Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zbudować tanio i dobrze? Lista oszczędności

Recommended Posts

Dom nie potrzebujący energii do ogrzewania to taki, do którego wracam po 2 tygodniach śnieżnych, ciemnych ferii a w nim jest 21stC tak jak przed wyjazdem a żaden licznik energii nie zwiększył swojego stanu i nic innego nie dostarczyło do tego domu grama energii.

Gatki z TB zawiodły Cię w ślepą uliczkę ... też tam kiedyś byłem.

Napisze jak ja to widzę ... dla mnie zerogrzejność to stan jak np teraz jest koło 8-10st wczoraj i przed wczoraj a C.O stoi .

O taki stan stagnacji i nie włączania typowego źródła ciepła po nazwą nagrzewnica grzejnik itp ...

Ja ten stan chcę przesunąć na granicę -30.

Umiejętnie chomikować zyski od słońca, lub je zwalczać.

Ślepą drogą okazało się okno 5 szybowe, tak bywa jest "dobre" ale mnie potrzeba czegoś lepszego.

Dla budynku z izolacją 10cm oknami 1,7 strop 3cm EPS ... posadzka nie izolowana w parteropiwnicy stan samogrzejności to jest tak do max 7st co właśnie ma miejsce.

Przez ostatnie ciepłe dni dom dość się sporo naładował od słońca a teraz powoli oddaje tą energię ... i jak pisałem ten stan należy przedłużyć do -30 :).

Ale pierwsze projekt ściśle nastawiony na taki cel.

Panie Tomaszu B drobna różnica miedzy naszymi domami a termosami do lodów i kawy jest taka, że na ogół termosy nie mają przezroczystych przesłon ( tj, okien ) przez które w okresie letnim naprawdę napływa potężna dawka energii . Nie wierzy Pan to proszę swój termos z lodem po drobnej modyfikacji ( tj, wycięciu np. 1/6 ścinki i wstawieniu tam przezroczystej przesłony położyć na słońcu i w tym samym czasie taki sam termos z lodem bez modyfikakcji. Pytanie za 10 pkt - w którym termosie lód stopi się szybciej. No chyba że proponuje Pan dom bez okien ??????
Ludzie ! pisałem nie raz nie dwa ...

dla kierunku południowego na sezon grzewczy jest 350kWh na metr brutto energii słonecznej ! teraz ile okno wpuści tej energii to swoją drogą ale każdy program OCZ to wylicza ! stąd dodatkowe kWh na plus w bilansie domu KAŻDEGO !!!

Nie jest to jednorodne w całym sezonie ale jest i pominąć się tego nie da.

Okna od południa zawsze będą mieć dodatni bilans ... to samo dla kierónków SW -SE ... pod E i W ... tylko północne okna mają wyraźny minus !

Co innego jest rozłożyć te 350 kWh w czasie aby starczało na braki w słońcu ale do tego potrzeba danych meteo z 30 lat dostępnych na IMGW opracowane ...

jakie są dawki promieniowania dla danej orientacji.

Napiszę byłem w tym miejscu z oknami ... że "srać" na okna itp że to same straty itp ... po przestudiowaniu problemu tak nie jest i nie będzie.

Okno to jest plus nie minus.

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Póki co ogniwa PV do napędu PC to na razie między bajki.Cena ogniw i całej infrastruktury jest powalająca.Rozważmy dla przykładu moduły o mocy 800Wp.Ta mała literka ,,p" oznacza,że moduły mają moc 800W przy ich temp.25oC i nasłonecznieniu 1000W/m2.W naszym klimacie kiedy jest zimno to i cimno.Stąd taka elektrownia solarna za +/- 8000PLN da w sezonie grzewczym:

wrzesień - 64kW/m-c

październik-48kW/m-c

listopad -18kW/m-c

grudzień -14kW/mc

styczeń- 16kW/m-c

luty-30kW/m-c

marzec-60kW/m-c

Nie wiem jakiej to wielkości i mocy musiała by być taka solarna elektrownia aby w styczniu i grudniu pociągnęła nie wiem z jakim COP-em PC.

Póki co ogniwa fotowoltaiki to bardziej zabawka dla bogatych,taki bajerek co to sąsiad na dachu z zazdrością będzie oglądał.

Zasilanie jest policzone i zaprojektowane przez Stanisława Maleczka z Instytutu wa Wrocławiu .

A wiatrak Panie Henryku ma R=60cm. nie D.

Zasilanie może być policzone i zaprojektowane dla jednej konkretnej lokalizacji domu. System ogrzewania może bez problemu działać np. w okolicach Szczecina, czy Wrocławia, a nie będzie działał w Suwałkach, czy w Bieszczadach.

W Polsce mamy bardzo zróżnicowane warunki klimatyczne i możliwości wykorzystania OZE.

Póki co ogniwa PV do napędu PC to na razie między bajki.Cena ogniw i całej infrastruktury jest powalająca.Rozważmy dla przykładu moduły o mocy 800Wp.Ta mała literka ,,p" oznacza,że moduły mają moc 800W przy ich temp.25oC i nasłonecznieniu 1000W/m2.W naszym klimacie kiedy jest zimno to i cimno.Stąd taka elektrownia solarna za +/- 8000PLN da w sezonie grzewczym:

wrzesień - 64kW/m-c

październik-48kW/m-c

listopad -18kW/m-c

grudzień -14kW/mc

styczeń- 16kW/m-c

luty-30kW/m-c

marzec-60kW/m-c

Nie wiem jakiej to wielkości i mocy musiała by być taka solarna elektrownia aby w styczniu i grudniu pociągnęła nie wiem z jakim COP-em PC.

Póki co ogniwa fotowoltaiki to bardziej zabawka dla bogatych,taki bajerek co to sąsiad na dachu z zazdrością będzie oglądał.

Zapewne znowu chodziło Ci o kWh/miesiąc ;).

W grudniu i styczniu dom 100m2 potrzebowałby min. 500kWh energii do ogrzewania. Załóżmy, że pompa ciepła będzie miała COP=4,0 (5,5 na razie wkładam między bajki). Potrzebujemy więc 125kWh energii elektrycznej. Opierając się na Twoich szacunkach musielibyśmy mieć zestaw o mocy ok. 7kW (koszt pewnie ponad 40 tys. zł).

Aby taki efektywnie wykorzystać we współpracy z pompą ciepła potrzebna byłaby bateria akumulatorów zdolna przechować min. 40kWh (przy napięciu 12V daje to 9 akumulatorów po 400Ah każdy). To oczywiście kolejne koszty.

Chodziło mi generalnie o prąd,a że o nim nie dużo wiem to pisze jak wiem:)

No to jeszcze wiatraczki przydomowe.Rozważmy taki nieduży z mocą 1kW.

Energia jaką niesie wiatr jest w trzeciej potędze prędkości ,stąd prędkość wiatru ma kapitalny wpływ na efektywność.Producenci podają moc dla wiatru 10m/s,tymczasem Polsce średnia prędkość nie przekracza 5m/s.

Dlatego przy wietrze 10m/s wiatr da dla przykładu 10 x10 x10 =1000jednostek mocy,a dla 5m/s(co jest rzadkością) 5 x5 x5=125 jednostek mocy.

Wniosek równie porażający jak przy PV.Zabawka do ładowania telefonu. Nie wspomnę o szorstkości terenu ,która ma duże znaczenie dla efektywności.

Uzyskanie "średniodobowo" 0.2kW/h nie jest jaki strasznym problemem i instalacja taka będzie dynamicznie tanieć, jak tylko wzrośnie produkcja - napędzana sprzedażą.
.

W zasadzie nic nie jest problemem jak się ma worek kasy.Póki co średnio dobowe 0,2kW/h wymagało by dla stycznia i grudnia PV o mocy 8000Wp.

Nie mieści się to w granicach rozsądku.

Szkoda ze nie podano dla jakiej lokalizacji ma byc te 3100 srednio, w opisie przyjęto dla turbiny wiatrowej sredni uzysk ok 2100 kWh co stanowi ponad 60 % całości.

Srednia predkośc wiatru na terenie kraju jest bardzo rózna dla poszczególnych rejonów, to samo dotyczy nasłoncznienia, dla skrajnych warunków ten zakładany uzysk moze byc duzo nizszy i konieczne są kolejne nakłady, nie mówiąc o tym ze nie kazdy chce miec taki wiatraczek na swoim dachu

Wniosek równie porażający jak przy PV.Zabawka do ładowania telefonu. Nie wspomnę o szorstkości terenu ,która ma duże znaczenie dla efektywności.
a z wiatrakiem nie masz racji bo postawienie wiatraka jest wiele tańsze i może i działo całodobowo.. szczególnie jeśli brać pod uwagę "złą" pogodę to jedyne panaceum na takie warunki.

A wiatrak do ładowania komórki zrobisz z silniczka krokowego z drukarki...

Inną sprawą jest odpowiedni dobór łopat i ich kształtu co wymaga zrobienia formy i wykonania takowego czegoś z laminatu szklanego ...

Zupełną bajerą było by zrobienie nastawnego kąta natarcia śmigła ... czysta mechanika w zasadzie.

Tak że wiatraki temat prosty i da radę uciągnąć PCP na tyle aby między "wiatrami" nagrzać jej sporo zwłaszcza że jak pisałem nie masz ograniczeń noc dzień.

Pamiętasz Nydar nie tak dawno kolega z rzeszy pisał że odzysk z szarych ścieków to nierealne.

Na Twoim przykładzie widać że jak najbardziej realne.

Tak samo i tu ... kupisz wiatrak za 2kzł? o mocy 300 wat ? lepie taki zrobić ... kiedyś dość mocno nad tym myślałem.

Widzisz jak pisałem sukce jest w tedy kiedy masz dobre łopaty bo te pełen prymitywizm :(

a to to jest jakaś technologia :D Edytowane przez מרכבה

No to policzmy tą turbinę.

P= 0,5 x rho x A x Cp x V3 x Ng x Nb P= 0,5 x 1,2 x 3,14 x 0,35 x 1728 x 0,9 x 0,95 = 0,974kW

Niech im będzie moc turbiny fi 200cm to 1kW/h

Ale wiatry o prędkości 12m/s to raz od wielkiego święta.Średnia roczna to 2-3m/s. A to oznacza że cyfrę 1728 należy zastąpić cyfrą 9 .Wtedy wychodzi,że dwumetrowy wiatraczek da w roku 5W x 24h x 360dni = 43,2kW/rok

Ty sobie jakieś jaja z ludzi robisz ,czy to tak dla sportu tylko?

Szkoda ze nie podano dla jakiej lokalizacji ma byc te 3100 srednio, w opisie przyjęto dla turbiny wiatrowej sredni uzysk ok 2100 kWh co stanowi ponad 60 % całości.

Srednia predkośc wiatru na terenie kraju jest bardzo rózna dla poszczególnych rejonów, to samo dotyczy nasłoncznienia, dla skrajnych warunków ten zakładany uzysk moze byc duzo nizszy i konieczne są kolejne nakłady, nie mówiąc o tym ze nie kazdy chce miec taki wiatraczek na swoim dachu

Podano jednak, że moc 1000W turbina osiąga przy 12m/s. W tego wynika, że przy 5m/s będzie miała ok. 80W, a przy 2,8m/s (prędkość startowa) ok. 12W.

Gdyby te 2200kWh było równomiernie rozłożone w ciągu roku, to w sezonie grzewczym byłoby do wykorzystania ok. nie więcej jak 1200kWh.

Oznacza to średnio ok. 6kWh na dobę, ale akumulatory mają pojemność 2,4kWh (24V x 100Ah).

Mimo blokowania ( np. Konarka) wielu technologii, postęp widzę z miesiąca na miesiąc. Zgłaszają się firmy z coraz to lepszymi ( na razie na papierze ) urządzeniami - będziemy testować. Tak mało potrzeba do domu izolowanego , że nawet przy średnim COP 3.5 coś dobrego w cenie do 5000-6000zł znajdziemy. I to mimo kłód rzucanych przez NFOŚiGW itp instytucje.

Oznacza to średnio ok. 6kWh na dobę, ale akumulatory mają pojemność 2,4kWh (24V x 100Ah)
Akumulatory nie są takie drogie. Mam obok siebie fabrykę - tam też pracują na nowościami. No i jeszcze liczę na technologie związane z grafenem . Mam kolegów w ITME ( dr Dariusz Podniesiński )... zobaczymy. Gdyby amerykanie odblokowali konarkę. 100$ /m2 to nawet przy małej sprawności (6%) można by rozwijać gdy poświeci słoneczko.