bartmajster 25.02.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam. Na wstępie pragnę się przywitać ponieważ jestem nowym użytkownikiem tego forum. Mój problem dotyczy pieca z podajnikiem firmy GREGOR o mocy 25kw, który ogrzewa Mój 4 letni dom o powierzchni ok. 130m2 wybudowany z poro thermu na zaprawie ciepło chronnej. Zdjęcie z tabliczki znamionowej Kotła :http://imageshack.us/a/img837/1299/dsc0552q.jpg Węgiel bardzo źle się spala, co dwa dni muszę czyścić piec. Aktualnie Kocioł pobiera około 30-35 kg Retopalu na 24h. Często bywa tak,że po wsypaniu worka (25kg) około godziny 20, rano o 7 juz prawie nic nie było.Kocioł działa w tej chwili na następujących ustawieniach ( zaleconych przez fachowca ) :- Temperatura wyłączenia kotła C.O - 25stopni- Histereza progu dmuchawy 1.0- Limit obrotów dmuchawy 60%- Temperatura włączenia pompy C.O - 35- Podtrzymanie ognia 30min/30sek- Podawanie węgla 1min/10 sek W załączniku zdjęcie przedstawiające jak wygląda u mnie spalony węgiel z szuflady :http://imageshack.us/a/img841/6034/dsc0551b.jpg Temperatura ustawiona w tej chwili na piecu to 45 stopni. Kocioł ma problem z 'dobiciem do tej temperatury', co chwile się załącza a dmuchawa działa praktycznie bez przerwy. Kontrolując co jakiś czas temperaturę na sterowniku to jest około 42-43 stopnie i kociol caly czas pracuje próbując dobić do zadanych 45 stopni.Bardzo proszę o pomoc, odpowiem na każde dodatkowe pytania.Pozdrawiam,Bartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartmajster 25.02.2013 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Nikt nie pomoże w rozwiązaniu mojego problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.02.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Napisz chociaż kolego jaki masz sterownik i zrób jakieś zdjęcie palnika podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartmajster 25.02.2013 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Napisz chociaż kolego jaki masz sterownik i zrób jakieś zdjęcie palnika podczas pracy. Sterownik - http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_multister_cwu.html Dzisiaj po rozmowie z producentem Kotła - firmą Gregor palnik został wyczyszczony od spodu. Nie wiem jak mam sprawdzić jego szczelność ' od góry ' , w którym miejscu ? Dzisiaj wrzuce zdjęcia podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.02.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 To jest normalna, okrągła retorta I generacji? Kol. czp01 ma w stopce link do swoich walk z kotłem, tam znajdziesz bardzo ładny opis uszczelniania palnika. Znajdziesz go gdzieś w wątku Bieżące Zużycie Ekogroszku. To " od spodu " to znaczy, że kanał powietrzny wyczyściłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartmajster 25.02.2013 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Tak jest to normalna retora - nie obrotowa.Odkręciłem od spodu czyli z poziomu popielnika spodni dekiel i dokładnie wyczyściłem.Dziękuje za podpowiedź,zaraz zapoznam się ze sposobem uszczelnienia palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stim02 27.02.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 co do uszczelnienia retorty to polecam, zrobiłem tak u siebie i kocioł zaczął osiągać w końcu zadana temperaturę. Bez tego mialem tak, że nie potrafił nawet nagrzać do 40 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek2911 01.07.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Witam!!!Pańskie ustawienie kotła sa nieprawidłowe. Należy zmienic ustawienia długości posuwu oraz uszczelnienia retorty palinka. Usterke mozna szybko i łatwo usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 02.07.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 bartmajster 25KW na 130m2:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 08.08.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Witam Pana kocioł jest nie do końca mocowo dobrany. Na taką powierzchnię jest 2 krotnie przewymiarowany i na pewno pracuje u Pana ponizej mocy znamionowej, nie wiem czy konstrukcja paleniska i kotła umozliwia tak głęboką modulację mocy urządzenia. Ale widząc zgorzelinę chyba nie. Czy na nastawach fabrycznych od producenta, na mocy max - działa dobrze czy też nie dopala? Ewidentnie widać że jest u Pana problem z powietrzem w fazie dopalania . Są kotły na eko groszek i miał, którym modulacja mocy czyli praca na nie pełnej mocy a np na 30 % nie do końca przeszkadza. Są to droższe konstrukcje kotłów np Futura S DUAL Cichewicza, która posiada modulację od 8 do 26 kW ! Czyli jak w kotle gazowym. Ważnym czynnikiem jest też automatyka która umożliwia zejście z parametrami podawania paliwa i powietrza tak nisko. Przytoczony kocioł S dual Futura od Cichewicz-kotły akurat to ma, ale kocioł nie jest niestety tani. Coś za coś .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts