Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zbudować tanio i dobrze? Lista oszczędności

Recommended Posts

Nie osiągnąłem takich oszczędności, jak co poniektórzy, ale buduję oszczędnie i porządnie. Moim zdaniem ważne jest przygotowanie się merytoryczne do każdego kolejnego kroku. Jeśli podejmujemy decyzje, róbmy to świadomie, a nie za podszeptem "fachofców" lub sprzedawców. Łatwiej wtedy zrezygnować z czegoś, co wydawało się nieodzowne, a jest po prostu nieproporcjonalnie drogie lub amortyzuje się zbyt długo.

A poza tym:

prosty projekt na miarę

negocjacje

ekipy z polecenia

osobisty nadzór..

• Odpowiedzi 780
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Według mnie oszczędności należy rozpocząć od początku:

Projekt:

Czy warto kupić typowy, poddać adaptacji aby okazało się, że i tak jest coś nie tak, tyle, że jest za późno? Może warto poświęcić nawet kilka lat aby dokładnie ocenić nasze potrzeby i wykonać dobry projekt indywidualny.

Działka:

Czy warto kupić dużą czy małą (koszt zagospodarowania, ogrodzenia, itp), czy w mieście blisko pracy czy zdala od miasta czy miejsca pracy ale za to tańszą (czy dużo tańszą) - co z kosztami dojazdów do pracy, szkoły, sklepów, opieki zdrowotnej, itp. Czy potrzebny nam będzie jeden samochód, a może 2? Czy wystarczy tanie auto rodzinne czy może terenowe najlepiej z napędem na 4 koła. To duży wydatek.

Wykonanie domu:

Jak wyżej Szanowni Państwo wskazali, jest wiele miejsc gdzie można zaoszczedzić pieniądze. Chociażby budowanie własnoręcznie. Ja dodam od siebie zainwestowanie w wentylację mechaniczną zamiast grawitacyjnej. O zaletach i oszczędnościach wiele można poczytać również na tym forum.

Edytowane przez bluenet

Działka:

Czy warto kupić dużą czy małą (koszt zagospodarowania, ogrodzenia, itp), czy w mieście blisko pracy czy zdala od miasta czy miejsca pracy ale za to tańszą (czy dużo tańszą)

Dobry punkt. W dużych aglomeracjach działka może kosztować tyle co wybudowanie domu. Decyzja o oddaleniu się od miasta może wygenerować kilku dziesięciotysięczne oszczędności. To samo w przypadku zmniejszenia działki. Mimo kryzysu niektórzy w Krakowie nadal krzyczą po 50 000 za ar :jawdrop:

Co nie zmienia faktu, że przegrodą nie będzie już 200cm muru, ani 15 cm styropianu, ani nawet 8cm poliuretanu, ale np. 3 cm taniego tworzywa o tej samej izolacyjności, niższej cenie, zadowalającej twardości i sprężystości, pozwalającej na stosowanie ugiętych form nie wymagających stelaża.

To ciekawe, jak wiele lat musiało minąć, by człowiek odkrył, że namiot nie musi być trójkątny i może rozkładać się sam - chyba jednak ograniczały go przyzwyczajenia

Tak tylko w pewnym monecie dojdziemy do takiej wartości U że nie będzie sensu schodzić niżej bo większe straty będą np. w momencie otwarcia drzwi. Oczywiście zawsze postęp będzie szedł w kierunku jak wyprodukować coś taniej nie koniecznie lepiej.

Jako, że temat brzmi "tanio i dobrze" to kilka słów o tym jak to u mnie jest.

.... tania instalacja CO itd.)....

.

Jak się robi tanią instalację CO, chętnie się dowiem, bo w tym roku myślę robić?

Tu na forum to się trafiają tacy fachowcy od oszczędzania. Ale jak zapytasz o coś to blachówka nie bo to imitacja, okna minimum U=0.6 i obowiązkowo ciepły montaż, WM z reku obowiązkowo bo inaczej nie da się żyć, na ściany i podłogi 20cm styro, i tak do każdej rzeczy dokładając tysiąc czy 2 robi się na koniec niezła sumka.

nie polecam tanich obiadów, na mieście w ogóle przygotowywanie posiłków dla gości często wiąże się z przedziwnymi rytuałami. Kiedyś pomagałem przy obieraniu ziemniaków, na koniec obierania do wielkiej wanny z wodą i ziemniakami (było ich tam sporo, liczone w setkach kg) panowie oddawali mocz, tak dla smaku. Obrzydliwe, od tej pory zastanawiam się nim kupię jedzenie na mieście.

NIestety to nie tyczy się tylko obiadów na mieście, ale każdej przetworzonej żywności. Sól drogowa zamiast spożywczej, konina zamiast wołowiny i setki innych przykładów.

Edytowane przez fenix2

T

Jak się robi tanią instalację CO, chętnie się dowiem, bo w tym roku myślę robić?

.

Najważniejsze! Przed jakąkolwiek rozmową ze "znawcą" przypomnieć sobie I zasadę termodynamiki (zachowania energii).

Nie ma bardzie lub mniej sprawnych grzejników, są tylko różne moce (pobierana = oddawana) - wybierać najtańsze.

Sprawność piecy istnieje (różnice oddawane są kotłowni lub kominem) przy czym ceny sprzętu różnią się kilkaset % a sprawności do 10% (wybierać tanie).

Objętość wody nie wpływa na zużycie energii!

Rury w ścianach nie "gubią" ciepła bo budenek jest izolowany. Nie można unicestwić energii, można ją tylko przekazać.

W mojej ocenie optymalne rozwiązanie to stereo - gaz+piec na drewno w jednej instalacji. Piec gazowy pilnuje temp. dzięki sterownikom a do drzewnego wrzucamy kiedy nam się chce, obniżając cenę nośnika. Oszczędności są, ale to z 1-2 tys zł/rok więc trzeba pomyśleć, czy się chce przy tym polatać. W każdym razie kominek bym odpuścił, a jak chodzi o fun, to tylko otwarty.

Z alternatyw warto rozważyć tanią klimę split. Taka, co grzeje działa na zasadzie pompy ciepła, czyli 1/3 kosztu prądu a jednostka to 800zł za 2,5kW ogrzewania.

Edytowane przez MaciekTyr.

Maćku- tania klima też wymaga fachowego podłączenia i napełnienia odpowiednim czynnikiem. Tego nie sprzedają raczej w butelkach w markecie. To podłączenie też kosztuje i na pewno nie 100-200zł. A klima split za 800 z funkcją grzania? przyznam nie widziałem, nawet marketówki są droższe.

Najważniejsze! Przed jakąkolwiek rozmową ze "znawcą" przypomnieć sobie I zasadę termodynamiki (zachowania energii).

Nie ma bardzie lub mniej sprawnych grzejników, są tylko różne moce (pobierana = oddawana) - wybierać najtańsze.

Sprawność piecy istnieje (różnice oddawane są kotłowni lub kominem) przy czym ceny sprzętu różnią się kilkaset % a sprawności do 10% (wybierać tanie).

Objętość wody nie wpływa na zużycie energii!

Rury w ścianach nie "gubią" ciepła bo budenek jest izolowany. Nie można unicestwić energii, można ją tylko przekazać.

W mojej ocenie optymalne rozwiązanie to stereo - gaz+piec na drewno w jednej instalacji. Piec gazowy pilnuje temp. dzięki sterownikom a do drzewnego wrzucamy kiedy nam się chce, obniżając cenę nośnika. Oszczędności są, ale to z 1-2 tys zł/rok więc trzeba pomyśleć, czy się chce przy tym polatać. W każdym razie kominek bym odpuścił, a jak chodzi o fun, to tylko otwarty.

Z alternatyw warto rozważyć tanią klimę split. Taka, co grzeje działa na zasadzie pompy ciepła, czyli 1/3 kosztu prądu a jednostka to 800zł za 2,5kW ogrzewania.

Nie tędy droga.

Gaz-projekt, przyłącze, kocioł, instalacja

Kocioł na drewno-kocioł, instalacja, podgrzewacz, komin

Do tego klima

Nie lepiej od razu wstawić PC? Wszystko to razem wyjdzie w podobnej cenie.

Jako, że temat brzmi "tanio i dobrze" to kilka słów o tym jak to u mnie jest.

SSZ (okna, dach, ocieplenie ścian, projekt, uzgodnienia, ) to 105kPLN a ze względu na zakup praktycznie już wszystkich materiałów do końca i uzgodnienia cen za pozostałe usługi, planuję wprowadzić się po wydaniu 265kPLN (z zabudowanymi meblami, kuchnią, łazienką itp.); 140m2 całkowicie użytkowej powierzchni. Są to koszty samego budynku bez działki, uzbrojenia, ogrodzenia, ogrodu, podwórka itp.

105k z robocizną? bo mam podobny metraż 136m2 tylko piętrowy

Maćku- tania klima też wymaga fachowego podłączenia i napełnienia odpowiednim czynnikiem. Tego nie sprzedają raczej w butelkach w markecie. To podłączenie też kosztuje i na pewno nie 100-200zł. A klima split za 800 z funkcją grzania? przyznam nie widziałem, nawet marketówki są droższe.

w Casto kupiłem 5kW za 700zł :)

Pewnie, że nie tędy bo ani gaz ani pelleciak czy inny piec z dmuchawą nie potrzebują ani typowego komina a tylko "kawałek rury" ani żadnego dodatkowego kotła:)

To jednak szczegół bo przy obecnych normach, nie mówiąc o tych, które są wymagane na eko dopłaty oraz nadchodzących europejskich, koszt ogrzewania to będzie tylko drobny dodatek do CWU. Tak więc przy obecnych kosztach gruntowych PC jest to nieopłacalne. Jeśli już PC to tylko ten tani klimatyzator w okresach przejściowych lub ew. PC do CWU z tym, że rynek odzysku energii z CWU rośnie to i pewnie PC w obecnych kosztach wkrótce będzie bez sensu.

Powiedz to tym w Suwałkach cwaniaku z Wrocławia :p

Liwko, to proste, weź dowolny OZC i dla tego samego budynku zmień średnie temp. zewn. a potem zwiększ ocieplenie wybranych przegród tak aby mieć takie same zużycie.

Ale w pewnym momencie dokładanie kolejnych centymetrów ocieplenia i tak już nic nie daje! Ważniejsze będą okna, drzwi, sprawniejsza wentylacja itp. Jak jesteś taki cwany to przenieś dom pasywny z zachodnich Niemiec w okolice Suwałk i dołóż tylko styropianu. Efekt będzie żałosny :yes: