Tomasz Brzęczkowski 25.05.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Może skupmy się a budownictwie . To kończy się na 30kWh/m2 rocznie . Po co rozwodzić się o bzdurach, oszustach i zwykłej niewiedzy. Czy dom jest izolowany czy ie - to kwestia zużycia. Radzę tylko domy izolować - dom nieizolowany to coś takiego co zużywa nawet ponad 30kWh/m2 rocznie.Dlaczego poddawać się szantażowi osób bez wiedzy, zwalczających izolację na rzecz ogrzewania. Nie dość już tępoty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.05.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Musi być ,opiłeś się ,skoro literki gubisz.Ja myślę że jesteś takim oszustem i kombinatorem.Propagujesz technologie którymi handlujesz.A to są technologie złe,niedopracowane,szkodliwe dla portfela inwestora.Ty jesteś złym człowiekiem bez skrupułów, który dla kasy będzie wmawiał że czarne jest białe.Nie lubiłem cię jako adwersarza.Teraz nie lubię cię jako człowieka.Mimo że masz to w doopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.05.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeńJak mawiał mój kolega - od tego są barany by ich strzyc. Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają. Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii. Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności... Uważam, jest prosta kwalifikacja 1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie2 - dom izolowany do 30kWh/m23 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie4 – dom pasywny 0 kWh5 – samowystarczalny 6 – plus energetyczny/ Kwalifikacja z roku 1995 dziś nie ma sensukoszty energii wtedy – kWh 0,21zł m3 gazu 0,40 zł litr oleju 0,60zł tona węgla 70-90zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.05.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 jak zwykle na FM jak jest ciekawy wątek to musi się wtrynić troll sprzedawca i rozmienić wszystko na drobne .gdzie są moderatorzy? TB będzie kopiował i wklejał swoją mantrę, warto posprzątać. w latach 90' powtarzanie wielokrotne było jakimś sposobem ale teraz to jest tylko męczące.panie Tomaszu B proszę oszczędzić ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 26.05.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania..... a izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności... Uważam, jest prosta kwalifikacja 1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie 2 - dom izolowany do 30kWh/m2 3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie 4 – dom pasywny 0 kWh 5 – samowystarczalny 6 – plus energetyczny/ Kwalifikacja z roku 1995 dziś nie ma sensu koszty energii wtedy – kWh 0,21zł m3 gazu 0,40 zł litr oleju 0,60zł tona węgla 70-90zł. PRZESTAŃ WKLEJAĆ TE SWOJE WYPOCINY! Zrobiłeś chociaż jeden test szczelności? Podaj wyniki (raczej się ich nie spodziewam). Twoja "klasyfikacja"- NIGDZIE nie napisałeś , jak osiągnąć OPTYMALNE, EKONOMICZNE PARAMETRY- takie klasyfikacje o kant rozbić. Co mi po tym jak nie wiem jak (Ty wiesz, ale nie powiesz). Każdy, nawet idiota wie, że ceny z 1995 roku mają się nijak do dzisiejszych cen mediów, więc po co to powtarzasz. Na brak argumentów: kolejna wklejka bzdetów. "Kończ Waść, wstydu oszczędź"" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.05.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 jak zwykle na FM jak jest ciekawy wątek to musi się wtrynić troll sprzedawca i rozmienić wszystko na drobne .gdzie są moderatorzy? TB będzie kopiował i wklejał swoją mantrę, warto posprzątać. w latach 90' powtarzanie wielokrotne było jakimś sposobem ale teraz to jest tylko męczące.panie Tomaszu B proszę oszczędzić ten wątek. Poprosiłem moderatora o przeniesienie wszystkich wypowiedzi Tomasza Brzęczkowskiego i komentarzy do nich do wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212646-Dom-energooszcz%C4%99dny-mo%C5%BCe-by%C4%87-ta%C5%84szy-ni%C5%BC-dom-z-katalogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.05.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 No to jak się uspokoiło to może o oknach .Czy faktycznie są źródłem energooszczędności czy może przeciwnie? Dysponuje ktoś obliczeniami z naszej szerokości geograficznej,miesiąc po miesiącu?Póki co z autopsji ,twierdzę że południowe okna oprócz niezaprzeczalnych walorów estetycznych,generują problemy latem a zimą straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.05.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) No to jak się uspokoiło to może o oknach .Czy faktycznie są źródłem energooszczędności czy może przeciwnie? Dysponuje ktoś obliczeniami z naszej szerokości geograficznej,miesiąc po miesiącu?Póki co z autopsji ,twierdzę że południowe okna oprócz niezaprzeczalnych walorów estetycznych,generują problemy latem a zimą straty. No to jak latem masz problemy z oknem to już wina braku dostatecznego okapu, czy innego zacienienia. Okna jako takie poprawiają bilans na plus. jest od tego norma masz podane dla danego kierunku ilość energii w sezonie do pozyskania ... dla kierunku S 350 kWh /m^2 dla pośrednich SE -SW 330 kWh północ tylko i aż 140kWh/m^2 i teraz jak sobie odejmiesz to od strat okna to będziesz miał czy jest na plus czy minus. To siedzi w OCZ'tach ... dokładne wyliczenia to stąd .... http://www.transport.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1787735-p_1.htm masz godzina po godzinie ile i na ile możesz liczyć od słońca jakie masz przerwy ...w dostawie itp... Dla tego teraz stawiam na okna dzielone dwu skrzydłowe jak by się kto pytał zwane dalej skrzynkowymi ... da się podnieść współczynnik TR lub jak kto woli g takiego okna czyli mamy więcej energii ze słońca. ( skąd ? a no bo jedno skrzydło można uchylić mniej szyb mnie zatrzymania na powłokach lowE energii itp ... to stąd ...) Druga sprawa to odwracanie okna w ustawienie letnie ... powłokami do zewnątrz ... oczywiście pod zacienieniem bo inaczej możesz "pęknąć" szybę. Tak że kolego Nydar okna jak by nie było uważam że to jest prosty bo i konieczne są ... sposób na tanie kWh ... wiesz co Cię będę uczył sam stawiasz na prostotę ... myślę że ciut ten wóz z oknami pchniemy do przodu. Edytowane 26 Maja 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.05.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Czy faktycznie są źródłem energooszczędności czy może przeciwnie? Dysponuje ktoś obliczeniami z naszej szerokości geograficznej,miesiąc po miesiącu? wątpię aby ktoś zadał sobie tyle trudu aby zainstalować czujniki temperatury na samych oknach i monitorował to non stop przez kilka lat a potem obliczył jak to wygląda w praktyce ... takie obliczenia statystyczne to sobie można wiadomo gdzie wsadzić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.05.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Statystyka mnie nie przekonuje,bo mamy w Polsce średnio 3-4 godziny słoneczne /dzień.Tylko że znakomita większość na wiosnę i w lecie a reszta to non stop zimą.Jak sobie zafundowałem pirometr to mierzyłem zimą temperaturę szyby .Czy słońce czy pochmurno zawsze była zimniejsza od powietrza wewnętrznego.A każda delta T na przegrodzie to umykające waty.Nie jest przypadkiem tak,że liczą zyski z całego roku w tym letnie i wychodzi dodatni bilans.Istnieją jakieś obliczenia tylko za okres od października do marca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.05.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 W temacie okien - nawet gdybyś super dokładnie przebadał swoje to tylko i wyłącznie na swoje potrzeby bo dwóch tak samo zamontowanych i wyeksponowanych łatwo nie znajdziesz. i właśnie dla tego można wcisnąć wszystko... zawsze znajdzie się ktoś twierdzący inaczej... albo że okno źle zamontowane ... albo że wynik przekłamany ... itd. itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.05.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 To tak trochę jak z wiatrakami których moc podaje się przy wietrze 10-12m/s,czy PV których moc podaje się przy ich temp.25oC i najwyższym nasłonecznieniu.Okna to przecież też towar,którego chcą jak najwięcej sprzedać.Jak jestem przekonany że dają więcej niż tracą ,to łatwiej podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 26.05.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Panowie- sorki za OT, ale już nie mogę patrzeć jak piszecie "DLA TEGO" osobno- to się w kontekście Waszej pisaniny pisze zawsze RAZEM. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.05.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Te 350kWh/m2 to dla całego roku czyli kierując się średnią godzin ze słońcem to ok.1700.Dalej kierując się średnią,to jest o,2kWh/m2. Średnio.Z tym że ta średnia jest też przekłamana,bo inaczej piecze letnie słonko a inaczej zimowe.Zimą jakby więcej igiełek lodu w powietrzu,dających wrażenie mgiełki.W tegorocznym okresie grzewczym słońca było ledwie co.30 dni to z dużą przesadą.Dni krótkie ,to i słońca mało 3-4h efektywnego świecenia wyłapywanego przez południowe okna. 30x 0,2 x 4=24kWh.Chyba że promieniowanie rozproszone zimowe daje więcej niż bezpośrednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.05.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Ej tej .Tylko nie pisaniny:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.05.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Te 350kWh/m2 to dla całego roku czyli kierując się średnią godzin ze słońcem dla sezonu grzewczego ... nie dla roku . Z tym że ta średnia jest też przekłamana,bo inaczej piecze letnie słonko a inaczej zimowe.Zimą jakby więcej igiełek lodu w powietrzu,dających wrażenie mgiełki. ale co mnie obchodzą igiełki ... ja to łapię do wnętrza. Moc jaka jest wydzielana przez zimowe jest równie duża jak w lecie ale jest to góra 3 godziny ! widzę że TB wam w głowach namieszał i teraz wy wszędzie podważacie badania dokonania naukowe itp ... mnie się o tym pisać nie chce. bo inaczej piecze letnie słonko a inaczej zimowe. to jest żaden argument. Nie piecze bo masz przeważnie w tedy dużo większe DT. i nie czuć tego. pierwszy stycznia .... z 30 lat... ilość energii od kierunku SE (60 stopni pochylenia od horyzontu) do SW 60 . wartości letnie po 900 wat ... do 4 godzin. teraz to trzeba złapać. .Dni krótkie ,to i słońca mało 3-4h efektywnego świecenia wyłapywanego przez południowe okna. 30x 0,2 x 4=24kWh.Chyba że promieniowanie rozproszone zimowe daje więcej niż bezpośrednie. a jeszcze przyjmujesz wartości dla zera st ... na płaszczyźnie .. tylko słońce 21 grudnia muska płaszczyznę poziomą ... ale pali prostopadle na kąt 74st... i tam uzyski są idealnie letnie lub większe bo powietrze zimowe jest przeważnie czyste. cd... Żeby była pomroczność jasna ... wszystkie te uwagi zgłaszane przez Nydar'a są mi znane ... też ten etap przerabiałem. Teraz chcę przekazać że łapać słońce się da bo to kosztuje nic. Okna muszą być, stąd trzeba rozpatrywać i analizować to co można z tego wycisnąć puki to nic kosztuje. W posadzkę nie polecam łapać tego co daje słońce bo nici z tego będą ... jak pisałem idealny kąt do 74 ... ale i 90st gorsze nie będzie. Ba trudno robić pochyłą ścianę .. Stąd trzeba ruszyć szare eminencje w główce i pomyśleć jakie elementy mogą łapać z płaszczyzny 90st to promieniowanie. Jednak to wymaga odpowiedniego projektowania i nastawienia się ściśle na to. Może to być np zasłona ... okienna zrobiona specjalnie pod ten cel ... łapie energię i przekazuje w powietrze. Jak pisałem posadzka czy powietrze nie nagrzewa się wcale stąd para pasywne systemy nie są tak efektywne jak powinny. Chłodzenie latem też da się zrobić pasywne i to w cale nie z gruntu itp . Pewne materiały wspomagają wymianę ciepła przez radiację .. psyt to jest drobny wierzchołek góry lodowej ... wiedzy zbieranej od 150 lat... a i Sokrates pierwsze kroki czynił. Tylko cena węgla itp spowodowały że to zdechło jak by... tylko pasjonaci robili po cichu badania ... Na koniec uprasza się nie szukanie spisków jak TB Jak z żarówkami ... bo Polak potrafi i nadal żarówkę 100 czy 200 wat kupić można ... "tylko nie do użytku domowego" a kto to sprawdzi Edytowane 26 Maja 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.05.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Podaj źródło że 350kWh jest dla sezonu grzewczego a nie roku.Chcesz mi powiedzieć,że przez każdy metr moich okien południowych wpadło w sezonie grzewczym 350kWh energii.Miałem tych dni ok.30 przez 3-4h/dobę.Muszę rozważyć wywalenie bufora bo okazuje się że słońce mi wystarcza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.05.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Podaj źródło że 350kWh jest dla sezonu grzewczego a nie roku pierwsze bez źródła na logikę ... zobacz pierwszą lepszą mapę z kWh ocznym wartości do 890 kWh do 1050 kWh rok . teraz no i masz wartości. teraz jak okno jest nie zacienione to puści tyle ile jego TR niech by 60 % .. czyli już tylko połowa a teraz jeszcze to musisz zachomikować. drugie ... inne źródło. tak kiedyś sobie bilansowałem okna ... dla typu OW8 ... szyba 4/16/4 argon w środku plus jedna szyba lowE Jak widzisz okno od południa dla sezonu grzewczego ma Ur 0,34 ... a dla stycznia czy grudnia ~0,9 czyli o te 0,2-0,3 lepiej jak bez "słońca" Masz też wartości "Ur" dla przegrzewania ... nawet do -3,43 czyli tyle wata na 1m^2 st zysków masz w początkach maja .. tak że jak widzisz nauka radziecka zna takie przypadki. stąd jak sobie czasem luźno piszę to znaczy że nie mogę tego poprzeć dowodem . Nie robię jak TB że paplam tylko jak przyjdzie co to przedstawiam ile mogę i jak mogę Następne konia z rzędem co znajdzie mi audytora co robi to ręcznie plus korzysta choćby z normy PN EN 13790 cała od zysków i liczenia. a tych wszystkich norm od FB jest lekko ponad 30 . Liczenie szyb EN 410 / EN 672 ... chociażby ... drewnianą podłogę - nagrzewa się tak, że czuć ręką. i bardzo dobrze też stawiam na drewno ... jest mało dyfuzyjne dla ciepła... bardzo leniwie się nagrzewa w głąb ale ... chomikuje przy tym tyle co cegła przy masie 0,3 tego ... CwD 2,6-2,8 robi swoje Na koniec sumując to wyjście jest jedno ... okno musi dać się nastawiać na zwiększanie kiedy trzeba przepuszczania energii słonecznej ... a kiedy nie to blokowania. Edytowane 26 Maja 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.05.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Muszę rozważyć wywalenie bufora bo okazuje się że słońce mi wystarcza . wystarczyło by ... tylko sprawdź jakie skoki też ma w grudniu jest 1000 nagle 4 dni po 80 wat ja dobrze o tym wiem . stąd 550 kg drewna ogrzane z 20 do 25 st daje 2,14 kWh energii dla tego to trzeba złapać do wody ... podgrzany od 20 st do 60 st to 46kWh brutto energii jest różnica ... pytanie jak długo następny kubik wody ogrzeję ponowie i czy mi starczy z tego pierwszego tu jestem w trakcie liczenia ., Bo wiąże się to z zastosowanie kolektorów słonecznych. I chyba od tyłu to z marszu policzę teraz ... niech by było 3 godziny około 900 wat promieniowania czyli mamy 168 000 kJ przez / 3h=10800 s lub (3600b wym.) = 15,5 kW → 46,5 kWh co daje koło 30 m^2 kolektora słonecznego. ponieważ lekko licząc tylko 0,5 z tych 900 wat kolektor wykorzysta. próżniowego czyli koło 60 kzł 1m^2 czynny cena koło 2kzł z taki zestaw łącznie 300 rur . teraz średnio starcza mi ta ilość energii na około 3 dni bez wnikania w zyski . bo ciut dłużej. Edytowane 26 Maja 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.05.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 No dobra, fajnie sie czyta te cyferki o zyskach z okien, ale w zyciu jakos tak sie inaczej wszystko okazuje... . Jaki jest sens dokladac okien od poludnia czy zachodu, sens ekonomiczny, jesli: - m2 okna jest 5-7 razy drozszy od super pasywnej sciany,- m2 okna trzeba oslonic z zewnatrz zeby nie przegrzalo jak nie trzeba i ew. ni wychladzalo jak nie chcemy,- m2 okna trzeba od srodka czyms przeslonic, bo nie kazdy mieszka na odludziu (firanka, zaslna, itp) Generalnie ekstra m2 okna moze kosztowac 1000 zl albo i wiecej, to juz lepiej zamiast kilku m2 okien kupic komercyjne solary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts