Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

słupki geodezyjne pytanie

Recommended Posts

Witam ,mam dzialke ,nie mam sasiadow ,czy stawiajac ogrodzenie ,musze zostawic słupki geodezyjne ,czy moge na ich miejsce wstawic slupek metalowy do siatki .Przechodzilem obok i nnych pojedynczych dzialek ogrodzenia sa rozne i same slupki z siadka i betonowe ,ale po slupkach geodezyjnych ani sladu ,jak to sie tyczy prawnie ,a jak praktyka

słupki powinny zostać na zewnątrz, zdaje sęe, ze prawnie zakazane jest naruszanie znaków geodezyjnych, słupków w innych ogrodzeniach nie widziałeś bo są one prawdopodobnie pod poziomem terenu (pomijajac te sytuacje, gdy ktoś w miejsce słupka postawi ogrodzenie a potem buja się wojując z sąsiadem)

Witam ,mam dzialke ,nie mam sasiadow ,czy stawiajac ogrodzenie ,musze zostawic słupki geodezyjne ,czy moge na ich miejsce wstawic slupek metalowy do siatki .Przechodzilem obok i nnych pojedynczych dzialek ogrodzenia sa rozne i same slupki z siadka i betonowe ,ale po slupkach geodezyjnych ani sladu ,jak to sie tyczy prawnie ,a jak praktyka

Słupek geodezyjny .....nienaruszalny

"....w art. 277 kodeksu karnego przewidziano karę za usuwanie znaków granicznych, ale przepis ten dotyczy stały znaków, a nie tymczasowych takich jak „paliki geodezyjne”. Znaki graniczne to trwałe betonowe słupki geodezyjne mające zaznaczony znak krzyża w górnej części. " Zgodnie z art. 277 kodeksu karnego kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności, albo pozbawienia wolności do lat 2. Zatem usuwanie stałych znaków granicznych jest już przestępstwem."

Musisz zrobić ogrodzenie tak, aby ich nie ruszyć

KK-Art. 277. Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Słupek geodezyjny .....nienaruszalny

"....w art. 277 kodeksu karnego przewidziano karę za usuwanie znaków granicznych, ale przepis ten dotyczy stały znaków, a nie tymczasowych takich jak „paliki geodezyjne”. Znaki graniczne to trwałe betonowe słupki geodezyjne mające zaznaczony znak krzyża w górnej części. " Zgodnie z art. 277 kodeksu karnego kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności, albo pozbawienia wolności do lat 2. Zatem usuwanie stałych znaków granicznych jest już przestępstwem.

Musisz zrobić ogrodzenie tak, aby ich nie ruszyć

Witam. U mnie są 2 takie słupki w granicy działki, ale nic to nie wzruszało panów z geodezji, którzy wyznaczyli granicę w odległości ok 1 m od tych słupków. Więc po co to stoi?

Dzieki za odpowiedzi Ok slupki swietosc az do konca swiata.Czyli wszyscy w mojej okolicy powinni siedziec za kratkami .Dlaczego tak sie stalo ze ja mam betonowe slupki ,a moglem miec z palikow geodezyjnych ,chodzi mi o to czy mam wlyw na te oznaczenia .Ile musze odejsc od slupka ,slyszalem cos o 30 cm. To mam pytanie ,posiadam dzialke 1000 m2 ,oplacam ją ,ale jesli postawie plot ,czy oplata nie powinna byc mniejsza

Dzieki za odpowiedzi Ok slupki swietosc az do konca swiata.Czyli wszyscy w mojej okolicy powinni siedziec za kratkami .Dlaczego tak sie stalo ze ja mam betonowe slupki ,a moglem miec z palikow geodezyjnych ,chodzi mi o to czy mam wlyw na te oznaczenia .Ile musze odejsc od slupka ,slyszalem cos o 30 cm. To mam pytanie ,posiadam dzialke 1000 m2 ,oplacam ją ,ale jesli postawie plot ,czy oplata nie powinna byc mniejsza

A ja się zapytam jakie ogrodzenie kolega stawia, że te słupki(dwa) koledze przeszkadzają w realizacji? Ogrodzenie nie stawia się przecież idealnie w granicy z każdej strony?

A ja się zapytam jakie ogrodzenie kolega stawia, że te słupki(dwa) koledze przeszkadzają w realizacji? Ogrodzenie nie stawia się przecież idealnie w granicy z każdej strony?

Właśnie, że się stawia. Na przykład w przypadku, gdy stawia się ogrodzenie razem z sąsiadami i oś ogrodzenia przebiega dokładnie w granicy.

Pozdrawiam

Dzieki za odpowiedzi Ok slupki swietosc az do konca swiata.Czyli wszyscy w mojej okolicy powinni siedziec za kratkami ..

a skąd ta pewność, ze wszyscy usunęli słupki? byłeś przy tym, czy przypuszczasz? bo ja się założę że większość z nich jest na sztycha pod ziemią

.....Dlaczego tak sie stalo ze ja mam betonowe slupki ,a moglem miec z palikow geodezyjnych ,chodzi mi o to czy mam wlyw na te oznaczenia ...

geodetą ja nie jestem, ale wydaje mi się , ze drewniane paliki służą do markowania tymczasowych punktów geodezyjnych a do wyznaczania stałych jak granice działki służą słupki betonowe zakopane, ew. jeśli są pod ziemia nad nimi może być dla orientacji palik, i nie wydaje mi się żebyś mógł mieć wpływ na rodzaj oznaczenia

......Ile musze odejsc od slupka ,slyszalem cos o 30 cm. To mam pytanie ,posiadam dzialke 1000 m2 ,oplacam ją ,ale jesli postawie plot ,czy oplata nie powinna byc mniejsza

generalnie ogrodzenie możesz stawiać przy samym słupku, przylegając do niego bezpośrednio, ogrodzenie od strony drogi publicznej zgłaszasz do urzędu przed rozpoczęciem robót wraz z opisem, szkicem, jeśli nie wniosą sprzeciwu wobec tego co chcesz zrobić po jakimś tam czasie (30dni?) możesz działać, a to czy musisz coś odstąpić zależy od miejscowych warunków, albo masz już gdzieś takie na papierze albo w urzędzie się dowiesz,

a odn opłat to jak sobie wymyślisz, ze płot postawisz w połowie swojej działki to też chciałbyś płacić połowę podatku?:D kupiłeś taką działkę i za taką płacisz, logiczne...

Właśnie, że się stawia. Na przykład w przypadku, gdy stawia się ogrodzenie razem z sąsiadami i oś ogrodzenia przebiega dokładnie w granicy.

Pozdrawiam

Zrozum, że gdzieś musi być początek, a gdzieś koniec - takich słupków z krzyżykiem nie stawia się w środku działki!

Jeśli na słupku jest prosta to jest to tylko orientacyjny przebieg granicy działki i jeśli robi się np podmurówkę to taki słupek elementem podmurówki od dylatowanej od słupka(wygląda to dobrze, i jesteś na prawie)

Ogólnie dla kogoś kto chce i musi go przesunąć lepiej, aby sąsiad był przy tym obecny, zrobić dokumentację fotograficzną, spisać oświadczenie itp itd zgodnie z dewizą - "Dzisiaj masz sąsiada, a jutro możesz mieć wroga"

tomasz ja u siebie zrobiem identyczne ogrodzenie. Działki dookoła mojej są jeszcze niezabudowane ale dla świętego spokoju osie ogrodzenia przesunąłem o 5 cm w głąb mojej działki. Słupki narożnikowe prawie się stykają z geodezyjnymi, które teraz są na zewnątrz ogrodzenia. Sąsiedzi zyskali trochę terenu, a ja mam w razie czego spokojną głowę. Nie chcę walczyć o " trzy palce", a zupy z tego i tak nie nagotuję :D

tomasz ja u siebie zrobiem identyczne ogrodzenie. Działki dookoła mojej są jeszcze niezabudowane ale dla świętego spokoju osie ogrodzenia przesunąłem o 5 cm w głąb mojej działki. Słupki narożnikowe prawie się stykają z geodezyjnymi, które teraz są na zewnątrz ogrodzenia. Sąsiedzi zyskali trochę terenu, a ja mam w razie czego spokojną głowę. Nie chcę walczyć o " trzy palce", a zupy z tego i tak nie nagotuję :D

Zgadzam się z Tobą , najlepsze rozwiązanie.Moją sąsiadką jest kuzynka działki wytyczało w sumie 3 geodetów , ostatni sądowy bo ciągle brakowało jej pola . Po wytyczeniu zaproponowałem , że ja postawię płot na swój koszt w miedzy, kobieta stwierdziła , że ona postawi płot obok miedzy i ja mam też tak zrobić a między będą biegać pieski, zryta kobita szarpania przez rok

• 5 months później...
... Zgodnie z art. 277 kodeksu karnego kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności, albo pozbawienia wolności do lat 2. Zatem usuwanie stałych znaków granicznych jest już przestępstwem."

Wg mnie w tym artykule mowa jest o słupkach granicznych a nie punktach geodezyjnych, chodzi zatem o granice Państwa, a nie o granice działki.