Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mała refleksja i czynnik, który zabiera 30-70% kosztów a o którym trudno mówić. Bo jest w nas.

Można zrobić dom na planie prostokąta, szkieletowy, albo niech i murowany + styropian, siatka, klej, farba (bez tynku). Można.

Dach dwu lub jednospadowy o niskim kącie, w papie lub PUR

Otwory dostosować do promocyjnego standardu (600zł), w dużej części fix (400zł). Można.

Drzwi zewnętrzne 300zł z futryną i zamkiem (mam takie we "willi" od 7 lat), wewnętrzne po 100. Można

Instalacje natynkowo.

Lampy na zewnątrz po 7zł (z kratką) wewnątrz coś za 15zł. Gniazdka/właczniki po 3zł, grzejniki jednopłytowe po 70zł (można takie kupić nowe). Można

Glazura biała do 15zł, panele lub wykładzina (6zł/m2, miałem taką w biurze 8 lat). Można

Przy konsekwencji będzie o połowę taniej? Albo i lepiej!

Zna ktoś człowieka zachowującego tak konsekwentne podejście?

Ja znam. Ale w Ameryce, jest tam takich większość.

Imperatyw "nie oszczędzam na wszystkim" jest równie silny jak "być na swoim" i znacznie silniejszy od "mam ciepło i sucho", czy "nie mam długów". A spełnianie marzeń kosztuje. Ma prawo.

A jaki % naszych planów to fizyczna potrzeba a jaki marzenia? 30,50,70..?

Dlatego obok tańszego materiału, który zostanie zakryty droższym (by cieszyć oczy), propaguję podejście oderwania się od uznanych kanonów oceny - demonstratywny minimalizm nie mieszczący się w obiegowych kryteriach; jeśli marzeniem stanie się być przed mieć a nie ma wyglądać jakby kosztowało więcej niż w rzeczywistości to będzie tanio i bez wstydu.

Edytowane przez MaciekTyr.

DSC08002.JPGDSC08001.JPGgo.php.jpg

350 W pompa ciepła powietrze powietrze - z COP 5.6 doskonale się sprawdziła przez 3 ostatnie lata w ogrzewaniu i chłodzeniu - dała zimą trochę ponad 2500kWh - teraz montuję do niej mały panel PV i niewielką wiatrownię. Powinno wystarczyć - tej zimy średni COP wyszedł blisko 4 .

Chcemy budować parterowe domy 100-110 m2 świetnie izolowane ( 10-20kWh/m2 rocznie w cenie 120 000zł stan surowy) Koszt instalacji utrzymującej stałą temperaturę latem i zimą powinien się zmieścić w 15 000zł z montażem.

Koszt instalacji utrzymującej stałą temperaturę latem i zimą powinien się zmieścić w 15 000zł z montażem.

Jeżeli taka instalacja wygląda tak jak na zdj. nr 1 to ja dziękuję.

Jeżeli taka instalacja wygląda tak jak na zdj. nr 1 to ja dziękuję.

Do sprawdzenia, czy taki zestaw ogrzeje i schłodzi dom 100m2 to nie musi być śliczny montaż.

[ATTACH=CONFIG]196015[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196016[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196025[/ATTACH]

350 W pompa ciepła powietrze powietrze - z COP 5.6 doskonale się sprawdziła przez 3 ostatnie lata w ogrzewaniu i chłodzeniu - dała zimą trochę ponad 2500kWh - teraz montuję do niej mały panel PV i niewielką wiatrownię. Powinno wystarczyć - tej zimy średni COP wyszedł blisko 4 .

Chcemy budować parterowe domy 100-110 m2 świetnie izolowane ( 10-20kWh/m2 rocznie w cenie 120 000zł stan surowy) Koszt instalacji utrzymującej stałą temperaturę latem i zimą powinien się zmieścić w 15 000zł z montażem.

PCi 350W z COP 5,6? Jak na wieloletnie doświadczenie, całość wygląda na totalną prowizorkę do "klimatyzowania" budy na bazarze. Wstydziłbym się takie coś pokazać. Gratuluję optymizmu- takie urządzenia, jak wyżej pokazane nie zaspokoją potrzeb domu 100m2.

PCi 350W z COP 5,6? Jak na wieloletnie doświadczenie, całość wygląda na totalną prowizorkę do "klimatyzowania" budy na bazarze. Wstydziłbym się takie coś pokazać. Gratuluję optymizmu- takie urządzenia, jak wyżej pokazane nie zaspokoją potrzeb domu 100m2.

Interesuje mnie czy taki zestaw panel PV i wiatrownia r-60cm da 650kWh w 160 dni sezonu grzewczego. Ponieważ testowana pompa ciepła ( szkoda, że Pan nie zna współczesnych technologii tylko te z początku lat 90-tych) dawała przez ostatnie zimy 2500kWh przy COP zimowym 4. 2500kWh to tyle co potrzeba do ogrzania domu izolowanego wielkości 100m2,

Co do wstydu... wstyd to nie izolować domu ! http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia

Co do gotowych domów - jak ktoś chce to zanim się ludzie nie wprowadzą zawsze można, potem można zadzwonić dowiedzieć się jak wyszło...

Np Pan dr Duda chciał... to z innego miejsca post do jednego z takich co zwalczają izolację.

Szanowny Panie

Nie śledzę na bieżąco forów internetowych bo nie bardzo mam czas. Zajmuję się budownictwem autonomicznym i z racji tego analizuję wszystkie elementy budynku mające wpływ na jego zapotrzebowanie na energię. Opracowany przez mój zespół projekt ADD jest ocieplany z zewnątrz. Jednak rozwiązanie takie, jak to wynika z Pańskich publikacji, jest kontrowersyjne przy oporach przegrody Rt≥10m2K/W, ze względu na gwałtowne zmiany λ zawilgoconych materiałów izolacyjnych. Przeanalizowałem dostępnymi mi programami moją ścianę. Jest ona na granicy wystąpienia punktu rosy w styropianie. To zjawisko jest prawdopodobnie przyczyną, dla której zachodnie koncerny produkujące materiały izolacyjne, na stronach w językach starej europy, zalecają ocieplenie od wewnątrz. Inaczej jest na stronach polskojęzycznych ale proszę pamiętać, że jesteśmy dla nich kolonialnym rynkiem zbytu, na którym upycha się wychodzące z mody paciorki. Miałem okazję poznać poglądy Pana Tomka i wydaje mi się, że są one ciekawą alternatywą w stosunku do moich koncepcji, kto wie czy dla budynków nisko a nie zero energetycznych nie tańszą. Budynek o znikomej pojemności cieplnej i lokalnych źródłach ciepła o niskiej bezwładności w pomieszczeniach, wydaje się być ok. Oczywiście należało by sprawdzić jego działanie na jakimś dynamicznym modelu obliczeniowym.

Istotnie miałem przyjemność zapoznać się z dwoma obiektami wykonanymi wg recept Pana Tomasza w tym z rzeczywistym zapotrzebowaniem na ciepło i wyniki są zaskakująco interesujące. Patrząc na staż Pana Tomka w branży i jego aktywność na forach sądzę, że z łatwością znajdzie Pan "ofiary" jego doradztwa i tym samym empiryczne potwierdzenie Pańskiej oryginalniej tezy o nieprzydatności ocieplenia od wewnątrz. Ja w swojej praktyce nie stosowałem tej metody ale nie jestem pewien czy słusznie

pozdrawiam

Ludomir Duda

Szkoda ze nie podano dla jakiej lokalizacji ma byc te 3100 srednio, w opisie przyjęto dla turbiny wiatrowej sredni uzysk ok 2100 kWh co stanowi ponad 60 % całości.

Srednia predkośc wiatru na terenie kraju jest bardzo rózna dla poszczególnych rejonów, to samo dotyczy nasłoncznienia, dla skrajnych warunków ten zakładany uzysk moze byc duzo nizszy i konieczne są kolejne nakłady, nie mówiąc o tym ze nie kazdy chce miec taki wiatraczek na swoim dachu

Ostatnio stawia się setki taki zestawów do zasilania oświetlenia. Ciekawe, czy ktoś pokusił się na opomiarowanie przynajmniej kilku z nich ?

http://www.dziwnow.net/wp-content/uploads/2013/06/solary-382x255.jpg

[quote=Tomasz Brzęczkowski;6015919 Patrząc na staż Pana Tomka w branży i jego aktywność na forach sądzę, że z łatwością znajdzie Pan "ofiary" jego doradztwa i tym samym empiryczne potwierdzenie Pańskiej oryginalniej tezy o nieprzydatności ocieplenia od wewnątrz. Ja w swojej praktyce nie stosowałem tej metody ale nie jestem pewien czy słusznie

pozdrawiam

Ludomir Duda

Problem jest w tym ze zadna z tych "ofiar" ujawnic się nie chce.

Pompa ciepła RAS-07PAVP-ND - czy zestaw PV + śmigło da 650kWh w 160 dni będę wiedział po zimie - W każdym razie jest on tak tani, że jeszcze dwa PV czy śmigło jak dołożę nie przekroczę 6000zł
Problem jest w tym ze zadna z tych "ofiar" ujawnic się nie chce
Ofiara niedouczonego projektanta ma dom nieizolowany ( zużycie ponad 30kWh/m2 rocznie) .
A jednak grzeje i to jak nawet przy -23 ( niższej temperatury nie było ) - nie ma co słuchać hurtowni, woli sprzedawać stare pompy AC z gruntowym dolnym źródłem. Dlatego ja wszystko sprawdzam.
Pompa ciepła RAS-07PAVP-ND - czy zestaw PV + śmigło da 650kWh w 160 dni będę wiedział po zimie - W każdym razie jest on tak tani, że jeszcze dwa PV czy śmigło jak dołożę nie przekroczę 6000zł

Może poproszę parametry panela i wiatraka? Dopiero lato się zaczyna, trochę poczekamy na efekty.

P.S. Często widzę jednostki centralne klimatyzacji o wiele większe( głównie mocą) niż ten Twój split, dlatego moje zdziwienie niską mocą.

Może poproszę parametry panela i wiatraka? Dopiero lato się zaczyna, trochę poczekamy na efekty.

P.S. Często widzę jednostki centralne klimatyzacji o wiele większe( głównie mocą) niż ten Twój split, dlatego moje zdziwienie niską mocą.

Przyznaję, że przy zużyciu na izolowany dom 100m2 650kWh przez 160 dni sezonu grzewczego, (bo dała w/w pompa trochę ponad 2500kWh ) wszelkie OZE jest nieekonomiczne to przecież 2 zł dziennie, ale cel jest ZERO na ogrzewania czyli dom pasywny. Uzyskanie tego dodatkowego 1800kWh ( 2500kWh - 650 ) bezpośrednio z OZE byłoby znacznie droższe niż 3000 zł - cena pompy.

Wewnątrz domu będzie tania i świetnie działająca instalacja podczerwonego ogrzewania podłogowego - płaszczowego. Pozwala to ta transmisje nadmiaru ciepła i na chłodzenie - oraz prawie nic nie kosztuje.

Może poproszę parametry panela i wiatraka
Po zimie... jak w DTR-ki dawno nie wierzę.
Dr Duda tak? Bez źródła, cytatów itp.? Fajny sobie pean pochwalny kolega sam napisał, nie ma co!
Maila lub telefon do dr Dudy można znaleźć w googlach. Jak ma Pan ochotę się spotkać - z dr Dudą w domu izolowanym od środka - to też mogę zorganizować.
Maila lub telefon do dr Dudy można znaleźć w googlach. Jak ma Pan ochotę się spotkać - z dr Dudą w domu izolowanym od środka - to też mogę zorganizować.

Murowanym ?

Murowanym ?
Może Panu wyjaśnię - wyłącznie murowane domy izoluje się od środka, lub na zewnątrz dookoła ( płyta fundamentowa), domy szkieletowe są zrobione właściwie z izolacji. A materiał izolacyjny przyklejony do mury za fundamentem nie jest izolacją z definicji.

długość i szerokość przegrody są nieograniczone oraz przepływ ciepła odbywa się w kierunku prostopadłym do powierzchni przegrody

i 1) pole temperatury oraz gęstości strumienia ciepła są ustalone w czasie

Ma Pan ochotę na spotkanie z Panem Dudą w domu izolowanym?