Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupiłem dzialkę, i co teraz?

jarq11

Recommended Posts

W urzędach powinno być wszystko załatwione, ale upewnij się u notariusza. Jedyne, co Cię prawdopodobnie spotka, to pozdrowienia z US z poleceniem dopłaty podatku. Np. kupiłeś działkę za powiedzmy 10 zł/m2 i tak stoi w Twoich papierach a zdaniem urzędu warta ona jest 20zł/m2.Że cennik US odbiega od rzeczywistości ZAWSZE w górę to sprawa oczywista, bo z założenia fiskusa wszyscy jesteśmy przestępcami skarbowymi i rżniemy ten biedny budżet ile się da. Ja kupiłem dwie działki i nigdy nie udało mi się ustalić ceny zgodnej z widzimisię fiskusa. Prędzej trafisz 6 w dużym lotku- czego Ci serdecznie życzę :D . Natomiast stanowczo Ci nie życzę ww pozdrowień :evil: oczywiście nie moich ale z US Pikuś

i jeszcze 'uśmiechnie' się do Ciebie urząd gminy z prośbą "co łaska" czyli podatkiem od nieruchomości (ew. rolnym), ale to za jakiś czas..

a czy wcześniej musze im zgłosić że nabyłem ta nieruchomość?

czytałem chyba w M. że powinienem?! ale czy tak jest?

Urząd Gminy dostaje informację o zmianie właścicieli od notariusza lub z Powiatowego Urzędu Katastralnego - dokładnie nie pamiętam. Przynajmniej tak w zeszłym roku we Wrocławiu obsłużyli mnie :wink: i o ile pamiętam powiadomienie właściwych urzędów jest obowiązkiem notriusza - po to bierze chyba z 5 odpisów/wypisów z aktu notarialnego za które płacisz :cry: ale do ręki ich nie dostajesz :-?