מרכבה 25.05.2013 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) Dom nie potrzebujący energii do ogrzewania to taki, do którego wracam po 2 tygodniach śnieżnych, ciemnych ferii a w nim jest 21stC tak jak przed wyjazdem a żaden licznik energii nie zwiększył swojego stanu i nic innego nie dostarczyło do tego domu grama energii. Gatki z TB zawiodły Cię w ślepą uliczkę ... też tam kiedyś byłem. Napisze jak ja to widzę ... dla mnie zerogrzejność to stan jak np teraz jest koło 8-10st wczoraj i przed wczoraj a C.O stoi . O taki stan stagnacji i nie włączania typowego źródła ciepła po nazwą nagrzewnica grzejnik itp ... Ja ten stan chcę przesunąć na granicę -30. Umiejętnie chomikować zyski od słońca, lub je zwalczać. Ślepą drogą okazało się okno 5 szybowe, tak bywa jest "dobre" ale mnie potrzeba czegoś lepszego. Dla budynku z izolacją 10cm oknami 1,7 strop 3cm EPS ... posadzka nie izolowana w parteropiwnicy stan samogrzejności to jest tak do max 7st co właśnie ma miejsce. Przez ostatnie ciepłe dni dom dość się sporo naładował od słońca a teraz powoli oddaje tą energię ... i jak pisałem ten stan należy przedłużyć do -30 . Ale pierwsze projekt ściśle nastawiony na taki cel. Panie Tomaszu B drobna różnica miedzy naszymi domami a termosami do lodów i kawy jest taka, że na ogół termosy nie mają przezroczystych przesłon ( tj, okien ) przez które w okresie letnim naprawdę napływa potężna dawka energii . Nie wierzy Pan to proszę swój termos z lodem po drobnej modyfikacji ( tj, wycięciu np. 1/6 ścinki i wstawieniu tam przezroczystej przesłony położyć na słońcu i w tym samym czasie taki sam termos z lodem bez modyfikakcji. Pytanie za 10 pkt - w którym termosie lód stopi się szybciej. No chyba że proponuje Pan dom bez okien ?????? Ludzie ! pisałem nie raz nie dwa ... dla kierunku południowego na sezon grzewczy jest 350kWh na metr brutto energii słonecznej ! teraz ile okno wpuści tej energii to swoją drogą ale każdy program OCZ to wylicza ! stąd dodatkowe kWh na plus w bilansie domu KAŻDEGO !!! Nie jest to jednorodne w całym sezonie ale jest i pominąć się tego nie da. Okna od południa zawsze będą mieć dodatni bilans ... to samo dla kierónków SW -SE ... pod E i W ... tylko północne okna mają wyraźny minus ! Co innego jest rozłożyć te 350 kWh w czasie aby starczało na braki w słońcu ale do tego potrzeba danych meteo z 30 lat dostępnych na IMGW opracowane ... jakie są dawki promieniowania dla danej orientacji. Napiszę byłem w tym miejscu z oknami ... że "srać" na okna itp że to same straty itp ... po przestudiowaniu problemu tak nie jest i nie będzie. Okno to jest plus nie minus. Edytowane 25 Maja 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Póki co ogniwa PV do napędu PC to na razie między bajki.Cena ogniw i całej infrastruktury jest powalająca.Rozważmy dla przykładu moduły o mocy 800Wp.Ta mała literka ,,p" oznacza,że moduły mają moc 800W przy ich temp.25oC i nasłonecznieniu 1000W/m2.W naszym klimacie kiedy jest zimno to i cimno.Stąd taka elektrownia solarna za +/- 8000PLN da w sezonie grzewczym:wrzesień - 64kW/m-cpaździernik-48kW/m-clistopad -18kW/m-cgrudzień -14kW/mcstyczeń- 16kW/m-cluty-30kW/m-cmarzec-60kW/m-cNie wiem jakiej to wielkości i mocy musiała by być taka solarna elektrownia aby w styczniu i grudniu pociągnęła nie wiem z jakim COP-em PC.Póki co ogniwa fotowoltaiki to bardziej zabawka dla bogatych,taki bajerek co to sąsiad na dachu z zazdrością będzie oglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.05.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Zasilanie jest policzone i zaprojektowane przez Stanisława Maleczka z Instytutu wa Wrocławiu . A wiatrak Panie Henryku ma R=60cm. nie D. Zasilanie może być policzone i zaprojektowane dla jednej konkretnej lokalizacji domu. System ogrzewania może bez problemu działać np. w okolicach Szczecina, czy Wrocławia, a nie będzie działał w Suwałkach, czy w Bieszczadach. W Polsce mamy bardzo zróżnicowane warunki klimatyczne i możliwości wykorzystania OZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.05.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Póki co ogniwa PV do napędu PC to na razie między bajki.Cena ogniw i całej infrastruktury jest powalająca.Rozważmy dla przykładu moduły o mocy 800Wp.Ta mała literka ,,p" oznacza,że moduły mają moc 800W przy ich temp.25oC i nasłonecznieniu 1000W/m2.W naszym klimacie kiedy jest zimno to i cimno.Stąd taka elektrownia solarna za +/- 8000PLN da w sezonie grzewczym: wrzesień - 64kW/m-c październik-48kW/m-c listopad -18kW/m-c grudzień -14kW/mc styczeń- 16kW/m-c luty-30kW/m-c marzec-60kW/m-c Nie wiem jakiej to wielkości i mocy musiała by być taka solarna elektrownia aby w styczniu i grudniu pociągnęła nie wiem z jakim COP-em PC. Póki co ogniwa fotowoltaiki to bardziej zabawka dla bogatych,taki bajerek co to sąsiad na dachu z zazdrością będzie oglądał. Zapewne znowu chodziło Ci o kWh/miesiąc . W grudniu i styczniu dom 100m2 potrzebowałby min. 500kWh energii do ogrzewania. Załóżmy, że pompa ciepła będzie miała COP=4,0 (5,5 na razie wkładam między bajki). Potrzebujemy więc 125kWh energii elektrycznej. Opierając się na Twoich szacunkach musielibyśmy mieć zestaw o mocy ok. 7kW (koszt pewnie ponad 40 tys. zł). Aby taki efektywnie wykorzystać we współpracy z pompą ciepła potrzebna byłaby bateria akumulatorów zdolna przechować min. 40kWh (przy napięciu 12V daje to 9 akumulatorów po 400Ah każdy). To oczywiście kolejne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Chodziło mi generalnie o prąd,a że o nim nie dużo wiem to pisze jak wiem:)No to jeszcze wiatraczki przydomowe.Rozważmy taki nieduży z mocą 1kW.Energia jaką niesie wiatr jest w trzeciej potędze prędkości ,stąd prędkość wiatru ma kapitalny wpływ na efektywność.Producenci podają moc dla wiatru 10m/s,tymczasem Polsce średnia prędkość nie przekracza 5m/s.Dlatego przy wietrze 10m/s wiatr da dla przykładu 10 x10 x10 =1000jednostek mocy,a dla 5m/s(co jest rzadkością) 5 x5 x5=125 jednostek mocy.Wniosek równie porażający jak przy PV.Zabawka do ładowania telefonu. Nie wspomnę o szorstkości terenu ,która ma duże znaczenie dla efektywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.05.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Uzyskanie "średniodobowo" 0.2kW/h nie jest jaki strasznym problemem i instalacja taka będzie dynamicznie tanieć, jak tylko wzrośnie produkcja - napędzana sprzedażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Uzyskanie "średniodobowo" 0.2kW/h nie jest jaki strasznym problemem i instalacja taka będzie dynamicznie tanieć, jak tylko wzrośnie produkcja - napędzana sprzedażą.. W zasadzie nic nie jest problemem jak się ma worek kasy.Póki co średnio dobowe 0,2kW/h wymagało by dla stycznia i grudnia PV o mocy 8000Wp. Nie mieści się to w granicach rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.05.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 http://www.inwestujwoze.pl/dla-domu.html 3100kWh rocznie - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.05.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 http://www.inwestujwoze.pl/dla-domu.html 3100kWh rocznie - Szkoda ze nie podano dla jakiej lokalizacji ma byc te 3100 srednio, w opisie przyjęto dla turbiny wiatrowej sredni uzysk ok 2100 kWh co stanowi ponad 60 % całości. Srednia predkośc wiatru na terenie kraju jest bardzo rózna dla poszczególnych rejonów, to samo dotyczy nasłoncznienia, dla skrajnych warunków ten zakładany uzysk moze byc duzo nizszy i konieczne są kolejne nakłady, nie mówiąc o tym ze nie kazdy chce miec taki wiatraczek na swoim dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.05.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) Wniosek równie porażający jak przy PV.Zabawka do ładowania telefonu. Nie wspomnę o szorstkości terenu ,która ma duże znaczenie dla efektywności. a z wiatrakiem nie masz racji bo postawienie wiatraka jest wiele tańsze i może i działo całodobowo.. szczególnie jeśli brać pod uwagę "złą" pogodę to jedyne panaceum na takie warunki. A wiatrak do ładowania komórki zrobisz z silniczka krokowego z drukarki... Inną sprawą jest odpowiedni dobór łopat i ich kształtu co wymaga zrobienia formy i wykonania takowego czegoś z laminatu szklanego ... Zupełną bajerą było by zrobienie nastawnego kąta natarcia śmigła ... czysta mechanika w zasadzie. Tak że wiatraki temat prosty i da radę uciągnąć PCP na tyle aby między "wiatrami" nagrzać jej sporo zwłaszcza że jak pisałem nie masz ograniczeń noc dzień. Pamiętasz Nydar nie tak dawno kolega z rzeszy pisał że odzysk z szarych ścieków to nierealne. Na Twoim przykładzie widać że jak najbardziej realne. Tak samo i tu ... kupisz wiatrak za 2kzł? o mocy 300 wat ? lepie taki zrobić ... kiedyś dość mocno nad tym myślałem. Widzisz jak pisałem sukce jest w tedy kiedy masz dobre łopaty bo te pełen prymitywizm a to to jest jakaś technologia Edytowane 25 Maja 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 No to policzmy tą turbinę.P= 0,5 x rho x A x Cp x V3 x Ng x Nb P= 0,5 x 1,2 x 3,14 x 0,35 x 1728 x 0,9 x 0,95 = 0,974kWNiech im będzie moc turbiny fi 200cm to 1kW/hAle wiatry o prędkości 12m/s to raz od wielkiego święta.Średnia roczna to 2-3m/s. A to oznacza że cyfrę 1728 należy zastąpić cyfrą 9 .Wtedy wychodzi,że dwumetrowy wiatraczek da w roku 5W x 24h x 360dni = 43,2kW/rokTy sobie jakieś jaja z ludzi robisz ,czy to tak dla sportu tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.05.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Szkoda ze nie podano dla jakiej lokalizacji ma byc te 3100 srednio, w opisie przyjęto dla turbiny wiatrowej sredni uzysk ok 2100 kWh co stanowi ponad 60 % całości. Srednia predkośc wiatru na terenie kraju jest bardzo rózna dla poszczególnych rejonów, to samo dotyczy nasłoncznienia, dla skrajnych warunków ten zakładany uzysk moze byc duzo nizszy i konieczne są kolejne nakłady, nie mówiąc o tym ze nie kazdy chce miec taki wiatraczek na swoim dachu Podano jednak, że moc 1000W turbina osiąga przy 12m/s. W tego wynika, że przy 5m/s będzie miała ok. 80W, a przy 2,8m/s (prędkość startowa) ok. 12W. Gdyby te 2200kWh było równomiernie rozłożone w ciągu roku, to w sezonie grzewczym byłoby do wykorzystania ok. nie więcej jak 1200kWh. Oznacza to średnio ok. 6kWh na dobę, ale akumulatory mają pojemność 2,4kWh (24V x 100Ah). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.05.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Mimo blokowania ( np. Konarka) wielu technologii, postęp widzę z miesiąca na miesiąc. Zgłaszają się firmy z coraz to lepszymi ( na razie na papierze ) urządzeniami - będziemy testować. Tak mało potrzeba do domu izolowanego , że nawet przy średnim COP 3.5 coś dobrego w cenie do 5000-6000zł znajdziemy. I to mimo kłód rzucanych przez NFOŚiGW itp instytucje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.05.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Oznacza to średnio ok. 6kWh na dobę, ale akumulatory mają pojemność 2,4kWh (24V x 100Ah) Akumulatory nie są takie drogie. Mam obok siebie fabrykę - tam też pracują na nowościami. No i jeszcze liczę na technologie związane z grafenem . Mam kolegów w ITME ( dr Dariusz Podniesiński )... zobaczymy. Gdyby amerykanie odblokowali konarkę. 100$ /m2 to nawet przy małej sprawności (6%) można by rozwijać gdy poświeci słoneczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Ale tu się mówi o dniu dzisiejszym a nie o fantazjowaniu z tym co kto wymyśli w niewiadomej przyszłości.Tak przy okazji.Podawanie mocy PV w warunkach idealnych i wiatraków przy prędkościach 12m/s wiatru to zwykłe oszustwo i naciąganie ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.05.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 W roku 1990 budownictwo kończyło się na 30kWh/m2 rocznie . Pan jeszcze do 95% odzysku ciepła nie doszedł. Pan jeszcze izolację termiczną za murem na fundamencie przykleja. W takim "tempie" to Pan zaległości nie nadrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 A to do mnie ,czy do siebie?A może taka mantra.Ty masz chłopie problem ze sobą.Jak ci się udowodni ,że wiatrak przydomowy to lipa,jak ci się udowodni że PV póki co to lipa ,to wyskakujesz z 30kWh albo z izolacją.Napisz co mądrego o solarach .Tam COP 100 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.05.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Nydar Ty do mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Nie:mad:.Do TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.05.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Dlaczego Admin jeszcze nie zbanował tego co Brzęczy za uszami! TO już się staje nudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts