Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zbudować tanio i dobrze? Lista oszczędności

Recommended Posts

Ad.2 Izolacja

Ad.3Higroskopijny to baza dla życia w kilku okresach,gdy jest ciepło i wilgotno.Ja nie chcę aby tam coś żyło.Dom generuje tyle wilgoci że zimą starcza na +/-40%,przy odpowiedniej wentylacji.Nie mieszającej a wyporowej,bo wyporowa wymaga kilkukrotnie mniejszej wymiany dla takiej samej czystości powietrza.

Instalacje osobne,bo założyłem że temp.szarych ścieków jest wyższa od fekalnych

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co CI będę na siłę jak TB udowadniał

Ja tylko zbadałem i stwierdziłem, że:

-Przegroda termiczna z nieruchomym powietrzem jest lepsza od tej z ruchomym

-Im większe zawilgocenie przegrody tym mniejszy opór cieplny

-mostek termiczny to ocięcie izolacji termicznej

- suchy piach 6 x lepiej odbiera ciepło niż powietrze za ścianą.

- Co tu jest źle? czy na siłę?

Ja tylko zbadałem i stwierdziłem, że:

-Przegroda termiczna z nieruchomym powietrzem jest lepsza od tej z ruchomym

Co do tego nikt nie ma wątpliwości.

-Im większe zawilgocenie przegrody tym mniejszy opór cieplny

To też jest bezdyskusyjne, jednak istotne są wartości liczbowe:

- jakiego zawilgocenia możemy się spodziewać przy różnych materiałach i różnych konstrukcjach przegrody?

- jaki to zawilgocenie ma wpływ na opór cieplny przegrody?

-mostek termiczny to ocięcie izolacji termicznej

Tego zupełnie nie rozumiem. Proszę napisać to jaśniej.

- suchy piach 6 x lepiej odbiera ciepło niż powietrze za ścianą.

Właściwie ma Pan rację - przy obliczeniach przyjmuje się opór przejmowania ciepła z przegrody poziomej do powietrza pod nim równy 0,17(m2*K)/W. Pan proponuje 6 razy mniejszy opór cieplny przy izolacji na piasku, czyli ok. 0,03(m2*K)/W. Jednak twórcy normy są pod tym względem jeszcze bardziej radykalni : zakładają opór przejmowania ciepła w takim przypadku równy 0(m2*K)/W.

Zgodnie z matematyką założyli więc nie 6 razy mniejszy opór, a ∞ razy mniejszy.

Nic mi natomiast nie wiadomo, aby opór przejmowania ciepła miał wpływ na opór poszczególnych warstw przegrody.

Tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212497-Czy-da-si%C4%99-zbudowa%C4%87-tanio-i-dobrze-Lista-oszcz%C4%99dno%C5%9Bci&p=5977970&viewfull=1#post5977970 opisałem jak można przenikalność cieplną izolacji na gruncie sprawdzić doświadczalnie.

Aby sprawdzić wpływ zawilgocenia na opór cieplny przegrody można pod badanym styropianem umieścić szczelną folię, a przy matach grzewczych umieścić nawilżanie (np. linię kroplującą znaną z ogrodnictwa). Po sprawdzeniu przewodnictwa suchej przegrody, można ją nawilżyć i sprawdzić ponownie.

Tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=5874778&viewfull=1#post5874778 opisałem mój eksperyment z chłonnością wody przez próbki EPS i XPS.

Edytowane przez HenoK

Tego zupełnie nie rozumiem. Proszę napisać to jaśniej.
Mostek termiczny - odprowadza ciepło przed izolacją termiczną, czyli odcina. Moje może niezbyt profesjonalne badania, wykazały, że mostki termiczne są dynamiczne ( napisałem o tym do prof. Pogorzelskiego, który opublikował tabele mostków termicznych ) i starty ciepła przez nie nie są proporcjonalne do wielkości mostka.

Badań nad wpływem ruchu powietrza w przegrodzie, nigdzie nie spotkałem, podobnie jak wpływu wzrostu różnicy ciśnień na ten ruch, a co za tym idzie na zmiany oporu.

Pracujący za granicą architekt B. Brzęczkowski, oraz mój kolega pracujący w Saint Gobain ( Tomasz Koch) powiedzieli mi, że tych badań się nie robi, bo po to jest folia by ruchu powietrza nie było. Po to też wprowadzono 12 lat temu obowiązkowy test szczelności. PN 13829

Podobne zdanie co moje, dotyczące odbiornika ciepła jakim jest grunt - ma dr Ludomir Duda. Poproszę go, by tu wyliczenia przedstawił. Gdyby odmówił ( niekulturalne ataki na FB) to może Pan napisać do niego maila lub zadzwonić.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Rozumiem, że kolega skupił się zanadto na emotikonach i nie przeczytał informacji o tym, że dobra WM powinna wyrównywać ciśnienie wewnętrzne z zewnętrznym oraz o tym, że w styropianie, na dodatek zaizolowanym z zewnątrz tynkiem paroszczelnym a od wewnątrz paroszczelną ścianą dyfuzja pary będzie pomijalna lub wręcz nie będzie miała miejsca?

Dyfuzja pary ma niewiele wspólnego z różnicą ciśnień, bo jest to ruch nieregularny i będzie występował nawet przy podciśnieniu.

Pisałem o spadkach oporu cieplnego spowodowanego ruchem powietrza - nie tylko pary! Pan w swetrze na wietrze zmarznie przy tej samej delta T co w chłodni by Pan nie zmarzł. - I nie przez wilgoć swetra, a ruch powietrza. Dlatego wprowadzono test szczelności do budownictwa 13 lat temu PN13829.

Wentylacja mechaniczna wywiewno nawiewna - zwiększa różnicę ciśnień w stosunku do tzw wentylacji grawitacyjnej. Wychodzące 100m3/h powietrza +25st.C a wchodzące 100m3/h - 5st.C - zawsze będzie zwiększało ciśnienie.

Przy paroszczelnej izolacji od wewnątrz - ruch powietrza i dyfuzja pary będą marginalizowane.

żeby kolega zrozumiał,
Szanowny Panie - od ponad 20 lat budownictwo dla mnie kończy się na 30kWh/m2 rocznie. Ekonomia to podstawa. Zrobił Pan sobie mostek termiczny do gruntu, nie zrobi Pan sobie paroizolacji - to będzie Pan miał tak fatalnie izolowany dom, że może nawet sprawdzi się u Pana pośrednie (centralne ) ogrzewanie .

Jeżeli ma Pan pytania dotyczące budownictwa a w tym temacie - taniego budownictwa to proszę. Nie musi mi Pan tłumaczyć jak źle zaizolować .

Nie po to się izoluje dom by robić centralny system ogrzewania !

Jeśli chodzi tak naprawdę o ten temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179981-Ekstremalnie-tani-ciep%C5%82y-dom/page3 to sugeruję aby tam się przenieść ponieważ jest tam bardziej merytorycznie. Co Ty na to Nydar?
.

Czemu nie ,choć nie wiem czy moje propozycje będą ekstremalnie tanie.

A umiesz tam przenieść nasze rozmowy o fundamentach? Była by jakaś logiczna kontynuacja.

an-bud Nie mam reku w sensie wymiana energii między powietrzem zewnętrznym a wewnętrznym.Poczytaj w dziale wentylacji ,wentylacja hybrydowa.

Przeczytałem...... jedną stronę :) wydaje Ci się że Twoje jest tańszym rozwiązaniem tego samego tematu? Moje jest do zrobienia w kilka godzin.... a Twoje ile czasu? jakie koszty instalacji? szarą wodę mogę też jakoś...... wykorzystać:cool:

Nie po to się izoluje dom by robić centralny system ogrzewania !

Jak to się ma to tego pomysłu :

A do takiego domu inwerter hitachi pracujący do -36 st.C z COP 6,16 z bezpośrednim skraplaniem , specjalnie skonstruowane podczerwona podłogówka i60cm wiartownia 2-3m2PV

Przecież to jest system z centralnym systemem ogrzewania.

Jestem w 100% pewien, że kolega jest umysłowo chory, czy ciężko,

Szanowny Panie, napisał Pan, że ktoś wpuścił Pana w maliny, ocieplając fundament po obu stronach. To tak jakby chwalił się Pan, że kupił tanio na przecenie, świetne zimowe buty, tylko bez podeszwy. Nie każdy musi się znać na izolowaniu.. Pana ściana będzie się starała wyrównać temperaturę z gruntem – tak jak ta stopa bez podeszwy. Starania te są z góry skazane na niepowodzenie. Mało tego, będzie coraz gorzej . Chłodny mur na dole domu,niezabezpieczony paroizolacją, będzie chłoną wilgoć z powietrza wewnętrznego. Każdy procent zawilgocenia, znakomicie zmniejsza opór cieplny., czyniąc mostek termiczny dynamicznym .. (nie, jak sądzi profesor Pogorzelski – stałym)

Ponieważ, już dał się Pan w te maliny wpuścić, próbowałem Panu pomóc.radząc: Dać nawet 2-3 cm wełny w stelażu z paroizolacją od wewnątrz. Znakomicie obniży to temperaturę muru, a więc i ograniczy straty. Odetnie też mur, fundament i zewnętrzny styropian od źródła wilgoci. - przenikania powietrza wewnętrznego i dyfuzji pary wodnej.

Nie zna się Pan na izolowaniu – wolno Panu, ale dlaczego nazywa Pan chorym psychicznie kogoś kto chce Panu pomóc?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

I tak sie konczą wszelkie dyskusje z TB, finał zawsze jest ten sam dyskutanci odchodzą lub przenoszą sie do innych działow.

Chciałby Pan! Ja nie dyskutuję, ja informuję, że audyt jest by chronić inwestora przed koncernami a nie odwrotnie. Audyt zaczyna się zawsze testem szczelności i jak każdy fachowiec, audytor narzędzia do audytu powinien mieć.

Ekonomiczna izolacja kończy się na 30kWh/m2 rocznie - i o tym, O EKONOMII audytor powinien inwestora informować.

Uważam, że audyt powinni robić audytorzy - a nie posiadający papierek nie znający fizyki, bez narzędzi naciągacze, którzy nawet nie wiedzą po co to jest!!!

Jeszcze raz przypomnę - audyt jest po to by pokazać błędy projektowe i wykonawcze inwestorowi !!! A nie by skasować inwestora!

Chciałby Pan! Ja nie dyskutuję, ja informuję, że audyt jest by chronić inwestora przed koncernami a nie odwrotnie. Audyt zaczyna się zawsze testem szczelności i jak każdy fachowiec, audytor narzędzia do audytu powinien mieć.

Ekonomiczna izolacja kończy się na 30kWh/m2 rocznie - i o tym, O EKONOMII audytor powinien inwestora informować.

Uważam, że audyt powinni robić audytorzy - a nie posiadający papierek nie znający fizyki, bez narzędzi naciągacze, którzy nawet nie wiedzą po co to jest!!!

Jeszcze raz przypomnę - audyt jest po to by pokazać błędy projektowe i wykonawcze inwestorowi !!! A nie by skasować inwestora!

Audyty robi się również przed budową lub w przypadku audytów na potrzeby termomodernizacji przed remontem, nie ma mowy wtedy o jakichkolwiek badaniach szczelnosci. Prosze sie zapoznac z rozporzadzeniem do tyczącym audytów i potem na ich temat dyskutowac. Testy szczelnosci mozemy jedynie wykonac dla audutów powykonawczych w innych przypadkach niestety nie. tak ciezko to zrozumiec, widocznie ciezko.

Wszelkie uwagi co powinni audytorzy robic prosze kierować do ministerstwa transportu budownictwa i gospodarki morskiej jako organu bezposrednio odpowiedzialnego za te sprawy, zyczę powodzenia, my audytorzy tez czekamy na wiele zmian ale nie mamy takiej siły przebicia i argumentacji jak Pan

Audyt zaczyna się zawsze testem szczelności i jak każdy fachowiec, audytor narzędzia do audytu powinien mieć.

Test szczelności można wykonać dużo mniejszym kosztem wykorzystując wentylację mechaniczną zainstalowaną w budynku.

Wystarczy odpowiednio przełączyć kanały. Do oceny ilościowej konieczny jest jeszcze aerometr i mikromanometr.

Zaletą takiego badania są niskie koszty (nie ma kosztów dojazdu ekipy ze sprzętem) i możliwość wykonywania badania szczelności na różnych etapach budowy.

Takie badanie jest w pełni dopuszczalne zgodnie z normą PN-EN 13829.

Ma jedną wadę - nie jest tak widowiskowe jak test "Blower Door".