Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzam sprzedać dwie nieruchomości. Spotkałem się z ofertą firm, które proponują zamieszczenie

ogłoszeń na 40, 60 a nawet ponad 100-tu portalach. Czy ktoś z Was ma doświadczenie, jak to się sprawdza

w praktyce?, na ile są to firmy wiarygodne i faktycznie to ogłoszenie będzie, aż tak szeroko rozpropagowane?.

Jak znaleźć taką sprawdzoną firmę?

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i porady.

https://forum.murator.pl/topic/176672-4060100-portali-kt%C3%B3ry-wybra%C4%87-przy-zamieszczeniu-og%C5%82oszenia/

• 5 months później...
  • 3 weeks później...

Dzięki bardzo, ja na szczęście tego nie doświadczyłem, skorzystałem z tej oferty na początku roku- i nie miałem ani jednego zapytania :(

W dalszym ciągu sprzedaję ale już bez pomocy "profesjonalistów" w obrocie nieruchomościami. Teraz otrzymuje jakiekolwiek oferty, tylko jest problem z kasą, ludziska chcą zamienić, na raty, wynająć, bo nie mają zdolności kredytowej.

Z perspektywy kilku m-cy mogę stwierdzić, że oferty typu: 50 ...100 portali itd. można rozwalić o 4 litery :) . Jeżeli ktoś posiada atrakcyjną nieruchomość pójdzie od ręki, natomiast inne oferty muszą poczekać, aż uporamy się z kryzysem. Kilka dni temu znajomy wystawił 2 pokojowe mieszanie w centrum miasta na sprzedaż ( darmowa oferta na tablicy.pl ), po 4 godzinach usunął, bo nie nadążył odbierać telefonów, w przyszłym tygodniu jest umówiony u notariusza. Polecam tablicę pl., gratkę za 2,44 zł. i inne podobne za free zamiast umowy z "profesjonalistą" za kilka ... do kilkunastu tysięcy, oni i tak nie pomogą jak będzie nieruchomość średnio atrakcyjna :( .

Masz rację. Kiedy wystawiałem na sprzedaż nieruchomość za pośrednictwem na kilkudziesięciu portalach, miałem mniejszy odzew niż kiedy wystawiałem na 4-5 najbardziej popularnych.

Z klientami też jest jak piszesz albo chcieli by zamienić, albo czekają na sprzedaż swojej nieruchomości lub nie mają zdolności.

Pozdrawiam życzę powodzenia.

Jest jeszcze jedna możliwość na szybkie zbycie nieruchomości w czasie kryzysu a mianowicie krach finansowy nie tylko na giełdzie, wtedy ludziska uciekają z kasy, bo wiadomo "grunt to grunt", ale na to nie ma co u nas liczyć, bo by "zielona wyspa "- he he he i suchą stopą przez kryzys przeszliśmy ;) .
  • 3 months później...

Moje doświadczenie na dzisiaj:

Ogłaszać się tylko na miejscu!!!! tj. tam, gdzie jest zlokalizowana nieruchomość (lokalna prasa, tablica.pl, wywieszanie ogłoszeń).

Jedną nieruchomość już wynająłem, druga czeka na sprzedaż :) .

40..100..czy nawet 1000 portali nie sprawdza się. W czasie jak korzystałem z "40za40" nie było ani jednego telefonu :( .

To moja subiektywna ocena :) .

• 3 weeks później...

Podtrzymuję stanowisko jak w poście #11. Jak nieruchomość atrakcyjna niepotrzebny żaden pośrednik.

Mniej atrakcyjna korzystaj z regionalnych portali: tablica.pl za darmo, gratka za kilka złotych itd.

Zobacz ile ogłoszeń możesz dać w kosztach prowizji pośrednika- kilkaset albo kilka-kilkanaście tysięcy :) .

Pośrednik najczęściej 3% od sprzedającego i 3% od kupującego +Vat :( .

Baner i jeszcze raz baner..

To też dobry pomysł :) . U mnie spowodował chwilowe zainteresowanie, ale niestety nie doszło do finalizacji.

Na pewno lepszy aniżeli " 40..60...milion portali", czy tez pośrednik..... .

Czytałam w internecie jeszcze o zrobieniu strony nieruchomości i tam wrzucić wszystko - zdjęcia, filmiki, opisy itd. Tyle, że ja nie za bardzo znam się na tworzeniu takich rzeczy i chyba postawię na ogłoszenia w sieci i baner w oknie.
Czytałam w internecie jeszcze o zrobieniu strony nieruchomości i tam wrzucić wszystko - zdjęcia, filmiki, opisy itd.

Mnie to też chodziło po głowie, ale tutaj trzeba by chyba skorzystać z usługi hostingowej tj. użyczenia miejsca na serwerze?. Samo zrobienie strony

nie jest chyba za bardzo skomplikowane, oczywiście to będzie bardzo prosta strona. Są do tego programy nie wymagające specjalistycznej wiedzy.

• 2 months później...
Baner to dość dobry pomysł, szczególnie w okolicy, w której znajduje się ta nieruchomość, nie tylko przy samym budynku. Poza tym ogłoszenia lokalne w prasie no i serwisy internetowe, gdzie tego typu jest dość sporo, np. http://www.arena.pl
  • 2 months później...
A czy ktoś korzystał może z portalu http://www.advertoo.pl ? też mają 100 portali .. z tego co wyczytałam mają też opcję z Wirtualnym Agentem. co to? jakaś nowość? może być ciekawe. Sprawdzę jak to działa.. Później opiszę jak ze skutecznością... hm..
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Zgadzam się - baner na balkonie przyniósł oczekiwany rezultat.

Natomiast odzew z internetu był słaby, mimo publikacji chyba na 100 portalach. Poza nielicznymi zapytaniami z gratki czy otodom nie było większego zainteresowania. Mieszkanie kupiła osoba która oddzwoniła na numer podany na balkonie - zamieściłam swoje ogłoszenie na http://www.odwlasciciela.pl i tam też zamówiłam baner.

• 1 year później...
Trzeba po prostu wybierać te skuteczne serwisy ogłoszeniowe, obecnie chyba najbardziej popularne są ogłoszenia lokalne typu http://warszawalokalnie.pl można szybko sprzedać / kupic
  • 2 months później...

Ja do tej pory nie sprzedałem :( , natomiast jedną nieruchomość wynająłem

za "pośrednictwem" banera w oknie. Baner bije wszystko na łeb a już najbardziej biura nieruchomości :) .

Co z tego, że mam klientów na nieruchomości, jak nie mogą przejść komitetów kredytowych

pomimo tego, że dwoje małżonków pracuje ( etaty w administracji ), - dziwny kraj Polska.....