lucky79 25.02.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Witam,Chodzi o zwrot vatu za materiały na nowo postawiony dom. Załączyłem kopie faktur i pozwolenia na budowę. Naczelnik zażyczył sobie dodatkowo potwierdzenia że faktury zapłacone (mam jeździć do każdej firmy prosić o papierek) oraz aktu właśności. Ma do tego prawo? Wg ustawy zrobiłem wszystko jak należy. Co zrobić? DziękiLucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 26.02.2013 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Mam to samo Witam, Chodzi o zwrot vatu za materiały na nowo postawiony dom. Załączyłem kopie faktur i pozwolenia na budowę. Naczelnik zażyczył sobie dodatkowo potwierdzenia że faktury zapłacone (mam jeździć do każdej firmy prosić o papierek) oraz aktu właśności. Ma do tego prawo? Wg ustawy zrobiłem wszystko jak należy. Co zrobić? Dzięki Lucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.02.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witam, Chodzi o zwrot vatu za materiały na nowo postawiony dom. Załączyłem kopie faktur i pozwolenia na budowę. Naczelnik zażyczył sobie dodatkowo potwierdzenia że faktury zapłacone (mam jeździć do każdej firmy prosić o papierek) oraz aktu właśności. Ma do tego prawo? Wg ustawy zrobiłem wszystko jak należy. Co zrobić? Dzięki Lucky Jeśli masz na fakturach pieczątkę zapłacono gotówką to nic nie musisz potwierdzać. Jeśli na fakturze ma napisane przelew , to muisz wydrukować potwierdzenie przelewu i dołączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markota 26.02.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Jeśli masz na fakturach pieczątkę zapłacono gotówką to nic nie musisz potwierdzać. Jeśli na fakturze ma napisane przelew , to muisz wydrukować potwierdzenie przelewu i dołączyć. A podstawa prawna? Ja nie musiałam dołączać potwierdzeń przelewu. Nie dość tego - twardo stałam przy swoim stanowisku w wielu sprawach dotyczących odliczeń - ku wielkiemu niezadowoleniu pani "wszechmogącej" z US... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 02.03.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Witam, Dostałem wezwanie do uzupełnienia braków do wniosku o zwrot Vat za mat. budowlane:- Potwierdzenie zapłacenia faktury (zapłaconej gotówką ale nie było informacji o tym jaka forma zapłaty była wybrana) ... na szczęście mam kwity.- Dostarczyć uzupełniony Dziennik Budowy !!! Pytanie, czy mają prawo tego żądać? Mój dziennik budowy jest u kierownika, który akurat wyjechał na budowę w teren. Spotkanie wyjaśniające w ten poniedziałek :/ pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.03.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Niestety od 1 stycznia 2013 weszły nowe regulacje prawne i stąd takie zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 02.03.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Co to za nowe regulacje? Gdzie można poczytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.03.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Nie znam się na tym, ale doradca podatkowy mnie poinformował poczytać trzeba http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/656894,od_1_stycznia_2013_roku_zmieniaja_sie_przepisy_dotyczace_fakturowania.html http://serwisy.gazetaprawna.pl/pit/artykuly/671456,podatki_2013_duze_zmiany_glownie_na_niekorzysc_dla_podatnikow.html http://www.podatki.biz/artykuly/podatki-2013-zmiany-w-pit-i-cit-nowe-zasady-korekty-kosztow-podatkowych_4_19639.htm i pewnie w różnych innych miejscach więcej informacji - w każdym razie wymóg udokumentowania zapłaty jest teraz konieczny inaczej zostaje usunięty przychód i nie można go naliczyć - może źle tłumaczę bo dla mnie to czarna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 02.03.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 ok, kwestia udokumentowania potwierdzenia zapłaty jest do przełknięcia. Tylko co z tym dziennikiem budowy? Szukam w sieci, ale nie ma informacji oraz przypadków aby byl wymagany dziennik budowy podczas rozliczenia. Potrzebuje argumentow podczas rozmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.03.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 faktycznie, ciekawa sprawa z tym dziennikiem. jakis absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucky79 02.03.2013 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Nie znam się na tym, ale doradca podatkowy mnie poinformował poczytać trzeba http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/656894,od_1_stycznia_2013_roku_zmieniaja_sie_przepisy_dotyczace_fakturowania.html http://serwisy.gazetaprawna.pl/pit/artykuly/671456,podatki_2013_duze_zmiany_glownie_na_niekorzysc_dla_podatnikow.html http://www.podatki.biz/artykuly/podatki-2013-zmiany-w-pit-i-cit-nowe-zasady-korekty-kosztow-podatkowych_4_19639.htm i pewnie w różnych innych miejscach więcej informacji - w każdym razie wymóg udokumentowania zapłaty jest teraz konieczny inaczej zostaje usunięty przychód i nie można go naliczyć - może źle tłumaczę bo dla mnie to czarna magia W ustawie jest mowa, ze dotyczy tylko kosztow poniesionych po 1 stycznia, a i to nie wiem czy dotyczy zwrotu vatu, trzeba by dokladnie ustawe przeczytac ( w artykule jest mowa, ze ustawa nowelizuje ustawy o podatku dochodowym. Nas to nie dotyczy). Stawiam jednak na wymysl urzedu, kolega skladal wniosek pozniej ode mnie i wszystko bylo ok. IMHO walczyc i prosic o podstawe prawna (ja tak robie, napisze jak to sie skonczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 02.03.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Ja też musiałam dostarczać dowody zapłaty za faktury, gdzie sposobem płatności był przelew. A jeśli nie dostarczyłam, to musiałam przynieść oświadczenie ze sklepu, że mam w nim uregulowane wszystkie płatności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 02.03.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Składałam wniosek w październiku. Nie żądali kopii przelewów (część faktur była tak płacona) ani dziennika . Pani zadzwoniła, bo niektóre materiały jej nie pasowały (poleciały hurtem za faktury), poprawiłam na miejscu, napisałam oświadczenie, że się zgadzam i równo po 4 miesiącach był zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucky79 08.03.2013 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 No i urząd się poddał. Pieniążki w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 08.03.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Dziennik budowy nie był potrzebny ...urzędniczka nie pytała o niego, a ja nie przypominałem bo nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucky79 08.03.2013 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Kasa robi się pusta i dostali prykaz z centrali aby zniechęcać ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts