Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić podkład pod piaskowca ?

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z położeniem piaskowca na podjazd do domu, problem polega na tym że kawałki kamienia są bardzo różnej grubości (od 6 nawet do 18cm) więc musiał bym robić duże wgłębienie żeby mi powierzchnia wyszła równa.

Czy jest jakiś sposób żebym tego mógł uniknąć oraz jak już bym go ułożył to chciał bym zrobić fugę cementową a nie mam pojęcia jak to się robi. Dodam że podjazd mam z lekkim spadkiem.

bobi: nie wiem czy piaskowiec grubości 6cm wytrzyma auto, ale ostatnio jak widziałem jak ekipa robiła podjazd z piaskowca to przygotowała podłoże, potem na chudym betonie mocowała kamulce w końcu fugowała - tu akurat szedł piasek (żółty) z białym cementem. Nie wiem czy nie będziesz musiał docinać piaskowca mniej więcej tak jak się robi bruk9i czyli na niemal idealne fugi - żeby do ich zasypania wystarczył piasek.

W innym wypadku dość głęboko wykop i na wierzchu tak jak mówiłem - mocowanie na chudym betonie i fuga taka mocna. Po to żeby droga nie przemarzała.

No właśnie słyszałem że podkład jak pod kostkę tylko jeśli chodzi o fugowanie to czytałem że na sucho piasek z cementem wymieszać i tak jak przy kostce piach tak tą mieszankę wsypać w przestrzeń między kamienie i zalać wodą i że to podobno ściągnie i będzie trwałe tylko że tak jak już wspomniałem mam lekki spadek jak zaleje to wodą to mi wszystko spłynie. o innej metodzie fugowania nie słyszałem :(

bobi: nie spłynie: dajesz biały cement - powiedzmy taki skład jak dają na "czapkowanie" piaskowca czyli 3,5 :1 lub 3: 1 i konsystencja plastyczna. Czy piasek z postraszonym cementem wystarczy? nie wiem. Ja widziałem jak to na betonie robionym na cemencie bez dodatków osadzali a fugowali białym cementem i żóltym piaskiem.

Podobnie jak piaskowiec układa się łupek granitowy. Rozciągasz główne sznurki potem sznurki pomocnicze np. co 30 cm i zaczynasz wbijać kamienie w suchy beton. Suchy beton sypiesz poniżej poziomu docelowego placu. Tam gdzie wejdą grubsze kamienie lub kamienie kładzione pionowo - wybierasz ręką wgłębienie i dopiero wtedy wbijasz kamień. Nie ma innej metody. Tylko duża praktyka znacząco przyspiesza postęp prac. Robota zajmuje najczęściej kilka tygodni w zależności od wielkości placu.

powiedzmy że mam dużo czasu i będę to sam robić, właśnie myślałem żeby przyjąć taktykę grzebania większych kamieni w głąb ale wtedy muszę sporo podkładu zrobić.

Następną sprawą jest że gdzieś przeczytałem żeby nie lać wodą tylko suchą mieszanke zostawić i cement sam z otoczenia wciągnie wilgoć i zwiąże bo jak się poleje to na wierzchu załapie a pod spodem już nie. Tylko po prostu nie chodzić po tym jakieś 4-5 dni.

bobia: tak cement zwłaszcza portland bez dodatków szybko pociągnie wilgoć - ziemi, z podsypki zewsząd. Fugować już musisz porządnie. Chodzenia nie ma w zależności od tego jaki dasz cement do suchej mieszanki. bo tak będzie nabierał wytrzymałości.

• 4 weeks później...
Fuga to bardzo istotna sprawa. Ja osobiście wykonałbym ją w stosunku 1:1 piach - cement. Jeśli jest odpowiednio ciepło na zewnątrz to robisz konsystencję śmietany i za pomocą jakiegokolwiek naczynia z "dziubkiem " zalewasz wszystkie fugi. Za parę chwil fuga zacznie twardnieć, piaskowiec też swoje zrobi po pochłonie trochę wilgoci z zaprawy i wówczas odcinasz naddatek zaprawy z fugi i ją ładnie wygładzasz. I tak po koleji. Technik jest pewnie kilka ale sam musisz zdrcydować. Pozdrawiam.

zachari: 1:1 top chyba na najtańszych paść - cemencie, jeżeli jest piaskowiec, to fajnie by było, by fuga się nie wyróżniała co oznacza, że powinien iść biały cement (tu: marka zwykle 52,5 z piaskiem). Z racji jego siły powinien w cuglach wystarczyć 1:3...

z: stąd wolę dać dobry plastyfilator, zwykle go nie potrzeba (czasem tak - zależy gdzie) i dać biały cement zmieniając mu barwę wypełniaczem i w ten sposób zafugować czy dobetonować piaskowiec. Żółty piasek naprawdę fajnie wybarwi takie coś. Lecz by to zrobić potrzeba naprawdę fajnej ekipy, a takich nie ma dużo.