nydar 31.05.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Z tych WADOWIC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 13.06.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Mała refleksja i czynnik, który zabiera 30-70% kosztów a o którym trudno mówić. Bo jest w nas.Można zrobić dom na planie prostokąta, szkieletowy, albo niech i murowany + styropian, siatka, klej, farba (bez tynku). Można.Dach dwu lub jednospadowy o niskim kącie, w papie lub PUR Otwory dostosować do promocyjnego standardu (600zł), w dużej części fix (400zł). Można.Drzwi zewnętrzne 300zł z futryną i zamkiem (mam takie we "willi" od 7 lat), wewnętrzne po 100. MożnaInstalacje natynkowo.Lampy na zewnątrz po 7zł (z kratką) wewnątrz coś za 15zł. Gniazdka/właczniki po 3zł, grzejniki jednopłytowe po 70zł (można takie kupić nowe). MożnaGlazura biała do 15zł, panele lub wykładzina (6zł/m2, miałem taką w biurze 8 lat). MożnaPrzy konsekwencji będzie o połowę taniej? Albo i lepiej!Zna ktoś człowieka zachowującego tak konsekwentne podejście?Ja znam. Ale w Ameryce, jest tam takich większość. Imperatyw "nie oszczędzam na wszystkim" jest równie silny jak "być na swoim" i znacznie silniejszy od "mam ciepło i sucho", czy "nie mam długów". A spełnianie marzeń kosztuje. Ma prawo. A jaki % naszych planów to fizyczna potrzeba a jaki marzenia? 30,50,70..?Dlatego obok tańszego materiału, który zostanie zakryty droższym (by cieszyć oczy), propaguję podejście oderwania się od uznanych kanonów oceny - demonstratywny minimalizm nie mieszczący się w obiegowych kryteriach; jeśli marzeniem stanie się być przed mieć a nie ma wyglądać jakby kosztowało więcej niż w rzeczywistości to będzie tanio i bez wstydu. Edytowane 13 Czerwca 2013 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.06.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 350 W pompa ciepła powietrze powietrze - z COP 5.6 doskonale się sprawdziła przez 3 ostatnie lata w ogrzewaniu i chłodzeniu - dała zimą trochę ponad 2500kWh - teraz montuję do niej mały panel PV i niewielką wiatrownię. Powinno wystarczyć - tej zimy średni COP wyszedł blisko 4 . Chcemy budować parterowe domy 100-110 m2 świetnie izolowane ( 10-20kWh/m2 rocznie w cenie 120 000zł stan surowy) Koszt instalacji utrzymującej stałą temperaturę latem i zimą powinien się zmieścić w 15 000zł z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.06.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Koszt instalacji utrzymującej stałą temperaturę latem i zimą powinien się zmieścić w 15 000zł z montażem. Jeżeli taka instalacja wygląda tak jak na zdj. nr 1 to ja dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.06.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Z tych WADOWIC? Nie ma innych Wadowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.06.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Jeżeli taka instalacja wygląda tak jak na zdj. nr 1 to ja dziękuję. Do sprawdzenia, czy taki zestaw ogrzeje i schłodzi dom 100m2 to nie musi być śliczny montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.06.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 [ATTACH=CONFIG]196015[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196016[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196025[/ATTACH] 350 W pompa ciepła powietrze powietrze - z COP 5.6 doskonale się sprawdziła przez 3 ostatnie lata w ogrzewaniu i chłodzeniu - dała zimą trochę ponad 2500kWh - teraz montuję do niej mały panel PV i niewielką wiatrownię. Powinno wystarczyć - tej zimy średni COP wyszedł blisko 4 . Chcemy budować parterowe domy 100-110 m2 świetnie izolowane ( 10-20kWh/m2 rocznie w cenie 120 000zł stan surowy) Koszt instalacji utrzymującej stałą temperaturę latem i zimą powinien się zmieścić w 15 000zł z montażem. PCi 350W z COP 5,6? Jak na wieloletnie doświadczenie, całość wygląda na totalną prowizorkę do "klimatyzowania" budy na bazarze. Wstydziłbym się takie coś pokazać. Gratuluję optymizmu- takie urządzenia, jak wyżej pokazane nie zaspokoją potrzeb domu 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 PCi 350W z COP 5,6? Jak na wieloletnie doświadczenie, całość wygląda na totalną prowizorkę do "klimatyzowania" budy na bazarze. Wstydziłbym się takie coś pokazać. Gratuluję optymizmu- takie urządzenia, jak wyżej pokazane nie zaspokoją potrzeb domu 100m2. Interesuje mnie czy taki zestaw panel PV i wiatrownia r-60cm da 650kWh w 160 dni sezonu grzewczego. Ponieważ testowana pompa ciepła ( szkoda, że Pan nie zna współczesnych technologii tylko te z początku lat 90-tych) dawała przez ostatnie zimy 2500kWh przy COP zimowym 4. 2500kWh to tyle co potrzeba do ogrzania domu izolowanego wielkości 100m2, Co do wstydu... wstyd to nie izolować domu ! http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia Co do gotowych domów - jak ktoś chce to zanim się ludzie nie wprowadzą zawsze można, potem można zadzwonić dowiedzieć się jak wyszło... Np Pan dr Duda chciał... to z innego miejsca post do jednego z takich co zwalczają izolację. Szanowny Panie Nie śledzę na bieżąco forów internetowych bo nie bardzo mam czas. Zajmuję się budownictwem autonomicznym i z racji tego analizuję wszystkie elementy budynku mające wpływ na jego zapotrzebowanie na energię. Opracowany przez mój zespół projekt ADD jest ocieplany z zewnątrz. Jednak rozwiązanie takie, jak to wynika z Pańskich publikacji, jest kontrowersyjne przy oporach przegrody Rt≥10m2K/W, ze względu na gwałtowne zmiany λ zawilgoconych materiałów izolacyjnych. Przeanalizowałem dostępnymi mi programami moją ścianę. Jest ona na granicy wystąpienia punktu rosy w styropianie. To zjawisko jest prawdopodobnie przyczyną, dla której zachodnie koncerny produkujące materiały izolacyjne, na stronach w językach starej europy, zalecają ocieplenie od wewnątrz. Inaczej jest na stronach polskojęzycznych ale proszę pamiętać, że jesteśmy dla nich kolonialnym rynkiem zbytu, na którym upycha się wychodzące z mody paciorki. Miałem okazję poznać poglądy Pana Tomka i wydaje mi się, że są one ciekawą alternatywą w stosunku do moich koncepcji, kto wie czy dla budynków nisko a nie zero energetycznych nie tańszą. Budynek o znikomej pojemności cieplnej i lokalnych źródłach ciepła o niskiej bezwładności w pomieszczeniach, wydaje się być ok. Oczywiście należało by sprawdzić jego działanie na jakimś dynamicznym modelu obliczeniowym. Istotnie miałem przyjemność zapoznać się z dwoma obiektami wykonanymi wg recept Pana Tomasza w tym z rzeczywistym zapotrzebowaniem na ciepło i wyniki są zaskakująco interesujące. Patrząc na staż Pana Tomka w branży i jego aktywność na forach sądzę, że z łatwością znajdzie Pan "ofiary" jego doradztwa i tym samym empiryczne potwierdzenie Pańskiej oryginalniej tezy o nieprzydatności ocieplenia od wewnątrz. Ja w swojej praktyce nie stosowałem tej metody ale nie jestem pewien czy słusznie pozdrawiam Ludomir Duda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.06.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Może symbol/model tego urządzenia? Szczegóły znajdziesz tutaj : http://www.forumbudowlane.pl/vt/32678/160/http-www.sloneczny.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.06.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Szkoda ze nie podano dla jakiej lokalizacji ma byc te 3100 srednio, w opisie przyjęto dla turbiny wiatrowej sredni uzysk ok 2100 kWh co stanowi ponad 60 % całości. Srednia predkośc wiatru na terenie kraju jest bardzo rózna dla poszczególnych rejonów, to samo dotyczy nasłoncznienia, dla skrajnych warunków ten zakładany uzysk moze byc duzo nizszy i konieczne są kolejne nakłady, nie mówiąc o tym ze nie kazdy chce miec taki wiatraczek na swoim dachu Ostatnio stawia się setki taki zestawów do zasilania oświetlenia. Ciekawe, czy ktoś pokusił się na opomiarowanie przynajmniej kilku z nich ? http://www.dziwnow.net/wp-content/uploads/2013/06/solary-382x255.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 [quote=Tomasz Brzęczkowski;6015919 Patrząc na staż Pana Tomka w branży i jego aktywność na forach sądzę, że z łatwością znajdzie Pan "ofiary" jego doradztwa i tym samym empiryczne potwierdzenie Pańskiej oryginalniej tezy o nieprzydatności ocieplenia od wewnątrz. Ja w swojej praktyce nie stosowałem tej metody ale nie jestem pewien czy słuszniepozdrawiamLudomir Duda Problem jest w tym ze zadna z tych "ofiar" ujawnic się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Pompa ciepła RAS-07PAVP-ND - czy zestaw PV + śmigło da 650kWh w 160 dni będę wiedział po zimie - W każdym razie jest on tak tani, że jeszcze dwa PV czy śmigło jak dołożę nie przekroczę 6000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Problem jest w tym ze zadna z tych "ofiar" ujawnic się nie chce Ofiara niedouczonego projektanta ma dom nieizolowany ( zużycie ponad 30kWh/m2 rocznie) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 A jednak grzeje i to jak nawet przy -23 ( niższej temperatury nie było ) - nie ma co słuchać hurtowni, woli sprzedawać stare pompy AC z gruntowym dolnym źródłem. Dlatego ja wszystko sprawdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.06.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Pompa ciepła RAS-07PAVP-ND - czy zestaw PV + śmigło da 650kWh w 160 dni będę wiedział po zimie - W każdym razie jest on tak tani, że jeszcze dwa PV czy śmigło jak dołożę nie przekroczę 6000zł Może poproszę parametry panela i wiatraka? Dopiero lato się zaczyna, trochę poczekamy na efekty. P.S. Często widzę jednostki centralne klimatyzacji o wiele większe( głównie mocą) niż ten Twój split, dlatego moje zdziwienie niską mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Może poproszę parametry panela i wiatraka? Dopiero lato się zaczyna, trochę poczekamy na efekty. P.S. Często widzę jednostki centralne klimatyzacji o wiele większe( głównie mocą) niż ten Twój split, dlatego moje zdziwienie niską mocą. Przyznaję, że przy zużyciu na izolowany dom 100m2 650kWh przez 160 dni sezonu grzewczego, (bo dała w/w pompa trochę ponad 2500kWh ) wszelkie OZE jest nieekonomiczne to przecież 2 zł dziennie, ale cel jest ZERO na ogrzewania czyli dom pasywny. Uzyskanie tego dodatkowego 1800kWh ( 2500kWh - 650 ) bezpośrednio z OZE byłoby znacznie droższe niż 3000 zł - cena pompy. Wewnątrz domu będzie tania i świetnie działająca instalacja podczerwonego ogrzewania podłogowego - płaszczowego. Pozwala to ta transmisje nadmiaru ciepła i na chłodzenie - oraz prawie nic nie kosztuje. Może poproszę parametry panela i wiatraka Po zimie... jak w DTR-ki dawno nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Dr Duda tak? Bez źródła, cytatów itp.? Fajny sobie pean pochwalny kolega sam napisał, nie ma co! Maila lub telefon do dr Dudy można znaleźć w googlach. Jak ma Pan ochotę się spotkać - z dr Dudą w domu izolowanym od środka - to też mogę zorganizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Maila lub telefon do dr Dudy można znaleźć w googlach. Jak ma Pan ochotę się spotkać - z dr Dudą w domu izolowanym od środka - to też mogę zorganizować. Murowanym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 http://czarnyiczerwony.info/Sojec przeczytajcie ten list Ciekawe gdzie moderator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Murowanym ? Może Panu wyjaśnię - wyłącznie murowane domy izoluje się od środka, lub na zewnątrz dookoła ( płyta fundamentowa), domy szkieletowe są zrobione właściwie z izolacji. A materiał izolacyjny przyklejony do mury za fundamentem nie jest izolacją z definicji. długość i szerokość przegrody są nieograniczone oraz przepływ ciepła odbywa się w kierunku prostopadłym do powierzchni przegrody i 1) pole temperatury oraz gęstości strumienia ciepła są ustalone w czasie Ma Pan ochotę na spotkanie z Panem Dudą w domu izolowanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts