Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zbudować tanio i dobrze? Lista oszczędności

Recommended Posts

Nic takiego nie napisałem - napisałem tylko, że Twoja "licznikowa" metoda sprawdzania zużycia energii do ogrzewania nie przejdzie, bo jest zbyt prosta do obejścia, a w końcu chodzi tu o wydawanie publicznych pieniędzy. Ideę domów pasywnych grzebią tacy dyletanci jak Ty, którzy nie potrafią policzyć ile ciepła przejdzie przez ściankę stalową z 1mm blachy, a chcą wypowiadają się na temat domów pasywnych.

Co do montażu okien, to całej tej dyskusji i udowadniania nie byłoby, gdybyś nie twierdził, że przez stalowe kotwy mocujące okna w warstwie ocieplenia ucieka prawie całe ciepło z domu.

Skąd wiesz jak te belki stropowe są użyte? Stropy z takimi belkami bardzo dobrze sprawdzają się do rozprowadzenia instalacji :

Jeszcze dużo musisz się nauczyć, zanim uda Ci się wybudować dom pasywny, czy nawet taki, który dostanie dofinansowanie z NFOŚiGW.

Witam. Widać z Twoich wypowiedzi, że wszyscy, którzy starają się o wybudowanie domu pasywnego, mają na uwadze tylko wyciągnięcie pieniędzy, a budowę własnego domu na lata, wykonać za grosze. To jest myślenie państwowe, które ma nas za złodziei i krętaczy. Dzisiaj elektroniczny licznik poboru prądu wskaże w sposób jednoznaczny zużycie energii w każdym dowolnym dniu, który można porównać z wykresem temperatur okresu zimowego. Jest prosto to i wynik będzie rzeczywisty. Jak ścianka stalowa 1mm, leży w warstwie ocieplenia o tej samej temperaturze płasko, to nie przenosi ciepła. Jak ją postawisz na sztorc, że jednym końcem sięga wysokiej temperatury (sufit) a drugim niskiej (podłoga nieocieplonego poddasza) to staje się mostkiem termicznym !!!! Na tym stropie doliczyłem się 800 mostków termicznych. Jeżeli jeden przeniesie ciepło 0,5 W to w tej ilości wychodzi moc 2000 kWh w sezonie zimowym. To jest przykład przerostu formy nad treścią. Jak jest łatwiej rozprowadzić media, to potem jest trudniej zejść z roczną stratą ciepła poniżej 30 kWh/m2. Takie rozwiązanie nie nadaje się do domów pasywnych i energooszczędnych. Ten sam strop można zrobić bez użycia stali. Musisz to zrozumieć. To samo dotyczy okien, ale tam nie ma możliwości aby stal była umiejscowiona płasko w tej samej temperaturze, bo kotwy okienne stoją na sztorc i łączą mocno ocieplony mur z zimną ramą okienną. To też musisz zrozumieć, aby dyskutować świadomie o stratach i przewodzeniu ciepła.

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sunrise121 tobie już podziękujemy za te wykłady.

Twoje hipotezy zachowaj dla siebie.

To też musisz zrozumieć, aby dyskutować świadomie o stratach i przewodzeniu ciepła
napisałeś o sobie !!! i tylko o sobie .

czekam ścianka 1mm stali ... nic więcej

ot taka wiata ... z taką ścianą ... szybko U takie przegrody wyliczone tu ... proste jak drut ...

ale widać że nie dla ciebie .? czy się mylę ?

Witam. Widać z Twoich wypowiedzi, że wszyscy, którzy starają się o wybudowanie domu pasywnego, mają na uwadze tylko wyciągnięcie pieniędzy, a budowę własnego domu na lata, wykonać za grosze. To jest myślenie państwowe, które ma nas za złodziei i krętaczy. Dzisiaj elektroniczny licznik poboru prądu wskaże w sposób jednoznaczny zużycie energii w każdym dowolnym dniu, który można porównać z wykresem temperatur okresu zimowego. Jest prosto to i wynik będzie rzeczywisty.
No proszę. Znalazł się obrońca uciśnionych przez Państwo :). Wiesz, mam zainstalowany 5 lat temu licznik elektroniczny. Chętnie dowiem się jakie miałem zużycie energii elektrycznej np. w dniu np. 15 sierpnia br. Jesteś w stanie to z niego wyciągnąć ?

Jak ścianka stalowa 1mm, leży w warstwie ocieplenia o tej samej temperaturze płasko, to nie przenosi ciepła. Jak ją postawisz na sztorc, że jednym końcem sięga wysokiej temperatury (sufit) a drugim niskiej (podłoga nieocieplonego poddasza) to staje się mostkiem termicznym !!!!
Cały czas chodzi o pionową ściankę stalową z blachy o grubości 1mm oddzielającą dwa pomieszczenia o różnej temperaturze. Ile W/(m2*K) przez tą ściankę przechodzi ? Jeśli nie potrafisz podać tak prostego wyniku, to nie uda Ci się postawić domu pasywnego.

Na tym stropie doliczyłem się 800 mostków termicznych. Jeżeli jeden przeniesie ciepło 0,5 W to w tej ilości wychodzi moc 2000 kWh w sezonie zimowym. To jest przykład przerostu formy nad treścią. Jak jest łatwiej rozprowadzić media, to potem jest trudniej zejść z roczną stratą ciepła poniżej 30 kWh/m2. Takie rozwiązanie nie nadaje się do domów pasywnych i energooszczędnych. Ten sam strop można zrobić bez użycia stali. Musisz to zrozumieć. To samo dotyczy okien, ale tam nie ma możliwości aby stal była umiejscowiona płasko w tej samej temperaturze, bo kotwy okienne stoją na sztorc i łączą mocno ocieplony mur z zimną ramą okienną. To też musisz zrozumieć, aby dyskutować świadomie o stratach i przewodzeniu ciepła.
Gdzie wyczytałeś, że to są mostki termiczne? Dlaczego zakładasz, że ten strop oddziela przestrzenie o różnej temperaturze?

Zdobądź potrzebną wiedzę, a nie udawaj, że ją posiadasz.

Podawałem Ci przykład innego stropu bez elementów metalowych : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6198698&viewfull=1#post6198698

Skomentowałeś to tak :

Witam. To jest kołowanie. Dom "pasywny" a ściany kolankowe i szczytowe nieocieplone. "Strop" pracochłonny wzięty z kosmosu z ociepleniem 60 cm. Przykład pasywności budowlanej dzięki PC. O czym tu rozmawiać. Wstyd upubliczniać takie zdjęcia budowlane, ale to jest modne i na czasie, bo może ktoś w to wdepnie.
Oczywiście domyślam się do czego zmierzasz. Niedługo ogłosisz - mam super rozwiązanie stropu bez mostków termicznych. Jest tylko jeden problem - opatentowałem to rozwiązanie, ale nie mam pieniędzy, aby wdrożyć strop do produkcji :(. Jak ktoś za mnie wyłoży kasę,to może mu coś skapnie ;).

Cały czas chodzi o pionową ściankę stalową z blachy o grubości 1mm oddzielającą dwa pomieszczenia o różnej temperaturze. Ile W/(m2*K) przez tą ściankę przechodzi ? Jeśli nie potrafisz podać tak prostego wyniku, to nie uda Ci się postawić domu pasywnego.

Gdzie wyczytałeś, że to są mostki termiczne? Dlaczego zakładasz, że ten strop oddziela przestrzenie o różnej temperaturze?

Zdobądź potrzebną wiedzę, a nie udawaj, że ją posiadasz.

Witam. Zadajesz pytanie bez podania danych wyjściowych i chcesz jeszcze dobrej odpowiedzi. Jaka jest powierzchnia przechodzenia tego ciepła? Jaka jest różnica temperatur między tymi pomieszczeniami? Jaki jest czas przechodzenia tego ciepła? Podaj te dane to Ci odpowiem prosto i logicznie. Strop oddziela dwie przestrzenie, więc przyjąłem najgorsze warunki do obliczeń. Stalowe łączniki ustawione między różnymi temperaturami zawsze są mostkami termicznymi. Nie szukaj dziury w całym. Ten strop nie nadaje się do domów pasywnych i energooszczędnych. Drugi strop, który pokazujesz, jest lepszy,bo cały drewniany, ale tak pracochłonny że nieopłacalny w wykonaniu. Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak powinien wyglądać prosty strop ciepły, to wypożycz sobie książkę budowlaną z 19 wieku i prześledź rysunki. Dzisiaj z prostej sprawy robi się pracę doktorską, zgarnia kasę wmawiając innym, że jest to wyjście najlepsze. A prawda jest naga: stal przewodzi 260x więcej ciepła niż drewno więc trzeba jej używać z głową.

Witam. Zadajesz pytanie bez podania danych wyjściowych i chcesz jeszcze dobrej odpowiedzi. Jaka jest powierzchnia przechodzenia tego ciepła? Jaka jest różnica temperatur między tymi pomieszczeniami? Jaki jest czas przechodzenia tego ciepła? Podaj te dane to Ci odpowiem prosto i logicznie. Strop oddziela dwie przestrzenie, więc przyjąłem najgorsze warunki do obliczeń. Stalowe łączniki ustawione między różnymi temperaturami zawsze są mostkami termicznymi. Nie szukaj dziury w całym. Ten strop nie nadaje się do domów pasywnych i energooszczędnych. Drugi strop, który pokazujesz, jest lepszy,bo cały drewniany, ale tak pracochłonny że nieopłacalny w wykonaniu. Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak powinien wyglądać prosty strop ciepły, to wypożycz sobie książkę budowlaną z 19 wieku i prześledź rysunki. Dzisiaj z prostej sprawy robi się pracę doktorską, zgarnia kasę wmawiając innym, że jest to wyjście najlepsze. A prawda jest naga: stal przewodzi 260x więcej ciepła niż drewno więc trzeba jej używać z głową.
A teraz czekam na to rewelacyjne rozwiązanie, a la sunrise :).

Jaka jest powierzchnia przechodzenia tego ciepła?
masz podać U przegrody zbudowanej z 1mm blachy !

przegrody pionowej zwanej ścianą, i podać wartość U jak byś nie wiedział.

Jak widać przekracza to twoje możliwości :lol2: a chcesz pouczać.

A prawda jest naga: stal przewodzi 260x więcej ciepła niż drewno więc trzeba jej używać z głową
blask twej wiedzy

nas oślepia ... dla tego tego jeszcze nie wiemy o dzięki ci.

A krynica wody rdzeniowej zalewa nas niczym niagara.

• 2 weeks później...

Witam i podpisuję sie pod tymi mądrymi słowami.Nie czytalam ich wcześniej,bo jestem tu nowa,ale szukając projektu kierowałam się dokładnie tymi zasadami i wybralam Z14 GPp,z tym że na garażu powstał taras,a schody spakowane w oddzielonej klatce schodowej po to,że nam teraz na starość dwa piętra nie będą potrzebne,to może syn lub wnuk zechce górę zająć i mieć wejście z sieni i swój taras,a my pod ręką młodych,którzy czasem zajrzą.

Mowiąc powstał,mam na mysli adaptację projektu,bo tak szybko,to nasz domek nie powstanie,gdyż ciągnąć chcemy met.gospodarczą,a przy tym nie znamy się nic na budowaniu,poza tym mnie tam praktycznie nie bedzie,bo ktoś musi na to zarabiać,ale mąż coś tam po pracy potrafi.

Nie wiem,czy szukać firmy,czy lepiej murarza,ktory sukcesywnie będzie podciągał w rytmie dozowania śr.pieniężnych?

Myślę też,co i ile czego by kupić pod koniec roku,by tego wat-u odliczyć?Mam nadzieję,że zdążą z wyd.pozwolenia do końca roku:yes:

Gratuluję,że tak Państwu szybko poszło i piękny domek powstał prawie do konca.Gdyby tak ktoś mógł coś podpowiedzieć z budujących wg mojego Z14,byloby super,bo nawet nie wiem ile czego trzeba.

Pozdrawiam i nie wiem nawet czego się życzy budującym,tak jak żeglarzom -dobrych wiatrów lub wody pod kilem(?)-myslę,że uczciwych,sumiennych i pracowitych wykonawców oraz rozmnażania się kasy w portfelu

Witam i podpisuję sie pod tymi mądrymi słowami.Nie czytalam ich wcześniej,bo jestem tu nowa,ale szukając projektu kierowałam się dokładnie tymi zasadami i wybralam Z14 GPp,z tym że na garażu powstał taras,a schody spakowane w oddzielonej klatce schodowej po to,że nam teraz na starość dwa piętra nie będą potrzebne,to może syn lub wnuk zechce górę zająć i mieć wejście z sieni i swój taras,a my pod ręką młodych,którzy czasem zajrzą.

Mowiąc powstał,mam na mysli adaptację projektu,bo tak szybko,to nasz domek nie powstanie,gdyż ciągnąć chcemy met.gospodarczą,a przy tym nie znamy się nic na budowaniu,poza tym mnie tam praktycznie nie bedzie,bo ktoś musi na to zarabiać,ale mąż coś tam po pracy potrafi.

Nie wiem,czy szukać firmy,czy lepiej murarza,ktory sukcesywnie będzie podciągał w rytmie dozowania śr.pieniężnych?

Myślę też,co i ile czego by kupić pod koniec roku,by tego wat-u odliczyć?Mam nadzieję,że zdążą z wyd.pozwolenia do końca roku:yes:

Gratuluję,że tak Państwu szybko poszło i piękny domek powstał prawie do konca.Gdyby tak ktoś mógł coś podpowiedzieć z budujących wg mojego Z14,byloby super,bo nawet nie wiem ile czego trzeba.

Pozdrawiam i nie wiem nawet czego się życzy budującym,tak jak żeglarzom -dobrych wiatrów lub wody pod kilem(?)-myslę,że uczciwych,sumiennych i pracowitych wykonawców oraz rozmnażania się kasy w portfelu.

• 3 weeks później...
Dużo tu mądrych słów padło, ale nie wiem czy wybrzmiało to, co sprawdziło się u mnie. Ważne jest przy zaoszczędzeniu, żeby znaleźć dobrą, solidną hurtownię z materiałami do budowy, a nie wciskać kasy marketom i innym takim.

To jedno, a drugie to wykonawstwo - moim zdaniem warto podjąć trud i wybudować tyle ile się da samemu (z pomocą rodziny, znajomych i oczywiście pod kontrolą doświadczonego kierownika budowy!). Najlepiej wybrać sobie "wygodną" technologię, w której robota idzie łatwo i nie wymaga dużego doświadczenia (ot choćby murowany na zwykłą zaprawę z betoniarki porotherm). Wychodzę z założenia, że budowa już sama w sobie jest na tyle nieprzewidywalna, że nie ma co po co sobie dokładać roboty poprzez jakieś eksperymentalne technologie, które koniec końców i tak nie przyniosą jakichś mega oszczędności w gotowym domu. Poza tym jest jeszcze kwestia satysfakcji z wykonanej pracy :) Dlatego warto moim zdaniem poświęcić tyle czasu ile tylko mamy, żeby "robić" na własnej budowie!

oszczędzanie przede wszystkim na ekipach- budować ile się da samemu, to poświęcenie czasu ale oszczędność pieniędzy. polowanie na materiały po promocjach, przecenie, w sklepach też internetowych- czasami różnica wynosi nawet 20,30%

Już widzę pierwszą zimową promocję na okna w swojej okolicy- rabat do 45% ;) Jeśli ktoś chce zaoszczędzić na oknach, pokryciu dachowym, to właśnie teraz jest taka możliwość.

No ale pokrycie dachowe trzeba kupić i założyć... Już słyszałem o takich optymistach co to nie wierzyli, że ktoś może podprowadzić z budowy palety z dachówkami :p

Udało mi się kilka miesięcy temu kupić praktycznie za połowę ceny kostkę brukową. Stała ona na ogrodzonej działce na paletach. Dodam, że wokół są domy, z których okien widać moją działkę jak na dłoni. Nawet nie wiem kiedy ukradli mi kostkę, ale nie zrobili tego byle jak. Kostka na palecie była ułożona na ok. 2 m w górę. Złodzieje wyciągnęli kostkę ze środka i ułożyli ładnie zewnętrzną warstwę. Cały czas paleta wyglądała jak nietknięta, a kostki w środku nie było. Prawdopodobnie przez kilka tygodni nie zauważyłem, że ktoś zwinął mi kostkę. Wszystko się wydało jak kolega się oparł o to i wpadł do środka. Z jednej wiec strony zaoszczędziłem, a z drugiej straciłem.

• 2 weeks później...
Udało mi się kilka miesięcy temu kupić praktycznie za połowę ceny kostkę brukową. Stała ona na ogrodzonej działce na paletach. Dodam, że wokół są domy, z których okien widać moją działkę jak na dłoni. Nawet nie wiem kiedy ukradli mi kostkę, ale nie zrobili tego byle jak. Kostka na palecie była ułożona na ok. 2 m w górę. Złodzieje wyciągnęli kostkę ze środka i ułożyli ładnie zewnętrzną warstwę. Cały czas paleta wyglądała jak nietknięta, a kostki w środku nie było. Prawdopodobnie przez kilka tygodni nie zauważyłem, że ktoś zwinął mi kostkę. Wszystko się wydało jak kolega się oparł o to i wpadł do środka. Z jednej wiec strony zaoszczędziłem, a z drugiej straciłem.

oby im się pokruszyła w drobny mak podczas jej układania.....