Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złe spalanie, problemy z utrzymaniem temperatury - kocioł Gregor 25kw z podajnikiem.

bartmajster

Recommended Posts

Witam.

Na wstępie pragnę się przywitać ponieważ jestem nowym użytkownikiem tego forum. Mój problem dotyczy pieca z podajnikiem firmy GREGOR o mocy 25kw, który ogrzewa Mój 4 letni dom o powierzchni ok. 130m2 wybudowany z poro thermu na zaprawie ciepło chronnej. Zdjęcie z tabliczki znamionowej Kotła :

http://imageshack.us/a/img837/1299/dsc0552q.jpg

Węgiel bardzo źle się spala, co dwa dni muszę czyścić piec. Aktualnie Kocioł pobiera około 30-35 kg Retopalu na 24h. Często bywa tak,że po wsypaniu worka (25kg) około godziny 20, rano o 7 juz prawie nic nie było.

Kocioł działa w tej chwili na następujących ustawieniach ( zaleconych przez fachowca ) :

- Temperatura wyłączenia kotła C.O - 25stopni

- Histereza progu dmuchawy 1.0

- Limit obrotów dmuchawy 60%

- Temperatura włączenia pompy C.O - 35

- Podtrzymanie ognia 30min/30sek

- Podawanie węgla 1min/10 sek

W załączniku zdjęcie przedstawiające jak wygląda u mnie spalony węgiel z szuflady :

http://imageshack.us/a/img841/6034/dsc0551b.jpg

Temperatura ustawiona w tej chwili na piecu to 45 stopni. Kocioł ma problem z 'dobiciem do tej temperatury', co chwile się załącza a dmuchawa działa praktycznie bez przerwy. Kontrolując co jakiś czas temperaturę na sterowniku to jest około 42-43 stopnie i kociol caly czas pracuje próbując dobić do zadanych 45 stopni.

Bardzo proszę o pomoc, odpowiem na każde dodatkowe pytania.

Pozdrawiam,

Bartosz

Napisz chociaż kolego jaki masz sterownik i zrób jakieś zdjęcie palnika podczas pracy.

Sterownik - http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_multister_cwu.html

Dzisiaj po rozmowie z producentem Kotła - firmą Gregor palnik został wyczyszczony od spodu.

Nie wiem jak mam sprawdzić jego szczelność ' od góry ' , w którym miejscu ?

Dzisiaj wrzuce zdjęcia podczas pracy.

• 4 months później...
  • 1 month później...

Witam

Pana kocioł jest nie do końca mocowo dobrany. Na taką powierzchnię jest 2 krotnie przewymiarowany i na pewno pracuje u Pana ponizej mocy znamionowej, nie wiem czy konstrukcja paleniska i kotła umozliwia tak głęboką modulację mocy urządzenia. Ale widząc zgorzelinę chyba nie. Czy na nastawach fabrycznych od producenta, na mocy max - działa dobrze czy też nie dopala? Ewidentnie widać że jest u Pana problem z powietrzem w fazie dopalania .

Są kotły na eko groszek i miał, którym modulacja mocy czyli praca na nie pełnej mocy a np na 30 % nie do końca przeszkadza. Są to droższe konstrukcje kotłów np Futura S DUAL Cichewicza, która posiada modulację od 8 do 26 kW ! Czyli jak w kotle gazowym. Ważnym czynnikiem jest też automatyka która umożliwia zejście z parametrami podawania paliwa i powietrza tak nisko. Przytoczony kocioł S dual Futura od Cichewicz-kotły akurat to ma, ale kocioł nie jest niestety tani. Coś za coś ....