Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zbudować tanio i dobrze? Lista oszczędności

Recommended Posts

Ale tam masz zestawienie dla okna 1,1 !!! jego bilans od południa wychodzi że nie ma 1,1 tylko 0,34.

Okna jak by nie było muszą być. chyba że chcesz mieszkać w norze.

Może uciekło ale pisałem o prostym oknie łącznie 2 pakiety szybowe po 2 szyby w układzie skrzynkowym.

Efekty U koło 0,5 nie mniej lepsze przepuszczanie energii słonecznej.

po otworzeniu jednego skrzydła . A i obrócić można było by takie okno w układ letni .

Następne zysk z okien to czysty gratis .brak pompek itp a okno być musi.

Od zachodu ? sorrki ale to byś zrobił jak chłop ...

A potem modły litości o słońce czemu tak grzejesz .

Napchać można od SE do SSW czyli S+22,5st w stronę W.

W lecie od zachodu jak Ci słońce zaglądnie przez okna od zachodu ... powodzenia...

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wniosek z tego taki, że nie warto zacieniać stałym okapem okien a chyba lepiej zrobić np. ruchomą markizę. Tylko kto by przypuszczał, że prawie w środku roku można mieć tyle zimnych dni.
w środku roku ... hmmm takie rzeczy to ... nic wyjątkowego.

tylko ostatnie lata były dość ciepłe w tym okresie stąd to przekonanie.

To że w maju jak jest nawet chłodno na zewnątrz masz w środku ciepło,bo słonko świeci to dobrze.Mówimy jednak o okresie od października do marca.

Proponuję przeanalizować http://www.meteo.waw.pl/hist.pl

Może sajgończyk przestanie pisać,że zimą ma 1000W/m2.Nawet latem takie natężenie energii zdarza się prze kilka godzin w sezonie.Pamiętać też trzeba o tym że okien nie myjemy co kilka dni.Z palaczami w rodzinie to całkiem porażka,wiem bo mi każą okna myć :mad: .Znam kolor wody po takim myciu.Zimą dosyć że przybrudzone od zewnątrz to od środka osad nikotyny.

Badania okien robi ITB w swoim laboratorium w komorze cieplnej. Na zewnątrz komory z oknem utrzymuje się temp.0oC a wewnątrz +20oC.A ja pytam gdzie wiatr który w realu hula po szybach.

A ja pytam gdzie wiatr który w realu hula po szybach.
nic.

szyba to szyba ... najwyżej opór cieplny będzie mniejszy o współczynnik przejmowania ciepła. czyli 0,04 ... czyli całe nic.

Proponuję przeanalizować http://www.meteo.waw.pl/hist.pl

Może sajgończyk przestanie pisać,że zimą ma 1000W/m2.Nawet latem takie natężenie energii zdarza się prze kilka godzin w sezonie

Może Nydar zaglądnie do tego .

http://www.transport.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1787735-p_1.htm

Bez tytułu.jpg

To co podałeś Ty .. w tym linku jest ok .. tylko dla płaszczyzny poziomej bo tak się podaje.

Na zrzucie z ekranu masz nie tylko dla poziomu podane wartości ale i różnych kątów nachylenia w poszczególnych orientacjach.

ITH wartość to jest ... to co zliczane jest dla płaszczyzny poziomej.

Dla kierunku SE nachylonego pod kątem 60 st nad od poziomu wartości sięgają 900 wat.

Nie masz dokładniejszego zestawienia godzinę po godzinie z wartościami.

wystarczą tanie ale wysoko przepuszczalne
szkło odżelazione.

Trzeba by policzyć koszty takiej zabawy
od liczenia lepsze projektowanie.

Inaczej nie oglądał byś telewizji i nie pisał na FM ... ponieważ jak sobie przeliczymy to kosztowało cenny czas ...

w którym zasr... materialiści zarobili by kasę ...

Nie mniej jednak to jest obrona przed samym sobą ... bo inaczej nie pozwolili byśmy sobie nawet na sen.

Bo to strata.

Zupy widelcem nie zjesz ... łyżka musi być i tyle.

Tak samo z budynkiem okno musi być, a budynek tak zrobiony aby kosztował raz .

Edytowane przez מרכבה

No dobre rozwiązanie.

chronić przede wszystkim przed utratą ciepła jak na zewnątrz nie ma światła (większość dnia w zimie).
na noc.

rozwiązanie bardzo dobre i konieczne, w dobrze izolowanych domach.

Pisałem w kontekście naszej mentalności budowlanej nie Twojej żebyś nie myślał :) tylko sam wiesz ... jak jest "nie opłaca się dawać więcej jak 10cm EPS'a"

to słyszałem powtarzane jak mantrę.

Stąd troszkę złotych myśli :D jak się nastawiasz na projektowanie wiele spraw się w tym czasie staje bardziej prosta.

Sam wiem jaką drogę przebyłem i ile etapów przeszedłem żeby być tu gdzie jestem teraz.

Stąd przekazuję to co uważam za słuszne ... myśleć projektować potem liczyć.

Jak by nie patrzył,ciekawe rozwiązanie z osobną żaluzją na lato i z izolacją na zimę.

Rozważałem swego czasu ogród zimowy,od południowych przeszkleń,ale weny zabrakło.Myślałem o takiej nie za głębokiej na 1,5-2m ,ale na całej długości ściany,na pojedynczą szybę.Podobno zimny ogród zimowy podnosi temp.na szybach właściwych o 5oC.

,ale na całej długości ściany,na pojedynczą szybę.Podobno zimny ogród zimowy podnosi temp.na szybach właściwych o 5oC.

Zimowy ogród z 4/16/4 jedna szyba ? słabo aczkolwiek coś już jest ... Ug 5,9 dla takiej szyby.

w porównaniu do 1,1/1,3 zespolonej plus okiennica jaką zapodał Kszhu i żaluzja .

wiem że koszt większy ..ale dał byś radę jakiego kwiata uhodować .

A w lecie z pomocą boską miał byś klimę z takiego ogrodu ... odpowiedni materiał na "dach" i w nocy chłodnia :)

Ale jak sam wystrugasz ramiaczki ,to i drogie nie będzie.No ale to rozwiązanie dla handmadowców Gotowce porażają ceną.

Rewelacji może nie ma ale niedzielna kawka w marcu w słoneczny dzień rewelacją już będzie.

Śnieg za oknem ,a ty w szlafroku przy kawce.Czujesz ten klimat?

No czuje :) dlatego pisze :)

Czemu nie wystrugam, wbrew pozorom nie jest to trudne. Ponieważ wsadzam szyby w jakąś tam ramę z "desek" i obrabiam XPS'em a na to blachę T-C

lub coś innego.

Druga sprawa chłodzenie latem .... a wiąże się to z ciekawym zjawiskiem ... wymiany radiacyjnej ciepła.

Do tego jednak musi być odpowiedni materiał.

Na zimę można dać okiennice nocne, w lecie rolety - żaluzje

http://www.viking-house.co.uk/solar-house.html

Po co XPS.T jest zimny ogród zimowy.Wystarczą ramiaczki.

Chłodzenie latem.Myślę że oprócz tego co stosuje się normalnie,okna z dwa sufitowe rozwiązały by problem przegrzewania.Tak jak w szklarni.Na ,,daszku"stałe osłony ze skierowanym przeciwnie kontem nachylenia lamelek w stosunku do max. położenia słońca w czerwcu.

Chłodzenie latem.Myślę że oprócz tego co stosuje się normalnie,okna z dwa sufitowe rozwiązały by problem przegrzewania.Tak jak w szklarni.Na ,,daszku"stałe osłony ze skierowanym przeciwnie kontem nachylenia lamelek w stosunku do max. położenia słońca w czerwcu.
uwierz że da się prosto zrobić ... tylko odpowiedni materiał i to bez otwierania :)

każdy dom będzie piękny pod warunkiem że nie będzie go tynkował p. Krzysztof Niedziela z Wadowic. U nas spartaczył tynki - bo inaczej tego nie można nazwać - reklamacji nie uznawał, telefon przestał odbierać, tragedia.