Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zbudować tanio i dobrze? Lista oszczędności

Recommended Posts

Pan sugeruje, że okno jest odpowiedzialne za duże straty?? Okno jest szczelne (nie przepuszcza powietrza) jest też suche. Wielokrotnie się przekonałem, że sumaryczne straty i zyski zimą przez okna są znacznie mniejsze niż przez beton komórkowy ocieplony od zewnątrz.

Termos to też dwie szyby, a rannego pogotowie zimą owija w folię alu. Coś co przy różnicy ciśnień przepuszcza powietrze nie jest skutecznym izolatorem.

Domy z okien też mogą być pasywne ( 0 energii na ogrzewanie) Ciepło jest tracone głównie do gruntu, a ściany powinny być szczelne.

Proszę czytać ze zrozumieniem , nie odpowiedział Pan na pytanie : dwa termosy z lodem leżą na słońcu , jeden ma wstawkę z szkła drugi nie ma, w którym lód stopi się szybciej ??? dla wszystkich myślących sprawa jest jasna - lód w przeszkolonym termosie stopi się szybciej .

Nie potrafi Pan sensownie odpowiedzieć w jaki sposób w dobrze zaizolowanym domu ( termosie ocieplonym od środka ) przy zerowej akumulacyjności można usunąć ( za darmo ) - zyski bytowe i słoneczne. PS tylko proszę nie pisać że zrobi Pan to systemowo ( bo ten bełkot już czytałem).

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przy zerowej akumulacyjności można usunąć ( za darmo ) - zyski bytowe i słoneczne. PS tylko proszę nie pisać że zrobi Pan to systemowo ( bo ten bełkot już czytałem).
i właśnie tez zyski co można było by za free przechować ... do "jutra" zdychają w ciągu godziny.

Ale TB dalej swoje :p

IZOLACJA W DOMU MUROWANYM OD ŚRODKA TO UTOPIA!! TB KAŻDĄ PRZEGRODĘ NALEŻAŁO BY IZOLOWAĆ PLUS MOSTKI TERMICZNE BO TB NIE WIE CO TO WYMIANA LINIOWA CIEPŁA

Utopia dla tego że każdy element wnętrza musi być pokryty izolacją !

Nie kuma taki że z tego jak nazywa odbiornika ciepła .. jakim jest mur czy grunt ta energia musi iść dalej w świat i trafia na opór w postaci izolacji ...

A kwestią odrębną jest jej ciągłość .

Edytowane przez מרכבה

Łoj jak już piszą w kolorze krwi,to musi się polać.

Zauważcie że TB pisze o technologiach drogich i póki co mało efektywnych jako o panaceum dla energooszczędnego domu.Pisze o zmowie uczelni i polityków.Czyżby był w zmowie z producentami wiatraków,fotowoltaiki,rekuperatorów p-p.Ale jaja:D:D:D

No bo mam dość jego paplaniny :p

Szanuje właśnie takie proste rozwiązania jak Twoje i dla mnie to jest cel i wyznacznik im prościej tym lepiej.

Mniej czynników do zepsucia.

Rekuperator ... wolę pojęcie odzysk ciepła aby nie mieszać i widzieć przed oczami tylko tej skrzynki na wiatraki .

Bo jak dobrze pomyśleć to nie jest jedna droga. O czym wiesz cdn

Proszę czytać ze zrozumieniem , nie odpowiedział Pan na pytanie : dwa termosy z lodem leżą na słońcu , jeden ma wstawkę z szkła drugi nie ma, w którym lód stopi się szybciej ??? dla wszystkich myślących sprawa jest jasna - lód w przeszkolonym termosie stopi się szybciej .

Nie potrafi Pan sensownie odpowiedzieć w jaki sposób w dobrze zaizolowanym domu ( termosie ocieplonym od środka ) przy zerowej akumulacyjności można usunąć ( za darmo ) - zyski bytowe i słoneczne. PS tylko proszę nie pisać że zrobi Pan to systemowo ( bo ten bełkot już czytałem).

To normalne, że jak ktoś nie rozumie - to odbiera wyjaśnienie jako bełkot.

Po co komentować jak się nie rozumie?? Gdzie sens?

Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń

Jak mawiał mój kolega - od tego są barany by ich strzyc.

Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają.

Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii.

Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności...

Uważam, jest prosta kwalifikacja

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny/

Kwalifikacja z roku 1995 dziś nie ma sensu

koszty energii wtedy – kWh 0,21zł m3 gazu 0,40 zł litr oleju 0,60zł tona węgla 70-90zł.

Ogólnie TB słusznie prawi z celem ... ale kompletnie myli rolę izolacji i jej miejsce z tym od środka.

Tego się nie da zrobić w pewnych typach budynków.

Murowanym co pisałem tłusto na czerwono że to paranoja ! sufity, podłogi itp ... ile tam dasz ? 20cm ? 10cm? 30cm? 50cm?

do tego musi być specjalnie dom zaprojektowany co w 99% jest nierealne przy wyobraźni pewnych arch i inż ...

Ale pytanie czy to ma sens ? ... dla mnie nie .

Wolę budynek który ma rdzeń i rozsmarowuje energię na dłuższy czas i wahania temperatur są minimalne.

Nie rozumie kolega TB że izolacji idealnej nie ma ?

i ESP też puszcza energię w świat ... i przekazuje dalej i gdzie by nie był utrudnia ten proces ? czy to tak ciężko pojąć ?

hmmm ? kolego TB?

Nie wnikam w mostki liniowe przy nieciągłości bo to inna bajka....

Lekko jedne mostek na fundamencie zrobi 1MWh strat ... dla domów "nieizolowanych" jest to nic dla pasywnego śmierć i tu nie ma wątpliwości ...

Ale po grzyba źle zrozumieć i powtarzać z tym odbiornikiem ciepła .

Bierzesz czajnik do ręki i co ? wkładasz do wody ścierkę aby to podnieść ? czy na zewnątrz łapiesz ?

W jaki sposób w dobrze zaizolowanym domu ( termosie ocieplonym od środka ) przy zerowej akumulacyjności można usunąć ( za darmo ) - zyski bytowe i słoneczne.

Teraz Tobie należy się wyjaśnienie ... tego problemu nie będzie ... to zero nie jest zerem bo jest jeszcze powietrze ... skromnie bo skromnie ale na cały dom parę kWh było by ... nie wnikając w szczegóły...

A zgromadzenie tych zysków przy powietrznej akumulacji jest chwilowe ...

to raz i miało by sens tylko przy izolacji co puści bardzo mało wat ... piszę tu o U poniżej 0,05 ... nie lambda tylko U ...

jest to wartość koło 70cm EPS graf czyli gigantyczna ilość . w tedy te zyski było by trudno usunąć ...

ale jeśli nie ma co się "nagrzać" w takim budynku to lipa i z zysków i ich usuwania bo nie ma czego usuwać ...

idą na bieżące straty ... a one zawsze są ...

Drugą kwestią jest że dom izolowany porządnie czyli niebotycznie dużo ... potrzebuję coraz bardziej prostych systemów nie na odwrót.

Mogę porównać 2 niewielkie mieszkania: jedno całkowicie pokryte panelami i boazerią, drugie tradycyjnie ściany murowane. To 1-e szybko się nagrzewa, ale nie akumuluje ciepła w ścianach, dość szybko się wychładza. W 2-im natomiast- nagrzewanie podobnie szybko, lecz po nagrzaniu długo oddaje ciepło, dzięki "akumulacyjności" ścian.

Ogrzewanie wyłączyłem dawno, a dziś o g.21.30 temperatura ok. 20*C, gdy na zewnątrz 10*C.