Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zbudować tanio i dobrze? Lista oszczędności

Recommended Posts

30 - tyle zużywa ogrzewanie w najgorzej izolowanym domu ( normatywnym) z rekuperacją.

Profesor Krzysztof Żmijewski twórca KAPE - określił ten poziom dość wyraźnie W 1990 roku - EKONOMICZNA IZOLACJA TERMICZNA TO TAKA PRZY KTÓREJ NIEEKONOMICZNY JEST CENTRALNY SYSTEM OGRZEWANIA..

Ekonomiczne budownictwo kończy się na 30kWh/m2 rocznie - gorsze domy są droższe.

Ten standard zmieni się oczywiście niedługo - bo wchodzi obowiązek budownictwa zeroenergetycznego.

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kłamie cały swiat, jedynym prawdomówmym i wszechwiedzącym bez jakichkolwiek obliczen jest TB.

Nie tylko ja!!! http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html o skandalach już się pisze. http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/fassadendaemmung-energetische-volksverdummung/

Dla mnie jest skandalem robienie charakterystyki energetycznej bez testu szczelności, bez znajomości współczynnika przenikania ciepła.

Wynikiem braku podstawowej wiedzy jest dom, którego zużycie przekracza 30kWh/m2 rocznie - to bardzo prosta granica - wyznaczająca poziom wiedzy! jak w żadnej innej dyscyplinie - bardzo wymierna! W temacie IZOLACJA W BUDOWNICTWIE - WIEDZĘ MOŻNA ZMIERZYĆ

Dla ciała o kształcie prostopadłościanu przewodzącego ciepło w warunkach stanu stabilnego (ustalonego)
To oznacza, że może Pan policzyć straty ciepła prostopadłościanu zawieszonego w chłodni!!!

Nie domu na gruncie, na wietrze i przy "przewiewnych" przegrodach ( bez testu szczelności ) Naprawdę Pan tego zdania w definicji nie czytał?

W prostopadłościanie zawieszonym w chłodni nie będzie żadnego przepływu ciepła.

Warunki wyznaczania współczynnika przenikania ciepła, na które się Pan powołuje :

1-pole temperatury oraz gęstości strumienia ciepła są ustalone w czasie,

2 - przepływ ciepła odbywa się w kierunku prostopadłym do powierzchni przegrody,

3 -długość i szerokość przegrody są nieograniczone,

4 warstwy przegrody wykonane są z jednorodnych, izotropowych materiałów,

5 -wartości współczynników przejmowania ciepła są stałe na całej powierzchni przegrody.

oznaczają :

ad 1. niezmienność w czasie temperatur po stronie wewnętrznej i zewnętrznej przegrody i odpowiednio długi czas, który minął od rozpoczęcia badania.

ad 2. przepływ prostopadle do powierzchni przegrody będzie odbywał się w środkowej części dostatecznie dużego obszaru tej przegrody, przy krawędzi przegrody oraz w pobliżu elementów zakłócających ten przepływ (mostków cieplnych), stosuje się inne metody wyznaczania strumienia ciepła (np. metodę elementów skończonych).

ad 3. ten punkt wynika właściwie z poprzedniego - jedynie przy nieograniczonych rozmiarach przegrody strumień ciepła będzie prostopadły do powierzchni.

ad 4. niejednorodność warstw przegrody powodowałaby zakłócenia strumienia ciepła (patrz ad 2).

ad 5. oprócz oporu cieplnego poszczególnych warstw przegrody są jeszcze opory przejmowania ciepła z jej powierzchni. Opory te różnią się w zależności od usytuowania powierzchni (pozioma w górę, pozioma w dół, pionowa), ale także od ruch powietrza, czy innego medium przy powierzchni przegrody. W skrajnym wypadku opór ten może być bliski zeru (tyle przyjmuje się np. przy styku przegrody z gruntem). Dla przegród stykających się z powietrzem przyjmuje się wartości oporu przejmowania ciepła od 0,04 do 0,17 (m2*K)/W w zależności od usytuowania przegrody (wewnętrzna, czy zewnętrzna, pionowa, czy pozioma, przepływ ciepła w górę, czy w dół).

Wartości tych oporów są istotne dla domów słabo izolowanych. Dla domów dobrze izolowanych mają znaczenie marginalne. Dla porównania największy opór przejmowania ciepła dotyczący przepływu ciepła przez powierzchnię poziomą w dół wewnątrz pomieszczenia wynosi 0,17 (m2*K)/W, odpowiada on oporowi cieplnemu warstwy izolacji z lambdzie 0,04W/(m*K) o grubości 0,68cm. Wartości oporów przejmowania ciepła dla strony zewnętrznej 0,04(m2*K)/W dają oczywiście znacznie mniejsze odpowiedniki izolacji, tj. 0,016cm.

Natomiast niewątpliwy wpływ na straty ciepła ma szczelność powietrzna budynku, ale też wiatroszczelność przegród zewnętrznych (zjawisko wywiewania ciepła z izolacji).

Spełnienie w/w warunków wyznaczania współczynnika przenikania ciepła gwarantuje mały błąd obliczeń.

Im bardzie warunki rzeczywiste odbiegają od założeń teoretycznych, tym większy błąd obliczeniowy.

W skrajnych przypadkach błąd obliczeniowy jest tak duży, że stosowanie współczynnika przenikania ciepła do obliczeń strumienia ciepła mija się z celem.

Wtedy po prostu stosuje się inne metody obliczeniowe.

Edytowane przez HenoK

30 kWh - to granica gdzie się kończy budownictwo w ostatnich latach - jak ktoś się nie zna - buduje gorzej . Za kilka lat ta granica dla wiedzy o izolowaniu i ogrzewaniu to będzie zero!

Pan należy do tych co się znają na temacie czy wydaje im się że znają?

Co do reku - w necie się szumów, jakości wykonania itp nie pokaże - więc zapraszam. Nie prowadzę wysyłkowej sprzedaży.

współczynniki przejmowania ciepła... jest jeden warunek - że to prawda! A mnie wychodzi zupełnie co innego. Dr Duda, Pan Dariusz Koc z KAPE - osobiście mi powiedzieli, że jest to drastycznie niedoszacowane. Jak ktoś oszukuje - to już traci wiarygodność.

Prosze podac jakimi metodami zbadał i zmierzył Pan faktyczne wpólczynniki przejmowania ciepła i ile one wg Pana faktycznie wynoszą. Jezeli Panowie Duda i Koc twierdzą za Panem lub odwrotnie ze jest inaczej niz to przyjete w normach to dlaczego do tej pory nie opublikowali wyników swoich badan. Tu nie Afganistan lub inne nieprzychylne nauce kraje, zycia nie stracą po publikacji tych rewelacji, czyzby i oni brali udział w ogolnoswiatowym spisku lobby ogrzewnictwa ?

nieprzychylne nauce kraje
Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania: Nie założy Pan centralnego ogrzewania w domu izolowanym !!! Nieprzychylni nauce o izolowaniu są:

-sprzedawca źródeł energii, czyli budżet

-uczelnia gdzie jeszcze wykłada się o centralnym, czyli Politechniki.

Wielokrotnie podawałem - miernikiem ! Mierzyłem zużycie kWh w różnych konfiguracjach. Stawiałem testowe domy itp. To proste pomiary.

Miernikiem Pan zmierzył zapotrzebowanie całkowite na ciepło, pytam jak Pan obliczył/zmierzył wartości współczynnika przejmowania ciepła, o ile się orientuje nie ma specjalizowanych mierników takich wartości, jezeli jest to prosze o przykład, Konkretnie i na temat

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.forumbudowlane.pl%2Fvt%2F17424%2F0%2Fbledy-w-teorii-i-poradach-tomasza-brzeczkowskiego%3Fpostdays%3D0%26postorder%3Dasc

Tu jest wszystko dość jasno wyłożone. A miarą sukcesu jest podobno ilość wrogów.

W tej dziedzinie wiedza jest mierzalna !!! Kończy się na 30kWh/m2 rocznie!

Pozdrawiam - i radzę pamiętać, że za parę lat - ta granica się przesunie!

Miernikiem Pan zmierzył zapotrzebowanie całkowite na ciepło, pytam jak Pan obliczył/zmierzył wartości współczynnika przejmowania ciepła, o ile się orientuje nie ma specjalizowanych mierników takich wartości, jezeli jest to prosze o przykład, Konkretnie i na temat

Przecież i tak Pana to nie interesuje. Pan i tak zrobi wszystko by wyszło, że nie mam racji. Gdyby był Pan ciekawy - jak ja - sprawdziłby Pan to osobiście. Pojechał z problemem to np. KAPE Pana Darka Koca czy dr Dudy - podzieliłby się Pan obserwacjami - tak siedzieć w necie... bez sensu.

Zapewne ma Pan do mnie pretensje, że napisałem - nie da się zrobić audytu bez (PN13829) test szczelności . Tak !! Szanowny Panie - jak ktoś uprawia jakiś zawód - powinien się na tym znać i mieć odpowiednie narzędzia !

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.forumbudowlane.pl%2Fvt%2F17424%2F0%2Fbledy-w-teorii-i-poradach-tomasza-brzeczkowskiego%3Fpostdays%3D0%26postorder%3Dasc

Tu jest wszystko dość jasno wyłożone. A miarą sukcesu jest podobno ilość wrogów.

W tej dziedzinie wiedza jest mierzalna !!! Kończy się na 30kWh/m2 rocznie!

Pozdrawiam - i radzę pamiętać, że za parę lat - ta granica się przesunie!

W wyzej wspomnianym watku nie podanego sposobu obliczania przez Pana wspólczynnika przejmowania ciepła co mnie zresztą nie dziwi, pomiary takie wykonywane są w scisle okreslony sposób, nie ma tu miejsca na fantazjowanie. Czekam na na dokładny opis pomiaru i uzyskane wyniki, kazde kwestionowanie ogólnie uznanych i potwierdzonych w praktyce twierdzeń musi byc poparte dokładnym opisem metody pomiaru i obliczen oraz atestowanymi przyrzadami pomiarowymi tak aby takie pomiary i badania mogłybyc powtarzalne.

Może Pan porównywać zużycie energii . Np. montując ogrzewanie w domach stawianych przez jedna firmę i różniących się izolacją w podłodze. Lub przykład z Bartyckiej - szereg 20 identycznych pawilonów grzanych elektrycznie - właściciele sami izolowali podłogę. różnice z zużyciu są od 150 kWh do 650 w zimowy miesiąc . Jedni dawali 5 cm styro inni 30 .

Otóż to! Pokazać podstawy naukowe, obliczenia, przykłady z życia itd.

A Pan co? Tylko niczym nie poparte puste słowa.

A jak czytam cytowane przez kolegę artykuły z prasy niemieckiej traktujące o bezsensowności ekonomicznej i środowiskowej jakiegokolwiek ocieplenia, to dyrektywa UE o 0-energetycznych domach staje przed dużym znakiem zapytania - do 2020 roku wiele się może jeszcze zmienić i może standardem ekonomicznym będzie coś zupełnie innego.

EDIT:

Jak to się mierzy tę wiedzę?

W którą stronę się przesunie? Po tym co piszą przeciwnicy jakiejkolwiek izolacji obstawiam, że w górę:D

Niby do 2020r UE narzucić ma minimum na nowo budowane domy........ minimum energooszczędne

Też mi się wydawało, że nie ma takich mierników, ale tu sugerują coś innego : http://www.citt.polsl.pl/content/files/Oferty_wspolpracy/grudzien/budynek_zeroenergetyczny/Termoizolacje_nowych_generacji_w_budynkach%20.pdf (np. strona 8 ) .

Na str. 8 jest pokazany miernik lambdy a nie wsp. przejmowania ciepła, co nie zmienia faktu ze dziedzina metrologii własności fizycznych przegród rozwija się dynamicznie, zas autor w/w opracowania jest jednym z najlepszych specjalistów w Polsce odnośnie fizyki budowli a wszczegolnosci przegród. Miałem przyjemnośc uczestniczyc w wykładach dr Steidla (Politechnika Sląska)

Jeszcze raz zapytam: - czy Panowi uważają, że dom zużywający ponad 30 kWh/m2 wykonywał ktoś kto się zna na izolowaniu? Bo jeżeli Panowie uważają, że 40 i więcej kWh/m2 rocznie to też izolowany dom , to się wytworzy pyskówka a nie dzielenie się doświadczeniem - a w pyskówce nie będę brać udziału.

W wyzej wspomnianym watku nie podanego sposobu obliczania przez Pana wspólczynnika przejmowania ciepła co mnie zresztą nie dziwi, pomiary takie wykonywane są w scisle okreslony sposób, nie ma tu miejsca na fantazjowanie.

Pozwolę sobie powtórzyć, to co napisałem wcześniej :

oprócz oporu cieplnego poszczególnych warstw przegrody są jeszcze opory przejmowania ciepła z jej powierzchni. Opory te różnią się w zależności od usytuowania powierzchni (pozioma w górę, pozioma w dół, pionowa), ale także od ruch powietrza, czy innego medium przy powierzchni przegrody. W skrajnym wypadku opór ten może być bliski zeru (tyle przyjmuje się np. przy styku przegrody z gruntem). Dla przegród stykających się z powietrzem przyjmuje się wartości oporu przejmowania ciepła od 0,04 do 0,17 (m2*K)/W w zależności od usytuowania przegrody (wewnętrzna, czy zewnętrzna, pionowa, czy pozioma, przepływ ciepła w górę, czy w dół).

Wartości tych oporów są istotne dla domów słabo izolowanych. Dla domów dobrze izolowanych mają znaczenie marginalne. Dla porównania największy opór przejmowania ciepła dotyczący przepływu ciepła przez powierzchnię poziomą w dół wewnątrz pomieszczenia wynosi 0,17 (m2*K)/W, odpowiada on oporowi cieplnemu warstwy izolacji z lambdzie 0,04W/(m*K) o grubości 0,68cm. Wartości oporów przejmowania ciepła dla strony zewnętrznej 0,04(m2*K)/W dają oczywiście znacznie mniejsze odpowiedniki izolacji, tj. 0,016cm.

Opory przejmowania ciepła w budynkach energooszczędnych mają znaczenie marginalne.

Zgodzisz się ze mną ?

asoltowi u mnie udało się obliczyć realne zapotrzebowanie

uważam że asolt kieruje się zaufaniem do inwestora.

skoro mówi że jest tak zrobione to pewnie tak jest.

drugi kolega jak niewierny tomasz ,

jedynie za co niepotzebnie asolt się tu tłumaczył to sposób liczenia pow użytk na poddaszach.

30 kwhm2rok -no tak to jest ważne , ale są ważniejsze rzeczy w życiu niż walka o każde pierdnięcie w domu[może żle to oceniam ]

Miałem przyjemnośc uczestniczyc w wykładach dr Steidla (Politechnika Sląska)
Jeżeli na Politechnice Śląskiej uczą, że można w budownictwie stosować pośrednie ( centralne) systemy ogrzewania, to faktycznie miał Pan przyjemność i tylko przyjemność.

Właściwa izolacja termiczna - wyklucza takie systemy.

Czy Pan Henryk mógłby przedstawić odpowiednie wykresy ( nie mogę tego odszukać) a pamiętam, że Pan to prezentował.