicę? A gołe fundamenty... Pan pisał, że ma . Nieznający fizyki przyklei styropian po obu stronach fundamentu - myśląc, że to izolacja . To tak jakby stanąć zimą na bosaka ale w furmańskim kożuch do ziemi i w ruskiej papasze . Dziękuje - wole ciepłe buty i majtki. Będzie Pan wspaniałym przykładem - dowie się Pan jakie znaczenie ma mostek termiczny po policzeniu ile Pana dom zużywa kWh - ma Pan przykład domu bez mostka termicznego do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts