Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile materiału na fundamenty projekt D155 DANUSIA

kamilek-k1

Recommended Posts

witam wszystkich

Jest to mój pierwszy post ,przejdę może do rzeczy ,w nie dalekiej przyszłości zamierzam systemem gospodarczym wybudować domek http://www.extradom.pl/projekt-domu-d-155-danusia-wai1013 , ten projekt z racji 3 osobowej rodziny bardzo mi odpowiada , rozkład pomieszczeń będzie bez zmian , w związku z tym mam pytanie czy ktoś z Was ,jest mi w stanie na podstawie tego projektu powiedzieć ile będę potrzebował m3 betonu z gruszki , ile kg stali do fundamentu i jaką ilość w przeliczeniu na sztuki potrzeba bloczków fundamentowych, ile cementu, ogólnie interesuje mnie ilość materiału na fundament do tego projektu?? , pytam o to ,ponieważ znajomy gromadził materiał na budowę swojego domu ,ale plany się zmieniły i wszystko ma na sprzedaż , uprzedzam pytanie nie mam jeszcze zakupionego projektu, a nie chciałbym kupić wszystkiego i potem zostać z nadwyżką ,a z drugiej strony chciałbym już po troszku gromadzić materiał na ten domek , może ktoś z was budował lub buduję w podobnym metrażu , za wszystkie podpowiedzi dziękuję.

Najpierw kup projekt, bo tam może być zestawienie materiałów. A jeżeli nie to i tak musisz dać go do architekta do adaptacji, który ci zrobi zestawienie. Ostatecznie majster w czasie budowy wyliczy ci ile i czego potrzeba. Raczej nikt ci na FM nie pomoże, bo do tego potrzebne są dokładne wymiary fundamentów, głębokość ich posadowienie, nośność gruntu itp. Nie kupuj na zapas, szczególnie cementu. Pzdr.

Crazy napisał:
Najpierw kup projekt, bo tam może być zestawienie materiałów. A jeżeli nie to i tak musisz dać go do architekta do adaptacji, który ci zrobi zestawienie. Ostatecznie majster w czasie budowy wyliczy ci ile i czego potrzeba. Raczej nikt ci na FM nie pomoże, bo do tego potrzebne są dokładne wymiary fundamentów, głębokość ich posadowienie, nośność gruntu itp. Nie kupuj na zapas, szczególnie cementu. Pzdr.

dzięki , co do cementu to wiem ,że na zapas się nie kupuję , myślałem tylko o bloczkach fundamentowych i stali to raczej się nie psuję , ale masz rację na dniach zakupię projekt bo faktycznie bez tego nic nie wymyślę ,pozdrawiam