Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Położenie gładzi w pokoju

Recommended Posts

Witam

Przeprowadziłem się nie dawno do nowego mieszkania i chciałbym trochę odremontować w pokojach, ale mało znam się na tych fachu. Na niektórych ścianach są małe nie równości oraz dziury i chciałbym, żeby jakoś ładnie to wyglądało. Nie chodzi o całkowite pokrycie ścian gładzią, ale tylko o wyrównanie w niektórych miejscach. Ostatnio kupiłem gładź szpachlową firmy Cekol GS-200 i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem, bo po pierwsze chciałbym, żeby gładź była biała (ponoć jak jest szara to trzeba pokryć ją białą farbą, a nie wiem czy tą co mam to jest biała), a po drugie, żeby nie trzeba było potem gładź szlifować i żeby nie była potrzebna specjalna maszyna do jej rozrobienia, nie mam w domu takiego sprzętu i chciałbym rozrobić to szpachelką, czyli ręcznie. Ogólnie jeszcze ściana musi być pokryta np unigruntem przed położeniem gładzi czy coś w tym stylu ? Proszę o porady

i prawdopodobnie wydać parę setek, a tu tylko chodzi o wypełnienie dziur i małych nie równości

weź lampę halogenową , postaw ja przy ścianie w odległości około 40 - 50 cm tak aby świeciła po ścianie , rozrób se tego cekolu szpachelka i połataj to co lampa pokaże . potem poprzecieraj papierem ściernym też przy halogenie , zagruntuj i pomaluj , ot i cała filozofia

ewbuxxxo prawdopodobnie bym znalazł jak się powinno nakładać gładź, ale nie tylko o to mi chodzi.

jar.os dzięki za poradę, ale musiałbym wykombinować lampę :/ jeszcze jedno pytanie, bo jest gładź gipsowa i szpachlowa, któraś z nich nie potrzebuje szlifowania ? wiadomo potem trochę kurzu itp, czy czym innym się różnią ? czy przed położeniem gładzi i po (potem chce nakleić tapetę) trzeba zastosować unigrunt ?

Witam

Przeprowadziłem się nie dawno do nowego mieszkania i chciałbym trochę odremontować w pokojach, ale mało znam się na tych fachu. Na niektórych ścianach są małe nie równości oraz dziury i chciałbym, żeby jakoś ładnie to wyglądało. Nie chodzi o całkowite pokrycie ścian gładzią, ale tylko o wyrównanie w niektórych miejscach. Ostatnio kupiłem gładź szpachlową firmy Cekol GS-200 i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem, bo po pierwsze chciałbym, żeby gładź była biała (ponoć jak jest szara to trzeba pokryć ją białą farbą, a nie wiem czy tą co mam to jest biała), a po drugie, żeby nie trzeba było potem gładź szlifować i żeby nie była potrzebna specjalna maszyna do jej rozrobienia, nie mam w domu takiego sprzętu i chciałbym rozrobić to szpachelką, czyli ręcznie. Ogólnie jeszcze ściana musi być pokryta np unigruntem przed położeniem gładzi czy coś w tym stylu ? Proszę o porady

Witaj,

w Twoim przypadku dobrym rozwiązaniem może gładź MasterMas Premium.

Jest to gotowa masa, która nie wymaga rozrabiania ani szlifowania (bezpyłowa), wystarczy tylko podczas przesychania lekko zmoczyć i przetrzeć delikatnie miękką gąbką tak aby ją wyrównać.

Niezależnie od tego jakiej szpachli użyjesz do wyrównania ścian lub określonych miejsc finalnie i tak będziesz musiał przemalować całą ścianę by miała identyczny odcień.

Ważne też jest zagruntowanie sciany przed szpachlowaniem gruntem wodnym (Mira 4180; UniGrunt; itp), oraz przed malowaniem (farba podkładowa MasterMas; Śnieżka; itp ) dla wyrównania chłonności podłoża.

Pozdrawiam

i pozostaję do dyspozycji

ArsB

http://www.arsb.pl

Szanowny Panie,

przed położeniem gładzi, ścianę najlepiej zagruntować wysokiej jakości preparatem gruntującym, który zwiększy przyczepność i zapewni prawidłowe wysychanie nakładanych później wyrobów. Dobrym rozwiązaniem może być zastosowanie np. Gruntu Polimerowego Uniwersalnego ACRYL-PUTZ® http://www.acrylputz.pl/74/grunt-polimerowy-uniwersalny Do wyrównania nierówności i małych dziur na ścianie polecam wykorzystanie szybkoschnącej masy naprawczej ACRYL-PUTZ® LIGHT http://www.acrylputz.pl/256/acryl-putz-light Masa jest dostępna w gotowej do użycia formie, nie trzeba więc jej przygotowywać. Masę ACRYL-PUTZ® LIGHT można malować już po 2 godzinach od nałożenia, a jej szlifowanie jest łatwe. Jeśli zależy Panu na tym, by nie szlifować powierzchni to proponuję zastosowanie bezpyłowej gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® START S http://www.acrylputz.pl/269/acryl-putz-start--s Daje ona możliwość aplikacji i obróbki metodą „na mokro”, bez szlifowania. Gładź jest dostępna w opakowaniu 5 kg i 20 kg i wymaga rozrobienia przed użyciem.

Więc tak, jedną ścianę zrobiłem białą zaprawą szpachlową premium firmy Megaron, wyszło nawet fajnie tylko są oczywiście nierówności, więc będzie szlifowanie. Brakło mi i zakupiłem na inną ścianę CEKOL B-45 finisz, fajnie się ją nakładało ale następnego dnia zauważyłem małe pęknięcia (jakby rozstępy) i nie wiem czemu tak się zrobiło :/ wina temperatury ? chyba połatam te pęknięcia i może wyjdzie normalnie, ale słyszałem że w te miejsca można "wtopić" siatkę do wzmocnienia i wtedy może nie być pęknięć. Ogólnie gruntowałem uniwersalnym preparatem firmy Kreisel. Niby powinno się nakładać grunt dzień przed nałożeniem gładzi, ale miałem wymuszoną przerwę i czy jak grunt położyłem 5 dni temu to już nie muszę tej ściany gruntować ?? czy jeszcze raz nałożyć ?