HenoK 23.05.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Możesz powiedzieć dokładniej jak przeprowadzić ten test? Aerometr posiadam, co prawda do innych zastosowań (przydomowa produkcja wiadomo czego) i mniej więcej wyobrażam sobie, że przy jego pomocy będę badał spadek ciśnienia w pomieszczeniu a mikromanometrem czy innym ciśnieniomierzem co w takim razie? Nie aerometr, a anemometr : http://www.kompartpomiar.pl/?page=produkt&id=129 - sorry - literówka . Oszczelniasz wszystkie zewnętrzne otwory, kanalizację, itp. Odpinasz centralę wentylacyjną od wyrzutni. Wyrzutnię zamykasz szczelnie - można ją wykorzystać do dostarczenia ciśnienia zewnętrznego w mikromanemetrze. Zaczynasz od małego wydatku centrali wentylacyjnej mierząc cały czas nadciśnienie w budynku dochodząc do 50Pa (5mm H2O). Kontrolujesz cały budynek pod kątem nieszczelności w miarę możliwości na bieżąco je usuwając. Anemometrem mierzysz wydatek (przekrój kanału * prędkość powietrza). Przeliczasz wydatek na ilość wymian w ciągu godziny. To samo powtarzasz przy podciśnieniu w budynku (test z podciśnieniem można robić dopiero po zamocowaniu płyt wewnętrznych - inaczej można uszkodzić paroizolację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.05.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 http://www.isolationthermique.fr/Isolation-techniques-d-etancheite-a-l-air#video Narzędzia do pracy powinien mieć wykonawca.Audytorzy Isovera mają swoje. Pytałem Pana na innym forum o podanie orientacyjne błedu procentowego wynikającego z braku testu szczelnosci a przyjeciem do obliczen wartosci wsp n50 z norm dla okreslonego typu budynku. Brak odpowiedzi jak zawsze, widocznie nie ma jej w schowku dla kopiuj i wklej. Dla przypomnienia od szczelności budynku zalezą staty wentylacyjne a w zasadzie tylko ich częsc - straty na infiltrację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
night_84 23.05.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 kurczaczek cała strona z du.. temat inny gadanie jak zwykle kto jest mOndrzejszy i obrażanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.05.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Pytałem Pana na innym forum o podanie orientacyjne błedu procentowego wynikającego z braku testu szczelnosci Bo nie wiem. Nie przysyłają do mnie klientów architekci nie izolujący domów. Granice ekonomiczne izolacji Pan zna doskonale, Pan ma kontakt z użytkownikami domów nieizolowanych ekonomicznie - może Pan więc różnicę łatwo zauważyć. Czy Pan HenoK mógłby podać wykres ekonomicznej izolacji termicznej - podawał Pan go kiedyś na FBD - nie mogę go tam odszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.05.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Bo nie wiem. Nie przysyłają do mnie klientów architekci nie izolujący domów. Granice ekonomiczne izolacji Pan zna doskonale, Pan ma kontakt z użytkownikami domów nieizolowanych ekonomicznie - może Pan więc różnicę łatwo zauważyć. Czy Pan HenoK mógłby podać wykres ekonomicznej izolacji termicznej - podawał Pan go kiedyś na FBD - nie mogę go tam odszukać. Skoro Pan nie wie to skąd taki kategoryczny nakaz jego wykonywania skoro nawet rozporzadzenie tego nie przewiduje, czy te kilka a maksymalnie kilkanascie procent dla całosci zapotrzebowania uzasadniają koszt całego audytu na poziomie 2500 zł, czy inwestor jak sie dowie o wartosci strat na infiltracje i kosztów zmniejszenia tych strat od razu to wykona poprawki, czy tez pozostawi to w stanie bieżacym. Jezeli te poprawki bedą mozliwe do wykonania. Mówimy cały czas o audycie powykonawczym czyli w wykonczonym domu. Tak na marginesie to doczekałem sie w koncu konkretnej odpowiedzi na konkretne pytanie, co prawda jedna jaskólka jeszcze wiosny nie czyni ale to krok w dobrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.05.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 (edytowane) Czy Pan HenoK mógłby podać wykres ekonomicznej izolacji termicznej - podawał Pan go kiedyś na FBD - nie mogę go tam odszukać.Nic dziwnego, skoro na FBD zrobili burdel (więcej tam reklam niż konkretnych informacji). Pewnie chodzi o ten ze strony : http://www.budynkipasywne.pl/modules.php?op=modload&name=PagEd&file=index&topic_id=5&page_id=64 http://www.budynkipasywne.pl/modules/PagEd/medipics/schematystr19ekonom340.jpg Edytowane 23 Maja 2013 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.05.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Skoro Pan nie wie to skąd taki kategoryczny nakaz jego wykonywania skoro nawet rozporzadzenie tego nie przewiduje, czy te kilka a maksymalnie kilkanascie procent dla całosci zapotrzebowania uzasadniają koszt całego audytu na poziomie 2500 Pan też nie wie, ale jest różnica i to ogromna - a z czegoś ona wynika. Nigdzie w Skandynawii, czy Francji ( Alpy) ... nie robi się przegród bez pariozolacji Można wiedzieć ile Pan "audytów" wykonuje ? Dlaczego brać za test szczelności więcej jak 500 zł ile to godzin pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.05.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Jeszcze wałkujecie TB i jego, jak ktoś na innym forum nazwał "Brzęczkologię"? W szoku jestem widząc słowa TB: "Bo nie wiem". Nawet słowa "fizyka budowli" już jest używane w słowniku TB.Niemniej zawsze warto poczytać: http://www.forumbudowlane.pl/vt/17424/405/bledy-w-teorii-i-poradach-tomasza-brzeczkowskiego?postdays=0&postorder=asc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.05.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Nic dziwnego, skoro na FBD zrobili burdel (więcej tam reklam niż konkretnych informacji). Pewnie chodzi o ten ze strony : http://www.budynkipasywne.pl/modules.php?op=modload&name=PagEd&file=index&topic_id=5&page_id=64 http://www.budynkipasywne.pl/modules/PagEd/medipics/schematystr19ekonom340.jpg Dziękuję bardzo. Z tym, że ja chciałbym przywrócić nazwom właściwe znaczenie - pasywny - to pasywny - nie pobiera energii na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.05.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Można wiedzieć ile Pan "audytów" wykonuje ? Dlaczego brać za test szczelności więcej jak 500 zł ile to godzin pracy? To proste : ile jest w tej chwili urządzeń do testów Blower Door ? Podejrzewam, że nie więcej jak kilkadziesiąt. Ich koszt, to co najmniej kilkanaście tysięcy złotych. Wystarczy doliczyć koszty dojazdu i czas wykonywania testu i amortyzację i mamy cenę. Cena z kolei wymusza popyt na takie usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.05.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Pan też nie wie, ale jest różnica i to ogromna - a z czegoś ona wynika. Nigdzie w Skandynawii, czy Francji ( Alpy) ... nie robi się przegród bez pariozolacji Można wiedzieć ile Pan "audytów" wykonuje ? Dlaczego brać za test szczelności więcej jak 500 zł ile to godzin pracy? Nie wiem ale mogę to dosc dokładnie oszacować i wielu przypadkach skonfrontować z danych realnymi bo takie dane posiadam. Co mają do tematu przegrody bez paroizolacji w Skandynawi i Francji, po co ten wtręt czy ja kwestionuję koniecznośc paroizolacji ? Cenę za test szczelności nie ja narzucam, a rynek a w zasadzie jego niewidzialna ręka. Pan też nie wykonuje instalacji za przysłowiowe dziekuje. Nie kwestionuje ceny za test szczelności i nie zamierzam w jakikolwiek sposób na nią wpływac, gdyz ja nic nie mogę w tym zakresie zmienić. Co do ilości audytów to nie Pana sprawa, ja tez nie pytam o Pana firmową ksiegowośc, a ten cudzysłow przy audycie prosze sobie darować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.05.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Dziękuję bardzo. Z tym, że ja chciałbym przywrócić nazwom właściwe znaczenie - pasywny - to pasywny - nie pobiera energii na ogrzewanie.Tylko, że takich domów w naszym klimacie nie da się wybudować. Jeżeli nawet zredukujemy do zera koszty ogrzewania, to dojdą koszty chłodzenia. Przy czym wykorzystanie energii elektrycznej z baterii PV, czy wiatraka nie jest darmowe - licząc koszt całej instalacji i jej trwałość, jest to energia droższa niż ta z węgla. Jedyną jej zaletą jest "czystość", chociaż i tu można mieć wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.05.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 To proste : ile jest w tej chwili urządzeń do testów Blower Door ? Podejrzewam, że nie więcej jak kilkadziesiąt. Ich koszt, to co najmniej kilkanaście tysięcy złotych. Wystarczy doliczyć koszty dojazdu i czas wykonywania testu i amortyzację i mamy cenę. Cena z kolei wymusza popyt na takie usługi. Pan Tomasz chce być społecznikiem i jezeliby mógł to te testy zrobiłby za darmo. Tu nie gra roli ekonomia a oswiecenie ciemnego ludu jak wazny jest ten test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.05.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Pan Tomasz chce być społecznikiem i jezeliby mógł to te testy zrobiłby za darmo. Tu nie gra roli ekonomia a oswiecenie ciemnego ludu jak wazny jest ten testTu akurat mógłby pomóc np. NFOŚiGW. Wystarczyłoby zakupić kilkaset takich zestawów i przekazać je dla firm chcących takie badania wykonywać, pod warunkiem stosowania cen gwarantowanych, np. 200zł za badanie. Drugim warunkiem byłoby wykonanie w ciągu np. 3 lat min. takich 100 badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.05.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 (edytowane) Pomysł dobry, ale gorzej z realizacją, papierologia potrafi zabic kazdą sensowną inicjatywę, opór firm wykonujących takie badania tez nie bez znaczenia Edytowane 23 Maja 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.05.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Tylko, że takich domów w naszym klimacie nie da się wybudować. Jeżeli nawet zredukujemy do zera koszty ogrzewania, to dojdą koszty chłodzenia. Przy czym wykorzystanie energii elektrycznej z baterii PV, czy wiatraka nie jest darmowe - licząc koszt całej instalacji i jej trwałość, jest to energia droższa niż ta z węgla. Jedyną jej zaletą jest "czystość", chociaż i tu można mieć wątpliwości. Też nie jestem fanem wiatraka i PV - jeżeli mam płacić 2-3 zł za dobę ogrzewania domu - to wole to niż wiatrak i pv - Ale jeżeli dzięki wzrostowi zainteresowania i co za tym idzie sprzedaży - cena witraka i PV będzie 2000zł? Firma która mi podarowała wiatrak i pv - Twierdzi, że przy wzroście produkcji - będzie im się to opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.05.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Tu akurat mógłby pomóc np. NFOŚiGW. Wystarczyłoby zakupić kilkaset takich zestawów i przekazać je dla firm chcących takie badania wykonywać, pod warunkiem stosowania cen gwarantowanych, np. 200zł za badanie. Drugim warunkiem byłoby wykonanie w ciągu np. 3 lat min. takich 100 badań. Może się uda produkować we Frapolu - namawiam ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.05.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Może się uda produkować we Frapolu - namawiam ich. Zyczę powodzenia, przy Pana sile argumentacji byc moze sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.05.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Pomysł dobry, ale gorzej z realizacją, papierologia potrafi zabic kazdą sensowną inicjatywę, opór firm wykonujących takie badania tez nie bez znaczenia Na nieefektywne kolektory kasa jest - na to co zmniejsza zużycie energii - kasy nie ma . To biznes taki jak sprzedaż energii ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.05.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 http://www.lufthaus.pl/pliki/wspolczynnik_ksztaltu.pdf Poznałem Pana Błażeja - warto z nim pogadać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts