tomasz1970 25.02.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam ,mam dzialke ,nie mam sasiadow ,czy stawiajac ogrodzenie ,musze zostawic słupki geodezyjne ,czy moge na ich miejsce wstawic slupek metalowy do siatki .Przechodzilem obok i nnych pojedynczych dzialek ogrodzenia sa rozne i same slupki z siadka i betonowe ,ale po slupkach geodezyjnych ani sladu ,jak to sie tyczy prawnie ,a jak praktyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.02.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 słupki powinny zostać na zewnątrz, zdaje sęe, ze prawnie zakazane jest naruszanie znaków geodezyjnych, słupków w innych ogrodzeniach nie widziałeś bo są one prawdopodobnie pod poziomem terenu (pomijajac te sytuacje, gdy ktoś w miejsce słupka postawi ogrodzenie a potem buja się wojując z sąsiadem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.02.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam ,mam dzialke ,nie mam sasiadow ,czy stawiajac ogrodzenie ,musze zostawic słupki geodezyjne ,czy moge na ich miejsce wstawic slupek metalowy do siatki .Przechodzilem obok i nnych pojedynczych dzialek ogrodzenia sa rozne i same slupki z siadka i betonowe ,ale po slupkach geodezyjnych ani sladu ,jak to sie tyczy prawnie ,a jak praktyka Słupek geodezyjny .....nienaruszalny "....w art. 277 kodeksu karnego przewidziano karę za usuwanie znaków granicznych, ale przepis ten dotyczy stały znaków, a nie tymczasowych takich jak „paliki geodezyjne”. Znaki graniczne to trwałe betonowe słupki geodezyjne mające zaznaczony znak krzyża w górnej części. " Zgodnie z art. 277 kodeksu karnego kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności, albo pozbawienia wolności do lat 2. Zatem usuwanie stałych znaków granicznych jest już przestępstwem." Musisz zrobić ogrodzenie tak, aby ich nie ruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam ,mam dzialke ,nie mam sasiadow ,czy stawiajac ogrodzenie ,musze zostawic słupki geodezyjne ,czy moge na ich miejsce wstawic slupek metalowy do siatki .Przechodzilem obok i nnych pojedynczych dzialek ogrodzenia sa rozne i same slupki z siadka i betonowe ,ale po slupkach geodezyjnych ani sladu ,jak to sie tyczy prawnie ,a jak praktyka KK-Art. 277. Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 25.02.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 A co jest w przypadku, gdy ktoś chce postawić ogrodzenie wspólnie z sąsiadem w granicy działki ? Też nie można usunąć słupków granicznych ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 A widzisz w tym artykule jakieś wyjątki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 25.02.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Słupek geodezyjny .....nienaruszalny "....w art. 277 kodeksu karnego przewidziano karę za usuwanie znaków granicznych, ale przepis ten dotyczy stały znaków, a nie tymczasowych takich jak „paliki geodezyjne”. Znaki graniczne to trwałe betonowe słupki geodezyjne mające zaznaczony znak krzyża w górnej części. " Zgodnie z art. 277 kodeksu karnego kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności, albo pozbawienia wolności do lat 2. Zatem usuwanie stałych znaków granicznych jest już przestępstwem. Musisz zrobić ogrodzenie tak, aby ich nie ruszyć Witam. U mnie są 2 takie słupki w granicy działki, ale nic to nie wzruszało panów z geodezji, którzy wyznaczyli granicę w odległości ok 1 m od tych słupków. Więc po co to stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz1970 26.02.2013 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Dzieki za odpowiedzi Ok slupki swietosc az do konca swiata.Czyli wszyscy w mojej okolicy powinni siedziec za kratkami .Dlaczego tak sie stalo ze ja mam betonowe slupki ,a moglem miec z palikow geodezyjnych ,chodzi mi o to czy mam wlyw na te oznaczenia .Ile musze odejsc od slupka ,slyszalem cos o 30 cm. To mam pytanie ,posiadam dzialke 1000 m2 ,oplacam ją ,ale jesli postawie plot ,czy oplata nie powinna byc mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.02.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Dzieki za odpowiedzi Ok slupki swietosc az do konca swiata.Czyli wszyscy w mojej okolicy powinni siedziec za kratkami .Dlaczego tak sie stalo ze ja mam betonowe slupki ,a moglem miec z palikow geodezyjnych ,chodzi mi o to czy mam wlyw na te oznaczenia .Ile musze odejsc od slupka ,slyszalem cos o 30 cm. To mam pytanie ,posiadam dzialke 1000 m2 ,oplacam ją ,ale jesli postawie plot ,czy oplata nie powinna byc mniejsza A ja się zapytam jakie ogrodzenie kolega stawia, że te słupki(dwa) koledze przeszkadzają w realizacji? Ogrodzenie nie stawia się przecież idealnie w granicy z każdej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 26.02.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 A ja się zapytam jakie ogrodzenie kolega stawia, że te słupki(dwa) koledze przeszkadzają w realizacji? Ogrodzenie nie stawia się przecież idealnie w granicy z każdej strony? Właśnie, że się stawia. Na przykład w przypadku, gdy stawia się ogrodzenie razem z sąsiadami i oś ogrodzenia przebiega dokładnie w granicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Dzieki za odpowiedzi Ok slupki swietosc az do konca swiata.Czyli wszyscy w mojej okolicy powinni siedziec za kratkami .. a skąd ta pewność, ze wszyscy usunęli słupki? byłeś przy tym, czy przypuszczasz? bo ja się założę że większość z nich jest na sztycha pod ziemią .....Dlaczego tak sie stalo ze ja mam betonowe slupki ,a moglem miec z palikow geodezyjnych ,chodzi mi o to czy mam wlyw na te oznaczenia ... geodetą ja nie jestem, ale wydaje mi się , ze drewniane paliki służą do markowania tymczasowych punktów geodezyjnych a do wyznaczania stałych jak granice działki służą słupki betonowe zakopane, ew. jeśli są pod ziemia nad nimi może być dla orientacji palik, i nie wydaje mi się żebyś mógł mieć wpływ na rodzaj oznaczenia ......Ile musze odejsc od slupka ,slyszalem cos o 30 cm. To mam pytanie ,posiadam dzialke 1000 m2 ,oplacam ją ,ale jesli postawie plot ,czy oplata nie powinna byc mniejsza generalnie ogrodzenie możesz stawiać przy samym słupku, przylegając do niego bezpośrednio, ogrodzenie od strony drogi publicznej zgłaszasz do urzędu przed rozpoczęciem robót wraz z opisem, szkicem, jeśli nie wniosą sprzeciwu wobec tego co chcesz zrobić po jakimś tam czasie (30dni?) możesz działać, a to czy musisz coś odstąpić zależy od miejscowych warunków, albo masz już gdzieś takie na papierze albo w urzędzie się dowiesz, a odn opłat to jak sobie wymyślisz, ze płot postawisz w połowie swojej działki to też chciałbyś płacić połowę podatku? kupiłeś taką działkę i za taką płacisz, logiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.02.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Właśnie, że się stawia. Na przykład w przypadku, gdy stawia się ogrodzenie razem z sąsiadami i oś ogrodzenia przebiega dokładnie w granicy. Pozdrawiam Zrozum, że gdzieś musi być początek, a gdzieś koniec - takich słupków z krzyżykiem nie stawia się w środku działki! Jeśli na słupku jest prosta to jest to tylko orientacyjny przebieg granicy działki i jeśli robi się np podmurówkę to taki słupek elementem podmurówki od dylatowanej od słupka(wygląda to dobrze, i jesteś na prawie) Ogólnie dla kogoś kto chce i musi go przesunąć lepiej, aby sąsiad był przy tym obecny, zrobić dokumentację fotograficzną, spisać oświadczenie itp itd zgodnie z dewizą - "Dzisiaj masz sąsiada, a jutro możesz mieć wroga" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz1970 28.02.2013 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) ogrodzenie ,bedzie ze zwyklych rur i siatki ,jak slupki na sztych pod ziemia ,one sa na rowni z ziemia ,jedynie trawa je zaslania Edytowane 28 Lutego 2013 przez tomasz1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 28.02.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 tomasz ja u siebie zrobiem identyczne ogrodzenie. Działki dookoła mojej są jeszcze niezabudowane ale dla świętego spokoju osie ogrodzenia przesunąłem o 5 cm w głąb mojej działki. Słupki narożnikowe prawie się stykają z geodezyjnymi, które teraz są na zewnątrz ogrodzenia. Sąsiedzi zyskali trochę terenu, a ja mam w razie czego spokojną głowę. Nie chcę walczyć o " trzy palce", a zupy z tego i tak nie nagotuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz1970 02.03.2013 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 chyba tak zrobie,zmniejsze swoja dzialke ,jak by sasiedzi sie budowali to moze bysmy sie dogadali ,ale nie ma nikogo z 3 stron ,a jeszcze pytanie czy od strony ulicy ktora bedzie w przyszlosci narazie tylko jest ulica piaszczysta,tez musze oddac miastu danine w postaci tych paru centymetrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.03.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 kilka postów powyżej już o tym pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 04.03.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 tomasz ja u siebie zrobiem identyczne ogrodzenie. Działki dookoła mojej są jeszcze niezabudowane ale dla świętego spokoju osie ogrodzenia przesunąłem o 5 cm w głąb mojej działki. Słupki narożnikowe prawie się stykają z geodezyjnymi, które teraz są na zewnątrz ogrodzenia. Sąsiedzi zyskali trochę terenu, a ja mam w razie czego spokojną głowę. Nie chcę walczyć o " trzy palce", a zupy z tego i tak nie nagotuję Zgadzam się z Tobą , najlepsze rozwiązanie.Moją sąsiadką jest kuzynka działki wytyczało w sumie 3 geodetów , ostatni sądowy bo ciągle brakowało jej pola . Po wytyczeniu zaproponowałem , że ja postawię płot na swój koszt w miedzy, kobieta stwierdziła , że ona postawi płot obok miedzy i ja mam też tak zrobić a między będą biegać pieski, zryta kobita szarpania przez rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akow 02.09.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 ... Zgodnie z art. 277 kodeksu karnego kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności, albo pozbawienia wolności do lat 2. Zatem usuwanie stałych znaków granicznych jest już przestępstwem." Wg mnie w tym artykule mowa jest o słupkach granicznych a nie punktach geodezyjnych, chodzi zatem o granice Państwa, a nie o granice działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts