Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oklejenie krawędzi płyt

lukas_b

Recommended Posts

Witam

Nie znalazłem podobnego tematu więc tu napiszę, jeśli już o tym było proszę o linka ;)

Robię szafkę kuchenną. Płyty 22 mm, okleina 22 mm bez kleju no i sprzedawca polecił mi do tego klej PATTEX CONTACT Kraftkleber

Gel Compact. W Polsce jego odpowiednikiem jest chyba ten klej http://www.pattex.pl/content/view/294/342/

Klej jest w żelu. W procesie klejenia należy posmarować obydwie powierzchnie, poczekać na odparowanie rozpuszczalnika, klej wyschnie i złączyć powierzchnie. Zrobiłem jedną krawędź na próbę i mam kilka pytań.

1. Czym i jak rozprowadzić klej po powierzchniach żeby nie było grudek, przez które okleina jest lekko pofałdowana. Sprzedawca powiedział, że pędzlem ale to nie działa. Klej jest za gęsty i nie ma opcji, żeby go równomiernie rozprowadzić po powierzchniach.

2. Czym usunąć nadmiar kleju? Troszkę uciekło po bokach i nie wiem czy brać się za to jakimś papierem ściernym czy delikatnie wyskubać pensetką lub odciąć nożem.

Dziękuję bardzo z pomoc. To moja pierwsza praca w drewnie, która ma ładnie wyglądać więc proszę o wyrozumiałość.

Witam.

Po pierwsze taśma musi być szersza od płyty oklejanej.

Po drugie po co kombinować sa taśmy z naniesionym klejem tj. tylko żelazko i kawałek papieru ,aby żelazko nie miało bezposredniego styku z taśmą.Nagrzane żelazko przesuwasz powoli po taśmie ,a następnie dociskasz taśmę i kanty po bokach. Po całym prosesie klejenia obcinasz nadmiar taśmy z każdej strony. Po obcięciu bierzesz papier ścierny na jakiś twardy klocek i szlifujesz delikatnie kanty ,aby nie było ostrych krawedzi (najlepiej "przytartym " papierem 150).Proces ten dotyczy taśm krawędziowych tzw. cienkich. Jeśli jest to tasma gruba 1,5mm lub grubsza to tylko okleiniarka.

Pozdrawiam i powodzenia